Liverpool kommer inte att köpa Werner.

Igårkväll kom ”chockbeskedet” att Timo Werner är ytterst nära en övergång till Chelsea. Den ryssägda Londonklubben är villiga att trigga Werners klausul, betala agenten en fet summa och förstås ge spelaren både en fet lön och roll i laget. Rent objektivt kan man konstatera att övergången förmodligen är bra för köparen, säljare, agenten och spelaren. Det vill säga alla inblandade parter.

Intressant är också vem/vilka som var först med ”bomben”. Först av alla var Christian Falk på Bild, som därmed fortsätter med sitt snudd på perfekta track-record beträffande transfers för tyska spelare. Det är otroligt imponerande att Falk fortsätter att dominera på transfermarknaden. Falks engelska journalistkollegor var också relativt snabba med att bekräfta uppgifterna, vilket inte alltid är fallet.

Enligt Falk valde Liverpool aktivt att inte trigga Werners klausul eller överhuvudtaget försöka gå in i en dragkamp mot Chelsea. Istället backade Liverpool ur, vilket Falk hävdar beror på det stora ekonomiska inkomstbortfallet som covid-19 har inneburit och fortfarande innebär.

Den duktige LFC-bevakaren Melissa Reddy, som numera är på Independent, menar också att Werner föredrog en flytt till Liverpool men att LFC inte var beredad att matcha prislappen. Jürgen Klopp har haft ögonen på Werner under en längre tid och hade en konversation med honom i april. I den konversationen ska Klopp också ha påpekat för anfallaren att de ekonomiska konsekvenserna av covid-19 skulle göra det svårt för LFC att göra så stora köp i sommar.

Reddy skriver att Liverpool gick in i den här sommaren med en klar prioritet: att förlänga kontrakten med Virgil van Dijk och Alisson Becker.

* * *

Kommentar:

Det här kommer onekligen att bli en annorlunda sommar på transfermarknaden. Klubbar som normalt sett brukar spendera stora pengar kommer förmodligen att begränsa sig själva till att göra budgetvärvningar, i och med inkomstbortfallet som covid-19 innebär. Det mest uppseendeväckande kring Werner är därför inte att Liverpool är ovilliga att trigga klausulen – utan att Chelsea är beredda att göra en så stor ekonomisk satsning på honom. Samtidigt hade Chelsea värvningsförbud ifjol och är i stort behov av en anfallare, och Roman Abramovich har fortfarande en tjock plånbok.

Någonting annat som kan ha påverkat Liverpools agerande är Afrikanska Mästerskapet. Det är planerat att spelas under nästa säsong, vilket kan ha varit en starkt bidragande orsak till att Liverpool vill få in en till toppspelare till anfallet, men nu tror många att AFCON kommer att flyttas. Det skulle innebära att Liverpools behov av Werner minskas, vilket i sin tur gör det ekonomiska utlägget mer svårmotiverat.

Nu blir det förstås otroligt intressant att se vem Michael Edwards & co kan vaska fram istället för Werner. När Mario Götze tackade nej till Liverpool tog man in Mohamed Salah istället, och med facit i hand kan man lugnt konstatera att den rockaden var till vår fördel. Nu tror jag kanske att det blir svårt att göra en lika lyckosam manöver; att hitta någon som är klart bättre än Werner är förmodligen orealistiskt, men Edwards brukar kunna göra fyndvärvningar deluxe. De kommande dagarna kommer vi att kolla på några potentiella fynd som LFC kan ta in istället för Werner.

För att sammanfatta Werner-historien var han, enligt min mening, rätt spelare för Liverpool men dessa covid-19-tider är tyvärr fel tidpunkt att rekrytera honom på.

7 kommentarer
 1. Man förstår att ekonomiska förluster är stora i tider som dessa. MEN, passiviteten på t.ex. föregående fönster måste väl ha frigjort kapital så att det skulle räcka för Werner? Måste säga att jag är lite besviken över att inte få se honom i den röda tröjan och måste genomlida att se en kvalitetsspelare i blått istället.

  Vet inte riktigt vem jag önskar mest i dagsläget om det inte blir Werner. Man älskar ju varenda spelare i Liverpool och vad de har uträttat, så jag har personligen väldigt svårt att peta någon som har varit delaktig i senare årens framgångar. Jag hamnar lätt i ”bredda laget”-sjukan. Men jag upprepar frasen som det känns man sagt hela mitt supporterskap: Vi måste väl köpa en vänsterback? (som tur är endast för bredd den här gången)

  • Fredrik: Beror ju mycket på vilka som lämnar. Det är möjligt att Lallana kan ersättas av spelare som redan finns under kontrakt, men om Lovren, Shaqiri och Origi lämnar måste de ersättas med nya spelare. Det verkar sannolikt att Lovren och Shaqiri lämnar. Vänsterbacken blir nog mer av en påläggskalv, som typ Nuno Mendes som vi skrev om i denna artikel https://totaalliverpool.com/nyhetsartiklar/vb-talang-pa-klopps-radar/

   Sen ska man nog ta det här med stillsam sommar med en nypa salt. Liverpool skulle kunna ha någon annan riktigt bra spelare på kroken, det ryktas bland annat lite om Aouar i Lyon. Dembele på lån vore också en ganska dyr investering.

 2. En riktig besvikelse. Förstår inte hur man inte kan ha råd. Man vann CL, gjorde knappt några inköp förra säsongen och kommer troligen vinna PL i år, pengar bör finnas trots covid-19. Sen är ju inte ens prislappen hög för den typ av spelare, tycker man borde se det som en investering snarare att det är dyrt just nu.

 3. Blir kluven här hur de tänker. De får en av bundesligas bästa spelare som vill gå till klubben dvs de behöver inte tjafsa något med andra klubbar och priset trots tiderna är bra. Men med denna Statement blir det ingen värvning i sommar förutom nån ungdom då kanske vilket är ju roligt. Men ingen spelare som verkligen kan slåss om en plats kommer in. Då får vi hoppas att de tänker att Wilson, Origi och Minamino är fullgoda ersättare när någon i front trion blir skadad.

  Frågan är sen om detta var Klopps beslut eller ledningens?

  • Håller verkligen med, om vi inte signar någon innan transferfönstret öppnar så blir det inga värvningar över huvud taget och det är kört för LFC som klubb.

  • Jag ser din Ironi i ditt inlägg…… Dave. 😉

   Men just nu är vi ändå på toppen där vi verkligen inte varit på länge. Där spelare väljer oss istället för att gå till mer penga starka klubbar. Tänker mest att vi bör bygga vidare och stärka truppen då vi tydligen inte har någon backup till trion där framme som Klopp verkligen tror på. Tror Werner hade fått spela väldigt mycket just för att spelarna ska kunna hålla sig fräscha och skadefria. Men Klopp ser spelarna varje dag så han har säkert något ess i rockärmen och ser att vi inte behöver någon ny anfallare.

 4. Om det inte blir någon övergång i år så är Werner beredd att vänta ett år för att sedan gå till LFC, eller inte.

Kommentarer är stängda.