Totaal Liverpool sammanfattar sommarens rekordlånga transferfönster.

2019 års sommarfönster handlade uteslutande om kontinuitet.

2020 års sommarfönster handlade istället om att spetsa till truppen med ett par spelare med spetskompetens.

* * *

Sammanfattning transfers sommaren 2020:

IN:

Diogo Jota (Wolves) – £41m (kan stiga till £45m)
Thiago Alcantara (Bayern München) – £27m
Kostas Tsimikas (Olympiakos) – £11,75m
Totalt: £79,5m

UT:
Rhian Brewster (Sheffield United) – £23,5m
Dejan Lovren (Zenit) – £10,9m
Ovie Ejaria (Reading) – £3m (kan stiga till £3,5m)
Herbie Kane (Barnsley) – £,1,25m
Nathaniel Clyne (klubb ej klar) – free transfer
Andy Lonergan (klubb ej klar) – free transfer
Adam Lallana (Brighton) – free transfer
Sheyi Ojo (Cardiff) – LÅN
Taiwo Awoniyi (Union Berlin) – LÅN
Loris Karius (Union Berlin) – LÅN
Marko Grujic (Porto) – LÅN
Harvey Elliott – Blackburn) – LÅN
Ben Woodburn (Blackpool) – LÅN
Harry Wilson (Cardiff) – LÅN
Totalt: £38,65m (+låneavgifter)

* * *

Time to say goodbye

Det stod tidigt klart att Nathaniel Clyne inte skulle bli kvar i Liverpool. Högerbackens sejour i klubben blev fem år, men de sista åren har nästan uteslutande präglats av skador. Faktum är att klubben inte ens förlängde hans kontrakt över förra säsongens säsongsförlängning, någonting man gjorde med exempelvis Adam Lallana, vilket gjorde att Clyne inte längre var en LFC-spelare när laget firade ligatiteln.

På tal om Lallana. Det blev sex säsonger i Liverpool för den numera 32-årige mittfältaren, som fortsätter karriären i en på pappret bra flytt till Brighton. Där kommer Lallana garanterat att få mer speltid än i LFC och därmed få ett värdigt avslut på karriären. I intervjuer med spelare och ledare framgår tydligt att Lallana kommer att saknas på träningsanläggningen, då många uppskattade hans professionalism och personlighet.

En annan spelare som garanterat kommer att saknas, och som hade en desto mer framträdande roll i laget 19/20, var Dejan Lovren. Kroaten blev aldrig den försvarschefen som man hoppades när han köptes sommaren 2014, men han spelade trots allt många viktiga matcher både på vägen till CL-titeln och PL-titeln. Det går inte att förneka. Mohamed Salah är säkerligen inte ensam om att sakna Lovren, som verkade vara en populär truppmedlem.

Det kom aningen överraskande för många, inklusive undertecknad, att Liverpool valde att sälja Rhian Brewster. Den snabba och avslutningsstarka anfallaren har varit en omskriven talang i flera år och många förväntade sig att han skulle ta en plats i truppen 20/21. Istället valde Liverpool att sälja honom till Sheffield United, visserligen med återköpsklausul.

I övrigt konstaterar vi att Liverpools största misslyckande i detta transferfönster var att man inte lyckades sälja varken Harry Wilson eller Marko Grujic. Duon var till salu för £20m, men ingen intressent nappade för den prislappen. Det verkar onekligen som att Liverpool övervärderade dessa spelare och konsekvensen blev uteblivna transfersummor. Det gjorde att klubben tvingades låna ut duon istället för att sälja.

* * *

Transfer-sagan och motsatsen

Det finns antagligen ingenting som är så bra för sidans trafiks om så kallade transfer-sagor, det vill säga utdragna tranferhistorier som mer eller mindre kräver mängder av mini-uppdateringar. I detta fönster fick vi en riktig klassiker i form av Thiago Alcantara.

Tysk, brasiliansk och italiensk media uppgav tidigt att Thiago och Liverpool var överens om ett kontrakt. Engelska medier förnekade otroligt länge, precis som de gjorde när Alisson Becker värvades några år tidigare, och i slutändan fick många engelska journalister stå med dumstruten på.

När Thiago äntligen skrev på kontraktet kunde Liverpools stoltsera med ett nyförvärv av yppersta världsklass, troligtvis den individuellt skickligaste spelaren som skrev på för någon PL-klubb i detta fönster. Thiago var förmodligen en av få tillgängliga spelare med kapacitet att kliva rakt in i Liverpools startelva och förbättra laget. Vi har redan sett smakprov på vad Thiago kommer att tillföra.

Däremot var värvningen av Diogo Jota raka motsatsen till Thiago. Nyheten om att Liverpool bara var detaljer från att signa Joto slog ner som en blixt från en klar transferhimmel. Jota blir ”det där fjärde alternativet” till anfallstrion som Liverpool har saknat i någar år, då varken Divock Origi eller Xherdan Shaqiri lyckats mantla den rollen på senare år.

Kostas Tsimikas var ingen transfersaga, men övergången föregicks åtminstone av några dagars rykten. Greken ansluter som en renodlad backup till Andy Robertson, som ju till råga på allt är väldigt sällan skadad.

* * *

Framtida HG-problematik

Damien Comolli gillade att köpa brittiska spelare till Liverpool, och hans med facit i hand bästa värvning inom kategorin visade sig bli Jordan Henderson, som bekant numera lagkapten och nyckelspelare. Dagens lag innehåller desto färre etablerade brittiska spelare, medan reglerna för home-grown mycket väl kan bli strängare i och med Brexit. Därför var det lite synd att Liverpool inte lyckades övertyga Norwich om att sälja Jamal Lewis, då han hade kunna upptagit en av HG-platserna de kommande tio åren.

Faktum är att Liverpool inte hade möjlighet att anmäla både Grujic och Shaqiri till säsongens PL-trupp. Det löste man genom att låna ut Grujic, men det visar ändå att man balanserar på en skör HG-tråd för tillfället. Det betyder också att någon importspelare måste skeppas om man tar in en ersättare till Virgil van Dijk, såvida man inte är beredd att stryka honom från truppen resten av säsongen. Å andra sidan finns flera spelare (Adrian, Shaqiri, Wijnaldum) som troligtvis inte är kvar om ett år.

Det är viktigt för Liverpool att några av de unga brittiska spelarna blir etablerade spelare på sikt. Spelare som Curtis Jones, Neco Williams, Harvey Elliott, Rhys Williams med flera är spännande och några av dem har redan visat framfötterna i A-laget, men det vore som sagt viktigt att några etablerar sig på allvar.

* * *

Vilda gissningar…

Preliminära transfer targets för januari 2021 – Ozan Kabak (mittback, Schalke)

Preliminära transfer targets för sommaren 2021 – Alex McCarthy (målvakt, Southampton), Houssem Aouar (mittfältare, Lyon)

6 kommentarer
  1. Är Kabak ett bättre val än Upamecano, eller är det bara ett mer troligt val?
    Skillnader på dessa?

    • Upamecano är bättre men hans klausul kan inte aktivieras förrän nästa sommar, det låter inte realistiskt att Leipzig skulle sälja i januari. Ben White kommer nog inte heller gå att köpa i jan. Däremot kommer nog Kabak vara tillgänglig. Både Schalke och Kabak har en katastrofsäsong hittills.

    • Det låter lovande med en back som har en katastrofsäsong som ersättare till VvD. Lite skämt åsido.

      Tack för snabbt svar!

    • Jag ser det egentligen inte som en direkt ersättare till van Dijk, kvalitetsmässigt är det nästan omöjligt att ersätta honom, men det handlar också om numerären. van Dijk blir ju borta länge och Matip kan alltid gå sönder när som helst, om inte typ Rhys Williams får och tar chansen behövs en till mittback i januari.

  2. Snälla, inte Alex Mccarthy! Fladdrigare målvakt får man leta efter.. men allt är väl bättre än Adrian antar jag. Adrian är katastrof nu hittills mot Ajax också. Hade det varit publik på läktarna hade motståndarpubliken gjort visselljud mot Adrian, precis som man gjorde mot Karius under sina sista matcher i LFC-tröjan!

    • Jag tror att man kommer leta med ljus och lykta efter en engelsk målvakt. Enligt uppgifter tackade McCarthy nej till Liverpool innan Adrian skrev på, så han har varit på klubbens radar förut.

Kommentarer är stängda.