Totaal Liverpool bjuder på en extrainsatt specialpanel som naturligtvis mestadels handlar om den imponerande värvningen av Virgil van Dijk och konsekvenserna av Liverpools senaste storköp.

Paneldeltagare är Sportbladets Frida Fagerlund samt sidans egna skribenter Tomas och Robin.

Är Van Dijk rätt spelare för att säkra upp defensiven? Om ja, vad är det Van Dijk tillför som saknats tidigare?

Frida: – Framför allt kommer han förhoppnings bidra med stabilitet i en backlinje som ständigt svajar och aldrig känns hundraprocentig. Huvudspelet är välkomnande eftersom Liverpool inte är speciellt farliga i luftrummet, varken i egen eller offensiv box. Det behövs en ledare där bak och Klopp verkar ju övertygad om att Van Dijk är rätt man och det tror jag också att han kan vara.

Tomas: – Van Dijk har många av de saker som saknats i vår defensiv de senaste åren, han är stark i både kropp och luftspel, samtidigt som han har en bra uppspelsfot. På förhand låter det onekligen som en perfekt värvning, men jag tycker man kunnat se tendenser till nonchalans hos honom ibland och, främst den här säsongen, bristande fokus under matcherna. Nu kan fokuseringen hänga ihop mer motivationen, han har nog haft tankarna på Anfield ett bra tag, men det är något som måste bort när han kommer till oss. Jag tror det är ett bättre läge för honom att komma in nu, än om han hade kommit i in somras. Klopp har slipat på det defensiva spelet en aning de senaste månaderna och nu känns vi mer samspelta över hela banan, de flesta mål vi släppt in på slutet har varit individuella misstag och sådant borde rimligtvis blir mer ovanligt med skickligare spelare. .

Robin: – Om Klopp tycker det, och anstränger sig så hårt för att hå honom på plats så tycker jag det också, även fast jag inte sett honom spela så mycket mer än några enstaka gånger. Klopps stora värvningar har fallit mycket väl ut under hans tid hos oss och spelarna vill spela för honom. Jag är dock förberedd på att det inte kommer gå över en natt, vilket säkert många mindre tålmodiga fans kommer att förvänta sig.

* * *

Betalar Liverpool ett överpris eller är detta ett rimligt pris på den nya ’galna’ marknaden?

Frida: – Självklart är det mycket pengar, man vore galen om man ansåg annat. Men en vanlig missuppfattning, som jag tycker att en del har i dag, är att en transfersumma enbart baseras på spelarens kvaliteter. Så var det absolut förr, men marknaden har förändrats extremt på bara ett par år. Nu är det dels mycket större konkurrens om spelarna och dessutom representerar de så mycket mer. Hur känns inte en Van Dijk-värvning för Liverpool-supportrarna, rent symboliskt? Hur stärkande känns det inte att knäppa Manchester City på fingrarna? Det här är så mycket mer än bara en vanlig värvning av en vanlig mittback. Det är ett statement. 837 miljoner är mycket pengar, men samtidigt så har Liverpool knappt spenderat något på försvarare de senaste fönstren. Så det var väl dags.

Tomas: – Övergångssummorna i Premier League slutade att vara rimliga för länge sedan och rent krasst är det väl så att klubbarna har så mycket pengar att det egentligen inte spelar någon roll hur mycket de behöver betala, så länge de kan övertyga spelaren om att komma. Klopp hade Van Dijk som sitt förstahandsalternativ och då är han värd den summa som Southampton vill ha för att släppa honom. Att övergångssummorna rusar i höjden går ju hand i hand med att fotbollsklubbarna får in mer och mer pengar, vi kommer att höja på ögonbrynen för övergångssummor många gånger innan januari är över.

Robin: – Både ja och nej, enligt en tabell jag såg så motsvarar VVD ungefär 20% av omsättningen för klubben, medan Carroll när det begav sig stod för en lika stor del. En spelare som Rio Ferdinand motsvarade det dubbla när han köptes för rekordsummor när det begavs. Det är klart att det är ohyggliga pengar, men det är ett resultat av ökade TV-intäkter, och jag är väldigt nöjd med att vi för en gångs skull betalar ett överpris för en spelare som vi tror kommer lösa ett problem. Pay to fix, helt enkelt.

* * *

Varför kan Liverpool locka till sig en så eftertraktad spelare? Finns en Klopp-effekt eller handlar det bara om pengar?

Frida: – Det handlar troligtvis mycket om Klopp. Man måste ju komma ihåg att Van Dijk säkerligen kunde ha valt City, om han verkligen ville. En klubb som leder ligan överlägset och har något riktigt stort på gång med Guardiola. Att han väljer Liverpool är ett styrkebesked för klubben, ett kvitto på att man fortfarande kan locka till sig eftertraktade spelare. Att ha en respekterad tränare, i det här fallet Klopp, skadar knappast när det kommer till spelarrekryteringar.

Tomas: – Jag är rätt övertygad om att Klopp har större del i det här än pengarna. Van Dijk hade kunnat få den här lönen på andra ställen också, åtminstone en lön sa pass nära den här att den inte ska ha varit avgörande för övergången. Klopp har övertygat Salah, Keita, Oxlade och nu Van Dijk om att hans projekt i Liverpool är värt att kliva på, oavsett lön är det inget som hänt om vi haft kvar Brendan Rodgers. Pengarna är inte oviktiga, såklart, men jag tror verkligen inte att de varit avgörande.

Robin: – Jag tror man måste vara blind för att inte se de framsteg vi har gjort under Klopp’s ledning, vi är påväg att ta oss ikapp och förbi lag vi har legat långt efter mer eller mindre de senaste 10 åren. Visst har det med pengar att göra, men vi ser i flera fall att det inte enbart handlar om pengar. Salah, Ox, Keita och VVD har på kort tid valt oss framför andra klubbar med större namn eller plånbok. Dags att Coutinho inser att framtiden finns på Anfield.

* * *

Vad händer med nuvarande försvarsspelare? Kommer någon lämna?

Frida: – Även om Van Dijk kommer in så kommer han knappast att kunna spela varenda match under vårsäsongen, särskilt inte med tanke på att han har en skadehistorik. Tror inte att någon lämnar förrän framåt sommaren i så fall.

Tomas: – Inte än, det kommer att ta ett tag innan Van Dijk är bekväm i klubben och vi vet att både Matip och Lovren lätt drar på sig skador. Till sommaren tror jag dock att vi kommer få se någon lämna klubben och om jag skulle gissa blir det Dejan Lovren. Han har haft en tuff tid i klubben, där han dömts hårt för de misstag han begått och jag tror han skulle må bra av en nystart. Han är nog också den av våra försvarare som minst kan se sig som backup. Vi ska komma ihåg att Joe Gomez knackar på dörren till mittförsvaret också, så någon behöver lämna plats.

Robin: – Inte på kort sikt, en mittbacksuppsättning bestående av VVD, Matip, Lovren, Klavan, Gomez (på sikt) är fortfarande både skadebenägen och till viss del tunn. Men på sikt kan det ju såklart vara början på slutet för både Lovren och Klavan.

* * *

Har värvningen någon påverkan på Coutinhos vara eller inte vara i klubben?

Frida: – Nej, det tror jag inte. Kanske är det till och med så att vetskapen kring en försäljning av Coutinho finansierar det här köpet. Tror att han vill vidare, ta nästa kliv i karriären.

Tomas: – Jag hoppas det, men innerst inne tror jag inte det. Om Coutinho startar nästa säsong i vår klubb kommer jag att vara väldigt förvånad, precis som Van Dijk haft sina tankar i Liverpool länge tror jag att Coutinho räknar dagarna tills dess att han får dra på sig Barcelona-tröjan.

Robin: – Nej det tror jag inte. Jag tror fortfarande att han redan är klar för Barcelona, likt den deal vi gjorde när Suarez lämnade. Men om vi fortsätter värva fint så kanske han ändrar sig, hoppet finns!

* * *

Blir det här januarifönstrets enda värvning? Vad mer kan behövas?

Frida: – Kanske ansluter Kevin Trapp? Han sägs vara sugen på en flytt från PSG till Premier League. Offensivt har ju Liverpool det oerhört gott ställt nuförtiden. Blir så klart intressant att se om Emre Can drar redan nu, vad som händer då. Men det kommer ju en Naby Keita i sommar å andra sidan så det är väl ingen fara på taket. Har tidigare tyckt att Liverpools ytterbacksuppsättning har sett svag ut, men samtidigt så tar ju både Alexander-Arnold, Robertson mf för sig mer och mer.

Tomas: – Jag tror inte det kommer att komma in någon mer spelare under det här fönstret, Klopp har verkligen inte varit någon flitig handlare under januari tidigare och det skulle överraska mig om det ändrades i år. Samtidigt har vi både ligaspel och Champions League att klara av, det kan tala för att han försöker få in ytterligare något namn.En sak som jag gillar med Liverpool i dagsläget är att det kan komma ett rykte om en storspelare och man kan känna att det faktiskt är en affär som kan inträffa.

Robin: – Nej jag tror det kommer in en spelare till, möjligen att vi lyckas locka till oss Keita i förtid.