När jag såg Philippe Coutinhos mål mot Argentina i natt blev jag först både uppspelt och imponerad, det är en speciell känsla när man börjar inse att vi har en riktig världsklasspelare i laget. Strax därefter kommer dock de där frågetecknen upp i huvudet, hur länge klarar vi av att hålla honom i klubben? Vad ska vi göra när de allra största klubbarna börjar röra på sig? Vi har gått igenom det här tidigare, med Xabi Alonso, Fernando Torres, Javier Mascherano och Luis Suarez. Spelare som når upp till den absoluta toppnivån, lag högre upp i hierarkin börjar komma och knacka på dörren och därefter är det bara en tidsfråga innan vi är en världsspelare mindre i laget.

Det tog inte många timmar efter vår lille brasses mål mot Argentina innan spansk press skriver om att Barcelona ser honom som sitt huvudspår bland alla möjliga nyförvärv, Neymar uttalade sig om att han gärna skulle spela med honom oftare, ja vi känner igen mönstret. Det är inget snack om att det kommer att vara många lag som rycker i Coutinho om hans spel fortsätter att se lika bra ut resten av säsongen, frågan är om vi är redo att ta ett kliv upp i näringskedjan, stå emot buden och se till att få våra bästa spelare att stanna kvar i klubben genom toppen av sin karriär?

Som supporter är det svårt att förstå hur det kan finnas något större än att spela i Liverpool, det kan också vara svårt att förstå hur det kan vara värt att flytta på sig bara för att få en höjning av en redan helt bisarrt hög lön. Tyvärr ser fotbollsvärlden ut så idag att om Real Madrid eller Barcelona är intresserade av en spelare slutar ofta spelaren där, våra motståndare i toppen av PL har dock varit skickliga på att hålla kvar sina toppspelare i laget. Hazard är kvar i Chelsea, Aguero är kvar i City, De Gea är kvar i United, trots att de under perioder visat upp en nivå som absolut skulle kunna räcka för en plats i de spanska giganterna. Arsenal och Spurs har, tillsammans med oss, i stället fått släppa namn som Fabregas, Bale och Modric och det är de andra tre som plockat hem ligatitlarna. Är Jürgen Klopp nu mannen som kan ta oss upp på den nivån? Kan han få oss att bli en slutstation i stället för en språngbräda mot den absoluta toppen? Till att börja med kan vi nog enas om att vi behöver ta en plats i Champions League nästa säsong för att inte Coutinho ska börja spana mot Spanien, men räcker det? Jag hade en tro på att Luis Suarez skulle stanna när vi blev klara för CL, men så blev det som bekant inte.

Jag tror vi kommer att erbjuda Coutinho en fin löneförhöjning inom en ganska snar framtid, trots att han skrev på ett nytt kontrakt härom året som räcker fram till 2020, så pengar kommer nog inte att vara en anledning för honom att lämna. Vi behöver med andra ord få honom övertygad om att vi kommer att vara ett topplag under många år framöver, vi behöver få honom att inse att det är i Liverpool som han kan bli en av de största. Tittar man på hur vi spelar just nu och vilket samspel vårt anfall hittat tror jag att det roligt att spela i laget och med Klopp vid sidan finns det en ledare som, åtminstone hittills, varit en mästare på att ta fram det bästa i spelarna. Klopp har dock varit tydlig med att han inte vill ha några spelare i laget som inte vill vara där, så han kommer inte att hålla kvar någon som har huvudet någon annanstans.

Personligen är jag väldigt rädd att Coutinho är förlorad efter den här säsongen, oavsett utgången av det som är kvar att spela. Men Klopp har redan överträffat mina förväntningar, han har givit oss fans en tro på laget och en tro på en framtid i toppen, om det smittar av sig även på spelarna kanske vi får njuta av firma Coutinho-Firmino-Mané i många år framöver. Jag kommer hålla alla mina tummar för att så är fallet, men mentalt börjar jag inställa mig på ett halvår med artiklar där Barca-spelare pratar om hur bra Coutinho är och sedan ett jobbigt transferfönster framåt sommaren. Tänk om Klopp kan vara tränaren som inte bara tar oss tillbaka till toppen, utan också kan få oss att avancera i näringskedjan. Om någon kan ordna det är det han, men gör han det på ett och ett halvt år kommer jag vara oerhört imponerad.

8 kommentarer
 1. Varför skulle Klipp inte klara av att behålla våra stjärnspelare/blivande stjärnor?
  Han har bevisat under en väldigt kort tid, extremt kort tid rättare sagt, att han kan lyfta ett mediokert lag med massa talang till skyarna. Hans forna klubb, med numera många stjärnor, stannade kvar, har stannat kvar och är kvar, varför skulle det inte kunna se likadant ut nu?

  Säger inte att detta är vårat år ur en serievinst men drömmen och vad vi ser sker just nu är det faktiskt en mindre belägen dröm än vad det var vid säsongsstart (där jag förövrigt skrev det motsatta).

  Allt klaffar till 80% i laget match efter match, att kunna utvinna ynka 5% till skulle göra oss oslagbara, in med ytterligare 5% så har vi God chans på en CL titel nästa år.

  Jag är inte orolig, jag är mest orolig för att Klopp säger upp sig, det, vore, ett, skräckscenario!

 2. Ofta vill spelare gå till Real eller Barca, dels för att de kommer få en lön som vi inte kan matcha och för att de oftast är med i både liga och CL striden. Enda vi kan hoppas på är att Coutinho själv trivs så bra att han vill stanna. Vill han däremot lämna hoppas jag Klopp är väldigt hård och sätter en prislapp på runt 90m£ eller mer. För vill de ha våra guldklimpar ska det fan kosta. Annars får de spela kvar likt Lewandowski fick göra i Dortmund. Bättre att ha honom kvar i 1 år och släppa honom gratis än att sälja honom för250m eller vad det var. Fast det är ju en sak som kan göra att andra unga spelare inte väljer oss, att de inte får lämna när sin drömklubb kommer och knackar på dörren.

  • Pär: Jag hoppas att Liverpool går till CL och lyckas behålla alla toppspelarna nästa säsong. Om man åstadkommer något i CL kommer spelarna inte att vara lika sugna på att flytta, tror jag.

 3. Vänd på resonemanget: Vem i Barca skulle han peta av Messi, Suarez och Neymar? Jag tror han trivs med speltid och att få vara den största stjärnan. Jag tror att oron för Barca är överdriven. PSG känns som ett större hot, även om de inte håller samma klass…

  • Ingo: Coutinho skulle spela bakom dessa i Barcelona. Glöm inte att Iniesta börjar bli gammal.

  • pelle2x – Men Iniesta har varit borta med skada och Rafinha har tagit hans plats och det har minst sagt varit en succé. Barcelona, till skillnad från Real, verkar föredra egna talanger och Rafinha har haft en riktig raket säsong än så länge.
   Och han passar också rollen bättre tycker jag då Barca in spelar med en 10 av det lilla jag sett och Rafinha tar ett större defensivt ansvar än Coutinho.

   Någon flytt i januari blir det inte i vilket fall som helst så det är onödigt för oss supportrar att börja spekulera redan nu. Sen får vi ju se hur säsongen slutar också.

  • PJ: OK, jag brukar inte kolla på Barcelona särskilt ofta. Grejen är den att Coutinho är en av få spelare i världen som besitter tillräcklig teknisk skicklighet (i kombination med andra egenskaper, obviously) som är tillräckligt bra för Barcelona. Och hans mångsidighet gör att han skulle kunna hantera flera positioner i deras spelsystem. Därför är det naturligt att Barcelona är intresserade, sen kan ju ni som har bättre koll på deras lag avgöra om det är värt för Barca att lägga enorma pengar på Coutinho.
   De fåtal matcher som jag har sett Barca den här säsongen har intrycket varit att det har sett svaga ut på andra positioner, kanske främst högerbackspositionen. Men de här spanska storklubbarna har ju en förkärlek till att köpa in offensiva stjärnor.

 4. Man bör överväga den kulturella skillnaden också. Klart som fiskspad att latinos föredrar att både leva och spela sin fotboll i Spanien om de får chansen. Visst Liverpool är en förbannat stor och vacker klubb med en gedigen historia, men i mångas ögon så är nog både Barcelona och Real Madrid större och då för en fotbollsspelare få möjligheten att bevisa sig på den nivån, plus om man kommer från en sydländsk kultur så finn det nog lite som stoppar en.

  Så jag räknar med att Coutinho (om hans form fortsätter) försvinner iväg till Barca eller Real förr eller senare. Hoppas dock att han kan vänta en säsong eller två till. Han är ju en bit ifrån den där nivån när han bara går in och dominerar match efter match, som vi har sett Gerrard, Suarez och i viss mån Torres göra.

Kommentarer är stängda.