TotaalLiverpoolFB

 

TL-panelen rullar vidare i rask och härlig takt. I dagens avsnitt kan ni läsa om Nathaniel Clyne, anfallskrisen i Liverpool, vad som talar för 3 poäng på söndag & hur man skall vända den negativa trenden. Med oss har vi vårt senaste tillskott Cornelius som vi hälsar varmt välkommen till Totaal Liverpool, plus de rutinerade rävarna Coffe och Tomas. Välkomna!

* * *

clyne

1. Nathaniel Clyne är en av spelarna som varit på tapeten den senaste veckan i en annars allt hetare rykteskarusell, vad tycker ni om Clyne och vill ni se honom i LFC-tröjan?

Cornelius: Nathaniel Clyne är en väldigt intressant spelare, en typisk modern ytterback. Jag tycker att man kan se rätt många likheter hos Clyne och forne Glen Johnson, när sistnämnde var i sina glansdagar det vill säga.

Stabil defensivt men samtidigt väldigt nyttig framåt.

Första spelaren jag värvar i karriärläget på FIFA (om en ytterback behövs) är i princip alltid Clyne. Så jag kan säga som så att jag inte hade haft något emot att se honom i en Liverpool-tröja. Dock hade kanske en värvning av Clyne stängt vägarna in i laget för till exempel Jon Flanagan och Andre Wisdom, två spelare som gjort det bra på positionen. Då Wisdom egentligen är en mittback så kanske det inte påverkar honom lika mycket som det påverkar Flanagan, men det är ändå spelare som jag trott skulle få chansen att slåss om en plats i startelvan efter att Johnson lämnat. Allt som allt så är jag ändå väldigt positiv till en värvning av Clyne.

Coffe: Clyne är för mig en spelare som absolut hade tagit en tröja i Liverpool just nu. Att det för tillfället inte är en bedrift behöver vi dock inte gå in ytterligare på. Clyne är ingen drömvärvning för mig på högerbacksplatsen trots vår nuvarande situation. Det beror dels på att det finns andra luckor som behöver prioriteras före kostnadsmässigt, Clyne hade ätit av den här budgeten och hans potential är för mig inget spektakulärt även om han som sagt är bra.

Tomas: Jag gillar Clyne, han har imponerat på mig vid ett flertal tillfällen och med tanke på den spelarflykt Southampton drabbats av är det en gåta att han fortfarande är kvar. Att byta Johnson mot honom tror jag skulle vara en rejäl förstärkning. Clyne är både snabbare och starkare än Johnson och utan att ha studerat hans placeringsspel att för ingående skulle jag vilja påstå att han bräcker Johnson även på den punkten. Det känns lite tveksamt att plocka en fjärde spelare från Southampton på så kort tid, men samtidigt känns det här som ett bättre namn än alla de tre tidigare.

Sturridge-England

2. Daniel Sturridge skadade sig (igen) precis innan comeback från skada, något som alltjämt innebär att det råder anfallskris i Liverpool. Vad hade ni gjort i januari om ni var i Brendan Rodgers skor?

Cornelius:Det är inte lätt att vara Brendan Rodgers just nu, men om man väljer att bygga laget runt en spelare som skadar sig stup i kvarten så är man lite väl optimistisk. Jag tycker definitivt inte att Balotelli spelat bra nog för att få fortsatt förtroende, i alla fall inte som ensam spets. Lambert å andra sidan verkar i det närmaste paralyserad när han gång på gång verkar inse vilken klubb han spelar för och har inte presterat han heller de få gångerna han fått chansen. Borini har fin kämparanda men saknar spets.

För det första hade jag gärna velat se Sterling som ensam topp i en sorts “Messi-roll”. Jag tror att han har kompetensen till att spela där uppe, han blir lite begränsad ute på kanten och för att få ut det mesta av honom så måste han finnas central i banan. Är inte detta ett alternativ för gode Rodgers så hade jag gärna sett ett inköp av t.ex Lacarette från Lyon eller, om möjligt, en satsning på Benzema som det ryktats om lite smått. Den senare känns lite väl mycket som en dröm dock.

Coffe: Ja du ska jag vara ärlig så är vi nog ganska utelämnade till att riskera en hel del pengar på något osäkert kort/avdankad notorisk målskytt. Att få in Origi och allt klaffar hade varit optimalt och bör kanske vara det som ska prioriteras långsiktigt. Annars är det nog bara att försöka prestera med det manskapet vi har och bita i det sura äpplet. Jag behöver fortfarande se Balotelli mer i en roll med två anfallare innan han helt kan avskrivas som en duglig anfallare hos oss.

Tomas: Vi behöver få in en ny anfallare i januari, det är det inget snack om, annars kommer vi inte att ta oss till Champions League. Sturridge skador känns mycket oroande, det är inte första gången i hans karriär som han dras med skador och i det läget vi är nu måste han kunna leda vårt anfall. Bakom honom står vi med tre anfallare som fortfarande har noll mål i årets ligaspel, ett facit som är skrämmande svagt. Jag har läst att ett alternativ kan vara att plocka hem Origi i januari, även om han skulle göra oss bättre är det inte mitt huvudalternativ. Helst vill jag se en mer etablerad värvning, spelaren som kommer in kommer att sättas under stor press och hur stor potential Origi än har är han ingen färdig spelare än, höga krav och tuff matchning i ett sådant läge är inte det ideala sättet att komma till en storklubb. För hans del skulle det vara mycket bättre att avsluta säsongen i Frankrike och sedan komma till oss som planerat i sommar. Det är svårt att säga vilka namn som är realistiska, men jag tror och hoppas att vi kommer att kämpa hårt för en anfallare. Om vi får in en ny anfallare måste det vara en spelare som lyckas bättre än våra senaste köp, varken Aspas, Lambert eller Balotelli har visat sig vara speciellt lyckade och nu måste Rodgers hitta rätt.

Lallana

3. Sjuttondeplacerade Crystal Palace står för motståndet till helgen och få har väl glömt det galna mötet mellan lagen förra säsongen med tre mål på 9 minuter… Vad skulle ni dock säga talar för en Liverpoolseger på söndag?

Cornelius: Inte mycket egentligen om vi går in med samma spelsystem som i föregående matcher och med Balotelli som ensam spets. Liverpool har haft förtvivlat svårt för att skapa målchanser och har dessutom fortsatt haft problem med defensiven. Om Rodgers har använt tiden under landslagsuppehållet på rätt sätt så har han förhoppningsvis förstått att systemet i kombination med startelvorna som använts de senaste matcherna inte funkar. Jag tycker att det blir lite överflödigt att fysik på mittfältet när vi ställer upp med både Can och Henderson framför Gerrard. Ska de båda spela samtidigt så ska det vara Gerrard som någon av dem ersätter. Sättet vi spelar på är väldigt passningsinriktat och för att det ska funka behövs det tekniska spelare även längre ner i banan som kan ta tidigt initiativ med bollen. Det är något jag tycker saknas hos Henderson i dagsläget. Han har en tendens att spela väldigt enkelt. Coutinho och Lallana bör starta tillsammans, på så sätt kan vi få ett spelskickligare lag som förhoppningsvis även kan luckra upp försvar. En vinst mot Crystal Palace hänger helt på om Rodgers inser sina misstag eller inte.

Coffe: Det som talar för Liverpool är att vi sett till kapacitet ska vinna vilket inte räckt särskilt långt tidigare i år dock men så är det ju faktiskt. Trots alla ursäkter så ska vi kunna tro på en seger här. Förhoppningsvis har vi några karaktärer som frodas i en sådan här prekär situation och tar chansen att vända den negativa trenden.

Tomas: Det som talar för oss är att vi i grunden är ett mycket bättre lag än Palace, men det hade såklart känts tryggare om vi visat det på planen lite oftare under säsongen också. Med den senaste tidens bakslag i minnet är mina förväntningar på helgens match mycket låga, men kanske är det nu det vänder. Jag tar en seger hur den än ser ut, men ett mål av någon anfallare skulle vara trevligt. Pessimist som jag är fruktar jag en mållös första halvlek, ett baklängesmål i andra halvlek och sedan en halvtaskig slutoffensiv, men det är snart dags för spelarna att överraska positivt. Kanske är det nu på söndag som det släpper för Coutinho, Lallana eller Balotelli, det skulle betyda oerhört mycket. Våra kreativa spelare har blixtrat till i perioder, men måste börja prestera över tid, en match mot ett bottenlag är ett bra tillfälle att börja.

Rodgers5

4. Laget har minst sagt gått trögt den senaste tiden. Hur ska Liverpool vända trenden? Hur ser vägen från den becksvarta tunneln ut?

Cornelius: Jag gick in på det lite i mitt förra svar men jag tycker att Rodgers bör anpassa taktiken till spelarna mer. Sättet han vill spela på är ju väldigt Barca-inspirerat och för att få någon riktig spinn på det så behövs det fler spelskickliga spelare på planen samtidigt. Just nu har vi väldigt svårt för att skapa målchanser trots att vi allt som oftast har mer boll än motståndarlaget. Det görs inget konstruktivt av vårt possesion-spel utan för det mesta spelas bollen runt i backlinjen. Jag kan själv inte förstå varför Lallana sitter på bänken så ofta som han gör och dessutom används på ett väldigt begränsat sätt. Jag älskar tika-taka fotboll och hoppas att Rodgers någon dag lyckas implementera spelsättet på ett perfekt sätt, men just nu är Liverpool ganska långt ifrån. Det behövs mer rörelse längst upp i banan, det behövs spelskickligare mittfältare som kan ta initiativ tidigt i banan och det behövs ett mål med passningsspelet. Jag tror inte att förra årets kontringsspel var något som Rodgers planerade utan att det istället framkom som något ur intet. Självklart är Rodgers en smart manager som insåg att laget kunde spela på det sättet, men jag tror inte att det framkom genom en tydlig instruktion från honom utan att det istället fanns indikationer som tydligt visade potential.

Rodgers måste lyckas sätta sin taktik bättre, bollinnehav är en sak, chansskapande bollinnehav något annat.

Coffe: Liverpool bör gå över till att spela lite rakare med 2 forwards enligt mig. Längre bollar mot 2 targets för att få till ett större hot att få fast bollen mer bakom motståndarnas lagdelar som det ser ut nu har vi sällan kontroll över bollen i några farliga ytor och skapar näst till ingeting. Det hade även blottat försvaret mindre mot omställningar då vi har fler spelare i naturliga positioner. Om vi lyckas få in en boll så kan vi fokusera mer på bollinnehavet då motståndarna inte längre tjänar på att stå på rätt sida och på det viset öppna ytor så vi kan skapa chanser. Fler matcher med en isolerad balotelli kommer inte leda någonstans det är något som behöver åtgärdas omgående.

Tomas: Det är såklart många saker som behöver justeras för att vi ska vända den här trenden, det mesta hackade innan landslagsuppehållet. Att Sturridge återkomst skulle ge laget en boost var en sak jag hoppades på, men det kan man glömma nu. Även om det finns mycket som behöver ändras är det en väldigt enkel sak som kan göra stor skillnad och det är inställningen hos spelarna. De där extra meterna våra spelare sprang i fjol springs inte längre, där vi i fjol kastade oss in först på bollen vid fasta situationer kommer nu våra motståndare före och den där frenetiska, intensiva pressen på mitten lyser nu med sin frånvaro. När spelet inte fungerar som det ska måste man återgå till grunderna och den mest grundläggande delen i fotbollen är attityden, vi måste vilja vinna mer än våra motståndare och så har det inte sett ut på sistone. Matchen mot Real Madrid på Bernabeu var första gången på länge som man kunde se rätt inställning hos laget och så hoppas jag verkligen att det kommer att se ut också nu, när säsongen går in sin tuffaste period. December och januari är månaderna där ligan sätter sig, nu måste vi hänga med på tåget och det hoppas jag att spelarna känner.