I och med värvningen av Konaté kan Liverpool bocka av en position i behov av förstärkning – men ytterligare två återstår.

Beskedet om att Ibrahima Konaté är klar för Liverpool kom inte som en blixt från klar himmel. Tvärtom, detta avslöjades ganska tidigt av Athletic och andra källor. Det är desto tystare om förstärkningar på andra positioner, men för mig råder inga tvivel om att Konaté inte blir den enda värvningen i sommar.

Förra sommaren gamblade Liverpool när man inte ersatte Dejan Lovren med någon ny mittback. Med facit i hand kan man lugnt säga att chansningen inte gick hem. Klubben hade maximal otur som fick se Virgil van Dijk bli långtidsskadad efter Jordan Pickfords galna aktion, men det var inte lika oväntat att Joe Gomez och Joel Matip skulle gå sönder. De två sistnämndas tid i klubben har ju dessvärre präglats av skador. Till slut agerade Michael Edwards, Jürgen Klopp och FSG genom att ta in Ozan Kabak (lån) och Ben Davies sent i januari. Det var panikstämpel på båda värvningarna, och även om Kabak hade sina ljusa stunder i den röda tröjan, så är nog de flesta ense om att det bästa med dessa panikvärvningar var att de var billiga. Häromdagen skaffade man äntligen en värdig ersättare till Lovren i form av Konate, och nu kan behöver vi förhoppningsvis inte oroa oss över mittbackspositionen på ett par år.

Den här sommaren tappar Liverpool Georginio Wijnaldum. Precis som Lovren är Wijnaldum en omtyckt truppmedlem som upplevt stora framgångar med Liverpool, men till skillnad från Lovren är lämnar Wijnaldum som en helt ordinarie spelare. Holländaren har varit en stabil kugge i ett (oftast) välfungerande Klopp-lag; en stommespelare som vi brukar säga i Sverige. Det går bara inte att tappa den typen av spelare utan att ersätta. Inte för en klubb som Liverpool. Ambitionerna är höga; nästa säsong har man förstås för avsikt att utmana i både Premier League och Champions League; då måste Wijnaldum ersättas. Så är det bara.

Wijnaldums ersättare är alltså det andra nyförvärvet som behöver införskaffas i sommar.

Den tredje spelaren som måste in är ett komplement till anfallstrion. Diogo Jota har varit ett utmärkt tillskott, men man behöver fler alternativ. Särskilt eftersom Afrikanska Mästerskapet förmodligen kommer att spelas någon gång och Egypten respektive Senegal vill självklart ha med sina stjärnspelare där. Dessutom har båda nationerna stora möjligheter att gå långt i turneringen, vilket innebär att Mohamed Salah och Sadio Mané blir borta extra länge. I en perfekt värld hade man redan haft dessa spelare på plats i form av Xherdan Shaqiri, Divock Origi och Alex Oxlade-Chamberlain. Och ja visst, de finns i truppen, men jag tycker inte att man kan lita på varken deras prestationer eller kroppar över tid. De håller inte önskad nivå och de är ofta skadade.

Lyckligtvis har Liverpool redan en utmärkt ersättare till Shaqiri i form av Harvey Elliott. Tonåringens fullständigt brutala succé i Blackburn och hans otroliga talang bör resultera i att han ges chansen på försäsongen – och jag tror att han tar den. Oxlade blir förmodligen kvar, men Origi är den som man bör ersätta. Där hoppas jag att Klopp och Edwards vaskar fram en anfallare som inte är helt lik Roberto Firmino utan snarare lik Origi. En fysiskt stark anfallare men som ändå är rörlig och bra i djupled.

Vilka pengar som finnas att köpa för kommer förmodligen till stor del styras av eventuellt försäljningar. Där har Edwards ett gediget arbete framför sig, men samtidigt har man flera spelare som bör vara intressanta för mindre klubbar.

3 kommentarer
  1. Vilken position är en skada bort från att göra att laget hamnar i kris? Svar: målvakt. Vem blir 2:a keeper nästa säsong? I mitt tycke en viktigare värvning än komplement fronttrio och mittfält, då dessa positioner lättare går att lappa ihop.

    • Kelleher är förvisso eventuellt fortfarande skadad men jag antar att han fortsätter som nummer två.

    • Jag utgick också från att Kelleher skulle bli tvåa nästa säsong, men nu verkar han eventuellt vara på väg att lånas ut. I så fall hoppas jag att man inte går med Adrian som tvåa…

Kommentarer är stängda.