Liverpool är vidare i Champions League – och en av spelarna som tog laget vidare var en målvaktsdebutant.

Vanliga säsonger hör det inte till vanligheterna att Liverpool kastar in oerfarna spelare i viktiga matcher. Den här säsongen är som bekant ingen vanlig säsong. Massvis med skador och matcher avlöser varandra, vilket har öppnat upp för ungtupparna. Helt plötsligt har Jürgen Klopp knappt något annat val än att matcha spelare som Neco Williams och Curtis Jones i en viktig CL-drabbning. Klopp var dock på intet sätt tvingad att matcha Caoimhin Kelleher mot Ajax.

Efter matchen påstod Klopp att det var ett enkelt val att ställa Kelleher mellan stolparna mot den holländska mästarklubben. Det kanske inte var helt sanningsenligt sagt av Klopp, med tanke på att Kelleher aldrig tidigare fått speltid i varken Premier League eller Champions League, trots att Alisson Becker ju som bekant har missat ett antal matcher under det senaste året. Tidigare har det alltid varit givet att matcha Adrian i Alissons frånvaro, det har åtminstone varit intrycket för oss utomstående betraktare. I och med att Kelleher fick chansen mot Ajax kan vi konstatera att Klopp har ändrat ståndpunkt gällande vem som är lagets andramålvakt. Visst är spelschemat intensivt, men för mig råder det inga tvivel om att Adrian hade orkat stå både mot Ajax och Wolves.

Det återstår att se vem som kommer att stå mellan stolparna mot Wolves, men jag gissar på Kelleher. Det är förstås trist för Adrian, men han får skylla sig själv. Alissons skador har gjort att Adrian har fått mycket speltid, förmodligen mycket mer än han vågat hoppats på i LFC-tröjan. Han hade visserligen en positiv period i början av förra säsongen, men sammantaget har han inte tagit chansen. Tvärtom, Adrians svaga prestationer är förmodligen en starkt bidragande orsak till att Kelleher fick stå mot Ajax.

Kelleher kanske inte gjorde en jättematch mot Ajax, men han gav ett tryggt intryck och gjorde några bra räddningar. Det är mer än vad Adrian har klarat av under merparten av matcherna som han har spelat den här säsongen. Att jämföra Kelleher med Alisson går förstås inte; det är klasskillnad, men enligt min mening framstår irländaren som ett bättre alternativ än Adrian i dagsläget. Att ge Kelleher hjältestatus för insatsen mot Ajax kanske vore överdrivet, men han fick åtminstone någonting väldigt positivt att bygga vidare på inför framtiden.