3 dagar kvar till Liverpools ligapremiär mot Arsenal. Häng med nedräkningen på Totaal Liverpool!

Idag handlar det om Liverpools vänsterbacksposition.

* * *

Vad kan egentligen gå fel med Alberto Moreno som ensam vänsterback i truppen?

Efter Europa League-finalen mot Sevilla var de flesta överens om att Liverpool behövde köpa in en ny vänsterback. Jamie Carragher var tydlig med sin åsikt när han tweetade: ”Jurgen, transfer committee, anyone sign a f****** left back” efter finalen. Det är onekligen omöjligt att misstolka Carraghers åsikt i frågan.

Målvaktspositionen var egentligen ganska likt vänsterbackspositionen. Varken Mignolet eller Moreno var särskilt lyckade 15/16 och framförallt svek de i viktiga ögonblick av säsongen. Den stora skillnaden är att Klopp agerade per omgående på mv-posten genom att köpa in Karius. Därmed fick klubben in en målvakt som är på minst samma nivå som Mignolet. Med tanke på omständigheterna förmodade nog de flesta att detsamma skulle hända på vb-positionen.

Det redan stora behovet av en ny vb ökade ytterligare i samma veva som Klopp gav klartecken att sälja Smith och låna ut Flanagan. Min åsikt är visserligen att ingen av dessa håller måttet, men de tillförde åtminstone någon slags backup till Moreno. Liverpool har dock inte agerat ett dugg desperat i sin jakt på en ny vb, snarare tvärtom.

Allt tyder på att Liverpool inte är ute efter att ersätta Moreno. Avsikten verkar inte ens vara att värva en vb som på allvar kommer att konkurrera med honom. Istället är avsikten att värva en ung vb som kan stå på tillväxt och utvecklas på sikt. Alltså någon som inte förväntas spela särskilt många matcher redan nu, vilket per automatik innebär att Moreno kommer att spela massvis med matcher även 16/17.

Jag tycker att Liverpools inställning till vb frågan är dålig och naiv. Moreno har svårt att hålla koncentrationen och placeringsförmågan uppe under en hel säsong. Sett till de senaste åren tyder egentligen inte särskilt mycket på att han kommer att höja sig drastiskt. Han är naturligtvis ingen dålig spelare men håller inte som givet förstaval i ett lagbygge som har ambitionen att konkurrera om stora titlar.

Lyckligtvis har Klopp fortfarande tid på sig att värva en ny vb. Transferfönstret är ju inte stängt. Min förhoppning är att han hinner inse att Moreno inte håller måttet som givet förstaval. En relativt färdig vb måste in. Någon som kan spela hälften av matcherna. Någon som gör att Moreno känner att han aldrig kan slappna av på träningarna. Orutinerade påläggskalvar får man gärna också värva, men inte till en så viktig roll. Man har inte råd att ha svaga länkar – det såg vi inte minst mot Sevilla.

14 kommentarer
 1. Bra skrivit fram till vi har en ny vb tycker ja vi tar estl framför allt med tanke på borta spel mot arsenal samt att han sett stabil ut.

  • Har du sett Klavan spela vänsterback mycket? Enligt transfermarkt har han inte spelat vänsterback sedan 12/13, då han spelade vänsterback i 23 minuter mot Wolfsburg.

 2. Tror vi kommer få se Milner på vänsterbacksplatsen denna säsongen. Tror han var given mot Arsenal innan han skadade sig.

 3. Jag förstår verkligen inte vad Klopp ser hos Moreno. För det mesta talar ju för att vi inte går för någon vb, för då hade vi redan köpt spelaren. Det finns heller inga starka rykten som säger något. Men jag hoppas jag har fel.

 4. Får vi inte in en stabil vänsterback tror jag det blir otroligt svårt att nå en top4-placering, och det måste väl ändå vara målet den här säsongen. En spelare som går direkt in i startelvan, alternativt konkurrerar med Moreno på allvar måste väl de allra flesta sett som den viktigaste värvningen den här sommaren. Har väldigt svårt att förstå hur ledningen resonerar här.

  På andra kanten känns det viktigt att få in en backup till Clyne efter att Flanagan blivit utlånad. Vad händer om Clyne blir skadad en längre tid? Ska Randall täcka upp i några månader? Ingen tanke som gör att det reser sig i byxan direkt.

  På tal om annat. Blir det någon Fantasyliga för sidan iår?

  • Clyne är vår bästa back och den som är mest jämn i hela laget

 5. Allt kan gå fel med Moreno i backlinjen. Satt och skrek mig hes i soffan över hans uppenbara problem med defensiven förra säsongen. Trodde det skulle vara prio på att skaffa en ny vänsterback men än så länge icke det. Dessutom behöver man en högerback av rang som kan antingen ta clynes plats eller ge han ordentligt med konkurens. Bra höger och vänster backar verkar inte växa vilt på marknaden, men jag trodde nog att man skulle kunna hitta någonting bättre än vad man har idag.

  • Varför vill du köpa en ersättare till Clyne? Blir nog väldigt svårt att hitta en stabilare högerback som vill lira för Liverpool. Tycker han var vår bästa spelare förra säsongen.

  • mot spurs, man u å city var han grym förra säsongen.. men värdelös mot hull sevilla crystal palace osv. en även mot Arsenal iår. så din ”analys” är megafel.. han är ojämn, obekväm i defensiven och ofta felplacerad. motstånd spelar ingen roll. han är en försvarsrisk varje match, allt handlar bara om han har en bra dag eller ej.

 6. Moreno har som svårast mot de bästa lagen. Han kommer ofta fel i defensiven, vågar inte utmana i offensiven på samma sätt (blir osynlig). Mot de sämre lagen så gör han sina bästa matcher. Han kan dominera kanten med sina löpningar. Kanske är det mentalt? Notera gärna detta under säsongen.

  Jag tror som föregående skribent att tanken var att ha Millner som vb. Han blir nog överflödig på mitten nu…

 7. Jag tror Klopp uppskattar glöden, aggressiviteten och offerviljan som finns i Moreno – givetvis så saknar en hel del defensiv vett – men jag tror att tankarna kan gå så att han ska få en hel säsong till att bevisa sig med. En hel säsong, och försäsong för att till fullo förstå det taktiska som Klopp vill åt.

  Och han är väll fortfarande reltaivt ung (24-ish?), i alla fall i försvarsammanhang.

  Det är i alla fall min teori när det kommer till Moreno och Klopps relation. Har svårt att se att varken Klopp eller hans ledarstab inte har sett eller förstått Moreno’s svagheter – men kan tycker de att det fortfarande finns en potential att jobba med.

  Sen kan man ju iofs ifrågasätta vad som finns bakom våra ”två förstaval” på ytterbackarna.

 8. Är väl så att Milner ska skolas om och fylla en backup roll?

  Milner är ju allround, försvarsstark och borde kunna fylla på bra och har fina inlägg.

  Visst brukar Klopp föredra ytterbackar som har sina styrkor offensivt?

 9. Det farligaste med Moreno är han blottar Clynes svaghet.
  Motståndarna kommer lätt till inlägg från Morenos kant. Detta blottar utmärkte Clynes största svaghet, huvudspelet. Milner är ju mer taktiskt slipad än Moreno, så han är troligtvis en bättre option när man ska täppa till defensivt. Moreno borde kunna höja sitt spel denna säsongen då han får bättre spelare runt sig samt har ytterligare en PL-säsong innanför bältet.

 10. Hade gärna sett en vb ansluta och en hb…
  Känns som att det är i skrivande stund Milner och Can som får täcka där…
  Gomez är kanske åter snart?
  Spelade mb och hb innan han anslöt till oss och BR hade han som vb….

  Största skillnaden nu i mitt tycke är att vi har bättre fungerande mb sett till försäsongen (upp till bevis imorgon).
  Trygga mb höjer hela backlinjen plus målvakt.

Kommentarer är stängda.