Panelen är äntligen tillbaka och tar upp aktuella ämnen som morgondagens stormatch, Minaminos roll, potentiella nyförvärv och Mohamed Sissoko!

* * *

Manchester United är den enda klubben som lyckats ta poäng av Liverpool i Premier League den här säsongen. Hur går morgondagens match och varför?

Tomas: Det finns egentligen ett enkelt svar på den frågan, vi vinner, eftersom vi är minst en klass bättre. Vi har bättre spelare på varje position och sitter bättre ihop som lag. Tyvärr är det inte så enkelt, United har bra resultat mot lag i toppen, de slog ju trots allt City på Etihad för några veckor sedan och har ett lag som är bra anpassat efter att spela på kontringar. Om Rashford är frisk kommer han att vara ett hot, men kommer vi upp i vår vanliga nivå ska det inte spela någon roll. Vi ska vinna den här matchen, oavsett hur bra United gör det på Anfield är det vår hemmaplan och vi som är det bästa laget.

Jesper: Det känns lite som att kraven börjar bli orimligt höga, i alla fall om man ska gå till sig själv. Jag kommer nämligen se allt annat än 3 poäng som ett stort misslyckande, och det säger en del om både Uniteds oförmåga samt Liverpools galna ligafacit den här säsongen. Förväntar mig att Liverpool tar tag i taktpinnen från start likt matchen mot Leicester, dominerar bollinnehavet stort och får hantera några strökontringar från United. Nu såg jag Rashford gå ut skadad i deras match i veckan mot Wolves, och visst finns det några orosmoln kring Martial och James. Men med en utvilad ordinarie elva så städar Liverpool normalt sett över United med ett par bollar i första halvlek och spelar sedan av resterande delen av matchen.

Pelle: Jag kan tycka att Liverpool har visat United en överdriven respekt de senaste åren. Ifjol fick de som bekant flera tidiga skador men min känsla var att vi ändå inte satte gasen i botten. Den här säsongens prestation på Old Trafford var inte heller särskilt vass, även om Liverpool var bättre över 90 minuter och normalt sett hade vunnit matchen. Visst har United några spelare som definitivt utgör hot i spelvändningarna, men LFC har vunnit mot betydligt bättre lag den här säsongen och jag förväntar mig 3 poäng imorgon. Det vore förjävligt att inte få plusstatistik på United den här säsongen. Tippar på 3-0-seger till Reds i morgondagens match.

* * *

Takumi Minamino är blott några veckor in på sin LFC-karriär. Hur hoppas du att Klopp kommer att använda honom under den återstående delen av den här säsongen?

Tomas: Jag tror Minamino främst är värvad för nästa säsong, Klopp brukar inte släppa fram nya spelare direkt och nu kommer Minamino till ett välfungerande lag, som dessutom börjar få tillbaka skadade spelare. Det finns ingen som helst anledning att jäkta med japanen, vi kan låta honom komma in i laget på samma sätt som Fabinho och Robertson, ge honom speltid i cupen och låta honom få några inhopp i ligan. Skulle det vara så att han visar tillräckligt när han får de chanserna ska han såklart konkurrera som de andra, men jag tror Klopp främst kommer att låta de spelare som inledde den här resan avsluta den.

Jesper: Förhoppningen är att han ska matchas in långsamt i laget på samma sätt som Robertson och Fabinho när dom kom till klubben. Fokus just nu borde ligga på att få upp tempot på träning och jobba upp den taktiska delen. Utöver det får vi väl hoppas på att Liverpool kan gå bra i FA-cupen och på så sätt ge Minamino lite speltid från start. Nu startade han ju senast mot Everton i en anfallsposition, men jag hoppas vi får se honom i fler positioner framöver för att hitta var han passar in bäst i det röda lagbygget. Tålamod helt enkelt.

Pelle: Om laget slipper offensiva skador kommer nog speltiden att bli ganska begränsad för Minamino. Möjligtvis att han kan få starta någon match i ligan när spelschemat blir tufft igen, i samband med CL-veckor. Annars är utgångstipset att han får göra ett inhopp lite här och där. Nästa säsong blir en helt annan sak – då kommer han att vara inkörd i lagets sätt att spela och mer samspelt med lagkamraterna.

* * *

Danny Murphy anser att Jack Grealish vore en förstärkning och därmed bra värvning för Liverpool. Vad tror du om att signa honom i framtiden?

Tomas: Grealish är bra och han är engelsman, det är såklart en bra kombination när en spelare ska värvas. Det är dock en dålig kombination när en spelare ska prissättas, att värva honom skulle vara enormt dyrt och att döma av det jag sett hittills skulle han inte vara aktuell för en plats i vår startelva. Ska vi lägga de pengarna han skulle kosta kan vi hitta bättre spelare.

Jesper: När gav Danny Murphy senast ett vettigt råd? Det är faktiskt få pundits i England som jag lyssnar mindre på än just Murphy. Den enda som slår honom skulle möjligtvis vara den otroligt platta Michael Owen. Om vi däremot ska försöka ta den här åsikten på allvar så är Grealish såklart en helt okej Premier League-mittfältare, i form är han till och med rätt bra. Aston Villa bygger däremot sitt spel runt honom. Det tror jag passar både hans självbild och gynnar hans spelförmåga lite extra. I Liverpool hade han på sin höjd varit en alibispelare som fått några sporadiska inhopp. Utan den kontinuerliga speltiden och en central roll i laget tror jag inte man får ut särskilt mycket. Jag hoppas därför både för Grealish och Liverpools skull att den här affären aldrig blir av.

Pelle: Grealish är en spelare som jag respekterar. Han har en stil som provocerar många och har förmodligen fått mycket skit genom åren, men efter 3 år som bärande spelare för Aston Villa i the Championship unnar jag verkligen honom framgången som han just nu upplever i Premier League. Om Liverpool fortfarande hade kämpat om fjärdeplatsen hade han varit ett väldigt intressant alternativ, men nu leder laget ligan i stor stil och säkert på en ny CL-titel, därför är min förhoppning att man höjer ribban på transfermarknaden också. En spelare som Kai Havertz är yngre och har, enligt mitt tycke, större potential än Grealish. Så Grealish är absolut en duktig spelare men Liverpool bör sikta högre, i alla fall vad gäller dyra nyförvärv, för Grealish skulle ju onekligen bli väldigt dyr. För dyr för att köpas in som truppbreddare.

* * *

Liverpool har haft en fascinerande tendens att värva PL-degraderade spelare de senaste somrarna. Om du får välja en spelare från ett lag som du tror kommer åka ur ligan den här säsongen, vem skulle du välja?

Tomas: Jag tror att Norwich kommer att åka ur och där finns det spännande spelare, jag tänker främst på Max Aarons. Född 2000, främst högerback, men kan även spela till vänster. Han skulle vara bra att få in i truppen, för att avlasta våra ytterbackar en aning. Han är dessutom duktig offensivt, även om inläggen kanske inte hittat rätt så många gånger den här säsongen och skulle kunna göra att vi får ett större offensivt hot på högerbacken än när Gomez spelar där. Jamal Lewis i samma lag vore även han en spännande spelare att få in, där finns det också potential att bli en bra ytterback.

Jesper: Inte helt lätt att tippa vilka som åker ur, även fast min förhoppning är att Burnley blir ett av lagen. Jag tror det kommer krävas en skräll för att Liverpool ska värva från ett lag som åker ur. I Brighton finns Trossard, i West Ham finns spelare som Haller och i Watford finns både Doucouré och João Pedro (som redan ryktats till LFC). Däremot känns det väl relativt klart att Norwich spelar i Championship nästa säsong. Där tycker jag Todd Cantwell är den klart mest intressanta spelaren. I dom matcher jag sett har han varit riktigt lurig och en av få med genomgående hög kvalité med x-faktor hos kanariefåglarna. I mitt tycke är det lite James Maddison över honom som med lite förädling säkert kan bli en fin offensiv joker för ett bättre lag. Dessutom är Cantwell en rätt låg risk att ta in med tanke på ålder och nationalitet.

Pelle: I mitt resonemang får grundantagandet bli att Aston Villa, Bournemouth och Norwich åker ur, de ligger på de 3 sista platserna nu och kan mycket väl sluta där när ligan är färdigspelad också. Ryan Fraser, vars kontrakt går ut efter säsongen, på free transfer skulle kunna fylla ut truppen på ett bra sätt om typ Shaqiri lämnar kommande sommar. Emi Buendia, Jamal Lewis och Max Aarons är också intressanta spelare som inte bör följa med Norwich ner. Aarons vore förmodligen mitt val, eftersom han skulle kunna backa upp på bägge ytterbackspositionerna, men Lewis ligger hack i häl. Skulle inte bli ett dugg överraskad om Liverpool plockar in Lewis i sommar.

* * *

Häromdagen aviserade Momo Sissoko, 34, att han lägger ner spelarkarriären. Vilket är ditt bestående minne av honom?

Tomas: Innan ögonskadan var Sissoko en riktigt bra defensiv mittfältare, han hade de där spindelbenen som vi idag kan se Fabinho kasta ut när man tror han är passerad. Efter skadan blev han aldrig sig själv igen och främst var det hans spel med bollen som inte höll tillräcklig nivå. Den matchsekvens jag minns bäst från hans tid hos oss är en väldigt märklig situation från en match mot United, jag minns inte vilket år det var eller hur matchen slutade. Jag minns dock väl hur Sissoko, i en relativt opressad situation i mittcirkeln, av någon anledning sparkade bollen högt, rakt upp i luften. Det var inte en vanlig rensning, han kom nära en studsande boll och verkade mest sugen på att se hur högt han kunde skjuta den. En oerhört märklig situation, jag har försökt söka upp den igen, men inte hittat, så jag hoppas att det inte bara är något jag drömt.

Jesper: Mitt mest bestående minne av Sissoko är hans medverkan i en personlig favoritsång från The Kop, nämligen ”We’ve got the best midfield in the world”. Xabi Alonso, Momo Sissoko, Gerrard and Mascherano. Ingen dålig kvartett att vara del av och även fast Momo inte nådde nivån som de övriga tre gjorde så tyder det ändå på vilken fin höjd som Sissoko visade stundtals under hans Liverpool-period.

Pelle: Sissoko är en sådan spelare där det verkligen finns ”ett före och ett efter”. Syftar förstås på ögonskadan. Jag minns särskilt en match mot Chelsea där han vann massvis med dueller – ibland med oschyssta medel – och spelade väldigt tufft mot deras mittfältare med Ballack i spetsen. Han var ju en fysiskt stark duellspelare som hade stora tillgångar i spelet utan boll, men kanske inte var lika bra med densamma. Innan ögonskadan var han ett väldigt bra komplement till andra (skickligare) mittfältstyper.

2 kommentarer
  1. Trevlig artikel och skoj att ni ger er på att sia ang framtida värvningar!

    För att fortsätta på inslagen väg. Hur tror ni att klubbarna idag hade sett på en en eventuell värvning mellan Liverpool- Everton/Everton-Liverpool? Bara för 10-15 år sedan hade det känts omöjligt, men idag är min bild att det skulle vara lösbart. Syftar då såklart inte att Everton skulle kunna köpa någon spelare som vi egentligen inte vill sälja, utan snarare en spelare som t ex Shaqiri som inte har en självklar plats i vårt lag just nu.

    Beror det på att klubbarna vandrat åt motsatta håll styrkemässigt, eller är det de mer öppna transferklimatet i kombination av pengar och annan ägarbild som förändrat möjligheten till detta?

    Eller är det kanske jag som har en helt felaktig uppfattning om möjligheten och sannolikheten?

    • Tror att sannolikheten för att Everton skulle släppa en spelare till Liverpool – och tvärtom – har ökat de senaste åren, men att den fortfarande är relativt liten. Det vore lite förnedrande för Everton, eftersom det trots allt hade varit en fråga om att köpa en squadplayer från LFC alternativt sälja en nyckelspelare till LFC. Tycker personligen att Richarlison är en intressant spelare.

Kommentarer är stängda.