Totaal Liverpool fortsätter att scouta intressanta mittfältare inför sommaren. Näst på tur är en ung uruguayan.

Vi lever i presentationstider inför fotbolls-VM runt om i världen och det känns som att det knappt går en dag utan att en ny trupp presenterats. Uruguay och förbundskaptenen Óscar Tabárez har änsålänge inte spikat sin trupp som ska åka till Ryssland. I den preliminära 26-mannatruppen finns däremot 22-åringen Lucas Torreira med. Med det är han fjärde yngst i truppen efter bland annat Juventus högt ansedda talang Rodrigo Bentancur (20 år) och Deportivos Federico Valverde (19 år). Bli inte förvånade om dom dyker upp i en annan scouting report i framtiden.

Torreira debuterade för ’La Celeste’ så sent som i mars 2018 i den något luddiga turneringen China Cup, där man ställdes mot Tjeckien i semifinal. Uruguay vann matchen med 2-0 efter mål i första halvlek av firma Suarez/Cavani och Torreira introducerades i den 68:e minuten. När han klev av planen hade han inte bara tagit sitt lag vidare i turneringen utan även satt samtliga passningar till rätt adress. Hundraprocentig i landslagsdebuten alltså!

Det säger inte hela sanningen såklart men visar ändå prov på Torreiras utmärkta passningsegenskaper. Den blott 1,68m långe defensive mittfältaren har verkligen gått från klarhet till klarhet i Sampdoria den här säsongen. Hans form har inte gått obemärkt förbi i Serie A och Napoli har under hela våren ryktats vara väldigt sugna att ersätta en viss Jorginho med en ny spelmotor.

Jorginho och Torreira är inga kopior av varandra på något sätt och det finns nästan fler olikheter än likheter. Men där dom påminner varandra är i form av deras utgångsposition. Båda gillar att befinna sig en bit ner i banan, alltid vara spelbar, och därefter beredda att leverera passningar till sina lagkamrater i djupled. Många vill ofta ha något att jämföra med när man börjar prata om ett nytt stjärnskott på fotbollshimlen. Det är nye Messi hit och nye Gerrard dit. Man försöker helt enkelt hitta något att jämföra med som matchar spelarens attribut, spelstil och givetvis position på planen.

För att göra Liverpool-kopplingen så tydlig som möjligt är Torreira en ny Javier Mascherano för mig. En snabb ettrig bollvinnande spelare som inte bara är grym i det destruktiva spelet utan även är ytterst kompetent offensivt. Hans passningsskicklighet är uppenbar och är inte heller rädd för att dra på offensiva utflykter även fast det tillhör undantaget. Vi har i Serie A även sett prov på hans grymma tillslag på bollen både i form av välmåttade frisparkar och rungande skott utifrån. Det är en av hans stora styrkor och något som gör att han sticker ut från den mer traditionella defensiva bollvinnaren. Ska man prata om svagheter är det svårt att komma ifrån längden när motståndarna måttar längre bollar, och att han ibland spelar på gränsen för det tillåtna.

Ryktena som länkar uruguayanen till Liverpool är just nu rätt lösa. Men beroende på vad som händer med planerna att värva Jorginho, och Emre Cans uppenbara flytt till Juventus, tyder på att Naby Keita inte lär bli den enda mittfältaren som Klopp kommer behöva plocka in den här sommaren. Kanske kan Torreira bli en joker i sammanhanget? Först och främst sitter i alla fall jag och hoppas på att vi får se mer av den här spännande spelaren i Ryssland i sommar.