Liverpool lånade ut spelare på löpande band under transferfönstrets sista dagar, men Karius blev kvar.

För inte så många år sedan gick Karius en rejäl målvaktsduell mot Mignolet; en duell som han vann efter ”split decision”, som man säger inom boxningen. Han var Liverpools etta och många trodde att den självsäkra tysken skulle cementera platsen för många år framöver. Så blev det uppenbarligen inte, istället har han blivit en spelare som klubben mer än gärna skulle bli av med för att kapa kostnader.

När Liverpool köpte Karius var han en ung och respekterad målvakt i Mainz. Han hade bra stats, inga direkta svagheter och såg ut som ett smart köp. Man brukar säga att målvakt är den mest utsatta positionen och under mina år som LFC-supporter har nog ingen fått erfara detta på ett värre sätt än Karius. Hans misstag i CL-finalen är omöjliga att tvätta bort och kommer att definiera hans karriär, så är det bara. För att tvätta bort fiaskostämpeln skulle han behöva vinna någon riktigt stor titel, som Oliver Kahn gjorde, men det kommer han aldrig att göra. Det är inte realistiskt att någon CL-kandidat eller tyska landslaget kommer satsa på honom i framtiden. Det finns helt enkelt andra målvakter som är bättre, säkrare kort och numera yngre.

Det mest tragiska är nästan att Karius inte har lyckats i sina lånesejourer på senare år. Tvärtom, tiden i Besiktas blev ett enda stort fiasko och han lyckades aldrig bli etta i Hertha Berlin. Den här sommaren har Liverpool inte lyckats bli av med Karius, trots att man säkert mer än gärna i princip skulle skänka bort honom. Han sitter naturligtvis på en ganska fet lön som han aldrig mer kommer att uppnå, men det kontraktet går ut om 1 år och vid en ålder av 28 år borde han vilja spela fotboll. Nu är han någon slags fjärdemålvakt på Liverpools träningar, vilket inte kan vara särskilt tillfredsställande för varken honom eller klubben.

Det är fortfarande möjligt för Karius att flytta till Turkiet eller Ryssland, vars transferfönster stänger andra datum. Han kan dock ha bränt sina broar i Turkiet efter fiaskot i Besiktas, så kanske är Ryssland det mest troliga alternativet.

Slutligen. Häromdagen publicerade Liverpool Echo en artikel med rubriken ”Liverpool have to leave senior player out of Champions League squad after Harvey Elliott emergence”. Det är verkligen usel journalistik. Man får intrycket av att Liverpool har så stor trupp att man måste utelämna någon A-lagsspelare i CL-truppen för att klara maxgränsen. Det stämmer visserligen, men jag tror inte att någon läsare hade förväntat sig att Karius skulle vara med i truppen. Är det verkligen värt en artikel i lokaltidningen att Karius utelämnas från CL-truppen 20/21? Tveksamt…?

2 kommentarer
  1. Tycker det verkligen är märkligt och tragiskt det Karius fått gå igenom. Jag vet inte om man ska ge klubben skulden eller om det endast handlar om dåligt psyke. Men att vi direkt hämtad in en ersättare och skickade iväg Karius kan jag tycka ändå var ganska hårt och något som enbart förstärkte misstagen som skedde under CL-Finalen.

    Innan finalen var det inget snack om saken tycker jag. Karius var absolut en bra målvakt med en riktigt fin spelfot. Precis som Mignolet fanns det lite tabbar i honom, men jag minns det iaf som att han jobbat bort många av dessa. Och om jag inte minns fel var vi det lag med flest hållna nollor i CL det året.

    Så det är verkligen tråkigt att han inte lyckats jobba upp sig efter finalen, då han utan tvekan skulle kunna spela i ett mittenlag i PL, när han spelar som han gjorde hos oss innan finalen.

    Nej, lider med honom och hoppas att han inte kommer gräma sig över detta hela sitt liv, utan lyckas gå vidare. Han har ändå uppnått mer än många andra.

    • Tycker också det är tragiskt med Karius. Han kan säkert gå vidare, men samtidigt blir han nog påmind om tavlorna precis hela tiden. Däremot lite synd att han inte bara bryter kontraktet med Liverpool, den nuvarande situationen är dålig för klubben och bara bra för hans bankkonto, sportsligt vore det bättre för honom att leta nya revir.

Kommentarer är stängda.