Efter dagens stora (och något oväntade) nyhet så behöver vi på TL-redaktionen ta några minuter att skriva av oss. De som står för skrivandet såhär på söndagskvällen är Jesper, Tomas och Coffe. Trevlig läsning!

brendan-rodgers-post-liverpool-11

1. Först och främst. Rätt eller fel att sparka Rodgers?

Tomas: Jag är vanligtvis negativ till att sparka tränare, men i dagsläget var det svårt att se en annan väg ut. Spelmässigt har det varit jobbigt att se oss den senaste tiden, ingen vilja och inga idéer. Det har inte känts som att det funnits en tro på att planen och det tycker jag speglas tydligt i det faktum att vi tappat ledningar i nästan varje match på sistone. Redan inför sommaren hade många fans tröttnat, då var jag för att ge honom lite mer tid, men nu när det inte gått att se någon bättring under säsongsinledningen var nog det här ofrånkomligt.

Coffe: En av Rodgers största styrkor var hans passion och inlevelse för visionen Liverpool. I medgång lyckades han förmedla sin vision extremt bra till spelartruppen, det märktes framförallt att Jordan Henderson tog till sig allting till 100 %. Hendersons tidiga skada tror jag blev avgörande för att Rodgers Liverpoolvisioner slutade här. Jag förstår beslutet eftersom Rodgers motivation på spelartruppen verkar gå hand i hand med framgång, utan framgång har tvivel väckts. Spelarmaterialet är inte tillräckligt bra för att vara garanterade top 4 så det är sannerligen ingen lätt uppgift för den som tar över. Rodgers får dock anses ansvarig för sin egen spelartrupp.

Jesper: Det var helt rätt att sparka Brendan Rodgers, fast tajmingen är tämligen usel. Givetvis är det lätt att vara efterklok, men det här beslutet borde redan ha tagits efter sista matchen mot Stoke förra säsongen. Då hade den nya tränaren fått mandat att agera på transfermarknaden med Raheem Sterling-kistan under armen och på riktigt kunnat sätta prägel på sitt lag. Nu får istället Klopp (eller vem som nu efterträder) uppgiften att trolla med Rodgers handplockade spelare som kanske inte alls går i hand med dennes spelfilosofi. Nej jag tycker att detta är ganska undermåligt skött, men situationen påminner mycket om hur King Kenny fick gå, så man borde kanske inte vara särskilt överraskad. FSG har lite att jobba på när det kommer till beslutsfattande om man säger så.

2. Hur kommer du att minnas Rodgers tid i klubben?

Tomas: Rodgers fick mig att tro att vi kunde vinna titeln och jag kommer aldrig glömma när jag stod på The Kop och såg honom leda oss till en 4-0-seger i hemmaderbyt. Den säsongen var magisk, fram till matchen mot Chelsea, och det kommer jag alltid att minnas. Tyvärr lyckades inte Rodgers att bygga vidare på den succésäsongen, precis som Benitez tappade han mark efter andraplatsen och jag tror att ett av mina starkaste minnen kommer att vara värvningssommaren i fjol, då vi kastade ut enorma summor pengar på spelare som inte alls lyckades. Jag kommer att minnas det härliga flyt vi hade i spelet när SAS regerade i anfallet, men jag kommer också att minnas hur trubbiga vi sett ut sedan Suarez lämnade. Rodgers har dessutom hunnit med två rejäla transfersoppor, både Suarez och Sterling. Det har inte varit några slätstrukna år under Brendan, den saken är säker.

Coffe: Jag kommer att minnas Rodgers för den fantastiska fotboll som vi presterade när vi kom tvåa, förmodligen den bästa spelmässiga prestationen något lag spelat under Premier League eran rent underhållningsmässigt. Fantastisk manager i medgång, svag i motgång.

Jesper: Oj, det är med väldigt blandade känslor. Jag kommer givetvis minnas säsongen då vi nästan vann ligan som en av de roligaste på länge och att det var en fröjd att se det laget spela offensiv gladfotboll. Sedan kommer man såklart även komma ihåg den usla defensiven och skämten om ”en defensiv coach”. Om man även ska vara högst personlig så kommer det ta mig många årtionden att smälta att Rodgers förespråkade Dejan Lovren som sin gubbe för att lösa försvarskrisen, och för ”Welsh Xavi” som säkerligen kommer förfölja Joe Allen tills den dagen han väljer att lägga skorna på hyllan. I det stora hela så har faktiskt Brendan överträffat mina förväntningar sen han tog över, och jag kommer alltid vara tacksam för det han gjort för vår klubb, till skillnad mot Hodgson exempelvis.

klopp

3. Vem vill du se ta över?

Tomas: Svårt att säga några namn, det viktigaste för mig nu är att vi får in ett etablerat namn, en tränare som vet vad det innebär att träna ett lag på den här nivån. Klopp är ett spännande namn, Ancelotti är en bevisat skicklig tränare, även om han varit i lite för många klubbar för att jag ska känna mig riktigt lockad. De Boer har nämnts i en del media, honom har jag alldeles för dålig koll på för att uttala mig om. Vi behöver få in ett namn som övertygar spelare som Coutinho, Henderson och Sturridge att deras framtid är på Anfield. Vi behöver få in ett namn som kan locka bra spelare, trots att vi inte är med i Champions League. Vi behöver få in ett namn som väcker tron på Liverpool igen och vi behöver få in det namnet relativt snabbt.

Coffe: Det är inte direkt som att välja mellan pest och kolera om Klopp och Ancelotti är alternativen. Jag skulle vara oerhört nöjd oavsett vem av de som tar över. Klopp tror jag är mer lik Rodgers i sin ledarstil och retorik. Ancelotti har lite störst, bäst och vackrast aura runt sig. Liverpool är ju stora underdogs så spontant känns Klopp passande, Ancelotti har dock redan rutin från Premier League vilket skulle vara en mindre omställning. Någon annan än de här tycker jag dock skulle vara katastrof.

Jesper: Om vi ska se till vem som passar in bäst med The Liverpool Way-spelfilosofin så är det ingen tvekan om att Jürgen Klopp är den tränaren som är klart närmast den ideala managern. Han står för en anfallsglad rak fotboll med intensiv press som jag tror Anfield skulle uppskatta väldigt mycket. Carlo Ancelotti är en oerhört slipad taktiker och mastermind som har ett CV utöver det vanliga, men jag tror faktiskt inte att han är ett realistiskt alternativ för Liverpool just nu, känns som att Carlo väntar på större uppdrag. Frank De Boer är en uppstickare och om man ser till namnet på den här sajten vore det ju såklart en trevlig tillfällighet att få in en tränare som förespråkar Totaal Voetbal. Dock så är och förblir holländaren nog tredjevalet i sammanhanget trots att han gjort underverk med Ajax sedan han tog över rodret där. Nej, Klopp känns som handen i handsken-alternativet och blir nog den jag vill ha helst.

merseyside Rodgers

4. Uppgifter gör gällande att Rodgers fick reda på att han blivit sparkad redan INNAN Merseysidederbyt. Vad säger ni om tajmingen på det beslutet?

Tomas: Tajmingen är inget jag kan klaga på, det är landslagsuppehåll nu och bra läge för att få in ett nytt namn. Om det stämmer att Rodgers fick gå innan känns det lite udda, men också stort av Brendan att han ändå gick med på att leda laget genom matchen. Om beslutet togs innan visar det att det inte är något förhastat beslut och det är skönt. Ett tränarjobb kan inte hänga på resultatet i en match, det måste handla om prestationer över tid och om hur utvecklingen ser ut. Årets upplaga av Liverpool har inte varit bättre än fjolårets, trots att truppen är mycket bättre.

Coffe: Olyckligt, var säkerligen inget som stärkte Liverpools chanser i den enskilda matchen.

Jesper: Som jag skrivit tidigare är tajmingen otroligt dålig, och att ge beskedet dagen innan en såpass viktig match känns väldigt märkligt. Även fast Brendan Rodgers hade vunnit idag hade han ändå fått kicken och man kan fråga sig hur motiverad han kände sig inför sitt dead man walking-uppdrag. Frågan är om han meddelande spelarna detta innan avspark eller om han väntade. Det lär vi ju få reda på i efterhand, men all cred till Rodgers som ändå lyckades hålla sig lugn och sansad i kommentarerna efter matchen.

Can

5. Slutligen. Hur kommer det här påverka Liverpool på kort och lång sikt?

Tomas: Förhoppningsvis kommer det här på kort sikt att väcka spelarna och ge den där extra energin man brukar kunna se när lag har nya tränare, på lång sikt hänger det såklart mycket på vem som kommer in, men jag hoppas att det kan ge oss en större stabilitet i klubben. Ruljansen bland spelarna har varit alldeles för stor de senaste åren, nu måste vi få till ett lugn. Jag hoppas också innerligt att vi på lite längre sikt kommer få en mer tydlig identitet. Jag vill helst se att vi hittar en tränare som kan sitta länge, likt Wenger i Arsenal, men riktigt så ser ju inte fotbollsvärlden ut. Rodgers kändes fortfarande ganska ny, men var den tränare som suttit näst längst av alla i ligan.

Coffe: Förhoppningsvis kommer laget visa mer färg nu i början då alla spelarna borde vilja visa upp sig från sina bästa sidor och att det kan leda till poäng. Klopp och Ancelotti garanterar ju också att det blir lättare för oss att locka spelare till vårt projekt på ett helt annat vis än vi haft någon gång tidigare. En förhoppning är att spelare som inte riktigt kommit till sin rätt under Rodgers nu tar chansen att briljera.

Jesper: Det finns ju fakta som säger att lag får en uppåtgående trend efter en sparkad tränare och även fast vi Liverpoolsupportrar är väldigt ovana vid att se tränare gå mitt under pågående säsong så bör det svetsa samman laget och ge supportrar lite nytt hopp efter en tid där allting kretsat kring att Rodgers borde sparkas. Ur det långa perspektivet är detta såklart inte bra. Nu blir det att starta om projektet Liverpool återigen. Det enda man kan göra är att hålla alla tummar som finns att FSG hittar någon etablerad tränare som dels kan skapa en tydlig spelfilosofi och för det andra locka spelare till klubben som håller en högre internationell nivå. Visst styr pengarna dagens fotboll men jag vill fortfarande tro att de stora tränarnamnen kan locka något bättre fotbollsspelare än de som inte har namnet med sig.

6 kommentarer
 1. Känns på ett sätt rätt trist då det verkligen kändes som att Rodgers var en del av LFC, tycker hur han hantera situationen idag om det nu var så att han visste ytterligare visar på det. Det var inte på samma sätt ett anlitat proffs som typ van Gaal. Vad det leder till på sikt får vi se beroende på vem som kommer in. Jag tror dock att det på kort sikt oavsett vem som kommer in kan röra om ordentligt, tror nog att många av spelarna trivdes med Rodgers och de flesta är trots allt inplockade av honom… det lär ju skapa en ovisshet i truppen iaf.

  • Borini, Aspas, Lambert, Ballo, Lazzo, Sterling, Sakho, Can och slutligen Suarez, några bra namn, några dåliga namn som säkerligen trivdes och listan kan göras längre.

   Den enda som jag kan komma på som sörjer hans avgång är J.Allen som konstant tillför minimalt på planen, till och med Aspas rankar jag högre än Allen.

   Vem som än av de tre nämnda kommer in kommer ordna till truppen, då de besitter en egenskap BR saknar, pondus och bestämdhet.

   Jag har aldrig hört BR säga en negativ sak om en spelare, tillrättavisa en spelare eller markerat var skåpet ska stå.
   Hans filosofi är underbar likaså hans passion men det måste gå hand i hand med hur laget skall styras.

   Jag har sagt det förut, för mer än ett år sedan, tar vi/han (BR) inte in en ersättare för Stevie G i år (läs förra sommaren) samt Suarez kommer säsongen och laget gå unde och det är precis vad som hänt.

   Nu får vi hoppas på att vi slipper trampa vatten i bottenstriden om överlevnad och istället hoppas på en rimlig chans till topp 4 OM än inte mer.

   Laget har potential, spelarna har potential (undantaget vissa) men det krävs en tränare med pondus och mer rutin.

 2. Nu kan man börja drömma igen

 3. Jag håller med om att det var rätt att kicka rodgers. Han skulle inte fått varit kvar ens över sommaren. Däremot ser jag ingen direkt strålande direkt framtid för oss, och det beror på att de spelare vi har helt enkelt inte är tillräckligt bra.
  Lagdel för lagdel:
  Målvakt: duglig mignolet, ok backup. Inga superstjärnor, men heller ingen katastrof.
  Försvar: bedrövlig kvalité i stort sett rakt igenom. I den bästa av världar behåller vi clyne, kanske kan få nytta av Gomez om ett par år, men resten… Skrtl och sakho höjs upp av vissa, de platsar möjligen i ett mittenlag (precis som ju Liverpool är förresten) men skulle någon se den platsa i exempelvis Arsenal eller city? Inte ens nära, eller hur? Och då har vi inte ens kommit in på toure eller ännu värre Lovren. Och så vänsterback, just jag det har vi ju ingen,,,Ingen tränare i världen kan få ett försvar att fungera med så bräckliga spelare.
  Mittfältet: återigen bräckligt och identitesfattigt. Hand upp alla som tror att Lucas, Can, Allen, Milner skulle platsa i ett topplag. Vi vill gärna tro att hendeson är den där hänföraren som vi så väl behöver…han är ju ok, men i sanning inte så mycket mer att hålla i handen när det blåser storm.
  Anfall: här är vå r enda lagdel där vi faktiskt har spelare som besitter kvalité, men det gäller ju att de får stöttning också. Det går inte att leva i tron att någon där uppe plötsligt ska göra något magiskt med bollen. Enstaka matcher kan man vinna på det, men det går inte att bygga hela idén kring att coutinho ska skicka upp en projektil i krysset eller på att sturridge ska explodera eller på att benteke ska cykelsparka in en i krysset.

  Summa sommaren är att det var nödvändigt att rodgers fick gå, för han hade kört fast, men det räcker inte, vi måste också utveckla laget för att det här ska bli riktigt bra.

Kommentarer är stängda.