[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Totaal Liverpool fortsätter på den inslagna vägen och publicerar en TL-panel även denna vecka.

Transferfönstret är fortfarande öppet och det allmänna nyhetsflödet domineras av spelarrykten. Dagens TL-panel handlar om klubbens attraktionskraft, försäljningen av Downing, Barcelonas intresse för Agger samt vilken stjärnspelare Liverpool bör rikta blickarna mot.

Den här gången består panelen av, förutom de ’vanliga’ bloggarna Jesper (@JesperEss) och Pelle (@Pelle2x) även av Jonathan (@jbostrom92) som således gör sin andra raka TL-panel.

TotaalLiverpoolFB

Liverpool har blivit nobbade av ett flertal spelare under sommaren. Hur problematiskt är det att klubben har tappat i attraktionskraft, och vad ska man egentligen göra för att öka den igen?

Pelle: Det är mycket problematiskt. Vissa utomstående betraktare inbillar sig att brist på pengar är Liverpools problem – men den bilden stämmer bara delvis. Det stämmer att FSG inte vill ge hur höga löner som helst till stjärnspelare, men i sommar har klubben – för första gången på ett tag – haft betydligt mer pengar än attraktionskraft. Man har helt enkelt haft råd med många klasspelare som hellre har stannat i sina nuvarande klubbar eller flyttat någon annanstans.

Detta är en något ovan situation för Liverpool. Den bristande attraktionskraften har naturligtvis kommit gradvis i takt med att man har missat spel i Champions League under flertalet säsonger i följd. Man brukar säga att ’framgång föder framgång’ – på samma sätt föder motgångar ja… motgångar. Liverpool har hamnat i en ond cirkel som är svår att ta sig ur. Dåliga säsonger leder till fler dåliga säsonger. Attraktionskraften har sjunkit därefter.

Man kan naturligtvis inte leva på klubbnamnet och en fantastiskt historik. Det kan man inte kräva att spelare som man vill locka till sig ska gå efter heller, eftersom spelarkarriärer är tämligen korta karriärer i relation till andra civila karriärer och varje år är väldigt viktigt. Ingen stjärnspelare vill ’slösa’ bort säsonger i sin karriär.

För att höja attraktionskraften måste Liverpool således prestera på fotbollsplanen. Och med prestera, i detta fall, avser jag i princip enbart resultat och inte så kallad ’attraktiv fotboll’. Det spelar ingen roll hur trevligt man spelar om man inte vinner någonting; eller om man överhuvudtaget inte ens deltar i turneringen där de bästa klubbarna spelar – Champions League.

Jesper: Det är framförallt väldigt problematiskt att Liverpool missat Champions League så många år i rad nu, och än mer problematiskt att man inte ens varit nära den fjärde platsen. Sen är det givetvis också problematiskt att Brendan Rodgers inte är ett stort tränarnamn som automatiskt lockar till sig de stora namnen.

Hur gör man då för att öka i attraktionskraft? I och med att det i princip är otänkbart att göra sig av med Rodgers så behövs det ett stort namn bredvid honom. Spurs har exempelvis Daniel Levy och nu även Franco Baldini i ledande positioner. Två mycket respekterade herrar i fotbollseuropa, och som i och med sin position kan locka till sig spelare som Paulinho och Soldado. Så det som Liverpool behöver göra är att göra sig av med Ian Ayre från förhandlingsbordet och låta honom hålla på med det han sköter allra bäst – dvs fixa sponsoravtal m.m. Fixar Liverpool ’en Baldini’ så kommer attraktionskraften att öka automatiskt och man kommer ha mycket större chans att locka till sig större spelare.

Jonathan Det är givetvis oerhört problematiskt att spelare som står högt upp på Rodgers lista över nyförvärv väljer att nobba klubben.

FSG har sedan man tog över klubben pratat om att ”projektet” Liverpool kommer att ta tid och projektet kommer att ta ännu längre tid så länge managern i fråga inte kan locka dom spelarna till klubben som han anser sig behöva för att göra Liverpool konkurrenskraftigt igen.

För att öka attraktionskraften så måste klubben naturligtvis tillbaka till Champions League där dom stora pengarna finns och där dom stora spelarna vill spela.

Men eftersom det har visat sig att FSG i dagsläget inte är villiga att spendera fantasisummor på spelare så måste man vara smarta, man måste se till vad man kan erbjuda, och locka med att klubben just nu är ett ”projekt” där spelare kommer att få speltid och tid att utvecklats. På det sättet kan man satsa på att värva spelare som kört fast i sina klubbar (Men som man anser har potential att lyckas) och unga talangfulla spelare som behöver utvecklas i en miljö där det spelas en positiv fotboll.

Kan man skapa en trygghet och harmoni i klubben även fast man säljer spelare då och då så tror jag att man är på rätt spår, Dortmund är ett bra exempel, man sålde Mario Götze till Bayern men investerade pengarna rätt och är knappast ett sämre fotbollslag den här säsongen. Sen krävs naturligtvis framgång för att öka attraktionskraften, men med trygghet i klubben så kommer framgången.

Downing

Stewart Downing är klar för West Ham. Hur ska man summera hans tid i Liverpool, och varför var många fans extra kritiska mot just honom?

Pelle: Downing visade visserligen en positiv formkurva under sina två säsonger i klubben, men sammanfattningsvis var han ingenting annat än en total foppvärvning. Han är en duktig spelare, som dessvärre saknar framförallt mentala egenskaper för att kunna hävda sig i en riktig storklubb. Ibland kunde man verkligen se att Downing inte var tillräckligt mentalt stark.

Samtidigt har Downing, tillsammans med ett par andra spelare, varit de som har symboliserat Liverpools extrema misslyckande med den brittiska satsningen. Det är svårt att inte tänka på Downing utan att även tänka på andra spelare, samtidigt som man heller aldrig glömmer hans prislapp när namnet kommer på tal. Just prislappen, tillsammans med den bristande mentala biten – där bristande vinnarmantalitet ingår – är nog det som folk har retat upp sig på. Det sticker även något otroligt i ögonen att en spelare som delvis värvades med argumentet att han hade bra ’stats’, hade urusla stats i Liverpool.

Jesper: Man kan summera hans tid i Liverpool som en superduperflopp av stora mått. Anledningen till att många varit så kritiska är på grund av hans (o)förmåga att slå sin ytterback – något som mer eller mindre är ett krav på yttrarna i Rodgers system.

Downings styrkor är att slå precisa inlägg på en center forward, även om han i ärlighetens namn varit rätt usel även på detta i den röda tröjan.
Sen skadade det väl inte heller att han kostade £20 miljoner och var tänkt för att komma in och bidra med spets i Liverpools anfallsspel – något han såklart misslyckats katastrofalt med.

Stewart Downing var när LFC värvade honom en utpräglad mittenlagsspelare, och det är han än idag. Därför gråter jag inte floder över att Rodgers (eller FSG?) gjort sig av med honom. Dock så tror jag att han säkert kommer göra bra ifrån sig med Big Sam’s långbollsfotboll, och mycket väl kan bli en succé i London.

Jonathan:Många med mig trodde nog att Downing skulle producera poäng på löpande band direkt i Liverpool.

Därför blev nog besvikelsen hos oss fans extra stor när så inte visade sig vara fallet och sen att han kostade stora pengar gav honom ingen fördel precis.

Dock tycker jag att han har fått orättvist mycket skit av fans genom dom här åren. Det var inte han som betalade den överdrivna transfersumman.

aggererik

Förra sommaren var Manchester City ute efter Daniel Agger. Den här sommaren gör Barcelona ett seriöst försök att värva dansken. Bör Liverpool göra allt för att behålla sin nyutnämnde vice lagkapten eller har även han ett pris?

Pelle: Liverpool. Kan. Inte. Sälja. Agger. Så är det bara. Det är omöjligt! Hans ledaregenskaper är viktiga, och symbolvärdet ännu större, med tanke på att han är nyutnämnd vice lagkapten. Han måste stanna – så enkelt är det bara.

Att Agger dessutom är en pålitlig (nåja) pjäs i ett försvar som darrade förra säsongen gör honom ännu viktigare att behålla. Både den symboliska och sportsliga betydelsen är så pass stor att han MÅSTE vara kvar.

Jesper: Självklart måste man behålla honom till varje pris. Precis som i fallet Luis Suarez så betyder inte pengar särskilt mycket för Liverpool just nu. Liverpool är ingen bank som tjänar på att lägga pengarna på hög, utan det man vill är att ställa det absolut bästa laget på benen, och det gör man inte om man säljer dansken. I nuläget finns det egentligen ingen mittback som har alla de egenskaperna som Daniel Agger erbjuder – ledarskap, bra med fötterna, vinnarskalle, villig att ta offensiva initiativ och en gigant i mittförsvaret som styr och ställer. Inte ens om Liverpool skulle få £40 miljoner så skulle man kunna locka till sig en spelare av den kalibern. Därför ser jag det som en absolut nödvändighet att behålla Agger, annars kommer LFC ha slarvat bort fjärdeplatsen innan säsongen ens börjat.

Jonathan: Har man nyss blivit utnämnd till vice lagkapten så tycker inte jag att man har något pris.

Det skulle förlöjliga klubben om man sålde en spelare som Rodgers anser ska vara en stöttepelare för laget den här säsongen, nej det skulle kännas väldigt oseriöst om Agger försvann.

Costa

Det blev ingen Diego Costa för 25 miljoner euro i Liverpool… Nämn en offensiv spelare i samma prisklass som du gärna skulle vilja se i klubben!

Pelle: Jag skulle älska att se Alexis Sanchez i den röda tröjan. Sanchez är en spelare som jag har följt sedan tiden i Udinese och även som utlånad till River Plate, och han skulle tillföra en slags spets som LFC till stor del saknar i dagsläget. Därmed inte sagt att jag tror att han kommer att dyka upp i Liverpool.

Jesper: Den jag skulle vilja se i Liverpool är utan tvekan Luis Muriel. Muriel är en naturbegåvning med fantastisk teknik, speed och avslutningsförmåga i ett. Väljer han bara rätt klubb i framtiden så kommer han bli en framtida storstjärna.

En annan spelare jag tycker man bör hålla koll på, men som inte kostar 25 miljoner euro, är Montpelliers Remy Cabella. Han är enligt mig en oslipad diamant som skulle kunna utvecklas till nånting riktigt riktigt bra. Cabella är en ’tricky’ tvåfotad ytter med bra teknik, snabbhet och målfarlighet. Såhär långt i karriären har han varit en något ojämn spelare, men med tanke på vilken situation Liverpool befinner sig i där man har svårt att locka till sig spelare så tycker jag att den 23-årige fransmannen helt klart är värd en chansning.

Jonathan:Jag skulle väldigt gärna vilja se Iker Muniain i Liverpool. Det är en spelare med stor potential som verkar ha kört fast i sin utveckling.

Han var väldigt het när Bilbao charmade hela fotbollsvärlden i Europa League. Men sen har det blivit tyst.

Att han också trivs bäst till vänster som offensivmittfältare tycker jag öppnar upp ännu mera för en värvning, då det är något som Rodgers eftersöker.

Sen är det naturligtvis svårt att spekulera i om Liverpool skulle stå som första val för Muniain om han deklarerade att han vill lämna Bilbao, det Liverpool då kan erbjuda är en plats där han kan hitta tillbaka till formen. Man måste våga chansa med spelare som befinner sig i den här situationen om man anser att potentialen finns, och i det fallet så finns onekligen potentialen.

* * *

(Vänligen observera att dessa svar skrevs innan Willian blev ett hett rykte, och att han ändå kommer att kosta mer än 25 miljoner euro)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
  • Haha! Kul att du gillar programpunkten 🙂

 1. Vad tycker ni om Willian då?

  Själv är jag så trött på att bli besviken så jag har ställt in mig på att vi inte värvar honom redan nu..

 2. Tycker nästan lite synd om Agger, i sina bästa år och önskad av självaste FC Barcelona, och så är han ändå trogen oss.
  Tänk troliga scenariet vi kommer harva vidare o sluta 6-8 närmsta åren, vad bittert för killen…

  • Han har ju dock varit med på hela resan, där ibland en CL-final. Så det är ju inte direkt att han bara har harvat bort sin karriär för att kämpa om EL-platser…

 3. Gött tugg. Den här panelgrejen hade varit idealistiskt för en podcast, över Skype t.ex. Då kunde det bli en djupare diskussion, följdfrågor osv. Vet norska filmbloggen Montages gör sina podcasts över Skype (filmfrelst kallar de det), montages.no

  • Det hade varit skoj ja, men kräver extremt mycket jobb! 🙂

  • Säker? Ett samtal, rec och snacka 20-30 min 🙂

  • Jag gillar tanken med att det ska vara naturligt och oklippt. Det känns charmigt.

   Nackdelen är att det då skulle behöva vara extremt uppstyrt, annars skulle risken för att det skulle bli extremt rörigt vara överhängande.

  • Som redan har sagts så skulle det behöva klippas, läggas till musik och fixa intro, bumper m.m

   Sedan skulle man få ringa runt och höra när folk hade tid att spela in, förbereda ämnen man skulle prata om, eventuellt förbereda lite svar och följdfrågor.

   Det skulle också ta tid att lägga upp själva podcasten då det tex kostar att lägga upp en podcast på iTunes…och sist men inte minst skulle det behövas en cover-bild.

   Så att det bara är att trycka på REC är ungefär som att säga, det är väl bara att skriva (ett blogginlägg)

  • Okej. Jag tycker du får det att låta svårare än vad det är, och ser problemen istället för möjligheterna. Man kan ju sänka ambitionsnivån. Ett samtal på 3 pers på Skype behövs väl inte så mycket planering och ringa runt om ni har dagsjobb och är hemma på kvällarna? Tycker också det kan vara oklippt, utan musik och cover osv.

   Tanken med följdfrågor är ju att man fyller i varandra och inte alla svarar samma sak i skrift och det blir ett naturligt samtal istället för så uppstyrt/planerat.

   Går lägga upp gratis ljudklipp på Soundcloud.com

   Men det var bara ett önskemål/förslag, om det inte går så går det inte.
   No stress!

  • Det är givetvis inte ’rocket science’ att göra en podcast, men vi har tyvärr inte tid att göra det i dagsläget. Jag gillar personligen inte helt ’naturligt’ upplägg utan musik, cover etc. Vi får se hur det blir i framtiden.

 4. nja det ska ju klippas lite med.
  LFCpodcasten finns ju, den är ju ärligt talat, sådär.

 5. Vadå synd om agger, tänk att få spela i världens finaste klubb hela sin karriär. Det hade jag i alla fall nöjt mig med.

 6. Har inte riktigt koll på honom längre men vad hände med Griezmann? Borde vara en perfekt värvning… Var iaf riktigt vass för nått år sen. Tror han är typ 21år bara. Kvick, teknisk, bra passningar…