Idag är det fem år sedan en av mina absoluta favoritspelare skrev på för Liverpool, det är såklart James Milner jag menar. Han kom till klubben som free transfer, efter att ha spenderat några säsonger i Manchester City och idag tycker jag vi kan slå fast att han är vår bästa bosmanvärvning någonsin.

Jag har alltid gillat James Milner, ända sedan han slog igenom som tonåring i Leeds har jag uppskattat hans spelstil, hans attityd och hans underskattade teknik. När han hamnade i Liverpool för fem år sedan blev jag mycket nöjd, han var precis en sådan typ av spelare som vi behövde. Vi hade då en tendens att lätt vika ner oss när det tog emot, det fanns ingen riktigt tydlig ledare i laget, även om Jordan Henderson hade börjat växa in i sin kaptensbindel så hade han inte riktigt fått den pondus han har idag. Jag tror att Milners ankomst underlättade för vår nuvarande kapten, han fick en rutinerad lagkamrat som visste vad som krävdes för att vinna titlar. Nu kan vi, efter fem år med Milner i laget, se tillbaka på tre finaler i Europa, med förra säsongens CL-titel som den stora händelsen, och en kommande titel i Premier League. Milner har inte fått de största rubrikerna under sin tid hos oss och det är såklart inte så konstigt, med tanke på vilka spelare han delar omklädningsrum med, men att vi fick in honom i laget har haft en väldigt stor betydelse för att vi är där vi är idag. Tittar man igenom de spelare vi värvat på Bosman tycker jag inte det råder någon tvekan om att han är den bäste av dem alla, men det finns ytterligare några som kan vara värda att nämna.

Joël Matip kom som Bosman från Schalke 04 och har varit en stabil pjäs i defensiven, skador har satt en del käppar i hjulen för hans utveckling, men han har har under perioder varit en viktig spelare för oss och när han fått tid tillsammans med van Dijk har han sett riktigt bra ut. Han kommer antagligen att bli utkonkurrerad av Joe Gomez med tiden, idag känns de hyfsat jämbördiga, men att ha honom i truppen är väldigt bra.

Maxi Rodriguez kom även han gratis och han hann under sin tid i Liverpool göra en hel del mål, han var kanske inte alltid så delaktig i spelet, men hade en förmåga att nosa upp målchanser. En av de mer underskattade spelarna i Liverpool under de senaste decennierna, kanske lämnade han något för tidigt?

Fabio Aurelio, efter Robertson den bästa vänsterback vi haft under 2000-talet kom gratis från Valencia. Skadad alldeles för ofta, men när han var frisk var han en av ligans allra bästa spelare på sin position. Grym vänsterfot och en helt klart duglig defensiv. Om han bara varit hel lite oftare hade hans avtryck i klubben varit ännu större.

Gary McAllister går på sätt och vis att jämföra lite med Milner, då han också kom in och erbjöd rutin och stabilitet i laget. Hans betydelse för de unga spelarna i laget på den tiden kan verkligen inte betonas för ofta, Steven Gerrard lärde sig säkerligen en hel del av den då till åren komna skotten. Han blev inte kvar i klubben i så många år, men var i allra högsta grad bidragande när vi vann alla titlar under Houllier 2000.

Markus Babbel hade en riktigt stark säsong, innan sjukdomen kom och förstörde hans tid hos oss, men han visade under sin första tid i klubben att han var en världsspelare. Precis som när det kommer till Aurelio hade man ju gärna sett att han fått chansen att vara frisk under en längre tid, för det här var en riktig klasspelare.

Vi har såklart vår beskärda del av floppar också. Joe Cole, Milan Jovanovic, Philip Degen, Andriy Voronin och Erik Meijer är ju inte direkt namn man förknippar med goda tider i Liverpool. Det blir dock tydligt när man ser på de lyckade spelarna att det går att göra viktiga värvningar även på free transfer, även om det ibland kan kosta med löner och sign on-bonusar kan det vara kloka affärer både ekonomiskt och fotbollsmässigt. Kanske är det här vägen att gå under det kommande transferfönstret, med tanke på den stora osäkerheten som råder kring fotbollen efter Corona?

2 kommentarer
  1. OT: Skulle det inte vara intressant om man fick göra sin drömelva under Premier Leauge eran? Dels en drömelva med bara Liverpoolspelare och dels en med spelare från alla lag som spelat i PL?

    • Kingpin: Det roliga med ditt förslag är att vi planerade att göra det efter våra LFC-drömelvor, men det rann ut i sanden och nu är ju säsongen på väg att återupptas, så vi kommer fokusera på det istället. Men det kanske vore något att köra mellan säsongerna – när säsongsuppehållet nu blir 🙂

Kommentarer är stängda.