Liverpool har gjort en fantastisk säsong – men två konkurrenter som lämnar ligan förtjänar några minuters uppmärksamhet.

Säsongen 19/20 är redan en legendarisk säsong för oss LFC-fans. Vi vann match efter match. Vi dominerade. Och dominerade lite mer. Och lite mer… medan vår värsta konkurrent torskade 9 av 38 matcher. Samtidigt gjorde pandemin att säsongen blev väldigt speciell och man kan utan att överdriva säga att alla kommer ha tydliga och starka minnen från den här tidsperioden.

Med massa bollar i luften samtidigt är det lätt att missa saker. Någonting som har kommer lite i skymundan är trotjänare som lämnar sina respektive lag efter många säsonger. De har inte fått möjligheten att få motta välförtjänta hyllningar av sina egna fans, covid-19 har bestulit veteranerna den möjligheten. För Liverpools del Adam Lallana och Dejan Lovren, även om Pepe Reina säkert också hade fått en vacker hyllning vid hans återkomst till Anfield.

Men, Lallana och Lovren i all ära. Två spelare som definitivt förtjänade större hyllningar för sina mångåriga prestationer är David Silva och Leighton Baines.

När Silva lämnade Manchester City efter tio år i klubben gjorde han det som en av deras bästa spelare i modern tid. Han har varit en av Premier Leagues absolut bästa offensiva spelare under det senaste decenniet. Med sin spelförståelse, kreativitet och vänsterfot har Silva varit en starkt bidragande anledning till Citys irriterande framgångar sedan shejkerna köpte klubben. Silva kan stoltsera med fyra PL-titlar, ett antal inhemska cuper och personliga utmärkelser som exempelvis platser i säsongens PL-lag vid två tillfällen. Silva checkar ut från England med 60 mål och 106 assist på 309 PL-matcher.

En annan spelare som checkar ut är Baines. Vänsterbacken lägger skorna på hyllan efter med 32 mål och 59 assist på 420 PL-matcher. Under stora delar av sin karriär var Baines precis vad Liverpool saknade; en vänsterback som levererade i match efter match, med fantastiska inlägg, karaktär och till råga på allt född i Kirkby. Även om Baines såg spännande ut i Wigan kunde få ana hur lyckad hans tid i Everton skulle bli när han köptes för blott £5m i juli 2007. Det påminner lite om när Liverpool köpte Robertson från ett bottenlag för en mindre summa. Utfallen blev uppenbarligen fantastiska i båda fallen. Det enda som grämer mig lite med Baines karriär är att han aldrig tog en ordinarie tröja i landslaget, men det berodde ju på att han hade olyckan att konkurrera med Ashley Cole, som alltid spelade i betydligt bättre klubblag och som ärligt talat var förbannat bra.

Silva och Baines var verkligen värdiga motståndare. Många managers och spelade passerade förbi i båda klubbarna under deras tid i PL, men man visste alltid att de var garanterade toppspelare för sina respektive lag. De förtjänade verkligen hyllningarna som de blev bestulna på av covid-19, men i och med den här texten får de i alla fall en mikrohyllning från en motståndarsupporter.