Everton slog ut Chelsea på straffar. Bra gjort. Verkligen. Dessvärre kan fler matcher vara det sista som Everton behöver i sin tuffa bottenstrid.

Jag tror att Everton kommer att klara ett nytt kontrakt. Det finns för många lag som är sämre för att de ska åka ur. Men jag är övertygad om att de kommer att spela i the Championship inom fem år om ingen ny kapitalstark ägare träder fram.

Med många år av kloka värvningar har David Moyes byggt en gedigen stomme, men frågan är hur länge skotten orkar detta jobb, när han numera inte har ett smack att värva för? Det måste kännas otroligt frustrerande.

Samtidigt kan Moyes enkelt skapa en ”vi-mot-världen”-känsla och inge självförtroende i spelarna. För de nuvarande spelarna måste det trots allt vara en trygghetskänsla i sig att veta att klubben inte kan ersätta dig med ett nyförvärv. Ofrivilligt eller ej; men Moyes har bra förutsättningar att bygga gruppdynamik och trygghet i Everton.

Men, som sagt, det är bara en tidsfråga innan Everton åker ur. Konkurrenterna blir bättre, och deras ekonomiska förutsättningar gör att de får väldigt svårt att täppa till hål i laget. Det är bara att kolla på anfallsuppsättningen, till exempel, som har varit i desperat behov av nyförvärv i minst ett år. Och spelare har ambitioner. De vill se förbättring. Improvement. Satsning. Det kommer att bli svårt för Everton att förlänga kontrakten med en del nyckelspelare. Och kan Everton verkligen stå emot bud?

Jag kan tänka mig att dreglande konkurrenter kommer att rikta blickarna mot spelare som Leighton Baines, Marouane Fellaini och Jack Rodwell i sommarens transferfönstret.

Apropå Fellaini. Det var synd att David Luiz inte spelade för Chelsea i gårdagens match. Det hade varit en ”hårduell” av rang. Hur ska Liverpool egentligen svara på detta? Tja, det blir svårt, med tanke på att Roy Hodgson föredrog att värva ”bald guys”. Förhoppningsvis svarar Liverpool med någon storstilad frilla i form av t.ex Stevan Jovetic, och inte skräckexemplet Gervinho.

* * *

Nere i Frankrike fortsätter vesslan Kevin Gameiro att stänka in mål för sitt Lorient. Igår kväll blev 23-åringen tremålsskytt i en meriterande 5-1-seger mot Bordeaux.

Gameiro avverkade A-landslagsdebuten tidigare under säsongen och självklart kommer han att figurera i Laurent Blancs renovering av Frankrikes landslag även framöver.

Idag gjorde den intressanta Yann M’Vila mål, vilket verkligen inte hör till vanligheterna. Mittfältaren har visserligen vanligtvis en ganska defensiv utgångsposition, men om han kan tillföra en offensiv dimension till sitt spel kommer han givetvis att bli en ännu mer komplett spelare.

* * *

Den så viktiga bottenmatchen mellan WBA och Wolves slutade 1-1. Oavgjort. Kryss. Jag tror inte att något av lagen är särskilt nöjda med resultatet. Både ville vinna.

Som matchen utvecklade sig är givetvis WBA nöjdast med en pinne. Hodgsons debutmatch höll på att sluta i Wolves andra bortaseger för säsongen, men så blev det alltså inte. Därmed är Wolves seger på Anfield fortfarande klubbens enda bortaseger den här säsongen. De fick ingen dubbel mot Hodgson.

Resultatet innebär att Wolves alltjämt ligger sist i tabellen. Mycket tyder på att de åker ur, trots att relativt fint spelarmaterial, med gedigna PL-spelare i varje lagdel. Skulle tro att många av deras spelare kommer att tvinga fram försäljningar i sommar. Unga killar som Wayne Hennessey, Richard Stearman och Matt Jarvis har utvecklats mycket de senaste säsongerna och har förmodligen stora ambitioner med sina karriärer.

Jag blir imponerad varje gång jag ser framförallt Stearman och Jarvis, och kan helt enkelt inte tänka mig att de vill fortsätta sina karriärer i the Championship. De är duktiga spelare som borde spela i betydligt bättre lag. Om Stearman kan förbättra sitt passningsspel blir han tillräckligt bra för att spela i ett topplag. Jarvis är redan redo för startelvan i lag på övre halvan av tabellen.

* * *

Napoli fortsätter att vinna i Serie A. De är rent av titelutmanare. Jag tycker att detta är ett svaghetstecken. Napoli hade knappast varit bland de sex bästa lagen i Premier League, men i Italien utmanar de om ligaguldet.

Hade AC Milan varit bland de sex främsta i PL? Jag är inte så säker på det.

Många verkar tro att Alexandre Pato kommer att flytta i sommar. Det vore sannerligen intressant att se brassen i en annan omgivning, tycker jag. Undrar vad han skulle kunna uträtta i en tempostark liga som PL? Den fysiska biten vore det största frågetecknet.

Backarna i PL är stora, starka och elaka. Och domarna tillåter de att vara i princip hur elaka som helst. Kolla bara på George Elokobi i Wolves. Han är i princip byggd som en tungviktsboxare. Det passar bara in i en av de främsta ligorna och det är den han är i.