Uppgifterna kring den spelskickliga mittfältarens vara eller icke vara i Liverpool är minst sagt blandade, men när Bayern München har spelat färdigt i CL kommer vi säkerligen få klarhet kring hans framtid.

En av de så kallade ”transfersagorna” kring Liverpool i sommarens transferfönster handlar om Thiago Alcantara. 29 år gammal passar Thiago inte in i den spelarmall som Liverpool normalt sett brukar vid värvningar; han är inte en ung spelare, han är en färdig spelare och han har redan bockat av flera storklubbar på sitt fantastiska CV.

Ryktena härstammar främst från källor utanför England gränser. Det är tyska journalister, det är brasilianska journalister och det är italienska journalister som har skrivit om Liverpools intresse för Thiago. Samtidigt har de engelska journalisterna, som i regel får sin information direkt av LFC, hela tiden hävdat att klubben inte vill signa mittfältaren.

Trots de kontinuerliga och bestämda ”Liverpool-är-inte-intresserade”-budskapen från den engelska journalistkåren fortsätter de övriga att hävda att Liverpool vill signa Thiago, så som nedan senast ikväll:

Det vore lätt att förkasta uppgifterna kring Thiago med hänvisning till de engelska LFC-journalisterna som vi har lärt känna genom åren, men faktum är att de källor som hävdar motsatsen – som exempelvis Christian Falk – är internationella transferbevakare av yppersta världsklass. Ingen slår Falks insyn kring Bayern München i synnerhet och till skillnad från vissa ”LFC-journalister” är han inte bara klubbens lakej. Falk har goda källor och en yrkesmässig integritet som gör att man inte bör bortse från hans uppgifter.

Falk slår fullständigt fast att Thiago vill lämna Bayern München. Mittfältaren var på väg att skriva nytt kontrakt med Bayern, men ändrade sig i ett väldigt sent skede, eftersom han vill prova på något annat i slutfasen av sin karriär. Med 1 år kvar på kontraktet är han inte tillgänglig på free transfer, men Bayern kräver relativt blygsamma €30m för honom.

€30m är en liten summa för en spelare av Thiagos kaliber, men det är en stor summa för Liverpool att spendera på en spelare i hans ålder. Det är inte orimligt att det totala ekonomiska utlägget, med lön inkluderad, skulle bli €50-60m sett över 3 år. Det är mycket för en spelare utan återförsäljningsvärde, men å andra sidan är Thiago en spelare som verkligen skulle kunna göra skillnad på planen.

Jag tror inte att vi kommer att få reda på någonting kring Thiagos framtid innan Bayern München har spelat färdigt i Champions League. Just nu finns det ingen anledning för varken klubben eller spelaren att göra klart med någon annan klubb, allt fokus ligger naturligtvis på CL. Samtidigt gör alla kloka intressenter rätt i att avvakta lite, med tanke på att Thiago skulle kunna råka ut för en allvarlig skada. När Bayern har spelat färdigt kommer det nog gå relativt snabbt innan vi får reda på vart han kommer spela – oavsett om det blir Liverpool eller någon annanstans.

Någonting som verkar ha blivit lite bortglömt bland oss supportrar är Georginio Wijnaldums vara eller icke vara i klubben. Holländaren har 1 år kvar på sitt kontrakt med Liverpool och hittills har inga källor rapporterat om att en förlängning skulle ligga nära till hands. Under Jürgen Klopps ledning har Liverpool inte varit främmande inför att låta kontrakt gå ut och släppa spelare på free transfer – men frågan är om det rådande ekonomiska klimatet har ändrat klubbens ståndpunkt kring den typen av frågor. Covid-19 har skapat ett enormt inkomstbortfall och att gå miste om en övergångssumma för Wijnaldum skulle kunna vara svårare att motivera i dagens omständigheter, i synnerhet om klubben har en möjlighet att finansiera att köp av Thiago genom att sälja Wijnaldum. Det skulle trots allt mycket väl kunna vara så att Wijnaldum – likt Thiago – vill testa något annat i slutet av sin karriär. 29 år gammal har Wijnaldum bara spelat i Holland och England, kanske vill han också uppleva andra ligor medan han fortfarande håller hög kvalitet på planen, men observera att det är min personliga spekulation och att inga har rapporterat detta i dagsläget.

4 kommentarer
  1. Off topic: Varför har ni inte gjort någon artikel om nya matchtröjan och ingenting heller att vi skulle vara nära Talles Magno? Eller har jag missat dessa inlägg? Känns som det är viktiga nyheter att skriva om? 🙂

  2. Jag gillar verkligen Wijnaldum, men mycket av det han gör på planen kan andra i truppen göra. Det som Thiago skulle tillföra tycker jag inte finns i dagens trupp. Skulle gärna se Gini ut, Thiago in. Eller helst ha båda såklart men det verkar ju inte finnas varken pengar eller plats för det tyvärr.

Kommentarer är stängda.