Det finns ett antal guldkorn runt om Europa som fortfarande är okända för den stora massan, men som förr eller senare kommer att presentera sig på allvar på stora scener och etablera sig på toppnivå. Den utvecklingen innebär naturligtvis att prislapparna höjs rejält; därför bör man identifiera dessa guldkorn tidigt och i vissa fall signa spelarna för få bästa möjliga pris.

Ett exempel på en sådan spelare är onekligen Sevillas utmärkta chilenska talang Bryan Rabello. De flesta fotbollsfans känner till Chiles långa historik vad gäller att få fram toppspelare. Den legendariska backen Elias Figueroa betraktas fortfartfande som landets bästa spelare genom tiderna. De flesta av oss(?) minns att Marcelo Salas briljerade och kom trea i skytteligan i VM 98’. Då bildade Salas ett fruktat anfallspar med Ivan Zamorano.

Chile har fortsatt att producera spelare. De har ett antal skickliga 80-talister som har flyttat till Europa med varierande framgångar. Den väldigt talangfulla Matias ”Matigol” Fernandez var otroligt hypad när han flyttade från Colo-Colo till Villarreal under 2006, men han har haft stora problem med att hitta en jämn nivå i sitt spel i Europa. Eduardo Vargas, som var fantastisk när Universidad d Chile vann Copa Sudamericana 2011, fick bara spendera ett år i Napoli innan italienarna skeppade honom till Gremio på lån.

De finns de som har lyckats rejält; Arturo Vidal, Alexis Sanchez och Gary Medel är, enligt mitt tycke, tre fantastiska spelare.

Nu intar en ny generation chilenska talanger den europeiska scenen. Somliga 90-talister, som exempelvis Angelo Henriquez (Manchester United) och Bryan Rabello (Sevilla) lämnade hemlandet tidigt, medan mittbackstalangen Igor Lichnovsky fortfarande spelar för Universidad de Chile.

Rabello

Henriquez, Rabello och Lichnovsky är samliga födda 1994. Enligt min mening är Rabello den mest intressanta av trion. Han flyttade som sagt till Europa tidigt; spelade endast 17 A-lagsmatcher för Colo-Colo innan Sevilla köpte honom under 2012. Han var naturligtvis inte redo för Sevillas A-lag vid tidpunkten, utan utvecklades istället i B-laget.

Den 19-årige Rabello har utvecklats bra i Sevilla. Han var utmärkt för U20-landslaget i 2013 års sydamerikanska U20-mästerskap, likaså i efterföljande U20-VM. Han har även spelat två vänskapslandskamper för A-landslaget.

Så, vilken sorts spelare är Rabello? Precis som så många andra sydamerikanska talanger är han duktig som offensiv mittfältare, men han kan äve spela på antingen höger- eller vänsterkanten. Han är bara 163(!) centimeter, alltså en liten spelare, men han har kvalitéer som kompenserar detta.

Rabello är väldigt teknisk, har högklassig bollkontroll och finfin förstatouch. Han har också väldigt snabba fötter och är snabb i riktningsförändringarna. Det gör honom väldigt svår att försvara mot i 1mot1-situationer, och han kan ’låsa upp’ motståndarförsvar i så kallade ’stängda matcher’.

Vidare, har Rabello en bra högerfot, vilken han använder både vid skytte i spelet och frisparkar. Jag är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan han gör ett och annat mål i La Liga.

Sevilla har som bekant ekonomiska problem. Detta kan vara en ’blessing in disguise’ för en spelare som Rabello, då konkurrensen onekligen inte kommer att vara lika hård som vid föregående säsonger. Jag är dock inte 100% säker på att han kommer att bli kvar i Sevilla, då storklubbar säkerligen har noterat hans framfart – inte minst för U20-landslaget – och Sevilla verkar vara beredda att sälja allt de kan skeppat. Att Rabello är lagkapten för U20-landslaget är också ett plus.

Hur som helst, Sevilla har bekräftat att Rabello kommer att vara en del av deras A-lagstrupp under den kommande säsongen.

Rabello är onekligen en spelartyp som Rodgers gillar. Man skulle kunna jämföra honom med exempelvis den betydligt mer uppskrivna Bernard, som är ett par år äldre, och således längre fram i sin utveckling. Medan Bernard kostar omkring £20 miljoner och är någon som omedelbart skulle förstärka Liverpool, är Rabello snarare en potentiell långsiktig investering som definitivt bör vara under övervägande hos Liverpool.