Totaal Liverpool sammanfattar januaris transferfönster.

2019 års sommarfönster handlade uteslutande om kontinuitet.

2020 års sommarfönster handlade om att spetsa till truppen med ett par spelare med spetskompetens.

2021 års sommarfönster handlade om att förlänga kontrakten med ett stort antal nyckelspelare och att korrigera en fadäs från föregående år.

* * *

Sammanfattning transfers januari 2022:

IN:
Luis Diaz (£37m + ev. £12m)

UT:
Nat Phillips (lån)
Neco Williams (lån)

* * *

Generationsväxlingen påbörjad

Liverpools nuvarande trupp innehåller många spelare i 30-årsåldern. Kanske lite för många. Både Salah och Mané fyller 30 år under 2022, medan Firmino gjorde det redan i oktober förra året. På mittfältet är den numera 36-årige Milner inne på sista versen som PL-spelare och den skadedrabbade Thiago fyller 31 nästa månad. Sammantaget är åldersbalansen i truppen inte idealisk; det behövs 3-4 yngre spelare som ersätter några av veteranerna, men självklart måste man också behålla vissa äldre spelare – som Salah – för att bibehålla den höga nivån.

En generationsväxling innebär alltid en stor utmaning för lagbyggaren. I Liverpools fall är byggaren Edwards dessutom på väg bort. Ersättaren Ward har skuggat Edwards under det senaste året och fick huvudansvaret i januarifönstret – ett ansvar som han kommer att axla fullt ut från och med i sommar. Edwars lämnar naturligtvis en fantastisk trupp med en makalös stomme, men Ward kommer omedelbart att ställas inför en rad svåra beslut kring eventuella kontraktsförlängningar och nyförvärv.

Mycket tydde på att Liverpool inte skulle värva i detta januarifönster. Planen var att signa Luis Diaz i sommar, men när Portos ekonomiska problem gjorde att prislappen sänktes och Tottenham höll på att göra klart med colombianen – ja, då passade Ward på att modifiera sina planer en smula och hämta in Diaz ett transferfönster tidigare än planerat. Det var ett tecken på snabb handlingskraft och att de sportsligt ansvariga alltjämt samspelar väldigt bra med ägarna, som ju också agerade snabbt genom att tillgodose de stålar som krävdes för att få loss Diaz.

I och med värvningen av Diaz är generationsväxlingen offensivt definitivt påbörjad på allvar. Den påbörjades visserligen redan med Jota, som redan tar mycket speltid av Firmino. Förmodligen kommer Diaz att göra detsamma från Mané, som ju också sitter på ett kontrakt med cirka 18 månader kvar. Diaz är en klassisk Klopp-spets som tillför snabbhet och målfarlighet. Han är också den typen av spelare som LFC brukar värva; han är fortfarande ung och utvecklingsbar, men har erfarenhet från spel på hög nivå och kommer definitivt att slåss om en startplats.

Generationsväxlingen förväntas fortsätta i kommande sommarfönster. Förhoppningsvis har Ward lyckats förlänga de kontrakten som man vill förlänga innan dess, så att han kan koncentrera sig på generationsväxlingen fullt ut i sommar.

* * *

A little too late

Wards största motgång i fönstret blev otvivelaktigen misslyckandet att ro hem Carvalhos signatur. Förhandlingarna slutfördes för sent för att både få klart pappersarbetet kring övergången och låna honom tillbaka till Fulham. Carvalho är en ung offensiv spelare som har potential att utvecklas till en högklassig PL-spelare. Mycket tyder på att Carvalho flyttar till Liverpool i sommar ändå, men det finns naturligtvis en ovisshet och vad som helst kan hända tills kontraktet är påskrivet.

Att värva homegrown-spelare till en rimlig prislapp är inte enkelt i dessa tider. Att värva yngre spelare från lägre divisioner är smart och känns inte som en chansning, eftersom engelska spelare alltid är attraktiva för andra klubbar. De senaste tio-tolv åren har Liverpool hämtat in spelare som Gomez, Elliott, Gordon, Ibe och Shelvey från Championship/League One och samtliga har ökat sina marknadsvärden i klubben, även om de inte platsat. Genom att kombinera unga nyförvärv från lägre divisioner och få fram duktiga akademispelare kan Liverpool ha ett okej antal homegrown-spelare utan att spendera galna överpriser på uppskrivna engelska PL-spelare.

* * *

Mittfältsproblematiken

Liverpool gjorde en chansning när man valde att inte ersätta Wijnaldum. Under säsongsinledningen briljerade Elliott och den uteblivna värvningen glömdes bort, men sen kom den olyckliga skadan. Dessvärre har även Thiago och Jones varit skadade, medan Keita också har svårt att hitta en rytm i den röda tröjan. Lägg därtill att Milner – av helt naturliga skäl – inte är lika bra som för några år sedan och det finns en uppenbar problematik kring innermittfältet. Wijnaldums förmåga att alltid komma till spel har verkligen saknats i flera matcher under vintern, inte minst mot Chelsea där Kovacic och Kante skördade stora triumfer mot sina LFC-kollegor.

Att hitta en tvåvägsmittfältare som kan ersätta Wijnaldum (och Milner) blir en prioritet i kommande sommarfönster. Spelare som Tielemans och Bissouma har 18 månader kvar på sina kontrakt och kan därmed bli tillgängliga för rimliga summor, medan Monacos stjärnskott Tchouaméni också har nämnts i sammanhanget.

* * *

Preliminära sommartargets: Fabio Carvalho (Fulham),Youri Tielemans (Leicester), Calvin Ramsay (Aberdeen)

6 kommentarer
 1. Yves B som ryktas vara ytterligare en i raden kvinnomisshandlare får vi gärna skippa för mig.

  Trevlig läsning i övrigt.

  • Det var visst anklagelser om ”sexual assault”.
   Ville bara rätta mig själv. Så att rätt blir rätt.

  • Om det finns någon sanning bakom dessa anklagelser mot Bissouma så är han naturligtvis diskad från allt transfersnack. Jag har dock ingen koll på vad som skett där.

 2. Carvalho ser ut som en väldigt spännande spelare, Tielemans är väl likt Diaz inte riktigt på toppen men kan växla upp några steg förhoppningsvis. Har ingen koll alls på Ramsay.

  Sen hoppas jag fortfarande på Karim A som anfallare. Ser så otroligt bra ut och bättre att spendera 400m nu och kanske 70` i lön än att se honom utvecklas i Dortmund och sen om två år säljs han för 1miljard och kräver 400` i lön.

 3. Vd bedömer ni som mest troligt? Att vi lyckas snuva Barca på Gavi eller att vi pungar ut för Bellingham? Sannolikhet 0-10 på dessa två? Kommer vi gå för någon av dem?

  Jag personligen tror vi kommer gå för Tielemans. Men skulle mer än gärna se oss landa någon av de två ovan nämnda.

  Mycket tacksam för svar!

  • Jag tror vi kommer att försöka värva Bellingham, men frågan är om vi vill betala det som Dortmund kräver. Jag skulle sätta sannolikheten för den värvningen kring 6. Gavi tror jag inte vi har en suck på att värva, en nolla i sannolikhet.
   Jag gillar Tielemans skarpt och hoppas verkligen vi kommer gå för honom, får vi in honom eller Bellingham kommer vårt mittfält se riktigt bra ut. Tyvärr kommer nog Milner lämna, men om vi ersätter honom med någon av de Tielemans och Bellingham blir det lättare att smälta.

Kommentarer är stängda.