Festen uteblev på Anfield. 0-0 var ett bättre resultat för Man United än för Liverpool, som var närmast segern.

Det var upplagt för fest på Anfield. Liverpool hade vind i seglen efter flera härliga segrar innan landslagsuppehållet. Dessutom visade statistiken oss att Liverpool löper mest av alla PL-lag och att United löper minst i samma sällskap.

Det är naturligtvis inte så enkelt som att de som löper mest också är bäst. Liverpool leder inte ligan och United ligger inte sist. Och det är naturligtvis inte så enkelt att besegra United. Man får trots allt ta med i kalkylen att de Gea gör några idioträddningar. Och att Mourinho är en lurig jäkel.

Undertecknad och många andra, möjligtvis inklusive Klopp, förväntade sig ett lågt försvarande United. Det visade sig vara felaktigt. Åtminstone till en början av matchen. Under den första halvtimmen verkade Liverpool väldigt överraskande över att United valde att stå så pass högt. United spelade dessutom väldigt taktiskt disciplinerat; framförallt imponerade Herreras och Fellainis(!) positionsspel på innermittfältet. Liverpool hade stora problem att få igång sitt kännetecknande anfallsspel. Man fick inget flyt i spelet. Jag måste också motvilligt konstatera att Uniteds nya mittback Bailly dominerade stort i duellspelet mot Sturridge, som såg både klen och långsam ut mot den 22-årige ivorianen. Det gjorde att Liverpool inte fick till spetsen i anfallsspelet, och att backlinjen inte hade möjlighet att slå lite längre bollen när ett tätt United-mittfält blockerade alla uppspelsalternativ i mitten av planen.

Så småningom spelade Liverpool upp sig. Ju längre matchen pågick, ju längre föll United ner i sitt försvarsspel. Sista 20 minutrarna var mer eller mindre spel mot ett mål. Liverpool skapade ett fåtal heta målchanser, vilket tyvärr inte räcker mot ett lag som har de Gea mellan stolparna. Man måste räkna med att han tar minst ett par avslut som vanligtvis sitter. Räddningen på Coutinhos avslut var högklassig, men jag tror att de flesta PL-målvakter hade tagit Emres lite för klena avslut.

Frågan är hur man ska tolka detta mållösa resultat. Många väljer att hylla Mourinho för att United fick med sig en poäng. Riktigt så långt är jag inte beredd att gå. United hade naturligtvis skäl att vara nöjdare än Liverpool efter matchen, men helt nöjda kan de ändå bara vara efter tre poäng. Det fanns ett par tillfällen som kunde ha blivit riktigt farliga om Zlatan inte hade sprungit offside, men lyckligtvis slapp vi uppleva en förlust.

De diskussionerna som har dominerat eftersnacket, åtminstone bland LFC-supportrar, är vilka som inte spelade. Det har betonats hur viktiga Wijnaldum och Lallana är för laget. Jag kan absolut hålla med om att de saknades mot United, vilket i sig är illa. Båda dessa herrar är startspelare som har framträdande roller, men de är inte lika tongivande som t.ex Gerrard var under sin storhetstid. Det finns någonting orimligt i lagets slagstyrka försvagas kraftigt så fort (valifria?) startspelare är borta. Det ska gå att ha en central mittfältare samt en offensiv mittfältare borta utan att det blir en naturlig bortförklaring till att laget inte får igång ett flyt i passningsspelet.

Avbräcken hade inte märkts särskilt mycket om truppen hade varit bred, som den ju i grund och botten borde vara. Tyvärr visade Emre Can att han fortfarande har en lång bit kvar till toppformen efter skadorna. Kanske hade Grujic eller Stewart varit bättre alternativ än honom.

Lallanas frånvaro gjorde att Sturridge fick chansen i startelvan. Man kan inte direkt påstå att han tog vara på möjligheten. Som tidigare nämnt hade han stora problem i duellspelet mot Bailly. Han tillförde helt enkelt för lite i den här matchen. Sturridges presspel är väldokumenterat ”så där” och när hans löpningar samt bollinnehav inte heller fungerar tillför han i stort sett ingenting. Oroväckande är att Sturridge ser ut att ha tappat sitt tidigare så fina löpsteg. Den bittra sanningen är nog att Sturridge aldrig kommer att komma tillbaka till den nivån som han höll för ~3 år sedan. Det vore nog smart business att sälja honom medan marknadsvärdet fortfarande är högt, i synnerhet eftersom han inte passar in i Klopps spel.

6 kommentarer
 1. Det som var mest frustrerande med Sturridge var att han inte ens försökte, det var några lägen där han gav upp allt för lätt utan att ens ge sig in i en duell och försöka vinna tillbaka bollen. En anfallare som inte ställer sig i första försvarsledet är utdaterad, tyvärr. I dagens fotboll så behöver anfallaren sätta första pressen, till och med Zlatan pressar med sin närvaro och sitt joggande. Sturridge gör inget av detta och känns därför som övertalig i dagens trupp, speciellt då han kostar väldigt mycket pengar per månad. Dock skulle jag vara orolig om han gick till ett lag som Arsenal eller City som bygger spelet på bollinnehav, där skulle han passa som handen i handsken.

  Passa på att förstärka upp vänsterbacken så att vi kan använda Milner i lägen där Gini eller Can inte är på topp. Tror att vi skulle klara oss bra med Origi och Ings framöver.

 2. Har Can någonsin visat toppform… mer än att blixtrat till i någon enstaka match?

  • Can var/är under utveckling och ett framtidslöfte med stor potential, däremot så har hans skada hämmat upptakten av säsongen.

   Han har visat sig bra/nyttig i några matcher, saknar de extra momenten och saknar rutin, just rutin syntes igår när han gång på gång missar sina dribblingar och lägger pass kors och tvärs som resulterar i antingen avstannade anfall eller felpass.

   Han kan mer, igår blev han min syndabock, jag hade bytt in Lucas redan efter 20 minuter.

 3. Can är ju inte så offensivt lagd heller ska man komma i håg och ung. Gruijic kan ju både gå framåt o täppa till bakåt. Sturre som ja sagt många gånger passar inte in.
  Origi ings o även firmino funkar bättre.

 4. Har läst många kommentarer på olika sidor på nätet där merparten av folket är negativa till en poäng hemma mot United. Jag är en av få (?) som tycker det är väldigt positivt. Jag förstår att Mourinho valde att spela defensivt. Liverpool har varit ett väldigt offensivt lag hittills den här säsongen och att komma till Anfield är aldrig enkelt oavsett vilket lag som gästar oss. Att Mourinho satsade på en poäng känns naturligt och vettigt. Och för Liverpools skull så även om United är i en svacka och saknar identitet så är det ändå en storklubb med flera världsstjärnor på den absoluta toppnivån. De kan blixtra till när som helst och vara enormt farlig.
  Jag är nöjd med insatsen och ser fram emot kommande matcher. Det ser spännande ut den här säsongen!

Kommentarer är stängda.