I helgen är det FA-cupen och Liverpool ska den här gången ta sig an en motståndare utanför Premier League. Shrewsbury Town FC håller till på den undre halvan av League One, några placeringar ovanför Tranmere. För att få lära oss mer om klubben kontaktade vi Kenneth Lövgren(@swedishshrews), här berättar han om klubben i hans hjärta:

1. Hur kommer det sig att du supportrar Shrewsbury?
Sommaren 1983 reste jag runt England och Wales på ett Interrail kort. Vi kom till Shrewsbury, vi gillade vad vi såg och stannade i 2 dygn. Under den tiden besökte vi den gamla arenan Gay Meadow och vi blev visade runt och tycke för klubben uppstod. Eftersom jag då även var fotbollstränare på fritiden, skrev jag till klubben och frågande om jag kunde få besöka dem under en vecka och se hur de arbetade. De svarade att jag var välkommen och i September 1984 besökte jag klubben under en vecka. Att under en vecka få tillbringa mycket tid tillsammans med Manager och spelare skapade en känsla av tillhörighet. Jag kan tillägga att jag blev mycket väl mottagen av alla och fick även bevittna en match från directors box. Efter det mottagande fanns det bara en klubb för mig, Shrewsbury Town.

2. Berätta lite om klubben, vad bör vi oinvigda veta?
Klubben bildades 1886 och tillbringade sina första år spelande på några plaster runtom i staden innan man 1910 flyttade till centralt belägna Gay Meadow vid floden Severn. På denna underbara stadion blev man kvar till 2007, då man flyttade ut i till nybyggda Montgomery Waters Meadow (New Meadow) som ligger i stadens södra delar. Det var trots allt välbehövligt då floden nästan årligen svämmade över och gjorde Gay Meadow ospelbar. New Meadow gav också klubben möjligheter att tjäna pengar på arenan 24/7/365. New Meadow tar 9875 åskådare.

Kända spelare:

Den främste är: Arthur Rowley 152 mål på 236 matcher under åren 58-65, även manager 58-68. Under sin karriär blev det 434 mål på 619 matcher för WBA, Fulham, Leicester och Shrewsbury.

Andra kända spelare i klubben under är: Jim Holton, Jake King, Ryan Lowe, David Moyes, Steve Ogrizovic, Chic Bates, Graham Turner, Mickey Brown, Nigel Pearson,

Nutid: Joe Hart, David Edwards, Ryan Woods.

Invalda i ligan: 1950

Främsta placering i ligan: 8:a i gamla div 2 ( dagens Championship)1984-85, 84-85. Totalt 10 säsonger i gamla div 2 åren 1979 -89

FA cupen: Kvartsfinal, 1979, 1982

Liga cupen: Semifinal 1961

Conference playoff final winner 2003-2004.

3 playoff finaler i Leauge one, alla förluster, 2007 Bristol R 2-1, 2009 Gillingham 1-0, 2018 Rotherham 2-1. Jag var på plats 2007 och 2018. Har sagt att jag aldrig mer kommer att åka på en playoff final på Wembley.

Publikrekord: Gay Meadow 18 197 vs Walsall 1961, ligan

New Meadow: 10 210 vs Chelsea 2014, ligacupen3. Hur har säsongen varit för klubben hittills? Hur skulle du beskriva lagets sätt att spela?
Säsongen har varit som väntad. Sam Ricketts kom in som manager i December 2018 och håller sakta med säkert på att bygga upp en stark trupp. Det var först under sommaren 2019 Ricketts kunde själv sätta sin prägel på truppen. Då han själv var en försvarsspelare bygger han laget bakifrån.
Främst har 4-4-1-1 och 3-4-3 med wingbacks används. Vi har varit starka försvarsmässigt men det finns en hel del att önska framåt. Personligen hade jag gärna sett ett 4-4-2. Jag ser den här säsongen som en del i lagbygget och är nöjd med en mittenplacering. Att vi gör bra ifrån oss i cupen är en bonus. Dock finns det potential i truppen.

4. Vilka är lagets viktigaste spelare?
Lagets viktigaste spelare är trebackslinjen med Ro-Shaun Williams – Ethan Ebanks- Landell – Aaron Pierre samt lagkaptenen och mittfältaren Oliver Norburn

5. Berätta lite om arenan Liverpool kommer till.
New Meadow som arenan kallas i folkmun ligger drygt 2 km söderut från stadens centrum. Det går bussar från stadens centrum. Det är en arena med 4 fristående läktare. Arenan tar 9875 åskådare. Borta läktaren tar 1796 pers. Det finns förtäring under varje läktare. Dessutom finns en supporterpub bakom borta läktaren där även borta fans är välkomna.

6. Vad är dina förväntningar på matchen?
Jag ser det som en otroligt bonus att få möta en klubb som Liverpool. Även om det är ett förstärkt U23 vi möter är allt annat en förlust en vinst för oss.

Lite kuriosa.

Hade inte Shrewsbury tagit steget upp till ligan igen 2004 efter en säsong i Conference leauge och Ordförande sedan drygt 20 år Roland Wycherley, en lokal affärsman samt bygget av nya arenan, hade inte Shrewsbury varit där vi är idag. Framtiden ser ljus ut. Klubben byggde New Meadow utan lån, har en mycket stabil plusekonomi vilket är ovanligt utanför PL. Därtill har man även byggt en egen träningsanläggning som håller minst Championship standard. Man satsar även hårt på sin akademi.

Klubben har idag 3 landslagsman för Grenada, Aaron Pierre, Omar Beckles och Oliver Norburn.

Till sist skulle jag vilja slå ett slag för staden Shrewsbury. Har ni inte varit där, gör ett besök. En av Englands vackraste och trevligaste städer och därtill Charles Darwins födelsestad. En levande landsortsstad 72 000 innevånare med många korsvirkeshus, trånga gränder, många affärer, pubar och restauranger.

Till våren besöker jag staden för 18:e gången.

Välkomna till Shrewsbury och Shrewsbury Town FC

Always Blue and Amber

Kenneth Lövgren

3 kommentarer
  1. Liknande startelva som mot Everton? Jag tippar på nåt i denna stilen: Adrián; Williams-Matip-Lovren-Larouci/Lewis; Chirivella-Lallana-Jones; Minamino-Origi-Elliott.

  2. Läste att Kenneth hastigt avled i måndags, dagen efter matchen. Väldigt sorgligt.

    YNWA Kenneth

    • Ja, verkligen jättesorgligt. De planerar en hyllning för honom i samband med returmötet på Anfield, så hoppas få se många svenska flaggor vaja på läktaren i hans ära.

Kommentarer är stängda.