Nu är det alltså klart, det som vi alla visste skulle komma en dag. Coutinho har lämnat Liverpool FC för att bli en del av Barcelonas lagbygge. Det är överraskande att övergången kommer redan nu, jag tror att de flesta av oss var inställda på att han skulle bli kvar säsongen ut, för att sedan lämna under sommarens fönster. Än så länge vet vi inget om hur det kommer att bli med ersättare, det är långt ifrån säkert att det kommer att dyka upp någon ny redan nu i januari. Klopp brukar visar stor tilltro till spelarna i truppen och hittills har det visat sig vara en bra taktik.

Redan för ett år sedan började jag att mentalt förbereda mig för att vår lille magiker skulle lämna klubben, om man har en spelare som producerar i det brasilianska landslaget och det börjar att komma rykten om att Barcelona är intresserade är den här utvecklingen tyvärr svår att komma ifrån. Vägen fram till övergången har varit precis så smutsig som man hade kunnat föreställa sig, flirtandet från den spanska storklubben har varit i stort sett konstant och de senaste månaderna har de nästan behandlat Coutinho som om hans ankomst till klubben var klar. Det stör mig något enormt att Barcelonas agerande fungerar, de har gjort det förut och det kommer att göra det igen. Att Coutinho vill gå till Barcelona är såklart något vi bara får acceptera, även om hans agerande på vägen dit hade kunnat skötas på ett klart bättre sätt. Hans insatser på planen kan man inte anmärka på, när han har spelat har han givit allt och hans poängproduktion under hösten har gjort att han lämnar oss i ett bra läge inför säsongens andra halva. Hans uttalanden i samband med kontraktsskrivandet i fjol däremot, där han pratade om att han ville stanna och bli legend i klubben, var onödigt skitsnack som gör att jag har svårt att önska honom lycka till i sin framtida karriär.

Nu handlar ändå den här affären främst om Liverpool, varför säljer vi nu och hur går vi vidare? Vi satt trots allt på trumfkorten i den här affären, spelaren hade ett långt kontrakt och vi var inte i något skriande behov av att få in pengar. Anledningen till att försäljningen sker tror jag är något så enkelt som att Coutinho verkligen ville lämna, han såg sin dröm i att få spela i Barcelona och Klopp har tidigare varit tydlig med att han inte vill ha spelare i laget som hellre vill vara någon annanstans. Efter att ha försökt att övertala honom att stanna, med högre lön, kaptensroll och annat, insåg klubben att det inte gick att få honom att ändra sig. Hur hade gruppen påverkats av att Coutinho tvingats kvar ytterligare ett halvår? Hur hade framtida kontraktsförhandlingar med t.ex. Firmino påverkats av att vi tvingar spelare kvar mot sin vilja? Det här är sånt som vi aldrig kommer att få några svar på, men det kan säkert ha varit sådant som fanns med i tankarna innan klubben beslutade att släppa sin bästa spelare. Vi kommer såklart på kort sikt att bli ett sämre lag utan Coutinho, vi kan inte ersätta hans spetsegenskaper, det skulle ingen klubb klara av att göra. Men, Klopp bygger inte det här laget på kort sikt, han bygger på lång sikt och jag kan inte annat än tro att han ser det här som det bästa beslutet.

Den stora frågan i det här är såklart hur vi går vidare, en sak som vi kan slå fast när det kommer till värvningen av en ersättare är att det inte kommer att bli någon förhastad lösning. Klopp har tidigare visat tålamod på marknaden och det kommer han att göra nu också. Då Virgil van Dijk inte gick att få loss i somras väntade han till januari, han gick inte på något andrahandsval, han avvaktade. Då Naby Keita inte gick att få loss i somras köpte vi honom inför nästa säsong, vi gick inte vidare till något andrahandsval. Om den spelare som Klopp ser som ersättare till Coutinho inte finns att tillgå i januari kommer vi inte att få se någon värvning innan fönstret stänger. På kort sikt kan det såklart bidra till att vi missar nästa säsongs Champions League, det kan leda till att vi får gå ytterligare en säsong utan titlar. På lång sikt kan det bidra till att Klopp får de spelare han vill ha, för att bygga en trupp som han tror är lämpad för att ta oss till nästa nivå. Konsekvenserna av den här förlusten går än så länge bara att spekulera i, men Klopp har ännu inte givit oss någon anledning att tvivla på hans arbete, så jag tänker fortsätta att se positivt på det han försöker bygga.

Jag försökte intala mig att förlusten av Suarez inte skulle vara så farlig, det var såklart naivt. Vi hade då en ganska klen trupp, där det var vår uruguayanske vilde som såg till att vi var ett hot i kampen om ligatiteln. Vi hade en åldrande Gerrard, som var på väg att slussas ut. Vi hade Sturridge som ensam anfallare i truppen, han kompletterades med Rickie Lambert och Mario Balotelli. Så här i efterhand är det inte så svårt att förstå varför den säsongen inte blev vad vi önskade. Även om det är samma sak som händer nu, nämligen ett Barcelona som kommer och plockar vår bästa spelare, tycker jag inte att vi är i närheten av att vara i en lika dålig sits nu som då. När Coutinho lämnar har vi fortfarande kvar en farlig trio i anfallet. Mané, Firmino och Salah har gjort mängder av mål, även i matcher där Coutinho inte spelat. Vi blir ett sämre lag utan Coutinho, men vi blir inte ett dåligt lag. Vi har fortfarande en stark offensiv och nu när van Dijk anlänt ska vi förhoppningsvis få en defensiv som håller högre nivå än tidigare. Kanske missar vi Champions League, chanserna hade varit större med Coutinho, men chanserna är goda även utan honom och många av de poäng vi redan har är tagna med honom utanför laget.

Det går, som sagt, bara att spekulera i följderna av den här försäljningen. Vi kan nog slå fast att vägen tillbaka till den absoluta toppen blir lite längre, men att vi tappar Coutinho betyder inte att vi inte kommer att ta oss dit. När vi sålde Suarez var det Rodgers som styrde klubben, några av de spelarna han investerade i då har visat sig vara bra köp, men det går inte att säga att den transfersommaren tog oss till några höjder. Laget Klopp har byggt nu står inte och faller med enstaka spelare, så vi behöver inte stressa igenom några värvningar om inte rätt spelare går att få loss. Det kommer att komma matcher då vi inte saknar Coutinho det minsta, men det kommer såklart också att komma matcher då vi alla kommer sitta och känna att om vi bara hade den där magikerns kvaliteter kvar i laget hade det gått annorlunda. Jag köper dock Klopps tankar om att bara vilja ha spelare som är med på tåget, att då ha spelare som sitter och flinar i någon slags julkalender där han får Barca-prylar, eller drar på sig en skada så fort ett transferfönster är öppet, det rimmar illa. Vi får också försöka komma ihåg att Klopp ersatt spelare tidigare, flera av hans tunga namn lämnade Dortmund under tiden där, och jag har en känsla av att om det enbart varit upp till Klopp så hade vi sålt Coutinho redan i somras. Tyvärr är det ju så här fotbollen fungerar, det enda vi kan göra som fans nu är att stå bakom vårt lag. Vi är inne i en lång förlustfri svit, vi är i åttondelsfinal i Champions League och vi har en av Europas hetaste målskyttar i storform. Kanske finns det en gyllene himmel i slutet på den här stormen också?

3 kommentarer
 1. Det finns statisitik på att de andra spelarna inte öser in mål när Coutinho inte spelat. Firminio t.ex. är avsevärt mindre effektiv framåt utan Coutinho.

  Det vi dock glömmer är att vi delvis redan fått en ”ersättare”. Lallana, kan han hitta tillbaks till sin form innan skadan är det en spelare vi inte haft hittills den här säsongen egentligen. Det är så klart inte en jämförbar spelare men likväl en kvalitetsspelare som tillkommer till den här säsongen.

  Coutinho valde ett sketet sätt att lämna på. Han kunde krävt en utköpsklausul till sommaren eller att få till en deal för i sommar. Märkligt att han vill dit just nu så desperat också. Han verkar måttligt smart dessutom, Iniesta är 34, Messi o Suarez 31.. det är ett ganska åldersstiget lag som kommer behöva göra en hel del investeringar. Han borde gått till PSG.

  Min favoritspelare sedan han kom, de passarna och förmågan att hitta igenom.. och när han lärde sig att skjuta, wow! Tack och hej, hoppas att det skiter sig med Barca.

 2. Grym krönika som vanligt Tomas!
  Det är en fröjd att läsa dina texter.
  Mycket bättre än t.ex. Niva!

 3. Perfekt start i Barcelona för Coutinho. Han blir borta i tre veckor.
  Efter hans beteende så är det extremt svårt att inte vara skadeglad. Brukar aldrig vanligt vis tycka att skador är något att hurra för, men Coutinho har varit, som man säger ”a special kind of asshole”.

Kommentarer är stängda.