[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Totaal Liverpool fortsätter på den inslagna vägen och publicerar en TL-panel även denna vecka.

Den här gången består panelen av, förutom den ’vanliga’ bloggaren Jesper (@JesperEss) även av Robin Karlsson (@KongoKarlsson) och Jonathan (@jbostrom92).

TotaalLiverpoolFB

Liverpool har inlett ligasäsongen med två raka segrar. Är detta en konsekvens av svagt motstånd eller en faktisk förbättring av lagets spel?

Jesper: Varken eller, det har snarare handlat om att man haft marginalerna på sin sida inledningsvis. Matchen mot Stoke såg ut precis som hela förra säsongen, Liverpool dominerade spelet fullständigt, men har fruktansvärt svårt att döda matcher. Skillnaden den här gången var att Mignolet räddade LFC – det gjorde inte Pepe Reina på över två säsonger. Så vi kan väl säga att detta är en konsekvens av Simon Mignolet istället. Sen är det givetvis svårt att dra några större växlar av spelet då det trots allt bara gått 3 matcher, mycket kan fortfarande hända.

Robin: Stoke hemma på Anfield ska innebära tre poäng, men Aston Villa borta är däremot ingen lätt uppgift och det tror jag många lag kommer att få erfara under säsongen. Det vi kan ta med oss från inledningen, förutom 6 otroligt viktiga poäng, är enligt mig främst den härliga rörligheten i anfallsspelet som vi stundtals har fått se prov på. Spelare som Sturridge och Coutinho ska vara ”ett år bättre” nu och jag tycker vi kan se tendenser till att det tar lite mer ansvar. Samtidigt minns jag från ifjol många liknande matchbilder då vi skapar mycket, men inte får dit bollarna, men det som däremot har gjort en tydlig skillnad redan är mannen mellan stolparna. Att vi har lyckats ta dessa ack så viktiga poäng är en grymt skön känsla, men ärligt talat hade vi med lite oflyt (och kanske en sämre målvakt) kunnat tappa poäng i båda. Touré har hyllats väldigt mycket hittills och visst han har sett stabil ut. Trots detta ställer jag mig något frågande till försvarsspelet och inte minst mot Notts County kunde vi se att det ännu inte är helt hundra i de bakre leden. Så innan jag vågar ge något slutgiltigt uttalande på om vårt spel är bättre vill jag se några fler matcher.

Jonathan: Jag tycker helt klart man kan säga att det finns en klar förbättring i lagets spel. Mot Stoke så är man offensivt briljanta, man kontrollerar mittfältet och man har stenkoll på Stokes offensiva spelare, samma sak gäller i första halvlek mot Aston Villa där man fullständigt kontrollerar stora delar av dom första 45 minuterna, för att sedan rasa ihop totalt.

En fotbollsmatch kommer alltid att bestå av höga berg och djupa dalar, det Liverpool måste fortsätta jobba med är att se till att dom här djupa dalarna inte blir allt för djupa och långvariga, i andra halvlek mot Aston Villa blev dalarna på tok för djupa. Det positiva vi kan ta med oss från andra halvlek mot Aston Villa är att även om vi inte lyckas spelmässigt så lyckas vi ändå hålla nollan intakt och ta med oss 3 oerhört viktiga poäng hem. Det är ett tydligt exempel på att man är trygg i det man gör.

Det är mycket möjligt att vi hade blivit rejält straffade om vi hade haft en sådan här svacka i en match mot ett topplag, och på Söndag är det dags för ett riktigt eldprov. Men efter att ha sovit mig igenom United-Chelsea så är jag inte nämnvärt skrämd, jag tror att vi kommer att få tillåtelse att hålla i taktpinnen stora delar av matchen och det passar oss utmärkt. Bring on United!

rodgers

Brendan Rodgers får motta en hel del kritik för sin laguttagning mot Notts County. Vad anser du om den?

Jesper: När jag fick syn på startelvan första gången så tänkte jag genast: ’overkill’. Men när man sedan fick se själva spelet i första halvlek så var det svårt att kritisera några av valen. Spelet såg verkligen oerhört bra ut, spelare flöt omkring, bytte ständigt positioner, skapade chanser, höll mycket i bollen, och 2-0 var i underkant. Den andra halvleken är något jag tycker att spelarna får ta på sig. Inställningen var katastrofalt dålig bland spelarna och inte ens kapten Gerrard verkade fokuserad på uppgiften. Så är det några vi ska skylla på så är det spelarna – inte Brendan Rodgers. Sedan finns det säkert några som kommer påpeka ”men det är väl Rodgers uppgift att motivera spelarna?”… Jo, men det är även Rodgers uppgift att ta ut ett lag som kommer vinna – och det gjorde man, till slut.

Robin: Först och främst bör vi ha i åtanke att matchbilden inte blev som det var tänkt från början. Vad Rodgers ursprungliga plan för matchen var är svårt att veta med tanke på de skador som våra gubbar ådrog sig. Kanske var tanken att byta ut både Gerrard och Sturridge i paus? Kanske var tanken att varken Agger eller Coutinho skulle spela överhuvudtaget? Med facit i hand är det ju dock oroväckande att många spelare tvingas spela 120 minuter inför den oerhört betydelsefulla matchen mot Man. U, men samtidigt är det ett tag kvar till söndag. Dessutom litar jag på att vårt medicinska team tillsammans med Rodgers vet vad som är bäst för våra spelare. Exempelvis Sturridge som har haft skadebekymmer kanske mår allra bäst av att få just en sån här genomkörare? Sammanfattningsvis kan jag tycka att vi ställde upp med ett lite för starkt lag, men jag litar på att Rodgers tog rätt beslut i laguttagningen.

Jonathan: Självklart så var det många som tog chansen att kritisera Rodgers efter gårdagens uttagning främst för att få uppmärksamhet. Men om man i efterhand tittar nyktert på laguttagningen så tycker inte jag att den är särskilt konstig eller dumdristig, den är bara ett bevis på att laget ännu en gång går in i ligasäsongen med en otroligt tunn trupp.

Den enda spelaren som jag egentligen ifrågasätter om han skulle ha startat den här matchen är Steven Gerrard, främst med tanke på hans skadehistorik och att han inte är 25 år längre. Alternativet hade då varit att spela Jordan Henderson.

Jag har också läst många som påstår att det var onödigt att Kolo Touré spelade gårdagens match. Men vem skulle ha spelat mittback istället för Touré? Med Martin Skrtel och Sebastian Coates på skadelistan så fanns det helt enkelt inte något alternativ än att låta antingen Touré eller Daniel Agger starta bredvid André Wisdom.

Fast det är klart, det kanske finns folk som tycker att man borde lyft upp Stephen Sama?

Sen är jag fruktansvärt trött på kommentaren ”Jag tycker vi ska skita i ligacupen, det är ändå en ”Kalle Anka turnering” min inställning till det här är att det aldrig kan vara fel att vinna och att framgång föder framgång.

Kontentan av allt är att kritiken mot Brendan Rodgers är helt obefogad.

Wisdom

Liverpool har redan fått skador på flertalet mittbackar. Är Andre Wisdom redo att kliva in eller måste man rekrytera nytt utifrån?

Jesper: Det bästa vore egentligen att Wisdom blev utlånad till en mittenlagsklubb i Premier League. I nuläget håller han inte för ett lag som ska slåss om en topp 4-placering enligt mig, men jag tror mycket på André i framtiden. Wisdom kommer att få en viktig plats i Liverpools framtidssatsning och han är en naturlig ledare  både på och utanför planen. Om inte två spelare hade gått sönder i backlinjen igår så hade jag varit övertygad om att Wisdom skulle lånas ut och att en ny mittback skulle tas in. Nu tror jag att Wisdom stannar samt att en nyrekryterad mittback kommer in.

Robin: Jag hade gärna velat säga ja, men tyvärr tror jag inte att Wisdom är helt redo. Detta inte bara pga hans insats mot Notts, men även för att jag tror han behöver mycket mer speltid som mittback i PL innan vi på allvar kan räkna honom som en utmanare till en startplats i mittlåset. Det hade dock varit nyttigt samt kul att se fortsatta försök att slussa in honom mot sämre motstånd (som igår) då jag tror att han i det långa loppet faktiskt kan utvecklas till en stabil mittback i PL. Det sägs att Skrtel kommer att vara redo för söndagens match och vad vi kan hoppas på är att slovaken är full av revanschlust för att visa alla att han faktiskt fortfarande kan sparka boll på hög nivå. Tyvärr tror jag inte det och jag är orolig för att en viss holländare mfl kan köra över vårt försvar. Redan innan skadorna behövde vi en ny mittback och naturligtvis behöver vi inte det mindre nu. Vi bör värva en mittback snarast.

Jonathan: En oerhört svår fråga, det finns två sidor av myntet.

Om Liverpool inte väljer att rekrytera en till mittback innan transferfönstret stänger så får man förlita sig på att Andre Wisdom klarar av att spela mittback mot Manchester United om Martin Skrtel inte skulle vara fit for fight, det är ett tufft uppdrag och jag är inte säker på att han är redo för det. Han är fortfarande väldigt valpig i sitt agerande i straffområdet (2-1 målet mot Notts County får han ta på sig), samtidigt som han måste utveckla sitt spel med fötterna för att klara av att bli den spelande mittback som krävs för att spela Liverpools spel. Därför tror jag att det kan gynna honom att spela ytterback i ett par säsonger till, för att utveckla sin snabbhet och just sitt passningsspel.

Om jag tittar på andra sidan myntet så ser jag istället ett överflöd av spelare som skulle klara av att spela mittbackar. Martin Skrtel, Martin Kelly, Andre Wisdom, Daniel Agger och Kolo Touré + en ny mittback. Det skulle ge oss 6 stycken mittbackar att laborera med. Visserligen så skulle Kelly och Wisdom fungera som ytterbackar och om en ny mittback skulle traska in genom grindarna på Melwood så skulle det med största sannolikhet innebära att Skrtel försvinner i Januari.

Ska man handla så ska man handla en mittback som är helt färdig att kunna kliva in och spela direkt. Vilket utesluter Tiago Ilori och Kyriakos Papadopoulos.

Sakho

Vilken mittback, som är realistisk, bör Liverpool försöka signa innan transferfönstret stänger?

Jesper: Det naturliga svaret är såklart Mamadou Sakho. Priset (Cirka 8 miljoner euro), och spelarens starka vilja att lämna PSG med ett år kvar på kontraktet – talar såklart för en flytt. Sakho är en oslipad diamant med betoning på oslipad. Fransmannen har i många Football manager-spel varit det närmaste Jesus en mittback kan komma, men SÅ bra är han inte, även om han naturligtvis fortfarande är bra. Sakho är en helt okej försvarsspelare som har haft en benägenhet att göra små misstag de senaste säsongerna. Dock så är fransmannen en kraftfull mittback med bra och fina fötter. Man ska inte heller underskatta hans huvudspel på offensiva fasta situationer. Sen skadar det ju inte att han har en skön personlighet:

En annan spelare som LFC borde vara intresserade av är brassen Dória från Botafogo. Doria är en positions- och brytningsäker mittback med bra speluppfattning. Precis som Sakho så är han vänsterfotad, men är 4 år yngre (född 1994). Prislappen ligger runt £10 miljoner och Dória har ’bags of potential’ utöver sin nuvarande höga nivå.

Robin: Det finns säkerligen många namn därute, men om värvningen ska vara realistisk vill jag helst utgå från de spelare som vi har hört nämnas mest som möjliga värvningar på mittbacksplatsen. Av dessa rykten kan exempelvis Illori, Papadoupolous, Alderweireld, Williams och senaste samt hetaste namnet Sakho vara några av altenativen. Grekens skador samt prislapp verkar redan ha skrämt iväg oss därifrån och holländaren verkar inte ha imponerat. Inte heller intresset för Williams känns hett längre. Då återstår Sakho och Illori där jag, efter vad jag har hört, tror att Sakho definitivt är mer redo för att slåss om en startplats. Om han är en bra värvning eller inte låter jag vara osagt, men värvningen känns realistisk.

Jonathan: Jag tycker att Liverpool bör rekrytera Mamadou Sakho, ett oerhört tråkigt svar av mig eftersom det är han som har ryktats allra flitigast till Liverpool dom senaste dagarna. Men det är den spelaren som jag har bäst koll på och anser skulle höja kvalitén i den nuvarande truppen.

Sakho är ett fysisk praktexemplar, han är atletisk i sina rörelser och hyfsat snabb. Jag tycker att han påminner mycket om Daniel Agger i sin spelstil inte bara för att båda besitter en känslig vänsterfot utan också för dom atletiska rörelserna. Jag tror dock att Sakho skulle kunna bli ett par snäpp bättre än Agger då han besitter större fysiska resurser än dansken.

Sakho är i rätt ålder, fortfarande utvecklingsbar och besitter det som Erik Hamrén skulle kalla för ”rätt shining” jag tycker det skulle vara en klockren värvning till ett förmodat förmånligt pris för Liverpool. Troligtvis det bästa alternativet som finns på marknaden just nu.