På planen gjorde Liverpool en bra säsong 08/09. Utanför planen har det dock inte gått lika bra. Ekonomin blir bara sämre och sämre.

Anledningen stavas förstås enorma lån som medför enorma räntor.

Nu är experter inom området oroliga över Liverpools framtid. De menar att situationen inte är hållbar, varken på lång eller kort sikt.

Frågan är inte längre hur länge till Hicks och Gillett ska hålla på strypa klubbens utveckling – frågan är hur länge till klubben kan existera med amerikanerna som ägare.

Enligt Daily Mail har tre representanter från det indiska företaget GMR träffat personer som för handlar för Hicks och Gillettes räkning. GMR vill köpa Liverpool – men det vet vi att många har gjort och säkert vill göra – men amerikanerna vill ha orealistiska pengar för klubben.

Ja, jag säger rakt ut att de vill ha orealistiskt mycket pengar för Liverpool. Annars hade ju någon Shejk köpt Liverpool istället för Manchester City eller Portsmouth.

Liverpool kostar otroligt mycket mer att köpa än många andra klubbar. Visst, man har redan ett bra lag och många fans, men man har även ett behov av en ny arena, som kostar multum, vilket gör att det totala priset för klubben blir de ca £500 miljoner som amerikanerna vill ha för klubben PLUS de flertalet miljoner pund som den nya arenan beräknas kosta.

Således har jag full förståelse för att man inte investerar i Liverpool när man kan få en annan klubb för £100-200 miljoner. Då får man ju dessutom chansen att bygga upp klubben från grunden, vilket säkert är attraktivt för många ambitiösa affärsmän.

Hur som helst, för att återgå till GMR, d.vs indierna som sägs vara intresserade av att köpa klubben. Jag har hört att många affärsmän betraktar Indien som en ”unexplored market” för europeisk fotboll. Det finns alltså stora pengar att tjäna där. Därför är det inte så konstigt att indiska investerade vill köpa en engelsk klubb.

* * *

Vad får den dåliga ekonomin för konsekvens på kort sikt? Hur kommer vi fans att märka av den på transfermarknaden?

Enligt The Mirror har Benitez £15 miljoner att köpa spelare för. De skriver att han anser sig behöva en yttermittfältare, två backar och en anfallare.

Med så lite pengar blir det naturligtvis svårt att förbättra laget mer än vad konkurrenterna kommer att göra. Manchester United och Chelsea verkar inte ha några ekonomiska spärrar – givetvis inte heller Manchester City. Arsenal bygger som vanligt ungt.

Daily Mail skriver att Benitez verkar missa både David Silva (som verkar gå till Real Madrid) och Glen Johnson (Chelsea), eftersom Liverpool inte har samma ekonomiska muskler som de andra toppklubbarna. Därför har Benitez lagt fokus på billigare alternativ, såsom Tuncay och Distin.

Jag tror i och för sig inte att en dyr spelare per automatik är bättre än en billig, men visst blir det svårt att komma ikapp (eller i vissa fall rycka ifrån) konkurrenterna när de ständigt värvar spelare som Liverpool vill ha och faktiskt skulle behöva.

En som jag verkligen hoppas på är Tuncay. Jag ser honom som en idealisk värvning att både stärka och bredda lagets offensiv. Tror att han har massiv potential att överraska de som tvivlar på honom.

Både engelska och spanska tidningar skriver förresten att Silvas agenter (ja, han har tydligen två stycken) satt i ett en och en halv timmes långt möte med Real Madrid under gårdagen. Personligen har jag alltid betraktat Silva som en överskattad spelare, och jag vill inte se att Benitez lägger stora pengar på honom, om han nu har sådana pengar att tillgå överhuvudtaget.

Pengar kan givetvis inbringas även genom försäljningar. Dossena, Babel, Itandje och Voronin ligger onekligen nära till hands.