Senaste nytt

Scouting report: Fred

Totaal Liverpool tar tempen på en av Europas mest intressanta mittfältare.

Shakhtar Donetsk har en lång tradition av att värva duktiga brasilianska spelare. Faktum är att hela 5 spelare i Brasiliens nyligen uttagna VM-trupp har spelat eller spelar för Shakhtar. Det handlar om Fernandinho, Willian, Douglas Costa, Taison samt Fred. Den sistnämnde är en innermittfältare som är extra intressant att kolla extra på ur ett Liverpool-perspektiv.

Den numera 25-årige Fred har testat olika positioner under sin karriär. På ungdomsnivå spelade han först vänsterback i Atletico Mineiro och därefter vänstermittfältare för Internacional. Det är ju inte helt ovanligt att vänsterfotade ungdomsspelare placeras på vänsterkanten och Fred var inget undantag.

När Fred slog sig in i Internacionals A-lag under 2012 var det dock främst som central mittfältare han huserade. Han var bara ordinarie där under drygt en säsong innan Shakhtar slog till och köpte honom i juni 2013. Den stenrika ukrainska klubben betalade respektingivande €15 miljoner för Fred.

Freds sejour i Shakhtar har bestått av såväl positiva som negativa upplevelser. På planen spelade Fred central mittfältare under många år, ofta med offensiva uppdrag, men mycket förändrades när Paulo Fonseca efterträdde Mircea Lucescu under sommaren 2016. Lucescu valde att låta Fred ta ett steg ner i banan och framförallt göra taktiska justeringar innebar att lagets playmakers – tidigare främst den fantastiska kroaten Darijo Srna – förflyttades från ytterbackspositionerna till den sittande mittfältaren Fred. Således har Fred varit nyckeln för Shakhtars spel sedan Fonseca tog över tränarsysslan.

De nya arbetsuppgifterna och utökade ansvaret har gjort Fred gott. Med en fin bollkontroll, precist passningsspel och förmågan att ta sig förbi motståndare som en offensiv mittfältare har han utvecklats till en defensiv mittfältare av hög rang. De nämnda egenskaperna hjälper honom verkligen i den här rollen och hans defensiva sidor har också utvecklats under de senaste åren. Det finns fortfarande små brister; han måste bli ännu mer noggrann och kan komma fel i positionsspelet ibland, men överlag är Fred ändå en defensiv mittfältare av otroligt hög nivå.

Det som gör Fred extra intressant är att han har spelat som bäst när tempot har gått upp i Champions League. Han har visat att han håller hög klass och kan få lagets spel att flyta på ett bra sätt. Det är uppenbart att han är redo för större uppdrag och han är också offentligt öppen inför en flytt i sommar.

Någonting negativt med Freds karriär är att han åkte fast för ett dopingtest under Copa America 2015. Han testades positivt för hydroklortiazid som är ett urindrivande medel, som i sig inte är prestationshöjande, men som är förbjudet eftersom det kan dölja andra preparat. Det blev en utdragen process med överklaganden; i slutändan gjorde dopingavstängningen att Fred missade 13 matcher under 15/16 samt 16/17.

Det är uppenbart att Fred skulle kunna vara ett bra nyförvärv för Liverpool och många andra klubbar. Han skulle – likt Jorginho – kunna defensiv mittfältare med tydliga playmaker-egenskaper. Fred ryktades till Manchester City i januari, men nu verkar Guardiola ha siktet inställt på just Jorginho istället. Kanske kan Liverpool norpa Fred, om City vinner dragkampen om Jorginho?

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Kommentarer

 1. Kristian

  Låter väldigt intressant, Fred är en mycket högklassig spelare och hade passat fint in på mitten nu när Can försvinner och Keita kommer in. Tror dock att vi kommer göra allt i vår makt att först få in Jorginho, vi alla vet att Klopp inte gärna går på annat än sina targets.

  1. jesperess

   Sant, det känns som att Klopp väljer förstavalet eller inget alls. Lite ovant då vi Liverpool-supportrar vant oss vid kvantitet istället för kvalitet innan Klopp kom till klubben.

   Jorginho verkar ju vara på tapeten för en rad storklubbar, däribland Manchester City, Chelsea och Arsenal. Hade varit ett ordentligt statement att locka till en sån prestigevärvning. Just nu verkar dock City ligga i pole position.

   Blir faktiskt intressant att se vilken profil det blir på Emre Can’s ersättare. Blir det box-to-box eller en renodlad defensiv mittfältare. Fred skulle kunna vara ett alternativ, vilket även Torreira i Sampdoria kan vara. Torreira som förövrigt jagas av Napoli för att ersätta Jorrginho.

  2. pelle2x

   Kristian: Men är det sant? När Klopp gick bet på Brandt tog han in Salah istället. Ibland finns flera bra alternativ, ibland inte. Och är övertyga om att Klopp insåg att han skulle lyckas ro hem typ van Dijk förr eller senare, och valde därför att inte byta spår.

  3. Kristian

   Pelle: kan så klart stämma, bara utåt sett som man tycker sig se att Klopp benhård med sina targets. Jag hoppas att han har en lista på vilka han vill förstärka med i sommar, känns som Jorginho och Fekir ligger med på listan i nuläget. Sen finns det säkert en del backup där som vi inte riktigt vet om i dagsläget.

   Går ju tyvärr rykten om att både Lallana och Clyne ska vidare i sommar. Förståeligt på båda som varit borta hela säsongen och tappat sina platser i laget, båda är även alldeles för bra för att sitta på bänken.

  4. Kingpin

   Jag tror att Klopp och hans stab har, precis som alla andra tränare och klubbar, en lista på targets för varje position. Där finns det nog ett huvudspår man undersöker i första hand och sedan både andra och tredjehandsval. Kan nog vara så att det finns ner till tionde val eller tjugonde. Eller så har han tre-fyra spelare i en rangordning och resten utan någon ordning för att han vill ha koll på eventuella talanger m.m. som kanske slår igenom och då är det dags att norpa dem. Tror de har en lista på samtliga positioner med massvis av spelare. De måste ha koll på alla positioner ifall någon spelare går sönder, byter klubb osv.
   Kan vara så att på vissa positioner anser Klopp att han satsar på sitt förstaval annars får det vara medan på andra positioner är han beredd att gå ner till andra eller tredjevalet för att han måste förstärka just den positionen.
   Sen är det intressant hur klubbar väljer att jobba, vem är det som ansvarar för spelarköp och så vidare. I Liverpool verkar det vara Klopp som bestämmer även om ledningen självklart kan säga nej om de tycker att ett köp inte är ekonomiskt försvarbart. Och Klopp tar nog inte besluten helt själv utan han har en stab som han bollar med och får rekommendationer av osv. Medan i vissa klubbar verkar det vara ledningen som bestämmer vilka spelare som ska in och ut, vilket för mig låter som en hemsk arbetsmiljö för en tränare. Man måste få chansen att bygga sitt lag och få in spelare som passar sin filosofi, annars är det i stort sett omöjligt.
   Jag tror det blir en lugn sommar för oss men att det kommer säkert komma in 1-2 namn som konkurrerar om en plats i startelvan utöver Keita. Kanske även någon talang.
   Tror vi har en stor chans på t.ex. Sessegnon om inte Fulham går upp.

Laddar...