Den här veckans panel behandlar Champions League-drabbningen mot Atletico Madrid, hur Hendersons skada påverkar laget, West Ham och förstås lite transfer talk!

* * *

1) Liverpool förlorade första CL-åttondelsfinalen mot Atletico Madrid. Varför?

Jesper: Avsaknad av rytm i uppbyggnadsspelet och ett mittfält som återigen saknade kreativiteten som behövdes för att låsa upp ett defensivt och taktiskt drillat lag som Atletico. Det går såklart inte räkna bort den mentala aspekten heller. Liverpool har förlorat flera matcher på bortaplan i Europaspelet där Napoli borta och Röda Stjärnan borta får räknas upp som skräckexemplen. De klart sämsta insatserna senaste två säsongerna har tveklöst kommit just på bortaplan i Champions League och det är såklart svårt att skaka av sig såna typer av mentala spöken. Sedan kan man också konstatera att Atletico passar Liverpool väldigt dåligt som motståndare. Liverpool maler oftast ner sina motståndare över 90 minuter, och problemet är att man helt enkelt inte kan mala ner Atletico. Det krävs ett snabbt finurligt anfallsspel för att dom ska trilla ur sina inoljade defensiva positioner, alternativt Klopps gamla tokiga rock’n’roll fotboll.

Pelle: Liverpool verkade inte riktigt påskruvade från start, vilket gjorde att Atletico tog tag i taktpinnen och kunde göra ett turligt ledningsmål. När Atletico får spela på ledning är de bra. De stängde ytorna effektivt för Liverpool och hittade spelvändningar. Liverpool hade behövt öka bolltempot och några individuella prestationer för att luckra upp Atletico. Domaren var inte heller till Liverpools fördel och jag tycker det var otroligt svagt att varken domaren på planen eller VAR-domaren gav van Dijk en ärlig chans att vinna nickdueller i samband med Liverpools offensiva hörnor; det är vanligtvis ett av våra vapen men van Dijk blev ju fasthållen vid varje hörna. Har rent allmänt svårt att förstå varför det helt plötsligt blir en annan regelbok vid hörnor, den här gången missgynnades Liverpool rejält av det.

Tomas: Till att börja med spelade den jobbiga inledningen in en hel del, att hamna i underläge mot ett lag som Atletico Madrid är såklart tufft. De kunde spela på resultat tidigt och fokusera på att försvara och försöka kontra. Samtidigt gör vi det inte tillräckligt bra när vi ska skapa målchanser, tempot var för långsamt och leveranserna in i straffområdet var inte tillräckligt precisa. Vi hade mycket bollinnehav, men lyckades inte få ut så mycket av det. Bortaspelet i Europa har hackat flera gånger de senaste säsongerna, den här insatsen var inte lika dålig som borta mot Napoli t.ex., men det var inte bra nog.

* * *

2) Vilka möjligheter har Liverpool att vända CL-åttondelen i returmatchen mot Anfield?

Jesper: Stora chanser även fast det antagligen räcker med ett bortamål på Anfield för att den här matchserien ska vara avgjord tyvärr. Kan Liverpool ställa upp med sin bästa offensiva uppställning och få Anfield med sig i ryggen (på samma sätt som Atletico fick det i första mötet) så finns alla möjligheter till ett tidigt ledningsmål och sedan rida på den vågen resten av matchen. Vi kan däremot konstatera att Atletico inte kommer öppna upp sig lika mycket som Barca gjorde förra säsongen.

Pelle: Goda möjligheter. Liverpool måste skruva upp intensiteten och pressa Atletico stenhårt. Det vet vi att Liverpool kan göra. Då kommer målen som ett brev på posten. En nyckel blir också att kväva deras spelvändningar i och med att ett bortamål på Anfield genast gör att LFC måste sätta 3. Sedan får vi också hoppas på en domare som inte blåser för allt.

Tomas: Även om vi förlorade den första matchen tycker jag att vi har goda möjligheter att ta oss vidare, av den enkla anledningen att vi är ett bättre lag. Det handlar givetvis om att vi måste få hål på Atleticos defensiv, lite mer noggrannhet när vi närmar oss straffområdet, lyckas vi med det kommer Anfield att bära oss fram till en kvartsfinal. Atletico kommer göra allt de kan för att rycka sönder tempot i matchen, jag förbereder mig redan nu på att bli förbannad på deras filmande och maskande, det är väldigt viktigt att spelarna håller sig kalla. Min förhoppning är att Sadio Mané är sugen på att ta revansch för sist, kommer han rätt in i den här matchen blir vi svårstoppade.

* * *

3) Jordan Henderson blir borta cirka 3 veckor på grund av skada. Hur tycker du att Liverpool ska formera mittfältet i Hendos frånvaro?

Jesper: Lite som när Fabinho försvann i vintras så behöver man rotera rollerna något, i mitt tycke. Fabinho är såklart gjuten i ankarrollen, medan Wijnaldum får kliva in i Hendersons ”motorroll” vilket ger utrymme för Keita i den mer offensiva rollen i mittfältstrean. Tror dock inte det blir som jag vill utan man lär ersätta Henderson rakt av med Oxlade-Chamberlain mot de låga defensiva lagen och sedan köra Milner när man vill få till en mer defensiv balans.

Pelle: Fabinho och Wijnaldum blir givna, sedan beror det nog lite på motstånd, men överlag hoppas jag att Keita och Oxlade får rotera på den sista positionen. Vi kommer att behöva dem i toppform när vi ska bryta ner Atletico i returmötet på Anfield.

Tomas: Det är jättetrist med skadan på Henderson, han har varit i sitt livs form och varit en av våra bästa spelare de senaste månaderna, men det här är en position där vi har det gott ställt med ersättare. Vi har lyxen att vi kan anpassa ersättare efter vilken typ av match som väntar och vilka egenskaper som Klopp tror vi behöver mest. Om vi ska spela en match där det behövs fysik, löpvilja och rutin är det James Milner som kliver in. Behöver vi få in en spelare som kan transportera boll, slå hotande passningar och ta löpningar in i straffområdet är Naby Keita det naturliga valet. Vill vi få till ett rakare spel, kunna hota med distansskott och gå på genombrott har vi Ox att tillgå. Utöver det finns Minamino som ett möjligt alternativ, så det ska inte behöva göra så mycket att vår kapten är borta i några veckor.

* * *

4) Enligt Athletic väljer Besiktas att inte köpa loss Loris Karius. Vad är en realistisk klubbadress för honom nästa säsong?

Jesper: Det går att konstatera att han inte gjort sin utlåning särskilt lätt för sig, den gode Karius. Jag ska erkänna att jag inte spanat på Besiktas särskilt flitigt de senaste två säsongerna men av rapporterna från Turket att döma så har det varit ojämnt, lite gnälligt i media och orimligt stort fokus på flashiga modelltagningar på Instagram. Nu höll ju Karius förvisso nollan för Besiktas häromveckan och därför borde man kanske inte räkna ut honom helt. Men för hans egen skull hade nog en flytt tillbaka till Bundesliga varit bäst. Annars lär vi få se honom spela för ett annat turkiskt lag eller i typ MLS inom kort.

Pelle: Många verkar reta sig på Karius livssstil, jag tror det minskar toleransnivån för hans återkommande misstag på planen. Man ska komma ihåg att övergångssumman på drygt £7m är en stor summa för en turkisk klubb att lägga på en målvakt och Karius har inte direkt varit överlägsen i deras liga. Jag kan tänka mig att nästa klubbadress blir någon av de på nedre halvan av Bundesligas ”ekonomiska tabell”.

Tomas: Jag tror att det bästa för Karius vore att komma tillbaka till Tyskland och få en nystart på sin karriär, gärna i någon klubb där pressen inte är den största. Samtidigt känns Karius väldigt MLS-kompatibel och spel borta i Nordamerika skulle kanske kunna vara ett bra sätt för honom att bygga upp sig igen, utanför rampljuset. I Europa kommer han alltid att vara målvakten som gjorde tavlorna i CL-finalen, var han än hamnar kommer han att bli påmind om det. En tid i MLS hade kunnat vara ett sätt för honom att bearbeta det, men det känns som att han är i lite fel ålder för att lämna de europeiska ligorna redan. Det blir säkert Bundesliga, ett lag någonstans i mitten.

* * *

5) David Ornstein på Athletic uppger att Liverpool vill signa Todd Cantwell från Norwich. Tror du att han vore en bra värvning?

Jesper: Framförallt så borde man lyfta fram möjligheterna och den oerhört låga risken. Vi snackar här om en offensiv brittisk spelare som bara är 21 år gammal och redan visat upp sig i Premier League, och dessutom gjort det riktigt bra. I dom intervjuer Cantwell ställt upp i efter sitt genombrott så verkar även hans inställning vara helt klanderfri med en hög arbetsmoral och utan rädsla att testa nåt nytt (har t.ex. redan varit ute på äventyr i Holland). Han kan egentligen gå till Liverpool utan någon som helst press på sig och har möjligheter att utvecklas under en bra tränare. Gör han inget avtryck i klubben så är återförsäljningsvärdet fortfarande högt då det lär krylla av mittenklubbar som vill ha den här typen av spelare. Nu utgår jag dessutom från att Cantwell har en attraktiv klausul i sitt kontrakt ifall Norwich skulle trilla ur. Därför kan man konstatera att Klopp inte har någonting att förlora helt enkelt, och sådana värvningar tenderar ju att vara bra.

Pelle: Har blivit imponerad av Cantwell den här säsongen. Han har schysst bollkontroll, iniativförmåga och spelsinne, men saknar lite snabbhet. Tycker det är tydligt att Cantwell skulle kunna vara en naturlig ersättare till Lallana. Samtidigt beror det på om Klopp vill ersätta Lallana med en påläggskalv som Cantwell, som skulle bli en truppspelare på kort sikt, eller ha in någon som kan ta en större roll i truppen. Jag dagdrömmer om Havertz i LFC, han är klart bättre än Cantwell, men samtidigt mycket dyrare och det vore inte så tokigt att få in en till engelsman.

Tomas: När vi mötte Norwich störde jag mig mest på honom, kändes som att han låg mer än han stod upp. Han hade något en av Fredrik Ljungbersk förmåga att få frisparkar med sig i parti och minut. Det råder dock ingen tvekan om att han är en spelare med potential. Han är ung, utvecklingsbar och britt, så det vore onekligen en spännande värvning. Frågan är dock om han är tillräckligt bra? Det är trots allt hans första säsong i PL och det är en helt annan sak att prestera under den press som finns på spelarna i Liverpool. Vi har många spelare på hans position, det kommer krävas en hel del av honom för att ta en plats i laget från start och när han får chansen måste han vara mentalt redo för att ta den. Ska vi fortsätta att ha en ledande roll i Premier League är det dock bra med även den här typen av värvningar, skulle det visa sig att han inte har vad som krävs kan vi säkerligen sälja honom vidare utan att göra en ekonomisk förlust.

* * *

6) Imorgon spelar Liverpool mot West Ham i Premier League. Ett West Ham som åter igen slåss för att undvika nedflyttning. Varför har inte London-klubben tagit nästa steg?

Jesper: Dagens lättaste fråga. En dålig sportslig ledning som hellre värvat flashiga individuella spelare än faktiskt tänkt på lagets och kollektivets bästa. På pappret har West Ham ett av ligans mest spännande lag med spelare som Haller, Jarmolenko, Felipe Anderson, Fornals, Lanzini i offensiven och Ogbonna, Diop, Declan Rice defensivt. Däremot känns balansen helt hopplös att få ihop med den här typen av spelare. Dom spelar helt enkelt för sig själva i första hand och har inget kollektivt spel som håller i längden. Moyes har verkligen inte tagit sig an ett enkelt uppdrag i London.

Pelle: Det finns ingen röd tråd i deras sportsliga verksamhet. Managers kommer och går, spelare värvas till höger och vänster. Det är dåligt skött, men jag tycker alltid att om de skulle få in en riktigt, riktigt bra manager styr upp hela skiten så skulle det kunna bli ett slagkraftigt lag, det finns ju förutsättningar vad gäller arena, publikunderlag och så vidare. Det var synd för deras del att Rafa Benitez inte hamnade där, han hade nog kunna gjort ett stabilt Europa League-lag av West Ham.

Tomas: Det är många saker som spelar in här, men det känns lite som att man famlar efter en identitet sedan de flyttade till den nya arenan. Fansen verkar inte riktigt nöjda och spelarrekryteringarna känns inte helt genomtänkta, det finns ingen tydlig linje kring hur de ska bygga sitt lag. Varje säsong känns West Ham som det mest svårtippade laget, många bra spelare på pappret, men de flesta av dem antingen skadebenägna eller humörstyrda. Får man inte alltid känslan kring deras värvningar att det är spännande namn som man inte vet var de står? Det är svårt att ta det där nästa steget, att gå från etablerat mittenlag till att konkurrera högre upp, det slutar oftare med att man halkar neråt i tabellen. Stoke, WBA och Swansea hängde med länge, utan att riktigt kunna ta steg uppåt, i stället åkte de ur. Jag tycker man kan märka en oro hos West Hams supportrar i sociala medier och det är en oro som jag verkligen förstår.