[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Vi skriver olika slags inlägg här på Totaal Liverpool. En inläggstyp som inte har figurerat särskilt frekvent på bloggen är panel-upplägget, där flera skribenter besvarar flertalet aktuella LFC-relaterade frågor. Vi publicerade ett under förra veckan och fortsätter på den inslagna vägen även denna.

Just nu pågår försäsongen för fullt, samtidigt som transferfönstret är öppet. Dagens frågor handlar således åter igen mestadels om dessa två topiker.

Den här gången består panelen av, förutom de ’vanliga’ bloggarna Jesper (@JesperEss) och Pelle (@Pelle2x) även av Robin Karlsson (@KongoKarlsson), som således deltar i sin andra raka TL-panel.

TotaalLiverpoolFB
Pepe Reina släppte nyligen ett känslofyllt offentligt brev till Liverpool-fansen. Det mest anmärkningsvärda och kontroversiella var onekligen hans ’utbrott’ på klubbledningen. Anser du att hans kritik var befogad?

Jesper: Både ja och nej. Det Pepe Reina inte verkar förstå är att £100 000 i veckan inte är en struntsumma som man betalar ut till vilken spelare som helst & att han själv varit på dekis i ett par säsonger nu. Reina har en poäng i att han kunde fått ett vackrare avslut i en klubb han tjänat under 7 långa år. Men samtidigt skriver spanjoren att han ville spela i Liverpool EN säsong till – men efter det då? Rodgers försöker bygga upp nånting långsiktigt, och då är det rimligare att ta in en målvakt som kan vara med och bygga vidare under en lång period, än en målvakt som vill spela en säsong till och sedan hoppar av skeppet. Så utan att på nåt sätt ha facit i hand så känns det som att Rodgers gjort det som är bäst för LFC – men inte nödvändigtvis vad som är bäst för Reina.

Pelle: Lojalitetsbegreppet är ett intressant begrepp. Man glömmer ofta att lojalitet, om en sådan ska finnas, bör finnas från både arbetsgivaren (klubben) och löntagaren (spelaren). Jag tycker att Liverpool har stor lojalitet gentemot Reina under åren – då tänker jag främst på det faktum att man gjorde honom, en målvakt, till en av lagets absolut bäst betalda spelare. Flertalet managers har även varit lojala mot Reina i den bemärelsen att han har varit ’given etta’, trots flertalet grova misstag under åren.

En fråga som man kan ställa sig är hur mycket lojalitet Reina har visat mot Liverpool, och den frågan är inte helt lätt att besvara. Om jag ska spekulera, så tror jag inte att Reina har tackat nej till mängder av bra anbud från superklubbar. Mestadels av den simpla anledningen att nästan alla de bästa under en längre tid har haft och alltjämt har stabila målvaktssituationer; de rekryterar helt enkelt väldigt sällan förstamålvakter. När Reina väl fick nys om att Barcelona möjligtvis var intresserade – ja, då ville han lämna Liverpool direkt, verkar det som. Är det lätt att förstå? Ja. Är det lojalitet? Nej.

Jag kan tänka mig att Liverpool blev ganska besvikna på Reina och agerade med bitterhet om man, som Reina uppger, gick bakom hans rygg och kom överens med Napoli utan att han fick vara med under förhandlingsprocessen. Det var fult gjort av Liverpool, men likväl tycker jag heller inte att Reina har, trots att sympatiskt intryck under alla sina år i klubben, gjort sig förtjänt av överdrivet stor fortsatt lojalitet av Liverpool, som förmodligen tröttnade på att han fiskade efter en flytt till Barcelona. Man betalar inte en målvakt över £100 000 i veckan för att vara illojal.

Robin: Ja. Naturligtvis är det svårt att utan riktig insikt i klubben veta vad exakt som har ägt rum, men är det som Reina säger att detta i princip skedde bakom hans rygg tycker jag det är fel. Hans lön var hög och hans lägstanivå var på sistone låg så att han försvinner är inte i märkligt i sig, men en spelare som har varit en så viktig figur för LFC de senaste åren förtjänar mer respekt än så.

mccarthy

Med Reina ute ur bilden… Behöver Liverpool införskaffa en ny målvakt som komplement till Simon Mignolet eller räcker Brad Jones till som backup till belgaren?

Jesper: I mina ögon är Brad Jones en (bra) tredjemålvakt som är nöjd med att vara i en klubb som Liverpool och som inte gnäller över att sitta på bänken under stora delar av säsongen. Men så mycket mer än så är han inte. Readings Alex McCarthy hade varit perfekt att få in, men jag tycker inte att Brendan Rodgers är i så desperat behov att man behöver slänga ut £8-10 miljoner för en backup-målvakt i nuläget. Kommer rätt målvakt upp för rätt pris så är jag övertygad om att en målvakt värvas in – annars duger Jones sålänge.

Pelle: Jag tycker inte att Jones håller som andrakeeper. Däremot är han en perfekt tredjekeeper, delvis eftersom han verkar nöja sig med att vara det. Det är svårt att hitta etablerade (nåja) målvakter som är så ’nöjda’ med att sitta på bänken. Därför är Jones en underskattad truppmedlem, men tillräckligt bra för att vara andrakeeper tycker jag inte att han är. Med risk för att detta sticker i ögonen hos somliga; Jag anser faktiskt att Kristoffer Nordfeldt, som uppges ha en utköpsklausul på ett par miljoner pund, vore ett prisvärt alternativ för Liverpool.

Robin: Vi får inte glömma att vi dessutom har tappat Gulascsi så jag anser definitivt att vi behöver en till keeper som kan slåss om platsen bakom Mignolet. Jones har förvisso inte getts ett överflöd av chanser, men jag har personligen aldrig känt något större förtroende för australiensaren. En spelare som Mark Schwarzer som nyligen signades av Chelsea hade varit perfekt.

* * *

Brendan Rodgers har inte gjort någon hemlighet av att han är ute efter en ny vänsterback. Är detta rätt beslut eller bör man satsa på Jack Robinson istället?

Jesper: Eftersom jag inte rankar Robinson särskilt högt så tycker jag att Rodgers gör rätt. ”Robbo” kanske kan bli något om ett par säsonger, med betoning på kanske. Men ska det bli något behöver han jobba på sitt defensiva spel och inte slänga sig in i onödiga tacklingar som han gjort i 3 år nu, och som han fortfarande inte rättat till. Jag vet att många inte kommer hålla med mig, men i mina ögon har Robinson stagnerat och han känns inte som en internationell spelare som kan bli en av de bästa vänsterbackarna i världen.

Pelle: Jag tycker att ’Jack the lad’ underskattas av somliga och överskattas av andra, men framförallt är han en ung spelare som behöver regelbunden speltid för att utvecklas. Det är väldigt svårt för en ung spelare att utvecklas med endast sporadisk speltid; realistiskt sett skulle Robo förmodligen bara få spela i de inhemska cuperna om han blir kvar. Det är inte tillräckligt. Och ja, att han inte skulle få mer speltid än så beror på att han inte är bättre än så – just nu. Jag tror och hoppas att han blir utlånad till the Championship under hela säsongen och återvänder till nästa försäsong som en bättre spelare.

Robin: Ska jag vara ärlig är jag inte helt säker, men det beror på hur situationen ser ut och vilka som för tillfället är tillgängliga. Ska ett nyförvärv plockas in ska han vara såpass bra att han ligger ett par nivåer högre än Robbo och på allvar kan utmana Enrique om platsen. Melgarejo som det ryktas om just nu vågar jag personligen inte uttala mig om då jag inte känner till hans kapacitet. För Robinsons del hade han kanske behövt en säsong till på lån, men han har trots allt redan en del erfarenhet av PL och engelsk fotboll och har således ett visst försprång mot någon som Melgarejo. Sistnämnde har förvisso rutin från andra sammanhang, men en offensivt skicklig sydamerikan som ska försvara mot duktiga yttrar i PL låter i alla fall enligt mig som en chansning.

Cou

Philippe Coutinho har varit fruktansvärt bra under försäsongen. Hur bra är egentligen Liverpools brasilianska trollgubbe?

Jesper: Han är såpass bra att Liverpool antagligen skulle tacka nej om klubbar kom och viftade med £40m+1 bud. Skämt åsido så är Coutinho hur bra som helst, och han kan fortfarande bli bättre.

Jag ska inte sticka under stolen med att han överträffat alla mina förväntningar och lite till. I Inter var han oftast en blek figur som körde fast i sista tredjedelen. I LFC ser man något helt annat, och jag tycker att folk ute i stugorna bör notera att killen kostade £9 miljoner. Det behövs inte slängas ut några £20 miljoner för att få en riktigt bra spelare. Scoutar man bra så finns det massvis med fynd att göra, och det är ju till stora delar som den här bloggen grundar sig på – bra scouting & fynd. Det är Coutinho det ultimata beviset på.

Pelle: Coutinho har varit förbluffande bra i Liverpool. Hans teknik, split-vision och samspel med lagkamraterna är suveränt. Just samspelet har fungerat väldigt bra; han ser ut att hitta många av sina medspelare på ett väldigt naturligt sätt. Ibland synkar inte duktiga spelare med medspelarna, men så är inte fallet här. Det som oroar mig en aning är att han har en viss skadehistorik, samtidigt som jag fortfarande väntar på att han ska briljera på allvar mot riktigt bra motståndare.

Det är nästan synd för Coutinho att han är från Brasilien. Det finns trots allt inget annat landslag som har så många duktiga spelare på hans position. Hans målsättning måste naturligtvis vara att bli uttagen i VM-truppen, men det kan bli svårt, trots att jag nästan helt och hållet förväntar mig att han kommer att göra en monstersäsong i den röda tröjan.

Robin: Nä, säg det. En sak som i alla fall känns säker är att han kan bli hur bra som helst. Det jag hoppas vi får se av honom i år är lika bra spel mot Man. Utd som mot Aston Villa. Han måste prestera när vi behöver det som mest och först då vågar jag tilldela honom epitetet ”storstjärna” i vår klubb.

* * *

Det snackas om att Real Madrid är beredda att betala en världsrekordsumma för Gareth Bale… Är han verkligen värd SÅ mycket pengar?

Jesper: Det enkla svaret är nej. Visst är walesaren bra och har gjort en otrolig säsong med Spurs. Men är han bättre än den Cristiano som lämnade United för Real? Verkligen inte. Jag kan dock förstå Florentino Perez tanke med att ha två bombarderande yttrar i form av Bale och Ronaldo. Det är en lockande tanke, men jag hade fortfarande valt paret Neymar/Messi framför Bale/Ronaldo alla dagar i veckan.

Pelle: Fotbollsspelaren Gareth Bale är inte värd de pengarna, men Real Madrid köper mer än bara en fotbollsspelare när de gör sina monstervärvningar. Madrid måste kontra Neymar och kan troligtvis inte göra detta på något annat sätt än att köpa just Bale. Till skillnad från en del andra potentiella nyförvärv (läs Suarez) har Bale dessutom en bra image, vilket är viktigt för Madrid. Lägg till att Madrid dessutom är lite smårädda för att tappa Ronaldo nästa sommar – ja, då förstår jag varför de är villiga att betala extremt stora pengar för Bale. Fristående betraktad som fotbollsspelare är Bale dock inte värd mer än typ £40 miljoner, tycker jag.

Robin: I dagens fotboll är det svårt att avgöra vad som är ”för mycket” och ”för lite” då enormt många olika faktorer spelar in. När det finns aktörer som PSG och Monaco som uppenbarligen kan gå hur högt som helst vet jag knappt vart det är på väg. Bale är bevisligen en riktigt bra fotbollsspelare och har Madrid resurserna för en sådan värvning får de gärna ta honom bort från Premier League. Men om han är värd en världsrekordsumma? Nej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
 1. Håller med om att Reina tog i i överkant vad gäller rävspelet. Han själv hade gått om Barca kom med ett bud.

 2. OT

  Någon som vet hur det ligger till med Sturridge skada? Lär väl inte vara spelklar till premiären?

  Hur startar vi då?

  Borini -aspas- downing ?
  Coutinho

  Eller coutinho -aspas- downing
  Henederson

  Inget fruktat anfall precis

 3. Jag tycker Reina agerat bra och jag förstår att han ville lämna för sin moderklubb, som är en av världens bästa. Jag tycker inte att man kan ifrågasätta hans lojalitet mot Liverpool då han tydligt visat hur mycket han älskar laget och fansen.
  Sen vad som har hänt i och med övergången till Napoli får vi nog aldrig veta men jag kan mycket väl tänka mig att det hänt ungefär så som Reina säger och jag kan förstå att han känner sig sårad.
  Men han borde själv ha skött det snyggare än att kommentera det i media.
  Jag står i alla fall bakom Reina och hoppas han får en bra karriär!