Med tanke på stundande landslagsuppehåll tyckte vi att det var på sin plats att analysera kollapsen mot Southampton, Klopps önskan om en innermittfältare av toppklass, och sist men inte minst Mario Götzes vara eller icke vara i LFC – välkommen till TL-panelen!

* * *

simon mignolet

1. En säker 2-0 seger mot Southampton förvandlades snabbt till 2-3 i förra helgens ligamatch. Vad var det egentligen som hände?

Tomas: Skrtel hände, nej riktigt så enkelt är det såklart inte, men det är inget snack om att bytet i backlinjen förändrade säkerheten i försvaret. Vi blev genast mer ostrukturerade och osäkra. Det fanns dock många syndare och kanske var det så att matchen mot United satt i benen på spelarna, Saints kastade in en pigg Mané och en pigg Wanyama och genast tappade vi allt. Jag tror också att tidigare tapp, likt det mot Sunderland, satt i huvudet på spelarna, det borde det gjort för det satt tveklöst i mitt huvud. Man märkte att osäkerheten spred sig mer och mer för varje gång bollen skickades in mot vårt straffområde. Vi hade mått oerhört bra av att ha en spelare som kunde ha lugnat ner laget, men det finns inte i dagens trupp. I stället började vårt mittfältsankare att dribbla utanför eget straffområde, vår ytterback spela med extremt små marginaler och vår målvakt sparka bollen på mindre väl valda platser. Vår trupp saknar bredd och behöver in några viktiga spelartyper, därför rasade vi samman.

Jesper: Ja det kan man verkligen fråga sig. Kändes som att det blev en kollektiv kollaps som spred sig i och med (den usla) starten på den andra halvleken där Southampton snabbt lyckades få med sig en straff efter Klopp bytt in Skrtel. Utöver det bytet tror jag det smög in sig en omedveten säkerhet i första halvlek och en tro att man helt enkelt var för bra för Saints. I den andra slarvades det något oerhört i passningsspelet av nästan samtliga elva spelare på banan vilket vi vant oss vid att se gång efter annan. Skillnaden i den här matchen var att man tappade boll utanför straffområdet hela tiden istället för i den sista tredjedelen, och det gör man inte ostraffat oavsett motstånd i Premier League.

Pelle: Problemet var vad som inte hände i Liverpools spel. Försvarsspelet var inte tillräckligt tätt och spelarna gav inte varandra tillräckligt bra understöd. Anfallsspelet var snudd på icke-existerande. Kanske var lite klassisk underskattning inblandat? Av den första halvleken att döma tydde det mesta på en ny 6-1-seger, typ. Liverpool slutade i princip att spela de sista 45 minutrarna. Det var också tydligt att Liverpool saknade en speldirigent på mittfältet, någon som kan styra spelet och diktera tempot. Det måste förstås även påpekas att Southampton verkligen fick ett lyft av att Mané och Wanyama gjorde entré. Wanyama käkade upp Liverpools innermittfält och Mané var sylvass i 1mot1-situationer där LFC-spelarna inte gav varandra understöd.

* * *

Allen

2. Vad innebär den här förlusten för Liverpool om vi ska titta framåt?

Tomas: Även om det fortfarande finns en liten chans att nå topp fyra skulle jag säga att förlusten innebär att vårt fokus nu bör ligga på matcherna mot Dortmund, då kommer vi att ha Europas blickar mot oss och skulle vi göra en bra insats där skulle vårt rykte få en rejäl skjuts uppåt. I ligan handlar det främst om att spela av de sista omgångarna och försöka plocka så många poäng som möjligt, se till att få en bra överblick över spelarna i truppen, för att sedan kunna fortsätta bygget i sommar.

Jesper: Förlusten innebär att det mer eller mindre är kört att skaffa sig en fin placering i ligan. Just nu är det bara gå all in i mötet med Dortmund och hoppas det finns kraft nog att gå vidare i Europa League. Men om vi ska vara realistiska så handlar det nog mest om att spela av de kvarstående matcherna och se fram emot sommarfönstret. Klopp har nu chansen att ge truppspelare chansen att visa upp sig inför stundande försäljning.

Pelle: Inte så mycket poängmässigt, trots allt, med tanke på att CL-kvalifikation realistiskt sett var uteslutet redan innan den här plågsamma förlusten. Däremot fick nog det kollektiva självförtroendet sig en rejäl törn, det är uppenbart att laget kan dominera en halvlek totalt men ändå förlora matchen. Det är ingen skön känsla att bära med sig inför kommande drabbningar. Samtidigt kan Klopp använda detta exempel som att sätt att få spelarna att aldrig glömma att en fotbollsmatch pågår i 90 minuter. Dessvärre kan det nog få stora personliga konsekvenser för Martin Skrtel, kanske var detta sista gången som vi överhuvudtaget fick se honom i Liverpool-tröjan, för visst måste även Kolo Touré gå före honom nu?

* * *

can

3. Klopp ryktas vilja ha in en ny innermittfältare av toppklass i sommar, är det den stora pusselbiten som saknas i dagens LFC?

Tomas: Ja, jag tycker att det är där vi saknat den riktiga spetsen under en ganska lång period. Vi har inte haft en spelare som kunnat styra speltempot i matcherna. Det man märker om man tittar på dagens Liverpool är att vi har många mittfältare om jobbar hårt, löper mycket och är jobbiga att spela mot, men vi har ingen spelare som kan diktera spelet. Det närmaste vi har en passningsskicklig spelare idag är Joe Allen och han håller tyvärr inte riktigt den allra högsta nivån, jag tycker dock man märker i de matcher han är i form att han är den typ av spelare som vi behöver. Emre Can kan säkert bli en riktigt bra innermittfältare med tiden, men han är inte där än, han behöver få in en smartare spelare bredvid sig, som han kan lära av. Precis om Gerrard hade spelare som Hamann och McAllister bredvid sig under perioder av hans karriär, äldre spelare som behärskade de delar som han själv inte ha som spetsegenskaper. Jag är övertygad om att vi plockat fler poäng mot de sämre lagen den här säsongen om vi haft en mittfältare som drivit upp passningstempot, så för mig är en central mittfältare oerhört viktig att få in i vårt lagbygge. Den får gärna vara kaptensmaterial också.

Jesper: Det är en av pusselbitarna som saknas åtminstone. Ledningen har inte lyckats täppa till tomrummet efter Steven Gerrard ännu, något som vi i och för sig redan från början visste skulle bli svårt. För tillfället saknas den där härföraren som kan gå in och dominera mittfältet samt ge utrymme till andra. Emre Can gör det i perioder men aldrig i hela matcher som det ser ut just nu. Joe Allen saknar pondus och Jordan Henderson har inte lyckats hitta formen som han hade innan fotskadan. Så visst finns det utvecklingspotential i hjärtat av laget, men den största pusselbiten som Klopp behöver rätta till är målvaktsfrågan enligt mig. Utan en stabil målvakt vinner man inga titlar, hur många härförare man än har på mittfältet.

Pelle: Det är definitivt en av de stora pusselbitarna. Som jag ser på saken har Liverpool aldrig lyckats ersätta Xabi Alonso, möjligtvis tillfälligt när Gerrard gick ner i en lägre utgångsposition och fördelade bollarna, men han saknade Xabis kloka positionsspel. Xabi kunde styra spelet och hans fantastiska spelsinne & passningsräckvidd garanterade variation i uppspelsfasen. Det är den typen av ledande speldirigent som Liverpool behöver hitta, tycker jag. Det kommer att bli otroligt svårt, men man måste försöka. Sedan finns det såklart fler positioner som måste förstärkas, som målvaktsposten etc.

* * *

götze

4. Det snackas även mycket om Mario Götze. Är tysken en värvning du vill se i LFC eller är han en dyr skadedrabbad spelare som man bör undvika?

Tomas: Jag skulle gärna se en värvning av Götze, även om han varit skadad en del på sistone. Om vi skulle få honom frisk vore han en stor tillgång, kanske en av de allra bästa spelarna i ligan, han har dessutom lyckats under Klopp tidigare och det ser jag som en stor anledning till att försöka få hit honom. Dessutom handlar det om att sända signaler till resten av Europa, om vi lyckas ro i hamn den här värvningen visar vi att vi fortfarande kan få världsklasspelare i konkurrens med andra klubbar. Vi visar att vi är att räkna med på allvar och våra toppspelare, t.ex. Coutinho, märker att vi menar allvar och ges ingen anledning att vilja lämna. Så, Götze in, om jag får bestämma.

Jesper: Hans skador oroar såklart, men precis som i fallet Sturridge har Liverpool inte råd att tacka nej om nu Götze skulle vara intresserad av att flytta till Anfield. Fördelen med att ha fått in Klopp är att hans namn och välrenommerade rykte i Europa förhoppningsvis kan locka till sig de toppnamnen som Rodgers aldrig lyckades få in. Mario Götze är ett sånt namn som kan bana vägen för fler storspelare i LFC och därför ställer jag mig positiv till den unge tysken.

Pelle: Liverpool måste lyckas attrahera en prestigevärvning i sommar för att nystarten under Klopp ska verka seriös för omgivningen. Världsmästaren Götze är förstås ett bra namn. Mångsidig spelare som vi vet kan blomstra under Klopps taktiska direktiv, erfaren trots sin ringa ålder, är i en sits där han antagligen är tillgänglig för en i sammanhanget schysst summa… Det är bara att slå till! Och eftersom Firmino numera är anfallare på heltid är Götze en värvning som ”makes sense” ur ett taktiskt perspektiv.

4 kommentarer
 1. Ter Stegen, Hector, Hummels, Xhaka, Götze så har man gjort tidernas bästa fönster?

  Självklart svårt att få alla, men med spelarförsäljningar borde vi ha råd ekonomiskt i alla fall! Om vi får klart med ett par riktigt vassa lirare tidigt så är ju chansen stor att fler vill ansluta!

 2. Om vi skulle köpa en kreatör på mitten. Vad gör vi då med talangerna marco o allan?
  Men vi behöver en alt hoppas på att någon av dom tar chansen o blommar ut.

 3. Hur kan ingen ta upp att absolut största anledningen till förlusten senast stavas Joe Allen!!! Herregud,Är ni så enögda att ni inte inser att missen vid 2-0 är helt matchavgörande? Och på det sättet,Med den lönen,Jag anser att det ska vara helt omöjligt På den nivån att missa.. Och alla som spelat fotboll vet skillnaden på 2 och 3-0 🙁 Ynwa

  • Största anledningen? Ha, den va rolig. Visst fan ska han göra mål i dom där lägena men hur jävla hög lön han än har så är han inte en naturlig målgörare och man kan ju knappas lägga skulden på hans axlar. Sen va han Liverpools överlägset bästa spelare tills Liverpool släppte in det första målet. Han va inte direkt inblandad i någon av baklängesmålen och fick täcka upp för sin mittfältspartner, Can nästan hela matchen. Allen va den enda spelaren som kommer från den matchen med hedern i behåll. I första visade han tydligt att det är nog han som ska starta nästa match och inte Can.

   Och varför skyller du endast på Allen när Sturridge sumpade ett lysande läge vart han kunde spelat fram Coutinho(eller vem det nu va) men valde att smälla bollen fem meter utanför från fyra meters håll med sin höger istället. Nä, största anledningen till förlusten är verkligen inte Allen eller Sturridge. Klopp år ”boven” i dramat då han valde att ändra i backlinjen(vilket jag alltid är 100% emot) och det rubbade balancen helt och försvaret föll ihop som ett korthus.

   Gissar att om Rodgers hade fortfarande varit tränare och varit i samma situation och tagit samma beslut så hade han lynchats. Men det verkar som att det är lite väl tufft för vissa som fortfarande är bländade av Klopp att kritisera honom när han förtjänar det. Även han kan göra misstag och mot Saints gjorde han ett fatalt stort misstag.

Kommentarer är stängda.