TL-panelen är äntligen tillbaka! Den här gången har vi två tappra deltagare i form av skribenterna Tomas & Pelle.

* * *

Säsongen 20/21 mönstrade Liverpool ett fasanfullt stort antal olika mittbackspar. Med Ibrahima Konaté redan klar, vilka tror du kommer bilda mittbackspar nästa säsong när alla är tillbaka från skador?

Tomas: Om vi nu skulle lyckas ha alla mittbackar friska samtidigt kommer det att bli angenäma problem för Klopp. Van Dijk är, såklart, helt given, men vem som ska spela bredvid honom känns inte lika givet. Jag håller Joe Gomez väldigt högt och tror att han kommer att bli en riktigt bra försvarsspelare om han får vara frisk under en hel säsong, Joel Matip är en mittback av allra högsta klass, men är tyvärr alldeles för skadebenägen för att bygga ett mittbackspar kring. När det kommer till vårt nyförvärv har jag sett honom mycket mindre än övriga, men det lilla jag sett kombinerat med det jag fått till mig från de som har bättre koll känns väldigt spännande. Min gissning skulle ändå vara att det är Van Dijk och Gomez som inleder säsongen tillsammans, men att vi med tiden kommer få se Konaté slussas in bredvid holländaren. Det är en lösning som skulle öppna upp för att spela Gomez i stället för Alexander-Arnold i matcher där denne behöver vila och även om det inte är en perfekt lösning är det bättre än hur vi fått lösa det den här säsongen. Det känns osannolikt att vi kommer ha alla mittbackar friska samtidigt, men om vi skulle lyckas ha det ser det väldigt positivt ut. Jag nämner varken Phillips eller Williams här, då jag räknar med att ingen av dem är aktuella så länge inte vi får samma skadehelvete nästa säsong också.

Pelle: Frågan skulle kunna omformuleras till vem som kommer att spela tillsammans bredvid van Dijk. Det skulle förvåna mig mycket om Konaté inte matchas in per omgående, inte minst eftersom alla andra kommer från långa skadeperioder. Konaté kommer förmodligen vara i bättre fysisk form än Gomez och Matip, vilket naturligtvis blir en stor konkurrensfördel för honom. Samtidigt kan jag tänka mig att Klopp kommer att rotera en hel del nästa säsong för att undvika överbelastningar för comebackande spelare.

* * *

Sepp van den Berg gjorde succé i Preston North End, som redan uppges ha kontaktat Liverpool om att få låna honom nästa säsong också. Vad vore ett lämpligt steg för holländaren?

Tomas: En ordinarie plats i ett championship-lag känns som en bra lösning för van den Berg, det skulle ge honom nyttig speltid och en chans att anpassa sig till den brittiska fotbollen. Även om spelet i Championship skiljer sig en hel del från hur det ser ut i Premier League numer är det en bra inskolning för tuffare uppgifter. En annan lösning skulle kunna vara en utlåning till ett lag i kanske Tyskland eller tillbaka till Holland, där skulle han kanske få en större möjlighet att utveckla spelet med fötterna och kreativiteten på ett annat sätt än i de lägre divisionerna i England. Spontant känns van den Berg ganska långt ifrån att vara aktuell för spel i Liverpool och min känsla är att det väntar några låneår för holländaren innan han antagligen kommer att säljas vidare till en klubb där han har bättre chans att ta en ordinarie plats.

Pelle: En intressant sak med van den Bergs utlåning är att han nästan bara spelade högerback och även en del som högermittfältare, men nästan ingenting som mittback. Med tanke på att Neco Williams inte har imponerat särskilt mycket är det förstås extra intressant att van den Berg har lyckats i Championship som just högerback. Samtidigt har Williams en stor fördel i att vara homegrown, och dessutom verkar han ha relativt stort förtroende från Klopp. Som mittback har nog inte den gode holländaren särskilt mycket att hämta i LFC, särskilt då han inte fick chansen 20/21, trots mängder av skador på den positionen. Jag hoppas få se honom som högerback på försäsongen!

* * *

Takumi Minamino spenderade andra halvan av säsongen på lån i Southampton. Vad ska Liverpool göra med honom nu?

Tomas: Det beror helt på om det kommer några bra bud, om rätt läge kommer tycker jag absolut att man bör överväga att sälja Minamino. Jag var väldigt positiv till värvningen när den gjordes och tyckte han såg spännande ut under försäsongsmatcherna, men ju längre tiden gick, desto tydligare blev det att Klopp inte var övertygad om hans storhet. Utlåningen till Southampton verkar ha gått okej, utan att för en delen vara någon succé, så jag tror inte han är närmare en startplats idag än han var när han lämnade för lånet. Han känns lite för tunn för att kunna ta nästa steg och verkligen konkurrera med våra ordinarie spelare på en mer rimlig nivå. Situationen kring Minamino handlar nog mycket om vad som händer med övriga spelare i offensiven. Vad händer med Origi? Vad händer med Shaqiri? Ska Elliot lånas ut ytterligare en säsong? Kommer det in några nyförvärv? Kommer ett bra bud, sälj.

Pelle: Det är omöjligt att ogilla Minamino, men nivåskillnaden mellan Salzburg och Liverpool verkar ha varit för tuff för honom att hantera. Det är väldigt få spelare som kan ta det steget utan en mellandestination, som exempelvis Mané hade via två år i Southampton. Minamino skulle behöva ett par år i Saints eller dylikt innan han eventuellt blir redo för en storklubb igen. För Liverpools del vore det fint att sälja för att bygga transferbudgeten.

* * *

Carlo Ancelotti har lämnat Everton för Real Madrid. Vad innebär det för stadens tredje bästa lag?

Tomas: Det kommer främst innebära att de kommer få det svårare att värva etablerade namn, för det blev ganska tydligt inför förra säsongen att Ancelotti kan plocka på hyllor som man vanligtvis inte ser Everton göra. Fotbollsmässigt vet jag inte om det behöver vara så negativt, italienaren känns som en ganska trött tränare och det går inte att säga att hans tid hos vår lillebror varit någon succé. Jag blev personligen väldigt överraskad över att han var ett namn för Real Madrid, men det verkar vara inne med återvändande tränare i Europa den här sommaren. Skulle de kunna få in en yngre, mer modern tränare till den trupp de har idag kan de nog slåss om platser lite högre upp än den här säsongen. Det finns en ganska bra grund i deras trupp, absolut bra nog för att slåss om platserna kring Europa League.

Pelle: Ancelotti var en riktig prestigerekrytering för Everton, men faktum är att framgångarna uteblev. Everton får kanske aldrig en lika bra chans att ta en CL-plats som 20/21, då de satsade på etablerade spelare och väldigt många konkurrenter gjorde dåliga säsonger, men åndå slutade de på en mittenplacering. Man undrar hur spelare som James och Allan tänker när Ancelotti sticker. Det ser ut som att Everton är på väg att cementera sin status som mittenlag, oavsett hur mycket de satsar, det måste kännas lite hopplöst för deras del.

* * *

Vilken spelare ser du mest fram emot att se i EM och varför?

Tomas: James Milner kom inte med i den engelska truppen va? Då vet jag inte riktigt vilka spelare jag mest ser fram emot, men det är ju ofrånkomligen så att det är våra spelare som jag tycker är roligast att följa och se hur de presterar. Vi är nu i en sits där vi inte behöver vara rädda för att våra spelare gör det för bra, tidigare år har ju ett bra mästerskap gjort att man fruktat att spelare ska lämna, men så är det inte längre. Om jag ska välja någon spelare utanför vårt lag så blir det lite svårare, men på sätt och vis är det tjusningen med mästerskap, att inte veta vilka spelare som kommer att bli spännande att följa eller vilka länder som kommer att imponera. Avslutningsvis måste jag säga att jag ser fram emot att INTE se Van Dijk i mästerskapet, det känns väldigt tryggt att han fokuserar på rehab i stället för att spela tuffa tävlingsmatcher.

Pelle: Zakaria i Schweiz är en intressant spelare som mycket väl kan visa framfötterna rejält, en lite mer underground-spelare är Ukrainas back Mykola Matviyenko, som var på väg till Arsenal häromåret. Annars är den tjeckiska duon Adam Hložek & Alex Král spelare som är värda att hålla ett öga på, särskilt den 18-årige Hložek som är en av deras bästa talanger på evigheter. Det blir spännande att se dessa spelare på den internationella scenen.

2 kommentarer
  1. En aggressivt och stångande Phillips som marionett bredvid en styrande och ledande Van Dijk hade varit kul att se. Klopp kan utveckla honom, både Klopp och fansen gillar honom och efter den säsongen som Philips har haft tror jag inte direkt att det kommer vara en walk in the park för Gomez, Matip eller Konaté att ta tillbaka den platsen.

    Annars är Phillips och Gallagher även ett par som jag vill se mer av nästa säsong!

    • Problemet med Phillips är ju att han är långsam och ganska dålig med bollen. Tror inte det går att utveckla så mycket mer, tyvärr. Han är trots allt 24 nu. Skulle inte bli helt överraskad om Liverpool säljer honom i sommar, det är bra säljläge.

Kommentarer är stängda.