I veckans TL-panel behandlar den mållösa drabbningen mot Manchester United, Sturridge, Emre Can, Wilson och klubbens utlånade spelare.

TL-okant-rod

Liverpool spelade 0-0 mot Manchester United. Vad saknades hos hemmalaget för att kunna ta alla tre poängen?

Tomas: I inledningen saknade jag tempot och farten som funnits den senaste tiden, vi pressade inte alls på samma sätt som innan uppehållet. Can och Sturridge kunde inte ersätta de spelare som saknades, den förstnämnde blev en bollstoppare och den vår engelske stjärnanfallare var passiv och kom inte alls in i spelet. Det blev en markant skillnad när Lallana kom in, då började vi likna det Liverpool som vi sett den senaste månaden, men det var försent. Med en annan målvakt än De Gea som motståndare hade vi vunnit matchen, men vi ska samtidigt inte behöva lite till jätteskott av Coutinho för att kunna skapa målchanser mot ett lag som parkerar bussen. Mot WBA till helgen vill jag se fart från start.

Pelle: Lagets hade problem med att skruva upp tempot både med och utan boll. Det krävs en tempohöjning för att kunna ta sig igenom taktiskt skickliga lag som United, men å andra sidan gjorde de ett bra jobb med att sänka Liverpools tempo också. Det dröjde lite för länge innan Liverpool lyckades få igång sitt normala flow i spelet, och det hängde naturligtvis ihop med Lallanas inträde. Det som jag kan tycka är att Liverpools skickliga spelare kanske borde ha utmanat sina motståndare mer för att öppna upp ytor, men samtidigt kan jag förstå att man var rädd för bolltappen som hade kunnat resulterat i United-kontringar. Och slutligen vill jag betona att effektiviteten måste höjas, LFC vann trots allt målchanserna i den här matchen, men de Gea är ju ingen amatör heller.

* * *

Sturridge har fått en del kritik på sistone och somliga tvivlar på att han har en långsiktig framtid i klubben. Vad tror du?

Tomas: Jag tror att det kan vara sista säsongen vi ser Sturridge i vår tröja. Han är fantastisk målskytt, när han är i form kan han göra mål på i stort sett ingenting. Problemet för Sturridge är att Klopp kräver mer av en anfallare än att denne bara gör mål, om man jämför den kvarvarande delen av SaS med en spelare som Firmino kan man ganska snabbt se att brassen erbjuder mycket mer. Presspelet blir ett helt annat när vi spelar Firmino som spets, rörelsen kring straffområdet blir bättre och det bidrar såklart till att det skapas fler chanser. Jag vill inte ge upp hoppet om Sturridge, men han behöver nog göra bättre ifrån sig i de kommande matcherna för att inte Origi ska vara förste man in på planen när någon av de tre där framme inte kan spela. Redan förra säsongen hade jag en känsla av att Klopp såg en större potential i Origi, även om denne inte har samma spets i avslutslägen som Sturridge. Vår styrka under inledningen av den här säsongen har varit att vi attackerat som en enhet, frågan är om Sturridge kan ställa in sig i ledet och bli en del av den enheten, annars tror jag vi kommer att se honom i ett nytt lag när nästa säsong drar igång.

Pelle: Jag ser början till slutet för Sturridge i LFC. Han passar inte in i Klopps spel och är uppenbarligen på väg ner i karriären. Klopp och klubben vill ha spelare som passar in och som är på väg uppåt i karriären, alltså tvärtom mot Sturridge. Klubben kommer nog att sälja Sturridge medan hans marknadsvärde fortfarande är högt. Det vore det logiska beslutet att ta sett till omständigheterna.

* * *

Emre Can ser ringrostig ut efter skadorna. Hur tycker du att Klopp ska matcha honom?

Tomas: Can såg oroväckande stabbig och trög ut mot United, han överarbetade många situationer och hade svårt att hänga med. Med tanke på att cupmatcherna är färre i år blir det svårare att spela igång spelare som inte är i form, men det kommer att komma småskador och avstängningar, om jag fick bestämma skulle det vara i sådana matcher som Can fick chansen. Wijnaldum, Henderson och Lallana har verkligen fungerat bra tillsammans hittills under säsongen och det märktes nu när två av dem saknades att Can varken har Lallanas löpförmåga eller Wijnaldums kloka beslutsfattande. Han är dock fortfarande ung Can och har visat tidigare att han har potential att bli en riktigt bra mittfältare, innan säsongen såg jag honom som en av våra absoluta nyckelspelare, men sett till hur vi spelar i dagsläget finns det helt enkelt andra spelare som är bättre och då är det upp till honom att bevisa sig värdig en plats när han får chansen. Mot United spelade han sig inte närmare en startplats, men med tanke på att Henderson närmar sig en avstängning kommer det säkerligen en ny chans snart igen, då måste han göra det bättre.

Pelle: Om Can fortsätter att se lika trög ut på träningarna är det bara cupmatcher som gäller för honom. Det finns trots allt andra centrala mittfältare i truppen. När Can hittar tillbaka till sin normala form är han förstås en het kandidat till startelvan igen. PL är alldeles för jämn för att man ska låta spelare ”spela sig i form” där.

* * *

Längre ner i leden ser Harry Wilson het ut. Är det dags att ge honom chansen i A-laget?

Tomas: Det här hård konkurrens om de offensiva platserna i laget och jag tror att Wilson i bästa fall kan få några matcher på bänken, när de första rundorna i FA-cupen ska spelas kanske han kan ges möjlighet till speltid. Det är spännande att se att det kommer spelare underifrån, men tyvärr brukar det sällan vara så att de tar sig hela vägen in i laget. Det går att rada upp mängder av spelare som gjort fina insatser i andralaget, men aldrig lyckats etablera sig i Premier League. Vi skulle dock må oerhört bra av att få upp en spelare från akademin som gör betydande skillnad, om man räknar bort Sterling är det inte många som lyckats med det sedan generationen med Gerrard och Carragher. Personligen har jag blivit väldigt imponerad av Trent Alexander-Arnold i de matcher jag sett och med tanke på att Clyne inte har någon naturlig backup i dagens förstatrupp ser jag det inte som omöjligt att vi får se andralagets dominante högerback i a-laget under någon match innan säsongen är slut.

Pelle: Så länge lagets offensiva spelare presterar bra i PL känns det inte aktuellt att släppa fram Wilson i ligasammanhang, men i inhemska cuper är han absolut en spelare som Klopp bör överväga att ge chansen. Jag tror att det är viktigt för klubben att ’belöna’ starka insatser i lagen bakom A-laget. Det är viktigt för unga spelares drivkraft att känna att de får chansen om de förtjänar den. Det kan också vara en viktig signal för unga spelare som Liverpool vill värva om de väljer mellan LFC och andra klubbar.

* * *

Liverpool har ett antal utlånade spelare. Finns det någon som du tror lite extra på?

Tomas: Om jag ska vara helt ärlig, nej, det finns ingen av dem som jag tror kommer att bli en spelare för vårt a-lag. Flanagan kan kanske komma tillbaka och agera backup, men någon startspelare kommer han nog aldrig att bli. Den spelare som skulle kunna bli något i framtiden är den unge brassen Allan, men jag har knappt sett honom spela, så det grundar jag mest på det jag läst och hört om honom. De senaste åren är det oerhört få spelare som kommit tillbaka från ett lån och visat en betydande utveckling, därför är jag skeptisk till att någon av de spelare vi har ute nu kommer att lyckas. Namn som Markovic, Bogdan, Ward och Wisdom kommer aldrig att göra sig namn hos oss, även om jag såklart fortfarande hoppas att den förstnämnde av dem ska visa någonting av det som gjorde honom dyr en gång i tiden. Jag har läst att Joe Gomez kan vara på väg att lånas ut under en period, det skulle i sådana fall vara en spelare som jag båda skulle hålla koll på och tro på.

Pelle: Jag tror att Allan kan bli bra. Han har ett spelsinne och en teknik som gör honom till ett spännande råämne som Klopp har goda förutsättningar att förädla till något bra. Ward kan säkert bli en okej backup den dagen Mignolet lämnar på grund av utebliven speltid, vilket kan ske nästa sommar. Flanagan har rätt inställning men tyvärr inte särskilt mycket mer än så, Wisdom saknar spetskompetens och Markovic kommer nog aldrig att få till det i Liverpools tröja.

6 kommentarer
 1. Konstigt att ingen av dom ser potential i Ryan Kent. Tycker personligen att han har störst chans av dom som är ute på lån att slå sig in i laget. Allan är tätt efter.
  Kent är ju på en nivå redan vart U23-fotboll inte direkt är tillräcklig för att utveckla och utmana honom medans han inte är där än för att kunna slåss om en plats i a-laget.
  Allan skulle nog vara redo med att slåss om en plats i a-laget men då man inte sett honom spela så är det svårt att säga hur stor hans potential är.
  Sen finns ju Kelechi Iheanacho radarpartner från ungdomslandslaget också ute på lån, Taiwo Awoniyi. Men honom har man inte sett spela heller.

  • Jag har låtit mig lurats av Kents spelartyp förut, det ser ofta lite bättre ut än vad det är i tidig ålder, så avvaktar där.

   Awoniyi kan vi börja prata om när han börjar hitta målet i Eredivisie.

  • Kent har väldigt mycket fotboll i sig och skulle kunna slå sig in redan i dag om han hade ett beslutsfattande i Premier League klass. Tyvärr har han inte det utan mer pojklag men man får hoppas det kommer.

   Får Allan spela något i Hertha eller är han en bänknötare?

 2. Harry Wilson och Trent Arnold hoppas jag få se i A-laget under säsongen, även Ben Woodburn såklart men det hänger såklart på hur långt vi går i cuperna och vilka motstånd vi stöter på.

  Gällande utlånade spelare så hoppas jag att Kent och Allan kan utvecklas och bli tillräckligt bra för oss, tror även att Ward kan ta andraplatsen men annars finns där ingen jag tror på av de utlånade.

  Joe Gomez kanske hade mått bra av att lånas ut, men det ska vara till rätt klubb och han ska såklart tillbaka efter lånet. Både Huddersfield och Bournemouth som ryktats lite är väldigt bra klubbar att lånas ut till.

 3. Trent Alexander Arnold gjorde det bra när han fick spela på försäsongen. Dock inte alls i samma liga som Clyne men samtidigt är vi Liverpool och vi har inte råd att ha en ersättare i samma klass.

  Jag tror Sturridge inte kommer spela i Liverpool nästa säsong, kanske lämnar i Januari redan. Klopp bygger sin filosofi på hård press och när vi har en spelare som faller ur den pressen blir vi väldigt sårbara. Fungerar våran press måste motståndarna spela långt och både Matip och Lovren är rätt bra huvudspelare när dessa bollar kommer (men hörnor är det sämre med). Både Origi och Ings känns mer naturliga i detta spelsystem men samtidigt är de inte alls lika giftiga som Sturridge.

  Om nu Sturridge säljs och både Origi och Ings inte riktigt håller än i alla fall, vilken ersättare skulle vi kunna ta in istället för Sturridge som både kan göra jobbet och ha kvaliteten som krävs?

  Emre Can är väl ändå den av mittfältarna som kommer ersätta andra vid skador/avstängningar etc så det känns väldigt viktigt att få igång honom. Visst ser man en skillnad nu när han spelade istället för Gino men som sagt väldigt viktigt att få igång honom. Han kommer väl få förhoppningsvis 90min mot Spurs på tisdag. Då får man hoppas att även Ings, Origi och Sturridge får speltid. Jag hoppas verkligen han vilar lite spelare på tisdag då spelstilen vi har kommer slita enormt under en säsong. Prio ett bör väl ändå vara ligan.

  Tycker ändå Ibe också var väldigt intressant när han kom fram bakom Sterling och kändes även bättre på många sätt. Han var rakare i sitt spel när han kom fram medan Sterling trixade runt. Tråkigt nog blev Ibe som Sterling när denne försvann men det blir väl Ibe som sänker oss när vi möter Bournemouth.

  • Glömde ju Joe Gomez, är det värt att låna ut honom nu efter ett så långt skadeuppehåll? Borde han inte först bli helt fit och spela in sig i laget, dvs lära sig hur Klopp vill att han ska röra sig och sen ta beslutet.

Kommentarer är stängda.