[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

TL-panelen är tillbaka, och detta med ett något mer personligt avsnitt. Vi snackar bland annat om känslostormar, ljumskskador & Raheem Sterling’s nya villa.

Idag har vi dessutom besök av ett nytt namn i panelen – nämligen chefredaktören (och Liverpoolsupportern) Anders Bengtsson för tidningen Offside. Ni hittar honom oftast på en stubbe i skogen eller under Twitternamnet @AndyBengt.

Välkomna!

TotaalLiverpoolFB

Liverpool tog en viktig om än skakig seger mot Manchester City under söndagseftermiddagen. Vad betyder detta för fortsättningen och vilka är nu de verkliga favoriterna till att vinna titeln?

Tomas: –Segern betyder givetvis väldigt mycket för fortsättningen, vid en förlust hade vi i stort sett varit borta. Vi har satt oss själva i en väldigt bra position och med tanke på poängläget ses vi nog av många som favoriter. Personligen har jag svårt att se oss som ligavinnare, mest för att jag är rädd att börja tro på något som skulle kännas jobbigt att förlora. Precis som jag hoppas att spelarna gör fokuserar jag på matchen mot Norwich, vilka som är favoriter låter jag bettingfirmorna diskutera.

Anders: –Rent krasst betyder det ingenting om vi inte vinner mot Norwich. Inte mer än att Hendersson drog på sig ett rött kort. Ska jag lämna min negativa bubbla för ett ögonblick tror jag att det kommer att avgöras i sista omgången. Jag tippar så här: 3 poäng mot Norwich, 1 poäng mot Chelsea, 3 poäng mot Crystal Palace och 3 poäng mot Newcastle. Var hamnar vi då? Jag vågar inte ens tjuvtitta. Det ser halvljust ut. Eller halvmörkt. Äh, jag vill inte ens tänka på det. En match i taget. Bollen är rund. Allt kan hända.

Jesper: –De verkliga favoriterna bör ju vara de som leder tabellen med fyra omgångar kvar att spela. Men eftersom laget som leder heter Liverpool (förstår fortfarande inte hur det gått till) och saknar all form av rutin i det här läget av säsongen så är det givetvis en vidöppen historia. Det kan egentligen sluta precis hursomhelst, men vi kan åtminstone konstatera att läget inte ser sämre ut efter matchen i söndags.

Gerrard-tårar-man-city

Kapten Gerrard visade verkligen sina rå och äkta känslor efter slutsignalen. Hur såg era känsloyttringar ut under de 90 minuterna+tilläggstid? Fälldes det en tår eller två rentutav?

Tomas: –Jag tror inte det kom någon tår, men att det var en känslosam seger råder det ingen tvekan om. Man kastades mellan hopp och förtvivlan på ett sätt som inte kan vara hälsosamt. När vi satte 3-2 var det väldigt nära att min halvfyllda Carragher-mugg hamnade i golvet, i övrigt handlade mina känsloyttringar mest om skrik. Jag skulle gissa att alla i min trappuppgång vet hur många tilläggsminuter det var på Anfield i söndags, då jag inte riktigt kunde hålla igen min upprördhet när skylten hölls upp. Steven Gerrards känsloyttringar efter slutsignalen kan man se hur många gånger som helst och hur han fortfarande kan växa i ens ögon, efter allt han gjort tidigare för klubben, är imponerande.

Anders: –Jag stängde av TV:n efter 1–2. Det har jag aldrig någonsin gjort tidigare vid en ledning. Sedan gick jag ut i skogen, alldeles bakom mitt hus. Där satte jag mig på en stubbe. Helt tom i huvudet. Jag kollade Twitter: 2–2. Ännu tommare i huvudet. Sedan gick jag runt, runt, runt ett träd i några minuter. Fick ett SMS av min fru: »De leder!« Kollade Twitter igen. Min fru hade rätt – Coutinho hade gjort 3–2. Jag drog på Viaplay i tio sekunder. Stängde av, vågade inte titta. Gick hemåt med några minuter kvar. Kollade Twitter strax utanför mitt hus. »Rött kort på Henderson«. Tänkte: »Jaha, det var väl frilägesutvisning och straff.« Fick SMS av min fru igen: »Ni vann!« Insåg att Viaplay låg efter. Klev in genom dörren, sjönk ned i soffan, slog på TV:n igen. Såg Gerrards tårar. Blev tårögd. Kände en fruktansvärd huvudvärk. Ungefär så (såg om matchen i lugn och ro senare på kvällen).

Jesper: –Jag befann mig i en lägenhet i centrala Göteborg och hade på förhand bestämt att jag skulle ligga lågt och inte jubla om/när Liverpool gjorde mål av respekt för min måttligt fotbollsintresserade barndomsvän – som jag under helgen beslutat mig för att våldgästa och bevittna matchen hos.

–Den taktiken höll dock inte länge då jag efter Sterlings tidiga ledningsmål flög upp ur soffan och vrålade ut min glädje så högt jag kunde över hela Avenyn. Vanligtvis brukar jag kunna hålla känslorna i styr, men i söndags så var det totalt omöjligt. De sista 20 minuterna kunde jag inte sitta still, utan jag spatserade fram och tillbaka i lägenheten samt uttalade mantrat ”jag orkar inte mer” gång efter gång, och försökte även få kontroll över hjärtat som höll på att flyga ut av nervositet. När slutsignalen ljöd så fick jag ett såpass stort adrenalinpåslag att jag inte riktigt vet vad som hände – sprang runt i hela lägenheten och skrek så högt jag kunde, vad vet jag inte, men det var en otroligt befriande känsla och något jag gärna upplever igen. Osäkert om hjärtat håller med.

Sturridge 2

Jordan Henderson lyckades dra på sig ett rött kort i matchens sista sekunder och Daniel Sturridge drog på sig en ljumskskada som vi ännu inte vet hur pass allvarlig/inte allvarlig den är. Hur betydelsefullt och kännbart tror du att dessa två förluster kan bli för laget på kort sikt?

Tomas: –Att vi tappar Henderson är ett stort avbräck, hans löpande betyder väldigt mycket för sättet vi spelar på och han ska ha mycket beröm för hur han hjälpt Steven Gerrard på mitten under de sista månaderna. Sturridge har varit ur form den senaste månaden och där tror jag inte det kommer bli lika kännbart. Med Sturridge borta kommer Suarez hamna högre upp i planen oftare och det vet vi att han brukar gilla. Min gissning inför matchen på söndag är att Lucas och Allen kommer att komma in i startelvan och hjälpas åt att sköta det jobb som Henderson annars gör. I offensiven får vi lita till en trio i stället för en kvartett, men jag hoppas vi kommer långt på Suarez, Coutinho och Sterling.

Anders: –Även om jag är otroligt svag för Henderson – han är vår framtida kapten – tror jag inte att det gör så mycket. Allen bidrar med andra saker, bland annat ett rappare passningsspel. Dessutom har vi Lucas, som inte sett helt oförmögen ut lite högre upp i planen. Sturridge – senaste rapporterna säger att han inte är allvarligt skadad. Missar han Norwich är han frisk till Chelsea. Det är gott nog.

Jesper: –Även fast vi har fullgoda ersättare till Henderson så är jag lite orolig för att hans betydelse för laget har gått och blivit väldigt stor. Hans uppoffrande löpningar skapar trots allt mycket ytor för andra, och hans duracellkanin-löpningar orkar Allen göra i 60 minuter, men inte 90 som ’Hendo’ på ett smått heroiskt sätt gör vecka ut, vecka in. Så jag är försiktigt orolig.

–Angående Sturridge så skulle det förvåna mig mycket om han finns med i startelvan mot Norwich. För bara någon vecka sen så spekulerades det kring att Agger inte skulle behöva stå över matchen mot West Ham, men i slutändan fanns dansken inte ens med på bänken. Det känns som att detta kan visa sig vara en liknande ”mörkning” från Liverpools sida då man nu fått höra att han har ”every chance” att spela mot Norwich. Men är Sturridge tillbaka mot Chelsea så är jag mer än nöjd.

sterling

Det mesta när man snackade om Raheem Sterling inför säsongen handlade antingen om hans frisyr eller hur många nya ungar han skaffat sig under sommarlovet. Men den här säsongen har han onekligen gått från klarhet till klarhet ju längre säsongen gått. Vad beror detta på?

Tomas: –Jag vill börja med att säga att jag är glad att Sterling skaffat en frisyr som inte står upp, men nu till det fotbollsmässiga.

–När man ser Sterling spela nu är det uppenbart att han har ett självförtroende som är enormt. Avslutet mot City luktade klass lång väg, de flesta spelarna hade antagligen skjutit i ett första läge, några hade kanske försökt sjuta i andraläget, men att vänta in ett tredje, bättre läge tyder på att man har något utöver det vanliga. Aktionen när han, i andra halvlek, enkelt vände på mittplanen och sprang igenom Citys mittfält var imponerande, att skottet hamnade ute vid hörnflaggan var dock en missräkning. När det gäller Sterlings säsong tror jag det handlar mycket om just självförtroendet, men även att han fick spela utan press i inledningen. Snacket om att han skulle vara vår nya storstjärna hade börjat tonas ner, man hade nästan börjat räkna bort honom, men det hade uppenbarligen inte Brendan Rodgers gjort. Det vi får se nu är en ung spelare, som tar mogna beslut och visar upp en bredd i spelet som gör att superlativen haglar. Jag hoppades på att Sterling skulle kunna bli en lite uppgraderad variant av Theo Walcott, men som det ser ut nu är hans register så pass brett att det kan bli mycket, mycket mer spännande. Matchningen av honom den här säsongen har dessutom varit föredömlig, han har fått komma in från bänken några gånger och det tror jag varit bra för honom. Han har hela tiden sett rapp ut, aldrig trött eller sliten. Om Sterlings utveckling fortsätter har vi i honom en världsspelare inom kort.

Anders: –Vill tro att han blir lite mer vuxen för varje dag som går. Vet att han har flyttat från centrala stan till ett hus i Southport. Det finns inga nattklubbar där. Och mycket vill ha mer. Jag anar att han tagit del av hyllningarna på sistone. Det finns två sätt att hantera beröm på: antingen flippar du ut och tror att du är bäst i världen, eller så vill du höra det ännu fler gånger. Då krävs det att du jobbar ännu hårdare på träningarna. Vi får inte glömma att det är en tonåring vi pratar om, det måste finnas utrymme att vara lite strulig, både på och utanför planen. Jag gissar att Rodgers också har en stor del i framgångarna. Och Gerrard, Och kanske till och med Suarez. Sterling har växt upp utan en pappa, kanske behövde han lite manliga förebilder i sitt liv? Nu är jag ute på amatöranalyser. Nästa fråga!

Jesper: –Enkelt, Brendan Rodgers. Hade Sterling inte haft Rodgers som tränare hade han aldrig befunnit sig där han är idag. Han har naturligtvis gjort stora framsteg när det kommer till mål- och assistfabrikation jämfört med förra året. Men där han utvecklats mest tycker jag är det mer mogna defensiva spelet och förmågan att täcka boll på både offensiv och defensiv planhalva. Det är där jag tycker mig se den största skillnaden, och detta var något Rodgers påpekade tidigt i den så ökända ’Being Liverpool’-serien. Så tack Brendan, ”Okey?”.

liverpool-city

Och slutligen. Vad ser du mest fram emot för tillfället?

Tomas: –Svårt att inte säga Norwichmatchen här, även om det är med blandade känslor jag laddar inför matchen. Dels vet jag att det kommer bli ångestfyllda 90 minuter, lag som kämpar för att hänga kvar är aldrig lätta, det kan City skriva under på efter matchen mot Sunderland, så att vi ska gå in och köra över motståndet tror jag inte. Dels är det också så att för varje match som går nu kommer vi närmare slutet av säsongen och det känns lite vemodigt, jag kan inte minnas när det var så här roligt att titta på Liverpool senast. Det finns såklart inget som säger att nästa säsong inte ska bli lika rolig, men tomheten efter den här kommer kännas större än på många år. Vissa år är man mest glad över att det är slut, så att man kan börja hoppas på bättring, men i år skulle säsongen kunna få hålla på hur länge den vill. Om man för en gångs skulle ska koppla bort fotbollen så ser jag också fram emot nästa veckas två konserter med Weeping Willows, att Sveriges bästa band är tillbaka är ytterligare en sak att glädjas över i dessa tider.

Anders: –Att med glädje kunna titta på sidan 336 på Text-TV på söndag eftermiddag.

Jesper: –Ett varmt bad med lite badsalt och blommigt doftande oljor. Går det att lösa tror du? Sedan ser jag naturligtvis fram emot en kassaskåpssäker match på Carrow Road. De här tajta matcherna tar verkligen kål på mig både fysiskt och mentalt.

15 kommentarer
 1. Exakt.
  Min söndag när cou gjorde målet firades på köksgolvet med ansiktet neråt i den mahognyfärgade parketten i ett mellanland, en blandning av skratt och gråt utan ännu komna tårar, vet ej hur jag kan beskriva det bättre. Jag tror att jag KAN ha flugit ut till köket från där jag satt i soffan.

 2. Bra snack men kanske skulle passa bättre i en podd?

  • +1 på det! Dags för en pod nu grabbar.

  • Ja! Skulle längta efter varje avsnitt.

 3. Ja! Podd! Fan va Nice det skulle va

 4. Stämmer in i kören, det är dags för en podd nu.

 5. Haha! Finns det ett så stort sug efter en podcast från oss alltså? 🙂

 6. Vi har ju funderat på en pod ända sedan i Augusti, och kanske ännu tidigare än så också.

  Det vi kom fram till då var att det varken fanns tid eller resurser att starta en podcast. Om jag och Pelle hade haft detta som heltidsjobb så hade det varit en självklarhet att starta pod + lite andra saker. Men i nuläget gäller det att prioritera och göra det som vi tror att vi är bäst på – nämligen krönikor, scoutrapporter, kommentarer osv. Annars finns risken att allting blir halvdant som vi gör.

  Vill bara att ni läsare ska veta hur vi tänker. Men vi är samtidigt smickrade över att ni skulle vara intresserade av att höra oss snacka skit vecka ut och vecka in. YNWA

  • Vad jobbar ni med annars? Bara nyfiken.

  • Vi har vanliga ”Svensson-jobb”. Det är ingen som är verksam inom media eller dylikt.

 7. Ja precis som OS säger va jobbar ni med egentligen? Hehe

 8. Det vi vet är vad legenden säger om dem. Det är att dom var dem än befinner sig fortsätter att författa episka texter och låter det sedan skölja över oss då vi ej kan få nog

 9. Vi lämnar det åt fantasin så länge. Kanske befinner vi oss på tränarbänken bredvid Rodgers nästa säsong? 🙂

Kommentarer är stängda.