Panelen är tillbaka! Den här gången avhandlas intressanta ämnen som varför Wolves är så svårspelade, Minaminos debut och Shaqiris framtid i klubben.

* * *

Liverpool tog en knapp seger mot Wolves, som också har gjort livet besvärligt för Manchester City de senaste åren. Vad är det som gör att Wolves kan störa ligans bästa lag?

Coffe: Wolves har onekligen kommit långt med sitt projekt, saknar fortfarande spets på en del platser där det finns tydlig förbättringspotential, vilket skulle kunna underlättas ju mer deras status höjs. Dessvärre riskerar det även att gå precis åt andra hållet och att de istället köps sönder på de diamanter de har. Framförallt har de en stark centrallinje att falla tillbaka på samtidigt som det finns flertalet spelare som kan göra det oväntade. Traore kan t.ex. bli riktigt dyr för den som avser lägga vantarna på honom. Har han en rimlig klausul bör Liverpool vara väldigt intresserade.

Tomas: Wolves har gjort väldigt mycket bra, de är bra organiserade och har spetsspelare på viktiga positioner. Spelare som Neves, Jimenez och Traore hade gått in i de flesta topplag i ligan, har man den typen av spelare kan man alltid hota offensivt. Jag har inte sett så jättemånga matcher med dem då de mött lag från den undre halvan, men jag har förstått att de brukar ha vissa problem med att skapa chanser mot lag som ligger lägre, det behöver de inte oroa sig över när de möter lag i toppen. Mot lag som ligger högre kan de ta sig in bakom backlinjer, med tryggt passningsspel och snabba spelare och därigenom skapa målchanser på ett effektivt sätt. En sak som jag reagerat över när vi mött dem är hur pass skickliga de är på att hålla i bollen, de blir inte så stressade som man kan se många andra lag bli. Väldigt roligt också att se utvecklingen hos Conor Coady, som gör det riktigt bra centralt i backlinjen och lyckats klamra sig fast i startelvan trots att laget är något helt annat idag än när han kom till klubben.

Pelle: Wolves är ett välorganiserat lag som klarar av att hantera ett högt bolltempo och som har många spelare som är tillräckligt skickliga i passningsspelet för att kunna spela sig ur många pressade situationer. Deras offensiva spel är också som allra bäst när de får stora ytor att vända spelet på, vilket får i större utsträckning mot Liverpool och Manchester City än i andra matcher. Deras utmaning blir att få till ett bättre och mer effektivt eget spel i matchbilder där de äger bollinnehavet och möter låga försvar. De har problem vid den typen av matchbilder, men jag skulle å andra sidan vilja påstå att Liverpool och City är de enda PL-lagen som verkligen kan bryta ner låga motståndarförsvar på kontinuerlig basis.

* * *

Minamino har gjort sin PL-debut för Liverpool. Hur tycker du att han såg ut mot Wolves?

Coffe: Jag tycker att Minamino såg stark ut i sitt beslutsfattande, förlorade sällan bollen och valde oftast rätt passningar. Löpte mycket och ville ständigt vara spelbar, tyvärr fick han inte bollen så mycket, rörelsen skapade ändå ytor för andra och när hans lagkamrater börjar lita mer på honom så tror jag också han kommer tillåtas vara mer involverad. Än så länge har han inte visat att han kan slå ut sin spelare på samma vis som Salah och Mane, något som krävs om han ska göra verkligt avtryck på den högsta av nivåer.

Tomas: Jag tyckte han visade en del fina tendenser i den första halvleken, för att sedan falla ur matchen mer och mer i den andra. Han såg bolltrygg ut, men valde ofta enkla lösningar och gjorde inte så mycket för att hota. Det här är såklart förståeligt, med tanke på att det var en debut och dessutom en debut som nog kom tidigare i matchen än han räknat med. När han blir mer varm i kläderna kommer vi nog få se honom ta för sig mer, det finns trots allt många lättare lägen att debutera än borta mot Wolves. Jag skulle säga att insatsen var godkänd, varken mer eller mindre.

Pelle: Minamino briljerade vid några mottagningar och vändningar, men gjorde annars ett stabilt och rutinerat intryck genom att spela enkelt och inte överarbeta situationer. Jag gillade hans rörelsemönster utan boll, men det märktes att han fortfarande inte är samspelt med lagkamraterna, vilket ju är fullt naturligt. Han är duktig på att hitta fria ytor och han kommer nog gå mer passningar i farliga ytor när mittfältarna har lärt sig hans löpmönster. Sammanfattningsvis en helt okej debut.

* * *

Klopp förväntas mönstra flertalet talanger i FA-cupmatchen mot Shrewsbury Town. Vilka spelare ser du mest fram emot att se i den drabbningen?

Coffe: För tillfället känns väl Minamino, Elliott och Jones mest spännande, och hoppas de tar tydliga ledarroller i en sådan här match. 

Tomas: Jag hoppas verkligen att Harvey Elliott startar, han är alltid spännande att se. Han har de där egenskaperna som gör att det blir intressant nästan varje gång han har bollen, kombinationen av snabbhet, teknik och en bra blick gör att han har alla förutsättningar att knacka till dörren hos förstalaget på allvar långt innan han lämnar tonåren. Jones är såklart en annan spelare som är rolig att se, kan han fortsätta ta för sig på seniornivå efter den imponerande insatsen mot Everton?

Pelle: Elliott är en spelare som är omöjlig att inte älska som LFC-supporter och förmodligen omöjlig att inte ogilla som motståndarsupporter. En kaxig spelare som har en självklarhet i sin utstrålning och som fångar ens uppmärksamhet när han är på planen. En väldigt sevärd spelare, så han är den som jag ser fram emot att se mest.

* * *

Gomez går från klarhet till klarhet. Bör han numera betraktas som den bästa engelska mittbacken?

Coffe: Lätt att bli biased här tycker jag, visst Gomez är bra men att han ska bli en stjärna för England det närmsta decenniet är inget jag kan skriva under på riktigt än. Vi har tydligt sett att han haft djupa dalar, och hade det inte varit för skador på Matip och Lovren den här säsongen så hade han själv förmodligen inte fått spela efter sin svaga inledning. Med det sagt så har han gjort det föredömligt sista tiden och förtjänar sin hype, men vi får heller inte glömma att han spelar jämte den i särklass bästa försvararen jag någonsin skådat. Det underlättar.

Tomas: Ska man se till formen just nu är det svårt att hitta någon annan engelsk mittback som är bättre, Harry Maguire har inte fått något lyft hos United och John Stones har det jobbigt i City. Jag tyckte redan förra gången som Gomez var inne som mittback med van Dijk, innan skadan mot Burnley, att han var en av de absolut bästa mittbackarna i England, nu har han varit ännu bättre än då. Det ska dock sägas att de flesta backar som får spela bredvid van Dijk ser ut som en världsklassförsvarare, så jag skulle nog säga att Gomez behöver visa sin förmåga utan holländaren någon gång innan man kan slå fast att han är den bäste. Personligen gillar jag Gomez, trots alla skador han haft på vägen fram har han fortsatt att utvecklas. Om han får vara skadefri ett tag nu tror jag den här frågan kommer att svara sig själv.

Pelle: Gomez är säkerligen den mest formstarka just nu, men jag tror att Maguire och Stones också hade briljerat brevid van Dijk. Gomez är inne i ett fantastiskt stim, precis som många andra i laget, men om man bortser från form och endast ser till kvalitet tycker jag ändå det är ganska jämnt skägg mellan honom och Maguire. Det går att argumentera åt båda hållen mellan dem, det är enkelt att kritisera Maguire nu, men Gomez hade nog inte briljerat lika mycket om han spelat för United som han gör i dagens Liverpool. Stones måste steppa upp igen innan han får vara med i diskussionen på allvar.

* * *

Flera klubbar rycker i Shaqiri. Enligt brittiska tidningar kan han lämna för €30m , men inte förrän i sommarens transferfönster. Hur hoppas du att Liverpool gör med den robusta schweizaren?

Coffe: Jag tycker att vi borde sälja honom, Liverpool är en attraktiv plats för många spelare just nu så det är bara att utnyttja tillfället att göra en uppgradering.

Tomas: Shaqiri har inget flyt nu, så fort det kommer möjlighet till speltid så drar han på sig en skada och blir borta några veckor. Det känns lite som att han aldrig är frisk när vi verkligen behöver honom och det är trist. Han har visat några gånger att han är en skicklig spelare, en matchvinnartyp som kan blixtra till och skapa chanser ur ingenting, men får vi ett bra bud skulle jag inte protestera om vi sålde honom. Det kan nog bli tal om att värva lite mer den kommande sommaren och då behöver vi också sälja några spelare. Jag tycker att det är alla skador som talar emot honom främst, samma sak skulle kunna sägas om Keita, men där handlar det om en spelare som skulle kunna vara ordinarie om han var skadefri, den toppen har inte Shaqiri.

Pelle: Det finns egentligen två problem med Shaqiri; det ena är att alla skadorna gör att man aldrig riktigt kan lita på att han kommer till spel, det andra är att Klopp inte heller tycks lita på honom. Kanske hör dessa två problem ihop. Med det sagt, är det ändå troligt att Liverpool kommer att behöva honom i några enstaka matcher innan den här säsongen är över. Därför bör man behålla honom säsongen ut men sälja i sommar, såvida man inte kan hitta en riktigt bra ersättare redan nu, men det verkar knepigt – om man inte dammar av intresset för Lemar?

1 kommentar
  1. Kan vi få €30m för Shaqiri så tycker jag också det är läge att sälja, han har svårt att hitta en roll i laget där han får kontinuerlig speltid och dessutom är han skadad för ofta. Inga problem med att låta Harry Wilson ta hans plats i truppen nästa säsong enligt mig.

Kommentarer är stängda.