Vi tar oss en titt på kontraktssituationen i Liverpool och reflekterar över hur redaktionen hade agerat om vi varit i Jürgen Klopps och Michael Edwards skor.

* * *

Adrian (2021)

Tomas: Förläng inte. Adrian är helt enkelt inte tillräckligt bra för att vara andremålvakt hos oss, vi behöver ett starkare namn på den positionen. Adrian har fått fler chanser än en spelare i hans roll brukar få och han har tyvärr inte visat tillräckligt.

Jesper: Känns som han överpresterade något oerhört när Liverpool hade Alisson långtidsskadad förra säsongen och nu nått sina mer normala höjder. Uppskattar det han gjort för klubben, däremot har sista matcherna (kanske framförallt Atletico-matchen) varit spiken i kistan. Kan han gå ner i lön och agera tredjemålvakt kan en förlängning vara aktuell. Annars är det dags att klippa bandet och tacka för den här tiden.

Pelle: Ett enkelt beslut att inte förlänga. Adrian verkar vara en sympatisk kille men han håller inte måttet för att vara tvåa i en storklubb.

Georginio Wijnaldum (2021)

Tomas: Förläng! Har visat under den här hektiska perioden hur viktig han är för oss, en spelare som kanske inte får de största rubrikerna, men som är enormt nyttig och kan göra ett jobb varsomhelst på mitten. Ser honom gärna i klubben ett par år till i alla fall.

Jesper: På ett sätt känns det som Wijnaldum är lite ”klar” i klubben och vill ut på ett sista ordentligt äventyr i sin karriär. Det vill säga innan det blir Japan, Kina, MLS eller något annat jippo i det absoluta slutskedet. Jag personligen hade gärna förlängt då han är en gedigen hårt arbetande mittfältare som man alltid kan lita på. Dock så finns det även spelare utifrån som hade kunnat öka kvalitén ännu ett snäpp. Lite på samma sätt som när LFC ersatte den duglige PL-spelaren Emre Can med världsklasspelaren Fabinho.

Pelle: Jag skulle gärna se att Wijnaldum blir kvar, men samtidigt fyllde han 30 år förra månaden och det går inte att skriva långa kontrakt med hur många spelare som helst i den åldern. LFC bör erbjuda honom max 2 år och jag misstänker att det är just där som skon klämmer i kontraktsförhandlingarna. Även om Wijnaldum är en otroligt bra spelare, så är det en position där man kan hitta ersättare relativt enkelt.

Virgil van Dijk (2023)

Tomas: Inget snack om saken, holländaren har många år kvar på toppen. Jag tror absolut van Dijk kommer hålla en hög, hög nivå när hamnar 35 år, att ha honom i klubben så länge som möjligt kommer vara av stor vikt för oss.

Jesper: Svaret här är rätt givet – förläng. Dock blir man ju alltid lite orolig med spelare som åker på korsbandsskador och risken att dessa slås upp igen. Så om klubben tidigare i stort sett varit beredda att lägga fram ett kontrakt där Virgil kunnat välja en valfri lönesumma, så har man nog snarare reviderat denna syn med en konkret siffra nu.

Pelle: Det är klart att van Dijk ska stanna kvar. Han kommer visserligen tappa snabbhet med åren, men han kommer fortfarande vara en brutalt bra mittback och vi har som bekant erfarenhet av hur otroligt svårt det är att hitta bra mittbackar. Dessutom en stor ledare i laget.

Roberto Firmino (2023)

Tomas: Här har vi en spelare som kommer bli extremt svår att ersätta, att hitta spelare med hans egenskaper kommer bli en stor utmaning den dag som han lämnar klubben. Han närmar sig 30-strecket nu, men jag tror inte han kommer att tappa speciellt mycket med åldern. Han lever inte speciellt mycket på sin snabbhet i benen, snarare på snabbheten i tanken och den kommer han ha kvar länge. Spontant skulle jag vilja förlänga, men samtidigt, om man tittar på vår nuvarande fronttrio kommer de vara 32, 31 och 31 när vi kommer in i 2023, det är inte idealt att ha alla tre kvar då. Vi behöver nog släppa någon av dem innan de här kontrakten går ut.

Jesper: Det har såklart varit en speciell säsong och ”Bobby” har inte reagerat särskilt bra på den förkortade återhämtningsperioden. Han är såklart fortsatt hyperviktig för laget och Liverpools bästa nia, men det känns samtidigt som klubben vore dum om man inte såg på möjligheterna att casha in. Får man ett bra bud utomlands – sälj. Frågan är dock om han är särskilt het på marknaden.

Pelle: Firmino är en fantastisk spelare, men hans utvecklingskurva är inte särskilt positiv. Frågan är hur mycket bränsle som kommer att finnas kvar i tanken när han blir veteranspelare. Jag skulle akta mig för att skriva för många år med honom, särskilt eftersom offensiva stjärnor i regel har väldigt höga löner också.

Mohamed Salah (2023)

Tomas:  Det här är det svåraste namnet för mig, vi kommer trots allt att behöva släppa någon från vår fronttrio inom de kommande åren. Salah blir 31 år 2023, det är ingen skyhög ålder på en fotbollsspelare. Det är dock sista chansen för klubben att få en rejäl övergångssumma för honom. Jag vill såklart helst se Salah i klubben så länge som möjligt, det bästa vore om han blev utkonkurrerad av någon ny spelare och sedan får lämna. Min känsla, som jag egentligen inte bygger på någonting, är att Salah kanske kommer att tappa lite mer med åldern än Mane, samtidigt är Salah en fantastisk målskytt och skulle kunna bli en mer central spelare om han tappade i snabbhet.

Jesper: Till skillnad från många andra spelare i Liverpool så är Salah ett varumärke. Dessa brukar inte bli långvariga varken på Anfield eller Premier League när pengatunga kandidater börjar vifta med guldsäckar. Jag hade förlängt Salah men misstänker att han försvinner redan innan kontraktet 2023 går ut. Just nu ligger dock PSG närmare till hands än Barcelona och Real Madrid. Det finns helt enkelt mer intressanta högklassiga alternativ på marknaden för dom.

Pelle: Jag har en känsla av att Salah kommer lämna Liverpool inom typ två år, men här bör man förlänga, inte minst för att få bra betalt vid en försäljning. Tror han kommer hamna i någon spansk gigant eller PSG. Spelmässigt är det svårt att säga hur mycket han kommer tappa med åren, men framförallt tror jag inte att Edwards vill att Firmino, Salah och Mané ska bli gamla tillsammans i LFC, och min gissning är att Salah blir den som ’offras’ först.

Jordan Henderson (2023)

Tomas: Här tycker jag det inte råder någon tvekan om att vi ska förlänga kontraktet. Vår kapten har utvecklats till en viktig ledarfigur i laget och Klopp har många gånger pratat om den attityd Henderson visar upp inför de yngre spelarna i laget. Att ha äldre spelare i laget, som kan visa vägen för de nya som kommer in och sätta standarden för vad som krävs om man ska spela i Liverpool, är otroligt viktigt. James Milner kommer, sorgligt nog, inte att spela i all evighet, då kommer Henderson att bli än mer viktig.

Jesper: Känns som vi kan hamna lite i samma situation som vi gjorde med Steven Gerrard för några år sen. Människan och ledaren är på ett sätt viktigare än den uppenbara kvalitén på planen stundtals. För omklädningsrummets skull vill man såklart förlänga fram tills det kommit in en ny vicekapten som på något plan kan fylla Hendersons skor. Dock kan det med tanke på den starke vice-kaptenen van Dijk nog bli aktuellt att inte förlänga Henderson vid 33 års ålder. Känns tufft att säga nu, men förläng inte.

Pelle: Hendos skadehistorik oroar en aning, men han är extremt proffsig och kommer förmodligen få samma typ av karriär som Milner. Hans inställning, mentalitet och ledarskap kommer att vara fortsatt viktigt, så som det är hos Milner nu, även när han tappar på planen. Därför tycker jag att Hendo ska få förlängt.

Alex Oxlade-Chamberlain (2023)

Tomas: Oxlade fyller 30 år 2023, men hans fotbollskropp känns äldre. Skadorna har duggat tätt under hela hans karriär och det handlar ofta om skador som håller honom borta ganska länge. Min känsla just nu är att Ox kan vara en spelare att sälja redan kommande sommar, men man får samtidigt inte glömma fördelen med att han är engelsman, något som kanske kan göra att han ändå blir kvar.

Jesper: Känns väl fotbollsmässigt lite som Lallana, en bra spelare som man inte riktigt vet hur han står sig mot andra britter. För det är ju nånstans de som han konkurrerar mot. Jag hade nog inte förlängt och försöka hitta någon yngre som kan acceptera en bänkplats initialt och utvecklas in i rollen. Nu är dom lite olika spelartyper men en sån som Harvey Barnes hade säkert kunnat göra större skillnad i Liverpool över en längre tid än vad 30+ Ox kommer göra.

Pelle: Han skulle behöva vara skadefri och tillföra mer över tid, men en stor konkurrensfördel är att han är engelsman, vilket kommer bli ännu viktigare i och med Brexit. LFC kommer behöva hålla hårt i sina engelska spelare, så jag tror att han blir kvar, såvida han inte fortsätter vara hysteriskt skadedrabbad de närmaste åren.

Xherdan Shaqiri (2023)

Tomas: Här ser jag ingen anledning att jobba för en förlängning, visst kan Shaqiri vara en nyttig truppspelare, men han är skadad alldeles för ofta och ganska ojämn i sina prestationer. Han kommer att ha passerat 30 med marginal när kontraktet går ut, jag tror inte han kommer vara kvar så länge.

Jesper: En härlig gubbe i lådan att slänga in nånstans. Däremot så är det svårt att motivera en förlängning med tanke på skadehistoriken. Allting talade ju för en flytt till Monaco och sen kom en ekonomisk kris. Förr eller senare lär Shaqiri göra större nytta i någon annan klubb. Förläng inte.

Pelle: Shaqiri är en lite märklig typ som rent mentalt klarar av att gå månader utan att få speltid för att därefter göra bra insatser när han väl får chansen, men jag tror inte att han får förlängt kontrakt. Senast 2023 kommer han att ha blivit utkonkurrerad av Harvey Elliott, som har enorm potential, bara blir bättre och dessutom är engelsman.

Naby Keita (2023)

Tomas: Det beror lite på hur han presterar framöver, vi ska absolut inte stressa fram någon förlängning, Keita behöver visa mycket mer. Sedan han kom till oss har han varit mycket upp och ner när han väl spelat, men de stora problemet har såklart varit alla skador. Det som talar för Keita är åldern, han är trots allt bara 25 år än.

Jesper: Han har fått sina chanser nu och det är nog tyvärr dags att inse Keita som en stor förlustaffär för klubben. Det är både problem med fysiken som i skador och att stå upp i Premier League känner jag. Ligan passar honom helt enkelt inte riktigt och det känns även tveksamt om Liverpools lagbygge gör det. Hade jag bestämt så hade han blivit såld redan nästa sommar.

Pelle: Keita skulle behöva leverera det kommande året för att inte säljas, men om han lyckas vara skadefri och hitta rytmen är en förlängning given. Han är bra ålder och kan bli en av Klopps kontinuitetsbärare på sikt, även om jag kan förstå om ni tycker det känns lite långsökt nu.

Sadio Mané (2023)

Tomas: Förläng! Mané kommer att vara bra i många år till, även om han passerar 30 när vi kommer till 2023 tror jag han kommer ha många år kvar på hög nivå.

Jesper: En ovärderlig spelare för Liverpool som på något sätt alltid lyckas klämma ur ännu mer spets för varje säsong som går. Finns egentligen inga som helst tvivel att han behöver förlängas, och det omgående.

Pelle: Jag tror att Mané kommer bli kvar längst av spelarna som ingår i stjärntrion. Han har bra fysik och ’kommer alltid till spel’ med en bra attityd och inställning. Tror även han skulle ha lättare att hantera en mindre roll på ålderns höst än Salah, men det är bara min spekulation.

Fabinho (2023)

Tomas kommentar: Förläng! En mycket viktig spelare i dagens trupp, han blir 30 det år hans kontrakt går ut, men han har en spelstil som jag tror kommer göra att han håller bra i många år till. Han är placeringssäker, smart och har bra tajming i sitt försvarsspel. Kanske att han blir mer mittback och mindre mittfältare när han blir äldre, men jag tror han kommer kunna vara en viktig del av vår trupp i många år framöver.

Jespers kommentar: Liverpools bästa centrala mittfältare enligt mig, och numera även bästa mittback faktiskt. Skulle lite på samma sätt som Mané kunna vara navet i laget från mittfältet och en spelare som går att bygga laget runt under lång tid framöver. Spelare med sån uppenbar kvalité ska man såklart förlänga.

Pelles kommentar: Självklart ska vi förlänga med honom, han kommer bli vår Fernandinho, om han inte redan är det. Förutom spelet verkar han vara en spelare som kan växa rent mentalt och bidra med mer och mer ledarskap i truppen.

1 kommentar
  1. Tack för mycket trevlig läsning! Intressant! Hoppas att fler uppskattar den.

    Många kloka åsikter tycker jag.

Kommentarer är stängda.