Senaste nytt

Scouting report: Nabil Fekir

Totaal Liverpool tar en titt på Lyons lagkapten Nabil Fekir.

För några dagar sedan började franska medier rapportera att Nabil Fekir är ytterst nära en flytt till Liverpool. 24-åringen kommer att kosta omkring 70 miljoner euro, bonusar inkluderade. En stor övergångssumma som förstås förpliktigar.

* * *

Bakgrund:

Fekir är en produkt av Lyons berömda ungdomsverksamhet, som ju får fram spelare efter spelare. Anmärkningsvärt är att Lyon släppte Fekir vid 14 års ålder, med motiveringen att han var för klen, vilket gjorde att han fick spendera 4 år i mindre klubbar. När Fekir fick möjligheten att återvända till Lyon tog han den direkt, trots intresse från deras rivaler AS Saint-Étienne; ”Jag ville visa dom (Lyon) att dom hade gjort ett misstag”, har spelaren sagt i efterhand.

* * *

Utveckling – säsong för säsong:

Vid 20 års ålder debuterade Fekir i Lyons A-lag. Karriären har inte gått spikrakt uppåt sedan dess, men överlag har hans roll i Lyon blivit större och större för varje säsong som gått:

2013/2014 – Debuten. Främst inhopp, flera fina prestationer som gjorde honom till ett spännande framtidsnamn.

2014/2015 – Genombrottet. Levererade 13 mål och 12 assists på 34 ligamatcher. Utsedd till ligans bästa unga spelare, med i säsongens lag, A-landslagsdebut för Frankrike.

2015/2016 – Bakslaget. Gjorde 4 mål de 4 första ligamatcher, men råkade ut för en allvarlig knäskada som höll honom borta nästan hela återstående delen av säsongen.

2016/2017 – Comebacken. Hade vissa problem med knät under säsongen, kom ändå tillbaka starkt och kunde spela mycket. 9 mål och 4 assist på 32 ligamatcher var visserligen inte personbästa, men ändå helt okej.

2017/2018 – Levererar igen. Blev utsedd till lagkapten när Gonalons såldes till AS Roma. Har tyvärr haft fortsatta problem med knät, men 17 mål och 6 assist på 28 ligamatcher vittnar om klass.

* * *

Spelarkvalitéer

Fekir kan spela på en rad olika positioner. Han spelar främst offensiv mittfältare, men kan också spela som anfallare eller ytter, då helst till höger.

24 år gammal har Fekir hittat en intressant balans av mognad och spets. Han är en ansvarstagande spelare som sliter oerhört i spelet utan boll och är absolut inte rädd för att gå in i närkamper. På det sättet påminner han om Roberto Firmino, som ju också alltid står för helgjutna arbetsinsatser utan boll. Det gör att Fekir – utan boll – säkerligen skulle kunna passa in i Jürgen Klopps spelsätt.

Det finns också spets i Fekirs spel. Han har en otroligt fin teknik, bollkontroll och balans. Han är en utmärkt dribbler, och kan agera såväl målgörare som framspelare. Vänsterfoten är fin, inte bara i spelet utan även i samband med fasta situationer. Om Liverpool köper Fekir kommer man att få en spelare som kan slå frisparkar, hörnor och vara avgörande i planens sista tredjedel. Han är definitivt en spelare som kommer att hjälpa Liverpool i matcher där motståndarna parkerar bussen, men självklart också mot andra typer av motståndare. Det som Fekir inte har, i jämförelse med Mohamed Salah och Sadio Mané, är extrem snabbhet. Fransmannen är kvick och inte seg på något sätt, men han är ingen särskilt snabb spelare.

Klopp har säkerligen en plan för hur han tänker använda Fekir. Han skulle kunna spela på samtliga offensiva positioner i Liverpool. Kanske är tanken att Fekir ska spela offensiv mittfältare; den positionen som Coutinho hade innan han såldes till Barcelona. Det vore en aningen defensivare roll än Fekir vanligtvis har i Lyon, precis som det var för Coutinho från början, men med tanke på Fekirs kvalitéer utan boll bör han ha goda möjligheter att göra ett ännu bättre jobb än brassen där.

Jag tror inte att Fekir köps in för att ersätta Salah. Om Salah – mot förmodan – skulle säljas i sommar, så tror jag att Klopp skulle vilja ha in en snabbare spelare till den positionen. Då är det desto troligare att avsikten är att Fekir ska ersätta Coutinho samt utgöra ett bra alternativ till övriga offensiva positioner. Liverpool har trots allt haft tur med skador på den offensiva trion den här säsongen, man kan inte räkna med att ha sådan tur nästa säsong igen.

Det största frågetecknet kring Fekir är alltjämt statusen på hans knä. Att han är en spelare som hör hemma på de största scenerna råder det inga tvivel om.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Laddar...