[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Vi skriver olika slags inlägg här på Totaal Liverpool. En inläggstyp som inte har figurerat särskilt frekvent på bloggen är panel-upplägget, där flera skribenter besvarar flertalet aktuella LFC-relaterade frågor. Vi har publicerat den här typen av inlägg under de senaste veckorna och fortsätter på den inslagna vägen även denna.

Transferfönstret är fortfarande öppet, med allt som det innebär. Dagens TL-panel handlar mestadels om transferrelaterade frågor, men även nyförvärvet Aspas kommenteras.

Den här gången består panelen av, förutom bloggaren Pelle (@Pelle2x), Robin Karlsson (@KongoKarlsson), samt Jonathan (@jbostrom92) som således gör debut i TL-panelen.

TotaalLiverpoolFB

Iago Aspas har sett vass ut på försäsongen. Vad kan man egentligen förvänta sig att spanjoren ska tillföra under säsongen?

Pelle: Jag gillar Aspas är en vass spelare med vinnarmentalitet. Liverpool kommer troligtvis att behöva en succé från Aspas om laget ska komma i närheten av de ytterligare 20 ligamål som Rodgers eftersträvar. Det är min fulla övertygelse att Aspas kommer att bli snudd på ordinarie i startelvan, även om det naturligtvis delvis beror på vad som händer under resterande del av transferfönstret.

Om man ska översätta dessa ord till siffror, vilket folk brukar gilla när man gör, så tror jag att Aspas kommer att göra 10-12 ligamål, vilket skulle ha gett betyget ”VG” när jag gick i skolan. Överlag har jag alltså positiva känslor kring den här spelaren.

Robin: Jag väntar mig ingen dundersuccé från Aspas, men jag tror han kommer att kunna tillföra en del. Mycket beror på vad som händer med vår offensiva besättning under senare delen av transferfönstret, men som det ser ut nu ser jag honom som en duktig spelare som definitivt kan göra skillnad när han får chansen. Om han blir en startspelare låter jag vara osagt, men förhoppningsvis får vi se honom riva upp ett par försvar under säsongen.

Jonathan: Som frågan lyder så har Aspas onekligen sett pigg ut på försäsongen. Jag tänker dock inte förvänta mig några stordåd från våran nya spanjor.

Tanken med våra tidiga värvningar i transferfönstret var att dom skulle öka konkurrensen och höja kvalitén ytterligare i truppen, Något som absolut inte ska underskattas. Men jag kan inte se att dom här värvningarna skjuter oss till en Champions League plats.

Truppen behöver spetsas till med 1-2 spelare som går rakt in i den nuvarande startelvan för att värvningarna av Alberto, Aspas och Touré ska få den effekt som jag tror att Rodgers önskade.

Vad ska man då förvänta sig av Aspas?

Det är svårt att säga då jag tycker att hans truppstatus är svårläst. Mycket beror på ur aktiviteten på transfermarknaden kommer att se ut under Augusti. Något som dock är tydligt är att han inte är tänkt som något startspelare eftersom Rodgers fortfarande letar efter en till offensivspelare. Han har dock till sin fördel att han visat sig vara väldigt mångsidig på försäsongen.

Jay Spearings dagar i Liverpool ser ut att vara räknade. Hur ska man sammanfatta hans tid i klubben?

Pelle: Det är lustigt. Många talanger får väldigt få chanser. För få. Eller inga chanser alls. I Spearing fall har vi att göra med en spelare där situationen är den totalt motsatta; jag skulle vilja påstå att han har fått för många chanser i Liverpools A-lag. Om man bortser från att han är en egen produkt, har stort klubbhjärta och kämpar hårt – tack vare vilka kvalitéer har han startat 30 PL-matcher för LFC?

Jag önskar definitivt Spearing lycka till i sin fortsatta karriär som fotbollsspelare, men jag kommer inte att sakna honom den dagen han säljs. Och den dagen kommer troligtvis snart.

Robin: Allas vår Spearo har funnits med i Liverpools trupp i kanske lite väl lång tid. Han hade en period då han fick chansen, men tyvärr känns det som om han aldrig har varit tillräckligt bra för LFC. En lojal kämpe med stort Liverpoolhjärta som trots detta förmodligen inte kommer bli allt för saknad. Ett stort lycka till önskar jag honom vart han än hamnar.

Jonathan: Jag vill även i den här frågan spinna vidare på det jag pratade om vikten av truppens utveckling med värvningarna av Alberto, Aspas och Touré.

Jag tror utan att veta eller känna Jay Spearing att det är en bra kille som har gett allt under sin tid i Liverpoool. Tyvärr räcker inte det om Liverpool ska bli ett topplag i världens bästa liga, kvalité måste genomsyra hela truppen och då duger det inte med spelare som Spearing. Det är skönt att se att Rodgers har börjat rensa bland dessa medelmåttor.

För om vi kan byta ut spelare som Spearing mot låt oss säga Alberto så vågar jag säga att vi har fått en rejäl kvalitets höjning när man jämför spelare mot spelare, vilket då kommer att leda till att truppen får en högre kvalité.

Kort och gott så är det här en spelare som har fått ett par år för mycket i Liverpool. Man borde kunnat se tidigare att det här inte skulle kunna bli en varken en startspelare eller truppspelare.

Liverpools värvningsstrategi har tydligt bytt fokus från brittiska spelare och andra med erfarenhet av Premier League till spelare från andra ligor. Rätt eller fel?

Pelle: Rätt, såvida man vill få mycket kvalitet som möjligt vis de pengar som man spenderar. Rent generellt sett, är spelare som nyligen har gjort en stark PL-säsong de mest övervärderade på hela den globala spelarmarknaden, tycker jag. De blir stundtals löjligt uppskrivna och är helt inte värda pengarna som deras klubbar kräver.

Liverpool applicerade egentligen inte den brittiska strategin under särskilt många fönster, men den hann förstöra mycket. Man blev helt enkelt lurade vid flertalet stora övergångar. Man blev lurade av Newcastle när Carroll köptes. Man blev lurade av Aston Villa när Downing köptes. Och man blev lurade av Sunderland när Henderson köptes.

Vanligtvis är jag en stor anhängare av att hålla sig till strategier; hålla en konsekvent linje och veta vad man vill. Förutsättningen för att en strategi ska vara vinnande är dock att strategin i sig är genomtänkt och intelligent. Det var inte Liverpools strategi när man köpte spelare efter spelare från PL-klubbar. Om den strategin var genomtänkt, så kan man lugnt konstatera att Comolli & co tänkte fel.

Jag är övertygad om att alla som följer flera ligor är lika övertygade som jag om att PL inte är en prisvärd liga och att det finns mängder av klasspelare i andra ligor. Därmed inte sagt att man aldrig bör värva PL-spelare.

Robin: Med tanke på de överpris som ofta betalas för brittiska spelarna är det naturligtvis positivt. På samma gång är det ofta olika variabler som spelar in i varje fall. Exempelvis Mignolet kommer ju med erfarenhet från just Premier League och jag tror det är viktigt att bibehålla en stomme av spelare som har just denna rutin. Vi vill naturligtis ha ett så bra lag som möjligt, men personligen anser jag det är tråkigt om vi får allt för många icke-britter i vårt lag. Förhoppningsvis kan vår ungdomsakademi fortsätta leverera brittiska talanger så som Sterling, Ibe, Wisdom mfl för att säkra framtiden av engelsmän i vår trupp. I dessa tider är det måhända en utopi, men det hade varit fantastiskt att få se ett LFC baserat på spelare från de ”egna leden” som är spetsat med lite briljans utifrån.

Jonathan: Med facit i handen är det givetvis enkelt att säga att det är helt rätt, men jag tycker ändå inte att man helt ska släppa fokus från Premier League, Daniel Sturridge är ett bra exempel på att det faktiskt går att hitta guldkorn.

Men givetvis så ska man vara försiktig med att slänga ut för stora summor, men den erfarenheten tror jag att man har gjort. Man ska framförallt inte gå på ”hypen” och betala stora summor för spelare som presterat bra under en säsong.

Michu är ett bra exempel här tycker jag. En väldigt smart värvning av Laudrup för den minimala summan han betalade, vilket också minskar risken för att få en ”floppstämpel” på sig. Om ett lag idag skulle få för sig att köpa loss Michu så skulle han kosta betydligt mera, skulle han vara värd säg 10-12M? Nej.

Man får helt enkelt inte gå på ”hypen” och få panik och slänga ut fantasisummor på spelare där kvalitén inte motsvarar deras prislapp. Sen vart den spelaren spelar i för liga tycker jag spelar mindre roll, allt handlar om att värdera rätt.

Liverpool ville signa en målfarlig mittfältare (Mkhitaryan) men misslyckades. Bör man försöka värva någon annan eller kan Allen och Henderson hantera den rollen på ett acceptabelt sätt?

Pelle: Liverpools lagbygge är ett pussel där massa pusselbitar saknas. Åtminstone om det är meningen att pusslet ska knipa en CL-plats. Jag tycker inte att det finns något hållbart argument för att inneha en tro om att Henderson eller Allen helt plötsligt skulle utvecklas till offensiva spetsspelare. Visst är de skickliga fotbollsspelare med kvalitéer, men vad gäller mål och assist – som man faktiskt rent konkret vill ha ut från spelare på den offensiva mittfältspositionen – så saknar de tillräckligt stora offensiva kvalitéer för att kunna bidra i önskad utsträckning vad gäller den specifika rollen, tycker jag.

Precis som fallet är på flertalet andra positioner/roller i laget, så måste Liverpool ge sig ut på marknaden och identifiera (och därefter signa) en spelare i denna specifika roll. Mkhitaryan hade varit suverän, men man har naturligtvis flera ’target’ för varje position där man vill förstärka. Det ska bli verkligt intressant att se vilken offensiv mittfältare som man rekryterar i slutändan – jag är nämligen övertygad om att det blir någon.

Robin: Jag tycker att Pelle beskriver det bra i inlägget ”Livet efter Mkhitaryan” då han skriver att: ”Dessvärre, även om de är duktiga spelare, så är de långt ifrån armernierns klass vad gäller offensiva attribut.”

Detta är något jag håller med om. Jag anser att både Hendo och Allen saknar det där lilla extra som en spelare i den positionen behöver ha. Jag tycker emellertid att Coutinho är mycket bättre centralt än på en kant och även om han inte är exakt samma spelartyp så tycker jag vi ska satsa på honom som vår ständiga nr. 10. Nu när dessutom Downing ser ut att lämna skulle jag tycka att en målfarlig ytter av klass kan prioriteras istället. Trots en något mer defensiv utgångsposition får vi hoppas att våra andra mittfältare orkar med att fylla på i straffområdet vid behov.

Jonathan: Jag tyckte att Allen visade fina offensiva kvalitéer mot Olympiakos och kan han bli ännu mera bekväm i den positionen så varför inte?

Henderson tycker jag saknar spetsen för att spela på en position där det krävs att man är kreativ och kan skapa något i den sista tredje delen.

Henderson är dock en spelare som jag tycker man bör behålla, han håller tillräcklig kvalité för att vara en god truppspelare (Tillskillnad från Spearing).

Allen är intressant på det sättet att han kan användas på olika positioner på mittfältet och mot lag där vi ska vara spelförande så tycker jag att han ska spela på Lucas position, då jag anser att det skulle skapa en till dimension i spelet om vi spelade med en deffensiv mittfätare som faktiskt har fötter.

Så sammanfattningsvis så tycker jag att prioritet inte bör läggas på att köpa in en målfarlig mittfältare. Dom pengarna bör spenderas på en mittback och vänsterback, för där börjar det se väldigt tunt ut.