Totaal Liverpool tar en titt på Real Betis talangfulla spelare Junior Firpo.


Det var ett tag sedan vi hade en ”scouting report” på sidan. I somras hade vi Moses Simon, Abdoulaye Doucouré, Nabil Fekir, Fred, och Lucas Torreira. Alla fem blev flitigt omskrivna under transferfönstret – och flera rörde på sig. Simon hamnade i Levante, Fred i Manchester United och Torreira i Arsenal. Doucouré och Fekir blev däremot kvar i Watford respektive Lyon.

Nu har turen kommit till nästa ”batch” spelare. Först på tur är Real Betis-spelaren Junior Firpo.

Den numera 22-årige Firpo föddes i Dominikanska republikens huvudstad Santo Domingo men flyttade till Andalusien redan som 6-åring. För drygt 4 år sedan kom Firpo till Real Betis organisation och har därefter jobbat sig in i A-laget via spel i klubbens ungdoms- och B-lag. Den här säsongen har Firpo tagit en ordinarie plats i A-lagets startelvan.

Firpo är en vänsterfotad spelare som främst spelar längs vänsterkanten. Han har spelat mycket vänstermittfältare i Betis A-lag, men har också spelat mycket som vänsterback under de senaste åren och den allmänna uppfattningen är att hans framtid finns som vänsterback. Hans spel kännetecknas av en god fysik och en kraftfull löpstyrka, som i kombination med en schysst teknik gör att han påminner om en ung David Alaba. Precis som en ung Alaba har Firpo många delar av spelet som han måste jobba med, men han är ett oerhört inressant råämne och den långsiktiga potentialen är enorm. Han behöver framförallt bli lite klokare utan boll och få lite bättre beslutsfattande med densamma – men det är brister som går att jobba bort. Glöm heller inte hur svårt det är att ytterbackar, inte minst vänsterfotade, som har fysiken, löpstyrkan och tekniken för att kunna dominera en kant under 90 minuter.

Eftersom Firpo har dubbelt medborgarskap kan han välja mellan Domikanska Republikens landslag och Spaniens dito. För tillfället har han inte låst sig vid något av landslagen; han har spelat 1 A-landskamp för DR och 1 U21-landskamp för Spanien.

Det är troligtvis ingen slump att medierapporter skvallrar om att exempelvis Manchester City ofta finns på plats för att studera Firpo. Han är den typen av ytterback som Pep Guardiola alltid letar efter, och som han hittade i Benjamin Mendy.

Gissningsvis har Liverpool också ögonen på Firpo. Moreno kommer troligtvis att lämna efter den här säsongen och klubben har säkerligen ögonen på potentiella ersättare – så som Firpo – även om en ersättare möjligtvis redan kan finnas på plats i form av den egna produkten Adam Lewis.

2 kommentarer
  1. Skulle vara kul att läsa mer om Krzysztof Piatek, verkar ju fullkomligt exploderat i målskörd och har idag gjort 9 mål på 9 matcher i Serie A och på det 4 mål på en match i deras ligacup. Är han så bra som siffrorna visar eller är det bara en tillfällighet? Ser att redan nu så stor storklubbarna på rad.

    • Har redan spikat de kommande 3 spelarna, Piatek är inte en av dom, men han kan dyka upp senare under säsongen. Har tyvärr sett honom för lite, skriver aldrig de här artiklarna baserat på ett fåtal matcher.

Kommentarer är stängda.