Nu är det åter igen dags för TL-panelen! I denna panel deltar skribenterna Tomas, Robin och Pelle.

Frågorna handlar om förlusten mot Palace, Lallana och Milner.

* * *

Varför förlorade Liverpool mot Palace?

Tomas: Det var små marginaler som låg bakom förlusten mot Palace, vi skapade en hel de framåt och om Benteke hade vaknat på rätt sida han gjort åtminstone ett mål. Samtidigt är det så att Palace passar oss oerhört dåligt, de är duktiga på fasta situationer och det är en våra stora svagheter. Vid det avgörande målet är vi mycket passiva och Dann får alldeles för enkelt nicka både en och två gånger innan bollen är i mål. Den delen i spelet är något vi måste förbättra, offensivt är vi trubbiga på fasta och varje gång motståndarna får hörnor eller frisparkar blir känns det farligt. På planen tyckte jag att man kunde se spår av trötthet hos några av spelarna, den riktiga skärpan var inte där. Emre Can stod inte att känna igen alls, kanske hade han för många matcher i benen, men det passningsspel han bitvis visade upp var under all kritik. Spelmässigt var ändå det bestående intrycket att vi går framåt, sådana här förluster åker alla lag på ibland, tyvärr är det så att vi med vår start inte har råd med dem.

Robin: Vi förlorade först och främst på grund av att vi släppte in fler mål än vad vi gjorde, anledningen till det var flera, dels för att vi fortfarande saknar det där kliniska i våra avslut och dels för att vi fortfarande har förbaskat svårt att undvika att göra defensiva misstag. Emre Can stod enligt Opta för 3 defensiva fel bara i första halvlek, det är lika många som den spelare som samlat ihop flest under hela säsongen inför denna omgång stod på. Att vi fick byta ut Sakho hjälpte såklart inte och inte heller den täta matchningen senaste veckan. Men ska jag summera det hela så bottnar det i vår egna oförmåga.

Pelle: Det var en kombination av flera olika faktorer. Liverpool fick en väldigt dålig start, då man verkade ha för avsikt att ”känna på” Palace, som svarade med ett sätta in en hög press och ställa om snabbt vid bollstölderna. Palace tog ledningen per omgående, vilket gjorde att Liverpools självförtroende fick sig en rejäl törn. Liverpool kunde inte spela så avslappnat som man ville och blev istället frustrerade. Palace fick matchen precis dit de ville. Så småningom ryckte Liverpool upp sig och kvitterade ju mycket riktigt också, men lagets oförmåga i offensivt straffområde gjorde att man stannade vid ett mål. Det var på intet sätt ologiskt att Palace gjorde två mål i matchen, då de också skapade chanser, men det som jag kan känna är att Liverpool borde ha fått med sig antingen 2-2 eller 3-2-seger sett till antalet skapade chanser. Huvudorsaken till förlusten var därmed lagets usla inledning samt brist på självförtroende och skicklighet i de avgörande offensiva momenten. Coutinho har visserligen klivit fram på sistone, men övriga måste helt enkelt rycka upp sig. Börja visa att ni är Liverpoolspelare!

Adam Lallana får stort förtroende av Klopp. Rätt eller fel?

Tomas: Det är otroligt frustrerande att se Adam Lallana, han har en förmåga att hamna i farligheter, men han har en enorm oförmåga att få ut något av de chanser som skapas. I EL har han lyckats få in bollen i mål, men när han spelar i PL vill inte bollen in. Han har många goda egenskaper, han klarar presspelet bra och är både teknisk och rörlig, det går dock inte att bortse från att det kommer alldeles för lite poäng från Lallanas fötter. Ett annat problem med Lallana är att han har en tendens att falla ur matcher ibland. Jag tror Lallana kommer att få svårt att behålla sin plats i startelvan när Firmino är igång ordentligt. Det ska dock sägas att jag tycker Lallana höjt sig en aning sedan Klopp kom in och jag tror att han är en spelare som passar bra in i tyskens sätt att se på fotboll. Om Lallana ska bli en del av startelvan på längre sikt måste han börja få ut mer av sitt spel, Klopp kommer antagligen att söka förstärkningar både i januari och i sommar och på en så pass viktig position som den Lallana spelat på måste man ha spelare som gör skillnad, det har han ännu inte lyckats göra för oss.

Robin: Jag har aldrig varit ett fan av Lallana sedan han kom till oss, jag tycker att han är omständig, ineffektiv och faktiskt ganska ointelligent som spelare. Mycket till motsatsen av det han blev känd för i Southampton. Nu kommer vi vara tvungna att rotera och Firmino verkar fortfarande inte vara helt i form så jag kan inte säga att jag tycker att det är fel att Lallana ges chansen. Han har dessutom varit lite bättre än vad jag är van att ha se honom. Tyvärr för hans del tror jag ändå inte han har en lång framtid, varken på plan eller i klubben.

Pelle: Det som vi fortfarande inte vet är om Klopps förtroende för Lallana är någonting som finns på riktigt eller om det bara är en konsekvens av skadesituationen. För let’s face it; Klopp har inte samtliga till sitt förfogande. Och även när alla är skadefria har inte spelarna köpts in av honom. Likt många andra har Klopp kastat beröm över Lallana och sagt att engelsmannen är i väldigt bra form. Det är tyvärr ingenting vi har sett i matcherna. Visst orkar Lallana löpa mycket, men det händer för lite kring honom i stora perioder av matcherna, och när det händer saker i form av målchanser saknar han ofta kvalitet. Mot Palace blev han nog den största målsumparen av alla när han till synes snudd på komiskt duckade för ett inlägg vid ställningen 1-1, det var en väldigt fin målchans och en nick vid sidan av målvakten hade troligtvis inneburit 2-1 och 3 inspelade poäng till Liverpool. Enligt min mening har inte Lallana visat tillräckligt mycket för att platsa i startelvan när samtliga är skaderfria, jag föredrar helt klart Firmino framför honom. Firmino har ett tillslag på bollen som Lallana saknar och det kan komma till stor användning när målchanser uppstår, tror jag.

James Milner har blivit tidigt utbytt i ett par matcher. Kommer hans betydelse för laget att minska med Klopp vid rodret?

Tomas: Jag är förvånad över att Milner haft det svårt under Klopps första tid, spelet vi spelar nu borde passa honom bra, men han var i en formsvacka redan under Rodgers avslutande matcher och har inte riktigt tagit sig ur den än. Kanske är även han tröttkörd, han är trots allt inte van att spela lika många matcher som den här säsongen. Jag tror inte att Milner kommer att få den där centrala mittfältspositionen som han önskade, i stället tror jag att han kommer få finna sig i en roll lite mer utåt kanten, mest eftersom han är bättre lämpad där än spelare som Can och Lucas. En mittfältstrio med Lucas, Henderson och Milner vore intressant att få se. Förhoppningsvis är de alla skadefria när ligan drar igång igen, jag räknar med att vår kapten får inleda några matcher på bänken, men när han är redo vill jag ha in honom och i dagsläget skulle jag flytta på Can. Med tanke på hur otroligt tunna vi är i försvaret skulle det inte förvåna mig om han får hoppa in som högerback vid något tillfälle också, Clyne kan inte spela varenda minut och bakom honom finns det inga alternativ. Milner är så pass mångsidig att han säkert skulle klara av att spela till höger i backlinjen, åtminstone i de matcher där vi ska föra spelet. Den stora slutsatsen jag tycker att man dra av de tidiga bytena Milner råkat ut för de senaste matcherna är att Klopp inte är rädd för att byta ut spelare som inte presterar, oavsett namn, och det är något jag saknade under Rodgers.

Robin: Det är fullt möjligt, Milner fick löfte om att spela centralt när han värvades, det löftet är inte längre värt något i och med Klopp’s intåg. Att Milner dessutom är en väldigt bra inläggsspelare talar för att han kommer få återgå till en kantposition när Henderson är tillbaka. Milner har haft svårt att övertyga i den centrala positionen så han bör ta och höja sin nivå om han ska få fortsatt förtroende där.

Pelle: Jag tror att Milners betydelse för laget kommer att minska så småningom. Det vore egentligen bara positivt eftersom det skulle betyda att andra spelare tar större plats. Om man tänker sig Liverpools mittfält behövs Lucas för sina defensiva egenskaper, Henderson är en bättre version av Milner och bör därmed gå före när han kommer tillbaka, och Emre Can erbjuder egenskaper som borde komplettera Lucas och Hendo på ett bättre sätt än Milners evigheterslöpande. Milners tid som given central mittfältare i Liverpool är nog förbi, men han kan mycket väl ha en framtid i klubben som yttermittfältare. Visst har han inte snabbheten att komma förbi sin ytterback på samma sätt som exempelvis Ibe, men han har å andra sidan en förmåga att slå förträffliga inlägg, vilket inte minst Bentekes panna skulle uppskatta. Det är omöjligt att föra yttermittfältsresonemanget utan att ställa sig frågan om Milner verkligen skulle acceptera den rollen, med tanke på att han lämnade Manchester City för Liverpool just i syfte att spela central mittfältare (och inte ytter). Rollen som gediget truppalternativ på innermittfältet och möjligtvis ordinarie som ytter är ju inte vad Milner hade tänkt sig när han skrev på för Liverpool. Han skrev inte på för klubben för att vara en rutinerad truppspelare – han skrev på för att vara en ledande spelare och spela central mittfältare. Samtidigt kanske Milner måste vara smart och gilla läget; managern som signade honom, Rodgers, är inte längre kvar. Klopp är en annan manager med andra idéer. Och tänk på att även om Milner skulle acceptera en sådan förändring, så kanske inte klubben vore överlycklig av att ha en så högavlönad spelare som inte spelar en av huvudrollerna. FSG har tidigare visat att hög lön ska betyda framträdande roll, annars ryker man. Fortsättning kommer att följa i ”case Milner”.