Totaal Liverpool sammanfattar sommarens transferfönster.

2018 års sommarfönster var en sommar där Liverpool genomförde en rad lyckade rockader under sommaren – men lyckades inte med alla tilltänkta försäljningar.

2019 års sommar har uteslutande handlat om en sak – nämligen kontinuitet.

Det stod tidigt klart att Jürgen Klopp inte hade för avsikt att förstärka truppen på samma sätt som för ett år sedan. Det fanns visserligen sportsliga utrymme att göra fler breddvärvningar, men i slutändan anlände varken en ersättare till Alberto Moreno eller Daniel Sturridge. Istället kom transferfönstret mestadels att handla om försäljningar av icke-önskvärda spelare.

* * *

Sammanfattning transfers sommaren 2019:

IN:
Sepp van den Berg – £1,3m som kan stiga till £4,4m
Harvey Elliott – summa en fastställd
Adrian – free transfer
Andy Lonergan – free transfer


UT:
Danny Ings – £18m som kan stiga till £20m
Ryan Kent – £6m som kan stiga till £7.5m
Simon Mignolet – £6.5m som kan stiga till £8m
Rafa Camacho – £5m som kan stiga till £7m
Ovie Ejaria – £3m som kan stiga till £3.5m
Bobby Duncan – £1.8m
George Johnston – £300,000

Harry Wilson – £2,5m (låneavgift)
Marko Grujic – £2m (låneavgift)
Taiwo Awoniyi – £600k (låneavgift)

Totalt £53.2m

* * *

Den enda positionen som Liverpool värvade flera spelare till var målvaktsposten. Där accepterade man slutligen att sälja Simon Mignolet, som därmed fick sin efterlängtade övergång. Veteranmålvakten var som bekant tvåa bakom Alisson och utgjorde inte seriös konkurrens till brassen, men var likväl en duglig backup. Den rollen innehas numera av Adrian, som anslöt på free transfer i samband med att Mignolet lämnade för Club Brugge.

Skadan på talangen Caoimhin Kelleher gjorde att Liverpool dessutom tog in en ny tredjekeeper i form av 35-årige Andy Lonergan, som alltså efter många år i lägre divisioner fått en högst oväntad och enligt vissa bedömare aningen oförtjänt chans att tillhöra ett av världens bästa klubblag.

* * *

Backlinjen har inte förstärks, men var å andra sidan inte i något större behov av uppgradering. Det var dock anmärkningsvärt att Moreno inte ersattes. Den trevliga men på planen allmänt virriga spanjoren spelade inte mycket ifjol, men var ändå given backup bakom Andy Robertson. Möjligtvis tänker sig Klopp att Yasser Larouci, som spelade med A-laget på försäsongen, ska få debutera i inhemska cupmatcher.

Annars har backsidans transferflora mest präglats av flyttrykten på Nathaniel Clyne och Dejan Lovren. Av allt att döma var Klopp beredd att sälja den sistnämnde, men ingen intressent la ett tillräckligt bra bud och därmed blev kroaten kvar. Clyne var också till salu, men skadade sig olyckligt och kommer inte ens att kunna klara en läkarundersökning i januari. Eftersom Clyne sitter med utåtgående kontrakt innebär skadan att LFC går miste om åtminstone £10m i övergångssumma. Det måste ha varit en ekonomisk smäll för de transferansvariga, även om klubben naturligtvis inte stod och föll på den uteblivna inkomsten.

Tonåringen Sepp van den Berg, ny från Zwolle, är ett framtidsnamn, men kommer att behöva jobba sig upp i hierarkin via bra prestationer i U23-laget.

* * *

På mittfältet noterar vi att Marko Grujic, som stundtals briljerade i Bundesliga ifjol, får ta en ny runda i Germanien. Två andra spelare som också var framgångsrika i andra klubbar under förra säsongen – Ryan Kent och Harry Wilson – kommer inte heller att spela i Liverpool 19/20. Kent såldes till Glasgow Rangers på transferfönstrets allra sista dag, vilket föromdligen var bäst för alla inblandade parter, och Wilson fortsätter sin låneresa i Bournemouth. Kanske är mål och assist i PL-mittenlaget från södra England precis vad Wilson behöver för att utvecklas vidare.

Liverpool tappade ingen etablerad mittfältare eller anfallare – och tog heller inte in någon. Däremot måste påläggskalven Harvey Elliot nämnas; han är förmodligen den mest lovande 16-åringen som klubben har haft sedan Raheem Sterling.

* * *

Vad tycker du om Liverpools transferfönster?

Dela gärna dina åsikter i kommentarsfältet nedan!

3 kommentarer
  1. OT (ber om ursäkt): Kan någon summera vad problemen med Duncan handlade om? Jag förstod på Twitter att det hade varit oenigheter eller bråk men förutom att hans agent verkar vara en allmänt hatisk person så hittade jag ingen information om det.

    • Det jag löst är att han ville ha speltid i A-laget så därav bråkade han sig bort.

  2. Bra fönster överlag, hade gärna sett någon dominan hånen och avlasta våran tre i fronten även om Shaq/Ox/Keita klarar av det. Bakåt skulle Lovren fått gå och någon annan in likväl Robbo behöver avlastas men där kommer Milner in.

    Truppen känns tunn men den är inte det fast kan bli OM fortuna är framme med skador på många och vi hade otrolig tur förra säsongen med små avbrott men Klopp har koll på läget, vi gjorde en otrolig resa förra säsongen och laget är långt ifrån utvecklat till sin fulla potential.

    MEN är dock orolig över OM dessa skador kommer.

Kommentarer är stängda.