I denna panel behandlas flera högaktuella ämnen kring Liverpool FC.

Paneldeltagare är sidans skribenter Tomas, Jesper och Pelle.

* * *

Jon Flanagan blev nyligen dömd för kvinnomisshandel. Många fans ansåg att Liverpool borde ha gett honom sparken, men klubben valde att inte göra det. Rätt eller fel?

Tomas: En svår fråga tycker jag, men någonstans kan jag känna att klubben agerar på rätt sätt här. Min första känsla när nyheten kom ut var att han givetvis skulle sparkas, har man begått ett sådant brott ska man inte förknippas med vår klubb. Samtidigt måste man komma ihåg offret i den här frågan, det är ju trots allt inte Liverpool, utan Flanagans flickvän och det bästa för henne är nog inte att hennes pojkvän får sparken från sitt jobb pga han brukat våld mot henne. Resultatet av det riskerar att leda till att brottet upprepas, jag säger inte att det behöver vara så i det här fallet, men risken finns. Att Liverpool i stället tar ansvar för sin anställde och ser till att hjälpa honom med rehabilitering av sitt förkastliga beteende minskar i stället risken för att det här kommer att hända igen, vilket såklart är det viktigaste i den här frågan. Flanagan kommer aldrig mer att spela en match för oss, det kan vi nog vara säkra på, så att sparka honom hade varit enkelt, men jag tycker det känns bra att klubben, som det verkar, i stället hjälper honom med rehab, samtidigt som man fördömer hans agerande.

Jesper: Liverpool är väl inte direkt kända för att hantera disciplinära ärenden felfritt, snarare tvärtom. Hellre fria än fälla verkar vara melodin, speciellt för dom största stjärnorna. Det råder inga tvivel kring att just det här brottet väcker extra mycket känslor av naturliga skäl. Kolla bara på Alexander Gerndt, hans landslagskarriär var mer eller mindre över redan när misstanken mot honom höjdes. Däremot känns det lite väl enkelt att riva kontraktet för Flanagan. Mycket handlar såklart för oss supportrar om att han inte är tillräckligt bra för Liverpool, och river man kontraktet slår man två flugor i en smäll. Man gör sig av med en spelare som betett sig oacceptabelt utanför planen och man slipper se honom i Liverpooltröjan igen. Därför kan jag ändå respektera klubben när man väljer att hjälpa paret (som det faktiskt rör sig om) och ta ärendet vidare internt. Flanagan kommer ändå lämna klubben förr eller senare på sportsliga grunder.

Pelle: Jag är kluven. Utan att ha insikt i hur kontraktet är skrivet hade Liverpool inte haft särskilt mycket att förlora på att kicka Flanagan. Han tillför absolut ingenting och man kommer knappast att få några pengar för honom, i synnerhet inte nu när han utöver frysboxplacerad även är en dömd kvinnomisshandlare. Samtidigt hade sparken knappast varit aktuell för en framträdande spelare med högt marknadsvärde och det vore trots allt omoraliskt av klubben att straffa dömda spelare annorlunda beroende på hur bra de är. Med det sagt hade jag ändå inte protesterat om Flanagan hade fått sparken. Som sagt, jag är kluven, och det finns inget enkelt svar.

* * *

Oxlade-Chamberlain imponerade mot Manchester City. Kan AOC axla Coutinhos mantel på mittfältet? Eller behövs en annan ersättare?

Tomas: Oxlade kan inte axla Coutinhos mantel fullt ut, men han kan bidra med saker som inte fanns när vi hade vår brasilianske playmaker på mitten. Med Ox får vi energi, en bättre balans och ett mer intensivt presspel. Han kommer inte att göra lika många poäng som Coutinho gjorde, det kommer utan tvekan att komma matcher då vi alla kommer sitta och sakna en spelare som kan dyrka upp försvar med en listig genomskärare eller straffa defensiva lag med en giftig frispark, men på kort sikt kan han ersätta med annat typ av spel. På längre sikt kommer vi att behöva stärka vårt mittfält, inte bara pga förlusten av Coutinho, och då bör vi försöka få in lite mer kreativitet. Oxlade och Lallana är högkvalitativa spelare att ha i laget och bara den senare av de två kommer i matchtempo igen vet vi vad han kan erbjuda. Vi står inte och faller med en spelare, inte ens med Coutinho.

Jesper: Rakt svar – nej. Man kan inte dra för stora växlar av en match mot Manchester City. Motivationen var skyhög och adrenalinet sprutade på samtliga spelare. Vad Klopp än sa inför matchen så gav det verkligen maximal effekt. Den riktiga värdemätaren blir snarare vad som händer en blöt kväll borta på Hawthorns mot ett lågt försvarande West Brom. Där är det knappast Oxlade-Chamberlain som kommer kliva fram och trolla på egen hand utan snarare kollektivet. För att dra en bandyparallell så gäller det att göra så många spelare som möjligt delaktiga i spelet. Och det är precis vad tappet av Coutinho betyder, att man fördelar ansvaret på fler spelare istället för att förlita sig på individen.

Däremot känns det verkligen som något hänt med AOC. Han är mentalt mycket starkare än jag trodde och visar mycket karaktär samt mognad i sina intervjuer efter matchen. I Arsenal såg jag honom mer som en skojare, en clown, medan han i Liverpool till och med gått ut och tagit sina medspelare i försvar. Kanske var en flytt till Anfield precis vad han behövde.

Pelle: Var inne på detta i min text efter City-matchen (länk). Jag är förväntansfull över att se vad AOC och även Lallana kan prestera när de inte längre spelar andraviolen till Coutinho, som de trots allt outtalat gjorde. AOC är en spelare som har suktat efter den typen av roll under hela sin karriär och Lallana var en ledande, ansvarstagande spelare i Southampton. Så nej, jag tycker inte att ytterligare en offensivt lagd innermittfältare behövs, ha även i åtanke att Keita – som är duktig såväl offensivt som defensivt – kommer att ansluta i sommar.

* * *

Vad hoppas du Liverpool kommer göra innan transferfönstret stänger?

Tomas: Det enda jag hoppas att Liverpool gör innan fönstret stänger är att man jobbar lika lugnt och metodiskt som man gjort tidigare under Klopp, att man slår till om någon av de spelare som man verkligen vill ha finns tillgängliga, men att man inte förhastar sig och värvar spelare mer på chans. Klopp litar till spelarna i truppen, det är säkerligen också en anledning till att många spelare höjt sig sedan han kom till oss, han är inte rädd att ge dem chanser och visar att han tror på dem. Alla lag vet att vi har pengar nu, om vi värvar kommer vi att få betala rejält, jag litar på att vi inte kommer att göra det om inte de rätta spelarna blir tillgängliga. Träffsäkerheten på våra köp under Klopp tyder på att han vet vad han gör, Klopp litar på sina spelare, jag litar på Klopp.

Jesper: Jag hoppas faktiskt man håller i pengarna och inte gör någonting alls. Sedan hoppas jag Edwards, Klopp och co går all in på Jan Oblak i sommar, förutsatt att han verkligen vill till Anfield. Det räcker trots allt inte med att ha pengar i överflöd om man inte kan övertyga spelaren ifråga. Många glömmer av det faktumet.

Pelle: Min förhoppning är att Liverpool kommer att ta in en offensiv spelare som kan leverera på de tre positionerna längst fram; dvs konkurrera med och komplettera Firmino, Salah och Mané. Skulle helst se att man norpar Quincy Promes, som kan spela på samtliga tre positioner och som har väldigt mycket ’end product’ i sitt spel. Han är en poängspelare och skulle säkert komma in snabbt i gruppen, med tanke på att flera av hans landsmän redan är på plats. Sedan finns naturligtvis en rad olika intressanta alternativ, varav Lemar är ett. Lemar är en fantastisk talang med stor uppsida, men jag tvekar till summorna som nämns i samband med honom, det skulle dessutom skapa en onödig press för Klopp att ge honom speltid om han köps för en enorm summa. Promes vore mer en underdog som pushar på de ordinarie spelarna, det tror jag skulle passa laget bättre just nu. Utöver den offensiva spelaren kanske Liverpool kan snappa upp någon talang, typ Konsa (Charlton) eller Maddison (Coventry), men resterande positioner känns OK sett till vad man realistiskt sett kan få tag på nu och vad som finns i truppen. Den sistnämnda faktorn kan förstås ändras snabbt vid eventuella försäljningar/utlåningar, vilket i så fall skapar en ny situation som kan innebära att nya behov uppstår.

* * *

Flera klubbar visar seriöst intresse för Sturridge. När anser du att LFC bör acceptera erbjudanden? Hur mycket ska man kräva för att släppa honom? Eller ska man rent av behålla honom till varje pris?

Tomas: Det är svårt med en spelare som Sturridge, när han är frisk är han en fantastisk målskytt, men han är det alldeles för sällan. Jag tror att Klopp är villig att sälja honom om rätt bud kommer, han verkar hålla Solanke högt och nu har vi dessutom Ings som ett vettigt alternativ om det skulle bli skadekris. Det ideala hade såklart varit att sälja Sturridge och få in en ersättare som är bättre lämpad för spelet vi spelar, men att hitta en sådan i januari, som dessutom är redo att spela andrafiolen bakom Firmino, är såklart inte det lättaste. För Sturridge del är det nog trots allt bäst att lämna och gå vidare, för att få speltid, för att få en chans till VM i sommar och för att få ordning på karriären igen. Det är svårt att säga en rimlig kostnad för honom, men på dagens marknad ska man såklart försöka utnyttja både de stegrande priserna och desperationen hos de lag som letar anfallare under ett januarifönster.

Jesper: Sturridge har känts som en dead man walking ända sedan Klopp kom till klubben. Presspel är och har aldrig varit en del av den dansande engelsmannens spel. När han dessutom började tappa klippet i steget nu i höst så kändes den enda utvägen att skeppa iväg snarast. Jag kan egentligen inte se någon som helst anledning att behålla honom. Visst, han är en bra avslutare men det går ju inte förlita sig på honom varken som startspelare eller avbytare. Försäljning för £20-25 miljoner känns rimligt för Liverpool. Kan dock inte se någon toppklubb betala det. Därför kanske det vore värt att skeppa iväg honom utomlands till Inter eller Sevilla på lån, bara för att slippa se honom i vårt straffområde för någon konkurrerande PL-klubb.

Pelle: De senaste transferfönstrena har min linje varit ”sälj medan ni kan!” och det gäller fortfarande, kanske mer än någonsin, med tanke på att Sturridge levererar mindre än någonsin på planen. Problematiken ligger i att hitta en ersättare. Även om man bittert kan konstatera att det inte längre krävs särskilt mycket för att ersätta dagens Sturridge, är Klopp självklart inte beredd att köpa in vad som helst. Det måste gå att få tag på en ersättare som känns rätt för att man ska kunna göra sig av med Sturridge. Tror inte att Solanke är redo att steppa upp på allvar och Ings har ju knappt spelat på flera år, och vi bör dessutom ha i åtanke att vi egentligen inte vet om ens en Ings i toppform är tillräckligt bra för LFC.

* * *

Målvaktssituationen uppmärksammas allt mer bland fans och media. Antag att ingen ny målvakt kommer den här månaden, vem bör stå resten av säsongen? Karius, Mignolet eller kanske Ward?

Tomas: Jag kan tycka att det är lite udda att man väljer att peta Mignolet nu, han har spelat med en svajig backlinje framför sig sedan han kom till klubben, nu satsas det rejält på att ordna det med van Dijk-värvningen, då byter man ut Mignolet mot Karius. Jag ser inget konstigt i ändringen i stort, men nog måste det kännas lite bittert för belgaren. Jag hoppas man ger Karius en rejäl chans att visa vad han går för och om han inte tar den bör vi jobba hårt på att få in en ny nummer ett till sommaren. Karius imponerade inte mot City, men det är å andra sidan inte det lättaste att kliva in i en svår match när man inte spelat kontinuerligt på länge. Kanske kommer han kunna visa bättre sidor om han får spela flera matcher på rad, om inte så vet vi att han inte håller. När det gäller Ward hoppas jag att han lånas ut, så att han kan få speltid den vägen. Kanske kan vi hamna i en sits nästa år där vi värvat en ny etta och ingen av Karius och Mignolet vill vara tvåa, då är det bra att ha Ward i klubben.

Jesper: Mignolet känns given etta för mig när alla är friska. Jag förstår egentligen inte varför Klopp helt plötsligt gick ut innan City-matchen och gav Karius en startplats. Han har egentligen inte visat något såhär långt som tyder på att det finns en fantastisk målvakt långt därinne. Det enda möjliga scenariot jag kan se framför mig är att man redan nu vet att Mignolet är borta om ett halvår. Och att man då ger Karius en chans att visa upp sig nu i vår innan den nye förstemålvakt kliver in i sommar. För att det köps in en ny målvakt i sommar kan vi nog konstatera redan nu.

Pelle: Det är beklagligt att varken Karius eller Mignolet har tagit chansen de senaste säsongerna. Klopp har ju verkligen gett bägge chansen i olika perioder, men ingen är tillräckligt bra. Nu har Klopp uppenbarligen återinstallerat Karius mellan stolparna och jag hoppas att han får förtroendet säsongen ut, jag tror fortfarande han är den som har bäst möjligheter att ”ta chansen”, så att säga. Ward skulle behöva kontinuerlig speltid på PL-nivå i 1-2 säsonger för att kunna konkurrera på allvar.

2 kommentarer
  1. Hur ser låneavtalet med Origi ut?
    Skulle kunna vara värt att plocka hem om vi säljer Sturridge.
    Han är inte den bästa anfallaren men han jobbar hårt och skulle nog funka som back up eftersom han klarar av presspelet på ett bra sätt.

    • Lite osäker, men känns inte som Liverpool verkar särskilt inne på att hämta tillbaka såhär långt. Ojämn i Bundesliga också enligt uppgifter.

Kommentarer är stängda.