Transferfönstret har inte ens öppnat – men Jürgen har redan fått sin Virgil.

Liverpools värvningsförsök av Virgil van Dijk har som bekant varit en lång och utdragen historia. När Liverpool för en gångs skull verkligen behövde en av Southamptons spelare satte klubben ner foten och agerade för en gångs skull någonting annat än villiga säljare. Ett halvår senare verkar Southampton mer villiga än någonsin att sälja sin största stjärna.

Tidigare idag började medierna viska om att van Dijk närmade sig en övergång till Liverpool. Jag tvivlade, eftersom det har blivit alldeles för mycket ”vargen kommer” kring den här historien. Det har blivit en pärs för oss LFC-fans eftersom åtminstone min känsla var att van Dijk skulle hamna i typ Manchester City i slutändan, både på grund av pengar men också eftersom Southamptons envishet. Men, Liverpools och van Dijks envishet visade sig övervinna Saints dito. Och mina glädjekänslor blandas med en känsla av lättnad över att pärsen är över.

Liverpool satte ju egentligen inte in charmoffensiven redan förra sommaren. Det var då som man övertygade van Dijk om att skriva på. Att Southamptons inställning har förändrats sedan dess beror nog delvis på att van Dijk inte har lyckats skaka av sig allt ståhej; han har helt enkelt inte varit lika bra som tidigare. Helt plötsligt framstår det som rent dåraktigt av Southampton att inte sälja holländaren för de enorma summor som nämns i sammanhanget.

Denna övergång betyder oerhört mycket för Liverpool. Utanför planen är det ett statement att lyckas locka till sig ligans mest eftertraktade mittback, på planen är köpet förstås ännu viktigare.

van Dijk kommer inte att lösa alla Liverpools kollektiva försvarsproblem, men han kommer att tillföra individuell skicklighet som förhoppningsvis också smittar av sig hos lagkamraterna. Han är urstark i luften, trygg med bollen och spelar med en självklarhet som säkerligen stärker lagets kollektiva självförtroende. Att van Dijk är tillgänglig för spel i Champions League är en stor bonus, med tanke på att de allra flesta av Europas klasspelare redan har deltagit i turneringen under säsongen.

Klopp är naturligtvis överlycklig! Vi kan vara säkra på att han har fått slagits hårt bakom kulisserna för att Liverpool skulle lägga den här summan på en 26-årig mittback. Min gissning är att van Dijk kommer att bli Klopps nya Mats Hummels och bli den drivande spelaren i Liverpools backlinje.

Slutligen undrar nog alla, inklusive undertecknad, hur de nuvarande mittbackarna kommer att reagera på den här värvningen? Både Lovren och Klavan inser nog att deras dagar som regelbundna startspelare är räknade, vilket i synnerhet för Lovren kan bli en stor mental omställning. För van Dijk värvas ju absolut inte för att sitta på bänken, den saken är klar.

4 kommentarer
 1. Kan/Ska man dra en slutsats över att Kotten lämnar (inom snar framtid) med detta monsterköp eller ska man dra en slutsats att LFC visar Kotten svart på vitt att klubben menar allvar och tänker satsa på att befästa sig i kontinuerligt CL-spel/utmana om 1’a platsen, förbli den ständiga utmanaren i ligan?

  • Vet inte om man ska dra några jätteslutsatser här eller var egentligen. Klubben har ordning på ekonomin, är med i CL och troligen fattar ägarna nu hur förödande sportsligt men inte minst ekonomiskt det skulle bli att missa CL. Missar vi CL tar vi inte ett steg bakåt utan 3-4 och frågan är om vi ser CL-spel igen på 3-4 år då.. i skuggan av det är 200-300 miljoner överpris nog ganska blekt, dessutom inser de nog också vilket värde det har för varumärket om vi åtminstone kan ta oss vidare en omgång i CL eller rentav två… om VVD kommer in bra i laget har vi helt plötsligen blivit en seriös outsider till titeln… de dagarna det stämmer för LFC så räcker det inte med en rutinmatch för något av kvarvarande lag för att slå ut oss, med VVD så stärker vi upp det hela ännu mer då ”risken” för en individuell prestation från motståndarna minskar.

   Tror nog också det kan handla om att visa befintliga spelare att man menar allvar som du säger. Det är ju inte bara en värvning som höjer kompetensen. Det är ju en marque signing som borde höja taggningsnivån i omklädningsrummet.

   Men klart, krisar det… då kan man nog få in 4+ miljarder för Coutinho, Salah, Mané och Firminio… men tror inte att det är arbetsplanen, hoppas inte det heller.

  • LFC fick aldrig lagt något bud i somras på VVD då det strulade till sig. Däremot var de enligt tillförlitliga rapporter beredda att lägga +£60 miljoner vilket de med största sannolikhet skulle ha gjort under andra omständigheter. Detta tillsammans med att man vägrade sälja Coutinho får mig att tro att pengarna för VVD inte har något att göra med någon försäljning. Dessutom har LFC, som OS säger, inget ekonomiskt behov av att sälja (tror vi fram till i somras hade haft ett net spend i klass med Stokes sett totalt över flera säsonger).

   Därmed inte sagt att Cou stannar i all evighet men VVD utesluter knappast Cou eller vice versa.

 2. Galna pengar på en galet bra värvning. Tror att vi hade kunnat hitta liknande spetskvalitet för en mycket mindre peng men fördelen här är att vi får en spelare som har spelat på toppnivå under ett par säsonger och går rakt in i laget och kan ligan. Detta är helt rätt steg i att börja ordna upp försvaret men för att man ska bli riktigt nöjd så hade jag gärna sett en världsmålvakt och en defensiv mittfältare av rang.

  Tror tyvärr vi har nåt avtal med Kotten och Barca, likt den vi hade med Suarez. Han blir Barca-gubbe nästa säsong och vi får väl 1,5miljarder som plåster på såret. Frågan är hur vi där ska kunna ersätta den kreativitet han besitter. Framåt så har vi så det räcker och blir över med Salah, Mané, Firmino, Oxelade och Lallana men där bakom så har vi nästan bara Coutinho som kan stiga ner i banan och skapa chanser åt vår topptrio. Ser, om nu fallet är att Coutinho försvinner i sommar, att vi måste få till en mycket högklassig ersättare där.

  Men det är inget att oroa sig för nu, nu är det full fart framåt mot en CL-plats och att nå så långt som möjligt i CL.

Kommentarer är stängda.