[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Säsongen är slut och detta betyder givetvis att veckans TL-panel tar upp frågor av säsongsutvärderingskaraktär. Utöver detta blir det snack om Adam Lallana’s värde samt lite abstinenstips i avsaknaden av Premier League-fotboll på helgerna.

Denna vecka har vi en nykomling med oss, nämligen Björn ”Magister” Grafström, skribent på liverpoolsweden.se. I övrigt är det Robin ”Kongo” Karlsson och Jesper ”har inget smeknamn” Ess som fullbordar panelen denna veckan.

Varmt välkomna!

TotaalLiverpoolFB
1. Maj är här, säsongen är slut och det blev efter många om och men en andraplats i Premier League. Känner du dig mest glad eller besviken över det?

Robin: Mest glad även om det är oundvikligt att inte känna en form av besvikelse över vår säsongsavslutning. En viss pessimistisk oro infinner sig som säger att det kan dröja tills vi är så nära titeln igen. Förhoppningsvis kan jag och alla andra LFC-fans en gång för alla radera denna standard-tanke om att det ”går åt helvete” och trots kamp på olika fronter, i och med Europaspel, kan vi utmana om ligatiteln även nästa år. Drömmen om att få se Stevie G lyfta PL-titeln lever i allra högsta grad.

Björn: Den stora besvikelsen inträffade i förlustmatchen mot Chelsea, när sedan Everton inte klarade av att göra något åt Manchester City på Goodison såg jag det hela som avgjort. Jag hade med andra ord redan hunnit bearbeta besvikelsen över att inte nå hela vägen redan före matchen mot Newcastle och har istället förflyttat fokus till vilken enorm bedrift Liverpool har gjort i år. Extra kul att det dessutom sker genom att överträffa alla mina förväntningar både vad gäller tabellposition och spelsätt. Jag känner mig med andra ord väldigt upplyft och positiv i nuläget, och jag misstänker att den känslan kommer finnas med mig en tid framöver.

Jesper: Det tråkiga svaret blir väl både och. Med lite distans så är man givetvis supernöjd med en andraplacering, jag menar, vem hade trott det inför säsongen? Men det känns även som att LFC brände ett gyllene läge att ta hem den där förbannade titeln en gång för alla. Det ska dock bli intressant att se vad Brendan Rodgers kan göra med en förhoppningsvis mycket bredare trupp nästa säsong.

silva-liverpool

2. När du tittar tillbaka på säsongen i sommar, vilket ögonblick kommer du minnas främst?

Robin: Oj, vad svårt att nämna ett enda. Just nu, då det fortfarande är ganska färskt, kommer jag att tänka på det öronbedövande jublet på puben när Coutinho satte 3-2 mot City. En känslostorm där glädjetårarna som kom helt raserade min image som stenhård (om den någonsin har existerat).

Andra minnen jag på rak arm vill nämna:

Mignolets dubbelräddning mot Stoke, Suarez show mot Norwich, utskåpningen av Spurs, inledande halvtimmen mot Arsenal, Captain Fantastic’s straffmål & omåttliga glädje mot Fulham, straffdramat på Old Trafford, Gerrards tal efter matchen mot City, när samme man halkar mot Chelsea samt Iago Aspas bedrövliga hörna. Även matcherna där jag själv var på plats (Villa, Arsenal, West Ham & Chelsea). Det är många, främst fantastiska minnen jag bär med mig från säsongen 13/14.

Björn: Jag tenderar att se besvikelseögonblick men positiva helheter. Tyvärr är nog Steven Gerrards halkande ett ögonblick som kommer finnas med mig i sommar, men tjugominutersöverkörningen av Arsenal finns också där som en positiv helhet och det fungerar som en bra smärtlindring för de jobbiga ögonblicken.

Jesper: Erik Niva snackade i Viasatstudion om att Gerrard’s halkning mot Chelsea skulle kunna definiera hela hans karriär, jag håller inte med. Det som jag kommer minnas från den här säsongen är utan tvekan ”Stevie´s crazy eyes” efter målet mot Everton på Anfield. Övrig motivering överflödig.

crazy eyes
3. Liverpool verkar enligt säkra källor mycket intresserade av Southampton’s Adam Lallana och har budat £20m – ett bud som blivit nekat. Hur mycket är Lallana värd egentligen, och VAR tror du Rodgers tänker spela honom?

Robin: Värdering av spelare är komplext då det är så otroligt många faktorer som spelar in. Vi vill väldigt gärna ha Lallana och vi har pengarna för det, han sägs vilja gå hit, vi vill göra klart med spelaren tidigt, Southampton vill ha mycket pengar (men behöver även sälja spelare), han är engelsman, det finns andra intressenter etc. etc.
Med det sagt, känns dryga 20 okej, men går vi över 25 känns det som överpris. Men vad är egentligen ett överpris? Risken att Lallana floppar är enligt mig liten och vi behöver verkligen denna spelare och spelartyp. Kan vi allokera tillräckligt mycket pengar från transferbudgeten ska Southamptons kapten till Merseyside.
Jag tycker att spelaren i fråga är en strålande fotbollsspelare som skulle passa bra in i LFC. Främst tror jag han skulle få husera på offensivt mittfält centralt, men då både han, Sterling, Coutinho mfl är relativt mångsidiga skulle nog viss rotation kunna ske både inför och under matcher.

Björn: Engelsk landslagsman, den mest övervärderade spelartypen på planeten. Oerhört svårt att säga vad Lallana är värd, eller vad som är ett rimligt pris att betala för honom. På många sätt skulle jag säga att redan 20 miljoner pund är alldeles för mycket, men Brendan Rodgers ser förmodligen någonting i honom som gör att det ändå är förnuftigt. Som en liten detalj är det bara två spelare som på allvar skapat stora problem för Steven Gerrard i dennes nya defensiva mittfältsroll. David Silva och, just det, Adam Lallana.

Jag kan tänka mig att Rodgers planerar att använda Lallana ungefär som han använder Philippe Coutinho i dag, det vill säga ibland som inhoppare, ibland som startspelare, ibland som central länk mellan mittfält och anfall, ibland som en offensiv mittfältare, ibland på en kant osv. Förmodligen hävdar scouterna att han är kapabel att göra ett jobb i samtliga dessa roller och det är därför prislappen är acceptabel. Betydelsen av att bredda truppen med spelare som kan göra en positiv skillnad är oerhört stor då vi kommer spela fler matcher nästa år och Lallana anses tydligen vara en sådan spelare.

Jesper: Jag tycker det är spännande att Rodgers verkar vilja ha Lallana såpass mycket att man lägger ett första bud som är £17-20m stort. För några år sen hade det varit skandalöst att buda så mycket för Lallana, men saker går snabbt i fotboll och en plats i årets lag sänker naturligtvis inte värdet på en brittisk spelare. Allt tyder på att BR vill spela i den offensiva centrala mittfältsrollen, men Lallana är samtidigt en väldigt flexibel spelare som kan spela på många olika positioner, och är det något vi vet att Brendan gillar så är det ju just flexibla spelare som kan flyta runt över hela den offensiva planhalvan.

Champ

4. Nästa säsong väntar Champions League-spel, något som ställer högre krav på en bred trupp. Utan att fokusera för mycket på namn/positioner…vad är det för spelartyper Liverpool behöver i sommar?

Robin:

* Någon som är bra på att stoppa skott och som kan stå mellan två stolpar.
Angående kvaliteten på denna möjliga värvning, eller om den ens ska ske, är jag dock delad. Jag litar inte till fullo på Mignolet, men med ett år till av förtroende kanske han motbevisar mig? Men sen är frågan om belgaren presterar bättre eller sämre om han skulle tvingas slåss om platsen med någon näst intill jämnbra? Konkurrens är bra, men det är även viktigt att en målvakt känner sig trygg för att undvika nervositeten som kan uppstå pga. rädslan för att göra misstag.
* En teknisk och spelskicklig Jamie Carragher (med andra ord en, i princip, perfekt mittback som kan agera både ledare och delta i uppspelsfasen)
* En Cissokho v.50.0
* En stabil samt mångsidig försvarare som bidrar med konkurrens
* En bollvinnande och spelskicklig kämpe på mitten
* Två offensivt lagda och poänggörande spelare
* En anfallare som behärskar både spel med fötter och huvud.
Jag är inte för att totalrenovera truppen (trots denna digra lista) så vill att vissa utlånade spelare ska ta upp några av de åtta ovannämnda rollerna, men naturligtvis behövs även kvalitet utifrån.

Björn: Spelare som är kapabla att spela i olika roller och/eller som är helt fenomenalt skickliga till den grad att de petar de som i dag regelbundet startar matcher. Jag tycker vi behöver förstärka med minst ett namn i varje lagdel och två i försvaret (fördelade på vänsterback och mittback) plus att vi behöver plocka in en minst lika skicklig spelare (gärna bättre) för varje etablerad spelare som lämnar. Det är ju en hel del skriverier och prat om att både Daniel Agger och Lucas Leiva kan ha spelat färdigt i Liverpool och skulle de försvinna måste det in ersättare utöver de spetsvärvningar som behövs.

Jesper: ”Strong technique, football intelligence, the capacity to learn, and hunger to fight” sa Rodgers i en intervju för ett par dagar sen. Om vi ska lägga till något på den listan så är det flexibla spelare. Exempelvis en offensiv spelare som kan spela både anfallare och ytter i ett 4-3-3 system om det skulle behövas. Eftersom Brendan Rodgers är en såpass flexibel manager som testar olika formationer, ibland mitt under match rentutav, så behövs det spelare som är lika flexibla. I övrigt tycker jag det behövs en karaktärsspelare till mittförsvaret , en Vincent Kompany-typ som kan ta tag i sina backkollegor och styra höjden på backlinjen. I nuläget är det för många alibispelare i mittförsvaret (se Skrtel, Sakho, Agger) som inte tar ansvar när det börjar blåsa som värst.

5. Och slutligen. Inga fler Premier League-helger förrän augusti månad. Vad gör man nu? Abstinenstips?

Robin: Substitutet fotbolls-VM är ju inte helt tråkigt. Annars rekommenderas en dos av Totaal Liverpool dagligen för att hålla sig uppdaterad och drömma om nästa säsong!

Björn: Andra ligor rullar fortfarande någon vecka till, vi har en Champions Leaguefinal framför oss och i början av juni börjar VM. Just detta år, dessutom med en så positiv säsong i ryggen, känns det inte särskilt jobbigt. Det är när VM är över som problemet börjar…

Jesper: Jag tänkte återuppta en gammal hobby – ölhävning i solstol. I övrigt så skulle jag rekommendera att ladda hem lite gamla matcher från olagliga sajter för att kika på lite olika sommartargets… men då måste man antagligen ha antingen en skruv lös eller heta JesperEss.

1 kommentar
  1. Intressant bestraffning av City och PSG.

Kommentarer är stängda.