TL-panelen är tillbaka!

Den här gången behandlar vi Liverpool-relaterade ämnen som högerbackspositionen i Clynes frånvaro, Football Observatory’s studie kring sommarens värvningar i de fem största ligorna och Emre Cans kontraktssituation.

Lästips kring ämnena som behandlas i TL-panelen:
”Clyne blir borta länge”
”LFC betalade underpris för Salah”
”Röd målfest i landskamperna”
”Emre Cans kontraktsförhandlingar har strandat”

Klopp har bekräftat att Clyne blir borta länge. Den stora mängden matcher innebär förstås en viss rotation, men vem anser du bör vara ordinarie högerback i Clynes frånvaro?

Johannes: – Tycker termen ”ordinarie” inte behöver användas i detta sammanhang. Joe Gomez och Trent Alexander-Arnold har båda imponerat på positionen och i min mening är det vettigast med en rotation mellan de unga engelsmännen. Jag tycker de kompletterar varandra ganska bra och att spela någon av dem är ingen stor försämring från att lira med Nathaniel Clyne.
– Gomez har sin styrka i defensiven, och även om han gjorde en fin assist mot Arsenal är hans offensiva kvaliteter begränsade. Han är i grund och botten en central försvarare och har inte den naturliga inläggsfoten eller förmågan att konsekvent vara ett anfallsvapen längs kanten. TAA är inte en dålig försvarsspelare, men har sin styrka med boll och gillar att husera långt fram i banan. Jag tycker egentligen att Trent visat upp en helhet som imponerar mer än Gomez, men ledarstaben ska vara försiktiga med att ge honom för mycket speltid för snabbt.

Pelle: – Jag är övertygad om att Klopp ser störst utväxling i TAA, men samtidigt också störst kortsiktiga risker, i och med att hans defensiva spel är sämre än Gomez dito. Gomez är lite längre fram i sin utveckling, vilket också syns i U21-landslaget, där TAA för tillfället är backup på högerbackspositionen medan Gomez är ny lagkapten och spelar mittback. Men, ur detta LFC-perspektiv är det inte mittbackspositionen vi talar om och Klopp är inte en manager som är rädd för att ta vissa risker. Tror därför att TAA kommer att ges större förtroende än Gomez i Clynes frånvaro. Med det sagt kommer TAA & Gomez förstås att rotera en hel del, men jag tror som sagt att TAA kommer att spela majoriteten av matcherna.

Tomas: – Det är en stor fördel att vi har två spelare som kan gå in och göra ett fullgott jobb på Clynes plats, för även om Alexander-Arnold i min värld är given som backup kan han inte ta rollen i varje match. Gomez är inte lika skicklig offensivt som TAA och kan vara ett bättre alternativ i matcher där vi är i större behov av att kunna stänga igen på kanten, i matcher där vi styr spelet är rollerna motsatta. Personligen skulle jag vilja se TAA så ofta som möjligt, då jag tror att det bor en framtida storspelare i honom och han har redan den här säsongen börjat visa upp prov på sitt register. Visst har han fortfarande vissa brister, men sett till hans ålder vore allt annat såklart konstigt. I Gomez fall hoppas jag få se honom centralt i några matcher också, då det är den position som han gör sitt bäst i. Vi ska dock vara glada att vi har två så pass duktiga backups till Clyne i år, om den här skadan kommit vid samma läge under förra säsongen hade det varit snudd på katastrof.

* * *

En studie av Football Observatory visar att Salah var sommarens mest prisvärda värvning i de fem stora ligorna. Håller du med om att Liverpool köpte honom för ett marknadsmässigt underpris?

Johannes: – Sett till sommarens transferpriser är det en bra summa för Liverpool, inget snack om saken. Salah hade gått för betydligt mer pengar om affären genomfördes i augusti. Så ja, ett marknadsmässigt underpris sätt till vad andra klubbar betalat/begärt för andra spelare.

Pelle: – Med den galna marknaden i minnet kan vi konstatera att Liverpool gjorde en mycket bra affär. Salah är en toppspelare som redan har kommit in i laget på ett bra sätt.

Tomas: – Sett till vad Salah visat hittills är det inget snack om att vi fick honom till ett bra pris, ser man till vad spelare kostat den här sommaren framstår vår nye poänggörare som ett kap på många sätt. Det var nog tur för oss att vi värvade av en klubb som var i behov av pengar, Roma satt inte i en sits där de kunde vara kalla och kräva hutlösa summor, men samtidigt spelade det nog in att vi gjorde klart med affären tidigt, innan helvetet brakade loss på marknaden.

* * *

Ben Woodburn har levererat både mål och assist för Wales A-landslag under landslagsuppehållet. Bör ynglingen snart få nya chanser även i Liverpools A-lag?

Johannes: – Ben Woodburn kommer absolut få chanser i a-laget under säsongen. Frågan är snarare i vilken tävling. I de inhemska cuperna är hans medverkan given. LFC har inte högvis med yttrar och det ska spelas många matcher vilket betyder att ordinarie spelare måste vilas. Klopp har även testat Woodburn centralt vilket givetvis ökar hans chanser till spel. I ligaspelet borde Klopp ge honom ett tiotal minuter här och där och slussa in honom allt eftersom.

Pelle: – Värvningarna av Salah och AOC gör att Woodburn har sjunkit lite i hierarkin, trots att han ju i grund och botten inte förtjänar att göra det. Men detta är en tydlig indikation på att Liverpools trupp har blivit bättre. Hur som helst, Woodburn kommer säkert att få starter i de inhemska cuperna. Jag tror det blir svårt för honom att få mycket speltid i Premier League såvida inte flera spelare på hans position(er) råkar ut för skador, men ett och annat inhopp kan säkert bli aktuellt i ligaspelet.

Tomas: – Bara hans sång, som jag verkligen hoppas tar sig till The Kop, gör att jag vill se mer av honom i a-truppen, men det ska såklart vara en sansad matchning av honom som Klopp gör. Till att börja med är det så att han spelar i en position där vi har det gott ställt, det finns ingen anledning att stressa in honom i laget. Starterna i PL kommer nog att bli lätträknade, om vi inte hamnar i någon skadekris, men det blir säkert en del inhopp. När det vankas cupspel bör dock Woodburn få chanser att starta och om han då visar att han är bättre än någon av de spelare som än så länge håller sig före honom i laget kan det bli aktuellt med mer speltid i ligan. Vi har en möjlig storspelare i Woodburn, han har redan visat på seniornivå att han klarar av att prestera, det han gjorde i landslaget i helgen är bevis på det, men det bästa för honom är att vi skyndar långsamt och så länge vi har det gott ställt i offensiven kan vi utan problem göra just det.

* * *

Liverpool har svårt att lyckas övertyga Emre Can om att krita på ett nytt kontrakt. Hur bör Liverpool hantera situationen om tysken fortsätter att vägra förlänga?

Johannes: – Fortsätter han vägra förlänga har klubben inget val än att släppa tysken. Liverpool borde dock göra allt de kan för att signa upp Can på ett långtidskontrakt och ge honom en markant löneökning. Mittfältaren går en stor framtid till mötes och är en av spelarna som kan ta klubben till nästa nivå. Sägs vara en klausul som parterna är oense om, och det är svårt att kommentera utan att veta värdet på klausulen. En klausul är givetvis inget problem för klubben om den är så pass hög att LFC anser att en försäljning är rimlig för det priset. Eftersom parterna är oense är summan Cans representanter vill ha rimligtvis lägre än så, och då blir det givetvis problematiskt. Skriver man en klausul tappar klubben helt beslutsmakten vid ett inkommande bud, till och med om det är en direkt konkurrent som lägger budet. Å andra sidan tappar LFC makten om Cans kontrakt går ut och jag tycker att klubben ska gå med på nästan vad som helst för att binda upp tysken vid Anfield, så bra är han.
–  Personligen är jag lite ”rädd” att klubben ska se ankomsten av Naby Keita som en motivering till att kunna släppa tysken nästa sommar. Det skulle vara ett stort misstag då det redan vattnas i munnen av tanken på ett tremannamittfält med Emre Can, Naby Keita och Philippe Coutinho.

Pelle: – Pest eller kolera. Tappa en högt värderad spelare på Bosman eller ge motvilligt vika för ett krav (klausul) som klubben inte vill ha i kontrakt. Den fullständigt brutala prisutvecklingen gör också allt lite lurigare; för vad skulle egentligen en utköpsklausul i Emre Cans kontrakt ligga på? £30 miljoner? £50 miljoner? £70 miljoner? Emre tänker sig knappast en orealistisk klausul på typ £200 miljoner, för en klausul i den storleken vore i praktiken helt meningslöst att inkludera. Det som verkar rimligt nu kanske kommer att vara lite nästa sommar. Jag tycker att Liverpool ska vägra inkludera en utköpsklausul, trots den uppenbara risken att tappa honom på Bosman.

Tomas: – Det här är en svår situation. Jag vill inte tappa Can, än mindre vill jag tappa honom gratis, Ett kontrakt med en utköpsklausul skulle garantera oss pengar vid en försäljning, men det kan också medföra att andra spelare kommer att vilja ha samma typ av klausul. Egentligen vill jag inte ha spelare i Liverpool som inte vill vara i klubben, men det ska vara på klubbens villkor de lämnar och med tanke på hur marknaden utvecklas nu vore det i stort sett omöjligt att sätta en rimlig utköpssumma. Emre Can har visat att han har kapacitet att bli en riktigt bra spelare och det är verkligen olyckligt att vi hamnat i den här sitsen, för det känns lite som att oavsett vad vi beslutar riskerar vi att bli förlorarna. Det bästa vore såklart om vi lyckades övertyga Can om att han har en stor framtid i klubben, en saftig löneökning kanske skulle kunna vara en god hjälp på vägen. Det här med klausul är, som sagt, oerhört svårt, för om priserna fortsätter att stiga på spelarna och Can fortsätter som han inlett den här säsongen kanske det kan vara rimligt att kräva en miljard för honom nästa sommar? Samtidigt, om marknaden lugnar sig och Can gör en säsong mer lik den föregående kanske hans värde inte ens är halva den summan. Om vi hade skrivit in en klausul för Coutinho när han förlängde hade jag känt mig kolugn med en summa kring 800 miljoner, men som marknaden utvecklades kändes plötsligt 1,5 miljard i underkant. Jag tror ändå att jag landar i att vi får sälja honom till ett rabatterat pris i januari om han fortsätter att kräva en klausul, men håller varenda tumme för att han inser att han inte kan få det bättre än han har det hos oss.

3 kommentarer
 1. Johannes mun verkar ha orealistiska förväntningar. Ett tremanna mittfält med Emre Can, Naby Keita och Philippe Coutinho kommer inte hända. 1. Coutinho kommer säljas nästa sommar. Han har gjort sig omöjlig men den här sommaren handlade det om principen. Liverpool kommer inte tvinga kvar honom ett år till och tror Klopp inte är allt för lycklig att ha kvar Coutinho den här säsongen.

  Och 2. Can kommer aldrig ta över Hendos plats som sittande permanent. Hans egenskaper när det kommer till både passnings- och positionsspel är för begränsat i jämförelse och Keita ska man verkligen inte låsa i en sådan position. Sen så låser man Cans bästa egenskaper om man lägger honom sittande. Hans egenskap av att agera murbräcka och bara storma genom lag är något som är oerhört nyttigt när det är trångt i mitten. Sen är hans styrka och storlek bra att ha i ett trångt straffområde.

  I bästa fall, om Can skriver på ett nytt kontrakt så får vi se en uppställning på Hendo, Can och Keita nästa säsong.

  • Kotten såljas? Nästa sommar?? Vad röker du??? Vad det än är så vill jag ha lite 😃

   Nej, Kottovich kommer inte säljas, inte sommaren därpå heller. Ledning, styrelse, klubb, det är ett klart nej till att sälja oavsett pris och detta har ägarna själva gått in, sagt, klargjort.

   Sen finns det andra aspekter som talar om varför ett fortsatt nej kvarstår men det får man leta reda på själv, jag är för trött för att skriva det nu.

   Can å andra sidan ger och blandar, sälj i januari, in med någon som är stabil i sitt spel, som verkligen vill spela och utvecklas framåt.

  • Ja, håller med dig om mycket. Tror absolut det handlade om principer med Coutinho denna sommar, med de uttalanden ledningen gjorde innan buden steg till nästan surrealistiska nivåer. Hade man inte uttalat sig som man gjorde hade man nog sålt brassen.

   Sen vad gäller Emre Can, i den sittande mittfältspositionen… Jag tycker inte alls att Cans passnings- och positionsspel är för begränsade i jämförelse med Jordan Hendersons. Jag tycker Henderson gör det bra i sin roll, men tror att Can skulle göra det minst lika bra. Han har de egenskaper som krävs. Som du nämner skulle hans framträdande egenskaper låsas i en sittande position, men jag tycker att han har fler strängar på sin lyra. Han har både det korta och långa passningsspelet, han ligger bra i positionsspelet, är duktig i duellspelet, har en god spelförståelse, är bra i luften och kan likt Henderson framgångsrikt pressa sina motståndare.

   Keita ska absolut inte låsas i en defensiv roll, utan där skulle Can i sådant fall spela, om de tre skulle spelas på innermittfältet tillsammans. Tycker likt du, att Cans bästa position är längre fram i banan, och inte i den sittande rollen. Men tror han skulle kunna göra jobbet ännu bättre än Henderson i den positionen. Han skulle bli något låst, men skulle fortfarande prestera bra, speciellt om han fick tid att spela in sig på positionen. Eller är jag ute och cyklar, PJ?

Kommentarer är stängda.