Efter en lång säsong så börjar det bli dags att summera säsongen, men innan sista kapitlet är skrivet har vi några ämnen att diskutera innan säsongen 15/16 är officiellt över. Välkomna till TL-panelen: Säsongsavslutning.

4236

1. Bara några dar kvar till Europa League-finalen mot Sevilla. Varför har de röda lyckats ta sig såhär långt och vad fäller avgörandet till sist?

Tomas: Lottningen har antagligen varit en viktig anledning till att vi tagit oss långt, den har inte varit enkel, men i de mentalt tuffa omgångarna(åttondel, kvartsfinal) då det också står och väger i ligan fick vi möta lag som gav en extra laddning. Jag har förknippat spel i Europa League med oengagemang och tempofattighet, något som präglade både gruppspelet och matcherna mot Augsburg, men när Manchester United stod som motståndare i åttondelen fanns det inget annat än att ge hundra procent, samma sak när Klopp ställdes mot sin gamla klubb. Om vi haft Villarreal i en åttondel är jag inte alls säker på att vi tagit oss lika långt, den inställning vi visade mot dem hade varit svårare att ta fram när ligamatcherna betydde mycket mer än nu. Jag hoppas det som fäller avgörandet är att vi har en positiv trend, många spelare som är i fin form och dessutom kunnat vila många av dem inför matchen, jag räknar med att vi matchar ett reservlag till helgen. Det är extremt viktigt att Can och Milner gör lika bra insatser som mot Villarreal, vinner vi kampen om mittfältet ska det mycket till för att vi inte ska få lyfta bucklan.

Robin: Det är såklart många saker som spelar in när man ska försöka summera varför vi gått så pass långt. Men till att börja med så har vi haft en hyfsat behaglig resa, sett tillmotstånd, rakt igenom hela turneringen. Endast Dortmund kan väl exkluderas ur det resonemanget. Mot just Dortmund så visade vi även prov på stark lagmoral och en kämparglöd som har hittat tillbaka till klubben. I en final så är det ofta de små sakerna som avgör. På pappret är matchen öppen men jag tror och hoppas att det blir just kämparglöden som avgör till vår fördel.

jonas eriksson

2. Svenske domaren Jonas Eriksson har ju fått äran att döma finalen i Basel. Vad säger ni om valet av UEFA och hur påverkar det matchbilden tror ni?

Tomas: Jag har ingen direkt åsikt om Jonas Eriksson som domare, då jag sett honom har han sällan stått ut på något sätt och det måste ändå ses som ett gott betyg till en domare. Han må ha stått för någon tveksam bedömning i mötet med Benfica för sex år sedan, men jag har svårt att se att det ska ha någon betydelse i den här matchen. Jag tror inte valet av domare kommer att påverka matchbilden, det ska det inte behöva göra. Enda gången Jonas Eriksson gjort mig besviken på allvar var när han åkte ut lite för tidigt i På spåret i vintras.

Robin: Jag måste säga att det spelar mig inte speciellt stor roll vem som dömer oss. Jag vet att Jonas Eriksson var inblandad i en Europamatch där Benitez inte var särskilt nöjd, men med handen på hjärtat så är det ytterst få matcher som en domare avgör åt ett lag. Gör jobbet bara så löser sig resten.

 

Mahrez

3. Leicester City står otroligt nog som mästare av Premier League 1-16, ja vad säger man egentligen och hur lyckades dom hålla hela vägen?

Tomas: Att Leicester står som vinnare efter 38 omgångar är verkligen helt osannlikt och det är såklart enormt imponerande, samtidigt som det måste ses som ett rejält underbetyg till de andra lagen i toppen. Chelsea och Manchester City har gjort riktigt svaga säsonger, speciellt det sistnämnda laget har misslyckats att bygga om sitt lag efter förlusten av Yaya Toures intresse. Leicester vinner på en låg poäng, men har varit det i särklass jämnaste laget. Nyckeln till vinsten är att de har ett samspelt lag, där alla går in på planen och gör sitt jobb, samtidigt som de haft några formtoppade spelare, t.ex Mahrez och Vardy. Jag skulle gissa att de dessutom dragit fördel av att de andra lagen inte riktigt tagit dem på allvar, det är trots allt ett lag med Wes Morgan och Robert Huth som mittbackspar vi pratar om, det ska vara en omöjlighet att de blir det lag som plockar mest poäng.

Robin: Ja det frågar jag mig också. Det är en av de häftigaste och mest fotbollsromantiska historier någonsin, och jag är glad att just Leicester vann nu när vi inte gjorde det. På något märkligt sätt har de fått 11 spelare att fungera som en enhet, haft formtoppade spelare på rätt positioner och genomfört en relativt enkel taktik på ett imponerande sätt. Många var vi som trodde att de skulle dala efter Jul, men de höll nerverna i styr och kapitaliserade på att toppklubbarna hackade. Hatten av så att säga.

divock-origi-liverpool-stoke_3446562

4. Med en omgång kvar ligger Liverpool på plats #8 i ligan. Bryr ni er om vilken position som man hamnar på eller är det helt ointressant?

Tomas: Jag hoppas såklart att vi hamnar så högt som möjligt i tabellen, men det krävs en hel del för att vi ska komma sexa och i september kommer jag antagligen inte att minnas om vi kom sjua eller åtta i år. Vi har haft mängder av chanser att blanda oss i kampen om de viktiga platserna i tabellen och i takt med att vi missat dem har mitt intresse förflyttats mer och mer till Europa League, där man sett en annan glöd även hos spelarna. Vi har inte haft truppbredden att konkurrera både i ligan och i Europa League, när vi började spela med reserverna i ligan och våra bästa spelare i Europa League blev det tydligt vad vi satsade på och det gjorde ligaavslutning ganska avslagen.

Robin: Självklart! Vi är inte klara för spel i Europa för nästa år, det är för mig oerhört viktigt att vi placerar oss åtminstone på plats 7 så att vi har en chans att nå spel i nästa års Europa League om de inhemska cuperna går vår väg.

5. Sist men inte minst. Vad har varit säsongens höjdpunkt såhär långt?

Tomas: Jag skulle säga att det är två saker som sticker ut, det är presentationen av Klopp som tränare och Lovrens avgörande mål mot Borussia Dortmund. Klopps ankomst gjorde att jag fick tillbaka ett hopp för klubben igen, efter några månader av insatser som innehöll det värsta jag vet, nämligen uppgivenhet. Mot slutet med Brendan Rodgers gick jag inte in i någon match med en tro på att vi skulle vinna, det spelade ingen roll vilka vi mötte. Under Klopp har jag fått en tro på laget igen och det är en fantastisk känsla. Lovrens mål är det jag kommer minnas mest från den här säsongen, vändningen är något jag kommer att ha med mig under hela min tid som supporter. Förhoppningsvis leder vändningen till ett ännu starkare minne om en vecka. En vinst i Europa League är vad jag hoppas kommer att vara höjdpunkten när den här säsongen summeras.

Robin: För mig är det helt klart vändningen på Anfield, mot Dortmund, jag är fotbollsromantisk och den matchen har så många sagokomponenter att det inte går att blunda för.