Ännu en säsong är över och det är dags att utse Totaal Liverpools player of the year. Förra säsongens vinnare var Virgil van Dijk, tätt följd av Jordan Henderson och Sadio Mané. Vi har även i år satt ihop en väldigt kompetent jury, som har fått sätta poäng på de fem spelare de tyckt varit bäst i årets lag, där den bästa fått fem poäng och sedan i fallande skala ner till en poäng på plats fem. Juryn består av Pontus Weinemo(@PontusWeinemo) från Expressen, Frida Fagerlund(@FagerlundFrida) från Aftonbladet, Makoto Asahara(@AsaharaM) från Aftonbladet, Irma Helin(@Irma_Helin) från Discovery, före detta landslagsspelaren Tobias Hysén(@hysentobias) och Totala Liverpools egna Per Qvist och Tomas Nygren. Nu har vi räknat samman alla röster och kommit fram till ett resultat. Åtta spelare har fått röster, så vi börjar med plats nummer 8:
(Längst ner i inlägget kan ni se samtliga röster)

8. Nat Phillips – 2p
-För att vara backup till dom ska vara backup, så har den reslige mittbacken gjort det över förväntan. Man kan inte kräva mer av Phillips än vad han gjort. Har tagit kliv hela tiden och för mig är han given i en A-trupp numera. Tobias Hysén

7. Trent Alexander-Arnold – 3p
-Långt ifrån hans bästa säsong i karriären men klev ändå fram i viktiga lägen mot slutet (mötet med Man United inte minst). Frida Fagerlund

6. Alisson Becker – 5p
-Tycker han steppade upp i slutet, inte bara med målet, utan genom att säkert agerande och viktiga räddningar. Mentalt stark spelare, en vinnare. Per Qvist

5. Gini Wijnaldum – 9p
-Väldigt viktig med sin tvåvägsförmåga och närvaro på mitten. Makoto Asahara

3. Andy Robertson och Diogo Jota – Båda 14p
-När alla andra försvarsspelare gick sönder och hans ytteqrbackskollega Trent Alexander-Arnold tappade formen så har Andy Robertson fortsatt att leverera. Makoto Asahara om Andy Robertson
-Gör mål och är ett perfekt inslag i den numera fyran av spelare längst fram. Tobias Hysén om Diogo Jota

2. Fabinho – 25p
-Efter ett vikariat i backlinjen (med betyg godkänt) flyttades han äntligen upp i planen igen – och levererade direkt. Frida Fagerlund
Den enda tydliga konstanten i den defensiva centrallinjen under säsongen, har räddat laget från en fullständig defensiv kollaps. Per Qvist

1. Mohamed Salah – 33p
-En av få spelare som jag ändå tycker är nära sin normala nivå. Han gör mål och han vinner matcher åt Liverpool. Tobias Hysén
-Nej, visst har inte Liverpooloffensiven sprudlat på samma sätt denna säsong. Inte ens nära. Men likväl har den egyptiske måltjuven fortsatt att leverera just mål. Makoto Asahara
-Ja, vad ska man säga? Nosade på skytteligatiteln ända i det sista och drog lasset offensivet när andras form dippade. Frida Fagerlund
-Det känns som att det knappt behövs någon motivering för Mohamed Salah den här säsongen. Men under en säsong när nästan hela laget har underpresterat har han visat att han är en spelare av yttersta världsklass, i vilket lag som helst, vilken säsong som helst. Pontus Weinemo

Juryns fullständiga röster(motiveringar var valfria):
Frida Fagerlund:
Mohamed Salah 5
Ja, vad ska man säga? Nosade på skytteligatiteln ända i det sista och drog lasset offensivet när andras form dippade.
Fabinho 4
Efter ett vikariat i backlinjen (med betyg godkänt) flyttades han äntligen upp i planen igen – och levererade direkt.
Andy Robertson 3
Skotten har konsekvent hållit en hög nivå på vänsterbacken. Det är där vi lägger ribban för en trepoängare.
Trent Alexander-Arnold 2
Långt ifrån hans bästa säsong i karriären men klev ändå fram i viktiga lägen mot slutet (mötet med Man United inte minst).
Nat Phillips 1
På grund av omständigheterna föräras mittbacken med en etta. Ett misstag här och där men höll ihop det när det gällde som mest.

Makoto Asahara:
5. Fabinho
Mittback eller defensivt mittfältsankare? Fabinhos resa 2020-2021 har blivit minst sagt positionellt rörig. Men framförallt har den försvarssäkre brassen varit ovärderlig för ett skadeskjutet Liverpool denna säsong. Ovärderlig som mittback när det behövdes. Men kanske framförallt ovärderlig när han gick upp på mittfältet och gav Thiago välbehövligt skydd.

4. Mohamed Salah
Nej, visst har inte Liverpooloffensiven sprudlat på samma sätt denna säsong. Inte ens nära. Men likväl har den egyptiske måltjuven fortsatt att leverera just mål. 22 mål över en säsong är en bra siffra. Och det råder ingen tvekan om att Salah, över hela säsong, varit Liverpools viktigaste offensiva spelare.

3. Georginio Wijnaldum
Det verkar ha varit den nyttige nederländarens sista säsong i Liverpool med tanke på det utgående kontraktet och intresset från andra drakar. Och det råder ingen tvekan om att han kommer lämna ett tomrum. Bara att spela samtliga matcher är en bedrift i sig. Väldigt viktig med sin tvåvägsförmåga och närvaro på mitten.

2. Diogo Jota
Att Jota var en bra spelare visste vi redan när han hade Wolveströja. Men vem hade trott att han skulle få den snabba effekten han fick på Liverpool i höstas? En av lagens bästa spelare innan han fick skadebekymmer. Om han inte hade fått det hade han kunnat vara högre på denna lista.

1. Andy Robertson
När alla andra försvarsspelare gick sönder och hans ytteqrbackskollega Trent Alexander-Arnold tappade formen så har Andy Robertson fortsatt att leverera. Skotten är fortfarande oerhört viktig när han dundrar fram och tillbaka på sin vänsterkant. Även om det varit lite mer i det tysta i år.

Tobias Hysén:
5. Mohamed Salah
En av få spelare som jag ändå tycker är nära sin normala nivå. Han gör mål och han vinner matcher åt Liverpool. Inte på samma sätt som innan, men tar det Liverpool en CL-plats, är det mkt tack vare Salah.

4. Fabinho

Han har fått vikariera som mittback och gjort det med den äran, men det är ändå när brassen får spela DM som Liverpool är som bäst. Förhoppningsvis får vi tillbaka Van Dijk och Gomez och då lär hela Liverpool bli bättre balanserat.

3. Andy Robertson

Jag tycker skotten har varit bra. Inte vinna titlar bra som han varit de två tidigare säsongerna, men ingen skugga ska falla på Robertson. Fortfarande otroligt löpstark och jag tycker mig se en förbättring defensivt.

2. Diogo Jota

Var en succé när han först dök upp och har under säsongen tyvärr missat alldeles för många matcher för att Liverpool skulle vara med i yttersta toppen.
Gör mål och är ett perfekt inslag i den numera fyran av spelare längst fram.

1. Nathanael Phillips

För att vara backup till dom ska vara backup, så har den reslige mittbacken gjort det över förväntan. Man kan inte kräva mer av Phillips än vad han gjort. Har tagit kliv hela tiden och för mig är han given i en A-trupp numera.

Hade velat sätta in Wiljnaldum också, för jag tycker han har varit bra. Men lämnar man gratis förtjänar man ingen plats på Tobbes lista.

Irma Helin:
5p. Salah
4p. Jota
3p. Fabinho
2p. Robertson
1p. Wijnaldum

Pontus Weinemo:
1. Salah
2. Jota
3. Wijnaldum
4. Robertson
5. Trent

Motivering: Det känns som att det knappt behövs någon motivering för Mohamed Salah den här säsongen. Men under en säsong när nästan hela laget har underpresterat har han visat att han är en spelare av yttersta världsklass, i vilket lag som helst, vilken säsong som helst.

Per Qvist:
5 poäng (bäst) – Fabinho. Har haft en lurig säsong där han tvingats spela mittback i ett antal matcher, men har oftast löst det med bravur. Den enda tydliga konstanten i den defensiva centrallinjen under säsongen, har räddat laget från en fullständig defensiv kollaps.

4 poäng – Salah. Har levererat mål och varit högt uppe i skytteligan, trots lagets kräftgång. Gjorde 22 av lagets 68 ligamål, vilket ju är en väldigt stor andel.

3 poäng – Alisson. Gjorde förstås ingen felfri säsong och hade en tung period på ett personligt plan, men överlag gjorde han ändå en stor säsong. Tycker han steppade upp i slutet, inte bara med målet, utan genom att säkert agerande och viktiga räddningar. Mentalt stark spelare, en vinnare.

2 poäng – Jota. Kom in som en frisk fläkt och var en starkt bidragande anledning till Liverpools resultatmässigt fina ligastart. Det var ett uppenbart avbräck när skador gjorde honom otillgänglig för spel.

1 poäng – Wijnaldum. Pålitlig spelare. Både på så vis att han gör mycket rätt på planen, och på så vis att han nästan alltid kommer till spel. En av få bärande spelare som nästan aldrig var skadad under säsongen.

Tomas Nygren:
1. Mohamed Salah
2. Fabinho
3. Andy Robertson
4. Alisson Becker
5. Gini Wijnaldum