Totaal Liverpool sammanfattar sommarens transferfönster.

2019 års sommarfönster handlade uteslutande om kontinuitet.

2020 års sommarfönster handlade om att spetsa till truppen med ett par spelare med spetskompetens.

2021 års sommarfönster handlade om att förlänga kontrakten med ett stort antal nyckelspelare och att korrigera en fadäs från föregående år.

* * *

Sammanfattning transfers sommaren 2021:

IN:
Ibrahima Konaté £36m
Harvey Elliott (tillbaka från lån)
Loris Karius (tillbaka från lån)
Totalt: £36m

UT:
Harry Wilson £12m
Taiwo Awoniyi £6,5m
Xherdan Shaqiri £9,5m
Marko Grujic £10,5m
Georginio Wijnaldum (free transfer)
Ben Woodburn (lån)
Ben Davies (lån)
Ozan Kabak (slut på lån)
Totalt: £38,5m

* * *

MB-problem adresserades och kontrakt förlängdes

Liverpool och Michael Edwards gick in i transferfönstret med den tydliga målsättningen att adressera fjolårssäsongens tabbe att inte ersätta Dejan Lovren med en ny mittback. Därför gjorde klubben klart med Ibrahima Konaté redan i slutet av maj – och den väldige fransmannen skulle visa sig bli klubbens enda värvning i sommar.

22-årige Konaté har fantastiska fysiska attribut, passningsskicklig, har redan erfarenhet från Bundesliga & CL, och är fortfarande utvecklingsbar. Det är omöjligt att vara negativ till den värvningen, även om han har en viss skadehistorik.

Klubben har tappat en etablerad startspelare i form av Wijnaldum och en etablerad bänkspelare i form av Shaqiri. Hoppet står till en superspännande Elliott och att den ökade numerären på mittbackspositionen ska göra att spelare som Henderson och Fabinho slipper kliva ner i banan, som de tvingades göra stora delar av förra säsongen som en konsekvens av skadorna på van Dijk, Gomez och Matip.

Sommarfönstret 2021 blev med andra ord inte spektakulärt för Liverpools del, men runt om i Europa var värvandet desto mer spekutakulärt, inte minst eftersom titanerna Ronaldo och Messi rörde på sig. Det hör inte till vanligheterna att världens absolut bästa spelare byter klubbar.

För Liverpools del handlade fönstret främst om att förlänga kontrakt. Man har förmodligen spenderat stora summor på att skriva nya kontrakt med Alisson, Fabinho, Alexander-Arnold, van Dijk, Adrian, Phillips och Henderson. Trots alla de nya kontrakten har man hittills kritat nytt med anfallstrion Firmino, Salah och Mané, som samtliga sitter på kontrakt som går ut om 2 år. Framförallt Salah och Mané uppges klubben vilja förlänga med, och det kommer förstås bli dyrt. Det är desto mer oklart om Firmino erbjuds nytt.

De nya kontrakten innebär att Liverpool – undantaget anfallet – har en gedigen långtidskontrakterad stomme som kan leda laget de kommande 4-5 åren.

* * *

Framtida HG-problematik

Under sommaren har vi fått se Manchester City gå all-in på engelska spelare, förmodligen delvis på grund av rädsla för framtida HG-krav. Liverpools strategi verkar vara att behålla de äldre engelska spelarna (Henderson, Milner, Oxlade-Chamberlain) och i vissa fall betala lite högre lön än deras prestationer skvallrar om, samtidigt som man försöker utveckla egna produkter genom akademin. Phillips får fortsätta som femte mittback, den ifjol svage Neco Williams får fortsätta backa upp Trent och såväl Jones som Elliott har tagit kliv uppåt i mittfältshierarkin i och med Wijnaldums avsked. Kelleher är numera andraval bakom Alisson, och 16-åringen Kaide Gordon förväntas spela inhemska cupmatcher den här säsongen.

Det finns med andra ord ett antal HG-spelare i truppen, men situationen är inte oproblematisk. Milner sjunger på sista versen, Oxlade spelade 286 minuters tävlingsfotboll 20/21, Phillips långsamhet gör det svårt att ta honom som ett seriöst alternativ i konkurrensen och de båda unga männen med efternamnet Williams har inte bevisat att de hör hemma på PL-nivå. Det är troligt att de flesta av dessa spelar sin fotboll någon annanstans inom 1-2 år. Därför är det otroligt viktigt för Liverpool att Henderson förlängde, att Kelleher blir kvar, och att både Jones och Elliott etablerar sig som fullvärdiga truppmedlemmar.

* * *

Håller anfallet?

Liverpools fruktade anfallstrio har dragit ett tungt lass de senaste åren, men varken Mané eller Firmino gjorde bra fjolårssäsonger. Trots Jotas ankomst undrar många om anfallet verkligen har tillräcklig bredd, särskilt eftersom Afrikanska Mästerskapet äntligen kommer att spelas mellan 9:e januari och 6:e februari 2022. Eftersom både Egypten och Senegal har goda möjligheter att gå långt i turneringen kan Liverpools äss bli borta under hela denna tidsperiod, plus eventuellt ytterligare 1-2 veckor om Storbritannien har särskilda karantänsregler för inresande. I början av pandemin accepterade landet fotbollsspelare som undantag, men det är man inte längre lika pigga på att göra nu. Det är minst sagt oklart hur det blir med den saken i februari nästa år.

Det vore välkommet om antingen Origi eller Minamino steppade upp i superafrikanernas frånvaro, men det verkar inte särskilt troligt. I ett konkurrensperspektiv kan vi konstatera att framförallt Manchester-klubbarna, men också Chelsea, har betydligt bättre offensiv bredd än Liverpool. Då ska man heller inte glömma att Mané och Firmino som sagt inte levererade på topp förra säsongen. Sammantaget är mitt intryck att klubben hade behövt få in något mer offensivt för att verkligen konkurrera i den här säsongens ”maratonlopp”.

* * *

Vilda gissningar…

Preliminära transfer targets för januari 2022 – Pedro Neto (Wolves), Fabio Carvalho (Fulham)

Preliminära transfer targets för sommaren 2022 – Yves Bissouma (Brighton)

5 kommentarer
  1. Det kanske bara är jag men jag skulle mycket väl kunna tänka mig se Jones i Firminorollen då jag tycker att han har intressanta offensiva egenskaper som skulle kunna passa i den rollen. Ett anfall med Jota, Jones och Elliot skulle vara intressant att se när Mané och Salah är borta i januari även om jag förstår att Firmino går före Jones i just den rollen som det ser ut just nu.

    • Nu blir det ju tyvärr inte så, misstänker att Elliot blir borta resten av säsongen. Bara hoppas att det är snygga frakturer och inga spiraler eller liknande.

  2. Känns som att det är i den värsta tänkbara tiden som afrikanska mästerskapet spelas. Under Klopps alla år i klubben så har vi varit som sämst precis efter jul förutom under de 2 magiska säsongerna 18/19 och 19/20. Så att där bli av med Salah, Mané och Keita känns som ett tungt slag. Skulle inte bli förvånad om vi går för en anfallare till, som blir klar i december och ansluter direkt i januari.

    Tror Firmino och Jota kan funka fint ihop på topp, men känner inte att Oxelade, Origi eller Minamino håller som tredjefiol. Frågan är vem, Harvey Barnes kritade väl på nytt. Kanske att man går för Raphina eller någon av dina förslag ovan.

  3. Kommer ofta på mig själv att klicka in på denna sidan för ofta.
    Hade verkligen önskat mig mer frekvent uppdatering. Ni är ändå tre stycken och ett inlägg i veckan är lite väl snålt.

Kommentarer är stängda.