2 dagar kvar till Liverpools ligapremiär mot Arsenal. Häng med nedräkningen på Totaal Liverpool!

Nedräkningen inför ligapremiären fortsätter och idag är det dags för TL-panelen som lyckats locka Expressens chefredaktör tillika Liverpoolfantasten Thomas Mattson, Aftonbladets Premier League-expert Kalle Karlsson samt sist men inte minst den kunnige LFC-twittraren Viktor Fagerström. Här är vad herrarna hade att säga när Totaal Liverpool tog tempen…

james-milner-emre-can-cropped_1tlq9z57uwqrf1hlygre54u26k

Kort och gott, Premier League är tillbaka. Vad har du gjort för att förbereda dig på bästa sätt för den kommande säsongen?

Thomas – Det viktigaste är ju alltid att försäkra sig om att man har rätt tv-kanaler. Jag hade länge TV4 Sport Xtra bara för att Fyran sände, typ, en match i Europa League där och sedan låg den kanalen kvar i mitt abonnemang… I sommar har jag sett en del av träningsmatcherna på Eurosport 2, men jag måste erkänna att det egentligen är rätt onödigt att betala för LFCTV Go. Och en viss oro för Premier Leagues nya rättighetsvillkor för Viasat känner man ju, det är ju faktiskt inte säkert att alla Liverpool-matcher kommer visas live.

Kalle – Jag har väl hängt med litegrann i silly season-snacket. Nu när säsongen börjat närma sig så läser man givetvis en del artiklar om de olika lagen, surfar runt på lagens hemsidor och kollar klipp.

Viktor – Efter den rätt trista avslutningen på fjolårssäsongen så har jag försökt att fortsätta mata ögonen med fotboll. EM följdes flitigt och efter det dröjde det inte länge innan försäsongsmatcherna var i rullning. Med hela 9 (!) bataljer av skiftande kvalité så har ändå fotbollsnerverna hållits i styr. Någorlunda… Att ständigt följa LFC så noga lägger också grunden för den nya säsongen. Det ger en fin inblick i vilka som har sett giftiga ut, vilka unga talanger som ser ut att ha tagit ett steg upp, hur skadeläget ser ut osv. Detta förstoringsglas på den röda klubben förstärker också lusten för tävlingsmatcherna som är så nära nu. Jag är redo!

gettyimages-528511634

Vad ser du mest och minst fram emot?

Thomas – Jag vill se nya Main Stand på plats, men inser tyvärr att 54 000 åskådare inte räcker. Arsenal har tagit in 60 000 på Emirates i tio år nu, och jag kan sucka lite när jag lyssnar på poddar och läser diskussioner om den-eller-den spelaren. För klubbens framtid är det mycket större orsak till oro att tvingas konstatera att bara 8 500 fler biljetter ändå är för få intäktsmässigt.

Kalle – Jag ser mest fram emot att följa tränarkampen då årets säsong är ett galleri av stjärncoacher. Vad jag minst ser fram emot att följa… jag vet inte, kommer inte på något specifikt.

Viktor – Debatten kring i hur mycket en eller två matcher i veckan i och med europaspel påverkar ett lag kommer nog överleva oss alla. Vi spelade 15 matcher i Europa League förra säsongen, det är 15 matcher vi kan stryka direkt från den kommande säsongen. Så det jag mest ser fram emot är egentligen hur pass mycket kommer vi gynnas av att vara utan EL/CL. Det tillsammans med den extremt krävande försäsongsträningen, alla nyförvärv och den extra tiden Klopp nu haft att riktigt få ut sina idéer på planen. Skador och avstängningar härjar alltid, men vi kommer få en skjuts av detta. Frågan är bara hur mycket.

Vad jag däremot inte spänt ser fram emot är hur långt konkurrenternas nyförvärv kommer bära sina respektive lag. Det gäller både tränare och spelare. För ligan är det inget annat än fantastiskt att vi går in i 16/17 med en helt unik samling kvalitetstränare. Spelarna som anlänt, kanske främst till rivalerna Man Utd, gör likaså att underhållningsvärdet stiger och stiger. Men med mer själviska supporterögon så ser jag möjligheterna till topp 4 och titlar krympa. Kvalité i sig självt kan räcka en bra bit, men med så vassa managers vid rodret i så pass många lag så utgör de ett enormt hot.

4236

Klopp har fått in 7 nya spelare i truppen under sommaren… vilken spelare kommer fansen göra flaggor av i höst och hur har Klopp skött sig i sitt första sommarfönster?

Thomas – Jag måste säga Mane, givet försäsongen, men tror också på Karius. Om man håller nollan nio gånger och röstas till Bundesligas tredje bästa målvakt så är man kvalitet, även om man spelat i Manchester City. Vi brukar ju bara värva från Southampton numera, känns det som, men Mane ser också ut att ha d e t . Synd bara att vi hittills inte säkrat ytterbackar. Vi behöver en back-up för Clyne på högersidan, men mest av allt någon på vänstern istället Moreno. Sälj Ilori, Wisdom, Benteke och Balotelli.

Kalle – Jag hoppas att svaret blir Sadio Mané för då har han hittat den jämnheten han behöver. Han har en väldigt hög högstanivå, men han måste hitta en högre lägstanivå för att bli en spelare för ett topplag. Potentialen finns där. På sikt har jag stora förhoppningar på Marko Grujic. Wijnaldum var upp och ned förra säsongen, han får gärna överraska mig och bli en stjärna. Joel Matip kommer vara stabil, men tror inte han blir flaggmaterial. Jürgen Klopp har väl gjort ett helt okej fönster. Han har förbättrat truppen utan att det kostat särskilt mycket. Problemet för Liverpool har varit att hitta spetsspelare som garanterat förbättrar startelvan och där är utmaningen när man inte kan locka med CL-spel. Jag saknar en vänsterback av hög kvalitet. Kan man skeppa i väg Benteke för en massa pengar och använda de slantarna på ett klokt sätt – då tycker jag fönstret varit riktigt bra.

Viktor – Jag tror aldrig jag sett så många nya spelare tas emot så här positivt någonsin faktiskt. Och det är inte stjärnor som kommer hit med ett stort antal fans på sin sida heller. Grujic som först nu anlände till Liverpool efter lånet till Red Star verkar redan vara en favorit bland fansen. Detsamma gäller Klavan. Nog för att vi är många som gör oss lustiga över Karius utseende men även han ligger redan på plus. Men jag tror nog ändå Grujic har störst potential till att bli en favorit. Inte helt olik Emre Can. Båda är unga och orädda mittfältare som visar mycket känslor. Exempelvis så hade Klopp svårt att sätta ord på hur kraftigt Grujic firade sitt debutmål – mot Fleetwood Town – på bortaplan – på försäsongen.

Det går aldrig att komma ifrån att vår transferpolicy gör att vi har ett annat utgångsläge än nästan alla andra toppklubbar. Om vi ska börja med det negativa så anser jag fortfarande efter alla dessa år att det är absolut nödvändigt att vi signar en defensiv mittfältare. I nuläget är Can den enda med riktig kvalitét som jag vill ska spela där, och han är ännu i stadiet då han lär sig positionen. Lucas anser jag inte är tillräckligt bra nog. Stewart gillar jag, men är en ganska oslipad typ som jag ogärna startar alltför ofta. Den andra positionen som skriker efter uppgradering eller åtminstone konkurrens är vänsterbacken. I kort så är Moreno inte den som ska vägleda, utan den som ska vägledas.

Till det positiva! Vi har äntligen fått in en kapabel målvakt som förhoppningsvis ger oss en bättre defensiv grund. Bägge mittbacksförvärven ser ut att vara goda köp, speciellt då den tilltänkte ”reserven” Klavan imponerat så. Wijnaldum är en komplett lirare som både höjer vår generella kvalitét i laget och dessutom kan göra ett jobb på flertalet positioner. Bara det att Mané är spelartypen vi verkligen saknat kommer göra massiv nytta. Erbjuder oss något annat än de andra offensiva mittfältarna i truppen. Allt som allt så finns det mycket gott att ta med sig. Men en skada på Can eller Moreno så tvingas vi till lösningar vi borde kunna fixa i detta fönster.

Om vi lyfter blicken lite och tar en titt på samtliga lags trupper, vem skulle du med slangbällan mot huvudet utse till Premier Leagues bästa spelare alla kategorier?

Thomas – Zlatan. Han har vunnit ligan tolv gånger med olika klubbar och i olika länder och han har gjort fler landslagsmål än Rooney. Han avgjorde Community Shield direkt. Jag håller Zlatan före Pogba en säsong till.

Kalle – Sergio Agüero hade varit det om han hade fått vara mer skadefri. Zlatan Ibrahimovic är den bästa fotbollsspelaren, han har de högsta individuella kvaliteterna. Sedan om han är bäst vid 35 års ålder (fyller i oktober) i en så tempostark liga, det är tveksamt.

Viktor – Då får vi ögna mot den ljusblå delen av Manchester, där Sergio Kun Agüero håller till. Enligt mig världens bästa anfallare efter Suárez. Oehört komplett med spetsegenskaper i massor. Fysiskt utomordentlig med styrka, acceleration, snabbhet och lungor i hög klass. Fotbollshjärnan med spelintelligensen och det där sinnet för mål som bara vissa verkar ha. De tekniska färdigheterna gör ingen besviken heller. Kan vinna matcher ensam, göra mål när som helst och från var som helst. Det enda käppet i hjulet är skadebenägenheten. Även om det inte sänkt hans nivå så stoppar det hans utveckling och möjlighet att hjälpa laget. Men när han väl spelar så sker det magi mer ofta än sällan.

managers_collage

Tänk dig att du kliver in på en engelsk pub där Klopp, Mourinho, Conte, Guardiola och Wenger av en händelse befinner sig. Vem tar du åt sidan för en pint och vad pratar ni om?

Thomas – Det är väl bara engelska och tyska tränare som dricker öl? Gissar att Mourinho, Conte, Guardiola och Wenger alla står med ett glas vin, så jag skulle välja Klopp och vilja fråga honom – som verkar så resonabel, som inte ens ville bötfälla Sakho i somras – hur han förklarar behandlingen av spelare som Balotelli och Benteke? Blir det verkligen enklare att sälja dem om Balotelli får träna hemma när alla andra reser på läger och ökar Bentekes värde på marknaden när han inte ens får hoppa in? Anser han att utfrysningen av Enrique funkade?

Kalle – Ojojoj, vilken dröm! Guardiola verkar vara en mussla så jag plockar ut Conte, som är en annan favorit. Jag tror att han är beredd att surra mer fritt, bjuda på mer. Vi skulle snacka allt från Juventus på 90-talet, italienskt försvarstänk, hans eget ledarskap, den italienska tränarutbildningen (som förmodligen bara jag är nyfiken på) och massa annat. Vi skulle förmodligen bli kvar till puben stängde.

Viktor – Ska man dricka öl som Liverpoolsupporter så är väl ett möte med en viss tysk tränare det ultimata valet? Det ska väl dock sägas att jag är ett stort fan av hur Guardiola omfamnade den tyska kulturen, det vill säga Oktoberfest…

Men jag tror nog Klopp skulle kunna dela med sig av en drös av historier. Skulle älska att höra honom berätta om när det slog honom att han förstod fotboll på den nivån att han faktiskt kunde bli en god tränare. Hur hans sätt att se på taktik, formationer och spelsätt har förändrats genom åren. Fast avstickare från ämnet skulle endast lyfta konversationen. När han inte sitter framför kameran och måste bete sig mer propert så verkar han störtskön. Lägg då till x antal pints på den mannen. Kan bara bli succé!

 

Man Utd Logo

Zlatan i Premier League, bu eller bä? (Och hur överlever man mediabevakningen ur LFC-synpunkt?)

Thomas – Det är fantastiskt att United värvat så bra, det ökar intresset för Premier League och driver upp tv-intäkter, sponsorskap och allt annat också för Liverpool. Med Klopp, Conte, Guardiola och Mourinho finns nya managerprofiler och Zlatan kommer spä på detta ytterligare. En annan fråga är hur Zlatan ska förhålla sig till den engelska pressen, det ska bli mycket spännande att följa.

Kalle – Det är tudelat. Nu kommer det här landet att drabbas av Zlatan-feber och den kommer att smitta Premier League. Allt kommer handla om honom. När laget vinner är det tack vare att Zlatan hämtade bollen till han som kastade inkastet till han som slog inlägget till han som nickade bollen i mål. Typ. Så var det när Henke gjorde sitt gästspel i Manchester United våren 2007. Samtidigt har jag nog landat i att det är positivt ändå. Jag har jobbat med den här ligan i drygt tio år och hela tiden har folk snackat om möjligheten/drömmen att få se Zlatan i England. Nu blir det verklighet och vi slipper undra hur det hade blivit. Men ja, mediabevakningen kommer att bli därefter. För egen del hoppas jag kunna fokusera mer på andra saker.

Viktor – Zlatan i Premier League. Det hände alltså till slut, i det absolut sista skedet av hans klubbkarriär på toppnivå. Att få Z till England och den liga jag följer överlägset mest har alltid lockat. Men det har aldrig känts riktigt nära, så av den anledningen har jag aldrig tänkt på nästa steg. Vilken klubb hamnar han i och hur mycket kommer vår fantastiska svensk sabotera för LFC? Det är någon sorts hatkärlek som pågår här. Det är banne mig underbart att han signat för en storklubb i PL, ser ärligt talat fram emot att se honom spela här. Men HUR givet är det inte att han kommer måla mot oss? För att inte tala om hur mycket han kommer hjälpa Utd att slåss om samma positioner och titlar som vi.

Jag har en naiv teori om att Zlatan inte kommer gå all-in Utd och smutskasta LFC alltför hårt under säsongen pga det stora supporterföljet som vi har i Sverige. Media kan han. Och kontraktet är ändå bara ett år.
Det bör underlätta hanteringen av mediabevakningen, men jag känner mig rätt säker på att jag ändå kommer ha fått nog av Z och Utd inom ett par månader…

Vi blickar fram emot natten mot söndag… huvudet ligger mjukt på kudden med bara timmar kvar till avspark på Emirates, vad går igenom huvudet?

Thomas – 1-1. Vi har väl inte vunnit där sedan 2011? Det är en fantastisk arena, särskilt på ”Club level”, men det är provocerande att se alla tomma stolar just efter paus. Jag såg Kuyt göra 1-1 för oss där i Champions League 2008, och oftast får vi ju vara nöjda med oavgjort.

Kalle – Som alltid är det senaste matchen som vevas om och om igen i huvudet och mitt fall blir det lördagens möte med Gamla Upsala i division 2 norra Svealand. Jag kommer säkert också tänka en del på Hull–Leicester, då jag är spänd på 1) Hur ska det gå för Hull i detta kaos, 2) Hur tacklar Leicester att gå in i säsongen som regerande mästare?

Viktor – Kan inte sova. Kan inte sova. Kan inte sova. Det är något visst med första omgången. Det gäller lika mycket i ligaspel som i internationella cupsammanhang. Förväntningarna och ivern på att allt ska dra igång är skyhöga. Nervositeten finns där i bakgrunden. Arsenals backlinje kommer vara undermålig pga skador och förlängd semesterledighet. Vårt anfall kommer vara starkt med kontringsskickliga spelare mot ett bollinnehavsbaserat lag. Möjligheten finns där. Vi kan vinna. Vi kan vinna stort. Men också, det är Arsenal. På bortaplan. En av våra statistiskt sett tuffaste matcher på hela säsongen. Ska det bli förlust som så många gånger förr? Ja, det är inte att utesluta. Tankarna kommer springa åt alla håll som finns, återvända, och sedan ge sig av igen. Men det är den årliga rutinen för premiärdagen. Vad som kommer hända vet ingen. Den kan bli lika härlig som hemsk, men tiden innan avspark är ändå alltid densamma. Nu kör vi.

* * *
Kan bara instämma med Viktors avslutande ord…nu kör vi!
3 kommentarer
 1. Bra uppsnack!
  Hoppas, hoppas Klopp lyckas få ihop ett lag. Jag saknar den där ledaren, spelaren som hatar att förlora, gör allt för att vinna, som gör att vi inte klappar igenom borta mot Watford, Middlesborough eller Stoke. YNWA

 2. Intressant uppsnack!
  Spännade säsong, många frågor, inte lika många givna svar!
  Hoppas mycket på Klopp och hans fotboll.
  Får han taktiken & spelarna att klicka så blir vi jäkligt svåra att besegra.
  Som sagt….NU KÖR VI!!

 3. Mycket trevlig läsning!
  Sådan kvalitet i både frågor och svar.
  Trevlig panel. Gött folk!

  Keep up the good work!

  Ett önskemål från min sida vore att TL väljer en utav frågorna (eller en fråga) och ställer den till kommentarsfältet så får vi alla ytterligare lite läsning och kanske ännu mer engagemang.

Kommentarer är stängda.