Senaste nytt

Scouting report: Moses Simon

Totaal Liverpool tar tempen på den nigerianska yttermittfältaren.

Moses Simon är namnet på den senaste spelaren som ryktas till Liverpool. Så, vem är den här spelaren?

Moses Daddy-Ajala Simons story börjar i Jos, Nigeria, där han föds den 12:e juli 1995. Staden Jos, som börjar närmar sig en miljon invånare, hörs ibland i nyheterna på grund av religiösa motsättningar mellan kristna och muslimer. Under kolonialtiden var Jos mest känt för sin tenngruva.

Precis som många andra nigerianska fotbollsspelare, varav Ahmed Musa troligtvis är den kändaste, är Moses skolad i GBS Academy. Det är ingen av de absolut mest välkända akademierna i Nigeria, men så är ju Jos en betydligt mindre stad än exempelvis huvudstaden Lagos också.

Efter att med start 2003 ha spenderat 10 år i GBS Academy fick europeiska klubbar upp ögonen för Simon. Redan då figurerade faktiskt Liverpool i ryktesfloran, men det slutade med att han skrev på ett så kallat ”pre contract” med Ajax. Han fick chansen att spela ett par träningsmatcher för Ajax; dessvärre imponerade han inte tillräckligt mycket, vilket gjorde att de valde att inte skriva kontrakt med honom. Däremot ansåg Ajax att Moses var fortsatt intressant – och såg mer eller mindre till att han skrev på för deras samarbetspartner AS Trenčín.

Den slovakiska klubben – vars hemstad mest är känd för att fostra fantastiska hockeyspelare – erbjöd Moses att spela & utvecklas på en lite lägre nivå. Det blev dock bara en säsong (14/15) hos Trenčín innan flyttlasset gick vidare till Belgien. Anledningen till flytten var förstås att han gjorde stor succé i Slovakien, där ett hattrick i Europa League-matchen mot serbiska Novi Sad sticker ut.

Det var Gent – ej att förväxla med Genk – som tog in Simon på treårskontrakt i januari 2015. Simon fick en minst sagt händelserik inledning av sin karriär i klubben; han blev utvisad efter 30 sekunder i sin andra match för att därefter göra hattrick i sin tredje match. Hattrick-kalaset gjorde att han blev utsedd till veckans spelare i belgiska ligan!

Som 22-åring har nu Simon etablerat sig som en nyckelspelare i Gent, utan att för den skull fullständigt explodera i poängväg. Han har också etablerat sig i Nigerias landslag, vilket 20 A-landskamper är ett kvitto på.

* * *

Simon är liten (168 centimeter) men väldigt kvick och snabb både med och utan boll. Hans signum är snabba riktningsförflyttningar och dribblingar. Vidare är Simon teknisk och har schysst bollkontroll, en ganska typisk yttermittfältare, alltså. Han spelar på kanterna – oftast till vänster – och gillar att vika in i banan och skjuta. Han kan avlossa skott med båda fötterna.

Många har väntat på att Simon ska explodera – men kanske behöver han en bättre omgivning för att explodera. Han har en tendens att hitta löpningar som gör att han kommer till målchanser, det är alltid ett bra tecken. Hans beslutsfattande med bollen, både i spelet och avslutsmoment, har inte hållit toppklass i Belgien. Om han kan vässa till svagheterna kan han självklart bli en spetsspelare, i dagsläget vore han mer en energiinjektion i ett lag som Liverpool.

För Liverpool del vore värvningen logisk, om man bedömer att Simon är avsevärt bättre än Harry Wilson. Enligt min mening behöver LFC snabba backups till Mané och Salah, som gör att man har ett lika snabbt anfall om någon av de är borta. Simon för £10 miljoner vore bra business och erbjuder ett utvecklingsbart alternativ som i värsta fall säljs med ganska lite förlust och i bästa fall utvecklas till en spetsspelare. Kanske ligger det troliga scenariot däremellan, om han skriver på för klubben.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Kommentarer

 1. JohanE

  Jag håller med i det du säger. Sen är det ganska bisarrt att vi pratar om struntsummor på 10-12 miljoner pund. Jag hade gärna haft en sådan struntsumma i min ficka. 🙂

 2. JohanE

  Vem tycker ni är värd att satsa på:
  Shaqiri eller Simon Moses ?

  Personligen är jag mer för okända utvecklingsbara spelare.

  1. Faint

   Shaqiri är ju den klart bättre och mer kompletta spelaren. Det jag är lite frågande till med honom är om han accepterar en plats som rotationsspelare.

   Moses Daddy Simon är en helt klart intressant spelare och som du säger, utvecklingsbar. Han har många egenskaper som Mané besitter så han kanske passar in bättre i lagets nuvarande system. Sen som du, så har jag en soft spot för unga okända spelare.

   Rent fotbollsmässigt så är ju Shaqiri det klara valet. Men Simon verkar vara någon som bara kan falla in i laget utan problem. Shaqiri har lite av ett ego då han är trotts allt en bra spelare, och har tidigare i karriären begärt en ordinarie plats i startelvan.
   Utan att ha någon större insikt i deras personligheter så skulle jag gå för Shaqiri då han är den bättre av dom två och för en riktig struntsumma, så varför inte båda?

Laddar...