Liverpool FC

Vi utvärderar säsongen 17/18

Spelarbetyg säsongen 17/18

Dags för traditionsenlig säsongsavslutning där vi ska summera 17/18 en gång för alla. Nedan kan ni läsa vilka betygskriterier vi gått efter, följt av en motivering av betyget från samtliga TL-skribenter. Betygen är högst personliga och kan givetvis diskuteras nedan.

* * *

Vi bedömer insatserna i Premier League, UEFA Champions League (+kval), FA-cupen samt EFL Cup (ligacupen). Eventuella insatser i reserv- eller U21-lag inkluderas inte i bedömningarna.

Statistiken är hämtad från transfermarkt.com.

* * *

Betygsförklaring:

5 – Världsklass.

4 – Hög PL-klass.

3 – Väl godkänd säsong.

2 – Godkänd säsong.

1 – Underkänd säsong.

* * *

Målvakter

Simon Mignolet
Premier League: 1710 minuter / 24 insläppta mål
UEFA Champions League: Spelade ej
UEFA Champions League Qualification: 180 minuter / 3 insläppta mål
FA Cup:90 minuter / 3 insläppta mål
EFL Cup: Spelade ej.

Johannes kommentar: Min respekt för Simon Mignolet har stigit enormt under den gångna säsongen. Inte för att belgaren gjort många kvalificerade räddningar, eller för att han varit speciellt briljant i mål. Min respekt för Mignolet har stigit på grund av hur han betett sig utanför planen, efter att Klopp gjort honom till andrakeeper och förpassat honom till bänken.

I samma stund som Jurgen Klopp i vintras deklarerade att Loris Karius var förstavalet, då var också Simon Mignolets Liverpool-karriär över. Och troligtvis också hans möjligheter att någonsin spela i en toppklubb i en stor liga igen.Jag ser faktiskt ingen väg tillbaka för Mignolet (trots Loris Karius fadäser i helgen) och belgaren kommer att säljas i sommar. Detta har givetvis Mignolet också varit medveten om under våren. Men trots att han inte fått spela, utan petats av en målvakt som i ärlighetens namn inte heller imponerat märkbart, har han dag ut och dag in vart helt och hållet professionell. Han har stöttat laget, peppat sina medspelare, varit trevlig mot media och inte en enda gång gnällt över utebliven speltid – något som i dagens fotboll känns väldigt sällsynt.

Betyget för Mignolet denna säsong blir en tvåa – godkänt. Han ska bedömas efter insatserna på planen och jag tycker hans insatser har varit just godkända. Han spelade 19 matcher i ligan och förlorade endast två av dem. Han stod inte för några jätteinsatser, men räddade en straff i Champions League-kvalet som kan ha betytt mycket. För insatserna på planen får Mignolet godkänt, men han ska också ha en stor eloge för sin professionalism utanför densamma.

Betyg: 2

* * *

Loris Karius
Premier League:1710 minuter / 14 insläppta mål
UEFA Champions League: 1170 minuter / 16 insläppta mål
UEFA Champions League Qualification: Spelade ej.
FA Cup: 90 minuter / 1 insläppt mål
EFL Cup: Spelade ej.

Tomas kommentar: Har tagit chansen under den andra halvan av säsongen och har under perioder imponerat. Tysken har stått för flera viktiga räddningar och visar upp en större pondus än sin föregångare mellan stolparna. Visst har han gjort några misstag, men det har inte varit några större tabbar och överlag har han sett trygg ut. Det finns utvecklingspotential i Karius och jag tycker man kunnat se att han blivit bättre och bättre ju längre säsongen gått, därmed inte sagt att jag är säker på att han kommer att vara vårt förstaval nästa säsong, men jag tror att Klopp inte är lika stressad över att värva en målvakt som han kanske var i februari. Visst har van Dijks intåg underlättat för Karius, han har en en mer fungerande backlinje framför sig än Mignolet någonsin haft, men att den fungerar kan ju också bero på att de har en bättre målvakt bakom sig.
(Det här skrev jag dagen innan CL-finalen och hur det såg ut i den vet vi alla mycket väl, jag tycker dock inte att den insatsen förändrar betyget för tyskens säsong. Visst, han var verkligen inte bäst när det gällde och det blir en enorm utmaning för honom att ta sig igenom det här mentalt, men ett säsongsbetyg kan inte sättas utifrån insatsen i en match, hur viktig den än må vara.)

Betyg: 3

* * *

Danny Ward
Premier League: Spelade ej
UEFA Champions League: Spelade ej
UEFA Champions League Qualification: Spelade ej
FA Cup: Spelade ej
EFL Cup:90 minuter / 2 insläppta mål

Pelles kommentar: Med endast 90 minuters ligacupmatchande i A-laget under säsongen kan man konstatera att 24-åringen inte har fått chansen, eller för den delen inte imponerat tillräckligt för att övertyga Klopp. Även om han var okej i sitt framträdande kan jag inte låta bli att tänka på att Klopp inte testade Ward när både Karius och Mignolet svajade under första halvan av säsongen. Detta beror gissningsvis på att Ward blir överglänst på träningarna av den mer rutinerade duon. Det går naturligtvis inte att betygsätta Wards insatser när han knappt har spelat något.

Betyg: Spelade för lite för att kunna bedömas.

* * *

Adam Bogdan
Spelade inte ej någon match under säsongen.

Pelles kommentar: Spelade inte någonting alls under säsongen på grund av en knäskada som han drog på sig i sin sista match för Wigan förra säsongen.

* * *

Backar

Virgil van Dijk
Premier League: 2253 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League: 540 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League Qualification: Spelade ej.
FA Cup:180 minuter / 1 mål / 0 assist
EFL Cup: 180 minuter / 1 mål / 0 assist

Robins kommentar: Den reslige holländaren var länge en transferföljetong som säkert gjorde den mest tålmodige otålig. Med facit i hand kan vi ändå konstatera att Klopp gjorde helt rätt som väntade på sin man. Med risk för att låta biblisk så var Liverpools försvarsspel före Van Dijk svajigt och osäkert för att nästintill omedelbart byta skepnad efter hans tillträde.

Van Dijk utstrålar ett lugn och en pondus som vi saknat, han leder sin försvarslinje, han är fysisk, bra i luften och positionssäker och dessutom fördelar han bollar med fläckfri precision. Kort och gott har han allt man letar efter hos en mittback.

Betyg: 4

* * *

Joel Matip
Premier League: 1994 minuter / 1 mål / 0 assist
UEFA Champions League: 465 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League Qualification: 180 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cup: 180 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: Spelade ej.

Coffes kommentar: Det här var säsongen då jag verkligen trodde att Matip skulle etablera sig i vårt mittlås efter sin lovande debutsäsong. Dessvärre kantades säsongen lite av skador och han deltog i drygt 2/3 av våra ligamatcher, och visade inte upp något bländande samarbete med Van Dijk, vilket gjort hans tidigare givna startplats betydligt mer osäker. Riskerar att endast vara aktuell när Van Dijk inte kan spela då även Matip normalt vill sköta många uppspel för laget.

Betyg: 2

* * *

Dejan Lovren
Premier League: 2124 minuter / 2 mål / 1 assist
UEFA Champions League: 1050 minuter / 0 mål / 1 assist
UEFA Champions League Qualification: 180 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cup: Spelade ej.
EFL Cup: Spelade ej.

Jespers kommentar: Ojämnheten personifierad. Var nere i dom djupaste av dalar där såklart 4-1 torsken mot Spurs (utbytt i 31:a minuten) får ses som det absoluta bottennappet. Känslan är dock att värvningen i januari av Van Dijk gynnade Lovren något oerhört. Efter introduktionen av holländaren så har nerverna lugnats ner och nollorna börjat trilla in på kontot som ett resultat. Visst har han fortfarande ett misstag i sig, men känslan är att vårformen är det bästa som Lovren visat upp i Liverpooltröjan.

Betyg: 3

* * *

Ragnar Klavan
Premier League: 1448 minuter / 1 mål / 0 assist
UEFA Champions League: 296 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League Qualification: 2 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cup: Spelade ej
EFL Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist

Johannes kommentar: Estländaren har agerat back-up till övriga mittbackar och har varken varit dålig eller utmärkande bra när han fått chansen. Deltog i hälften av ligamatcherna, vilket nog är mer än vad han kommer få spela kommande säsong. Det blev en tydlig förbättring av det kollektiva försvaret när Virgil van Dijk kom in i januari och i stort sett tog Klavans plats på planen. Estländaren startade bara fyra matcher i ligan efter att van Dijk kom till klubben.

Klavan stod för ett viktigt mål när han avgjorde på stopptid borta mot Burnley, annars rätt osynlig på fasta situationer i offensiven. Sammanfattat en godkänd säsong där han visat att han är en duglig reservspelare, med ett underskattat passningsspel och ett fint positionsspel.

Betyg: 2

* * *

Alberto Moreno
Premier League: 1264 minuter / 0 mål / x assist
UEFA Champions League: 563 minuter / 0 mål / 3 assist
UEFA Champions League Qualification: 180 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: Spelade ej

Pelles kommentar: Fick oväntad speltid under inledningen när Robertson hade en acklimatiseringsperiod. Varvade godkända med icke-godkända insatser. Klarade inte av att behålla skärpan andra halvan av säsongen när Robertson tog en ordinarie tröja, var icke-godkänd i stort sett varje gång han fick spela då. Det är dags att sälja i sommar.

Betyg: 1

* * *

Andrew Robertson
Premier League: 1943 minuter / 1  mål / 5 assist
UEFA Champions League: 540 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League Qualification: Spelade ej
FA Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup:90 minuter / 0 mål / 0 assist

Tomas kommentar: Vilken säsong han gjort Robertson! Från ett nedflyttat Hull kom han till oss och var till en början backup till Moreno, men när spanjoren blev skadad klev han in och sedan dess har det inte varit något snack om saken. Med en fantastisk inställning, pigg offensiv och klok defensiv har han spelat sig in i både startelvan och våra supporterhjärtan. Efter mängder av säsonger med taffligt vänsterbacksspel har vi fått se Robertson visa upp en kapacitet vi nog inte trodde på förhand. Det ska bli spännande att se om det finns ännu mer att ta av honom nästa säsong, som det ser ut idag har han i alla fall alla chanser i världen att cementera sin plats i startelvan för många år framöver.

Betyg: 4

* * *

Nathaniel Clyne
Premier League: 174 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League: 9 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League Qualification: Spelade ej
FA Cup: Spelade ej
EFL Cup: Spelade ej

Robins kommentar: En säsong att glömma för Clyne, tyngd av skador har han fått se sin plats förlorad till Trent Alexander-Arnold. Har mest fått agera backup och inhoppare när han har varit tillgänglig och sanningen är att han inte längre är vår bästa högerback. Om han är tillfreds med att vara en breddspelare så är det välkommet, annars tror jag vi får se Clyne i en annan outfit nästa säsong.

Det lilla vi fått se av honom denna säsong påminner inte mycket om den spelare vi värvade tyvärr.

Betyg: 1

* * *

Joe Gomez
Premier League: 1900 minuter / 0 mål / 2 assist
UEFA Champions League: 371 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League Qualification: 25 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cup: 77 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist

Coffes kommentar: Det verkade inledningsvis som att Gomez återigen skulle få det där stora genombrottet som han var så nära när han skadade sig under Brendan Rodgers. Briljerade för England mot Brasilien och många trodde att han var högaktuell för sommarens VM, det följdes dock upp med något svagare form och en skada som satte stopp för resten av säsongen och hans VM drömmar. Man glömmer dock lätt, hur ung han faktiskt fortfarande är, och deltog i 2/3 av våra Premier League matcher är imponerande, ofta som det stabilare valet på ytterbacken framför den endast ett år yngre Alexander Arnold. Väldigt bra med bollen men saknar vissa egenskaper för att utgöra ett offensivt hot när han spelar ytterback, fortfarande osäkert vilken position i backlinjen Klopp har för avsikt att använda honom till på sikt. Värvningar i backlinjen bör avgöra hur stor roll Gomez får nästa säsong.

Betyg: 3

* * *

Trent Alexander-Arnold
Premier League: 1576 minuter / 1 mål / 2 assist
UEFA Champions League: 820 minuter / 1 mål / 1 assist
UEFA Champions League Qualification: 155 minuter / 1 mål / 0 assist
FA Cup: 103 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: Spelade ej

Jespers kommentar: Årets komet. Fick sitt stora genombrott när han sopade in en frispark mot Hoffenheim och är en mycket populär spelare med sin lokala förankring i Liverpool. Det har inte varit en spikrak väg mot toppen och Alexander-Arnold har under delar av säsongen varit ifrågasatt. Men ynglingen har visat stark karaktär och spelade med sina avgörande insatser mot Man City och Roma in sig i Gareth Southgates VM-trupp. Vem hade trott det i augusti?

Betyg: 3

* * *

Jon Flanagan
Premier League: Spelade ej.
UEFA Champions League: Spelade ej.
UEFA Champions League Qualification: Spelade ej.
FA Cup: Spelade ej.
EFL Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist
Bolton: Championship: 691 minuter / 0 mål / 0 assist

Jespers kommentar: Var en del av laget som fick respass mot Leicester direkt i tredje omgången av Ligacupen och gjorde där ingen särskilt bra match. Fick därefter se sig själv i den berömda frysboxen. Saken blev inte bättre när Flanagan blev inblandad i en privat skandal och senare dömdes för misshandel. Många supportrar ville att klubben skulle riva kontraktet men så blev inte fallet. Slutet av säsongen spenderade han i bottenlaget Bolton som klarade sig kvar i Championship med minsta möjliga marginal. Där gavs han betydligt mer speltid även fast laget förlorade 6 av dom sista 8 matcherna. Flanagan spelade högerback i 5 av förlusterna och var inte i truppen när Wanderers lyckades knipa tre pinnar i sista omgången.

Betyg: Spelade för lite för att kunna bedömas.

* * *

Mittfältare

Emre Can
Premier League: 2094 minuter / 3 mål / 5 assist
UEFA Champions League: 533 minuter / 1 mål / 0 assist
UEFA Champions League Qualification: 160 minuter / 2 mål / 0 assist
FA Cup: 155 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: Spelade ej

Johannes kommentar: 24-åringen har likt tidigare säsonger i klubben blandad briljanta insatser med att vara slarvig eller helt osynlig. Mycket av snacket kring Can har givetvis handlat om hans utgående kontrakt och påstådda övergång till Juventus. Oklart hur det har påverkat prestationerna, men det är tydligt att kvaliteten finns där någonstans. Har egentligen inga större svagheter, förutom att han är ojämn i sina prestationer. Bidrar med tyngd i närkampsspelet, längd i luften och gillar att gå på djupet. Stod för flest tacklingar av alla Liverpoolspelare i ligan.

Fick tyvärr en skada under våren som höll honom borta ett bra tag. Tre mål och fyra assist i Premier League är en ok poängskörd, men inte helt bra. Spelade betydligt fler minuter i ligan än både Oxlade-Chamberlain och Milner, som ju konkurrerar om samma plats som Can. Mitt intryck är dock att de båda engelsmännen bidragit med betydligt mer än vad tysken gjort på mittfältet.

Sammantaget en väl godkänd säsong av tysken, som håller god klass och har potentialen att ta ytterligare kliv. Det ser dock ut som att mittfältaren gjort sitt i klubben.

Betyg: 3

* * *

Georginio Wijnaldum
Premier League: 2387 minuter / 1 mål / 2 assist
UEFA Champions League: 850 minuter / 1 mål / 2 assist
UEFA Champions League Qualification: 180 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cup:110 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 73 minuter / 0 mål / 0 assist

Pelles kommentar: Ojämn i sina prestationer, men oj vilken tendens han har att höja sig i stormatcher. Alldeles lysande när LFC behövde honom som mest i CL. Det är dessvärre svårt att ge honom ett högre betyg, eftersom helhetsinsatsen trots allt inte är superb.

Betyg: 3

* * *

Alex Oxlade-Chamberlain
Premier League: 1725 minuter / 3 mål / 7 assist
UEFA Champions League: 320 minuter / 2 mål / 0 assist
UEFA Champions League Qualification: Spelade ej.
FA Cup: 155 minuter / 0 mål / 1 assist
EFL Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist

Tomas kommentar: Det är svårt att betygsätta Ox tycker jag, hans inledning var risig, men när han väl kom igång tog han för sig ordentligt. Fem mål och åtta assist är ett fint facit från hans mittfältsposition, men det är inte bara poäng han bidragit med. Ox är löpstark, har en fysik som gör honom väldigt bra lämpad att vinna tillbaka bollar på mittfältet och har överlag visat sig vara väldigt väl anpassad för sättet som Klopp vill spela. Skadan kom olägligt och det kommer nog att dröja ett tag innan vi ser honom tillbaka i fullt slag igen, det är bara att hoppas på en lyckad rehab, så att han kan fortsätta sin Liverpool-karriär i samma tempo som han hade när skadan kom. Utvecklingen sedan ankomsten från Arsenal är imponerande, har han ännu en nivå i sig?

Betyg: 4

* * *

Jordan Henderson
Premier League: 2172 minuter / 1 mål / 1 assist
UEFA Champions League: 868 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League Qualification: 153 minuter / 0 mål / 1 assist
FA Cup: 25 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist

Robins kommentar: Vår kapten är för mig lite vad Lucas Leiva var en stor del av sin tid hos oss, inte alltid uppskattad, inte alltid förstådd men saknad när han inte var med. Jordan Henderson kritiseras för att inte vara en ledare, för att inte vara konstruktiv med boll och för att försvinna ur matcher.

Ändå så han varit vår kapten under tre olika managers om mitt minne inte sviker. Även Gareth Southgate verkar välja Jordan Henderson när kaptensbindeln ska delas ut inför VM.

Denna säsong har det varit tydligt när han har varit borta. Vi saknar motorn som får uret att ticka och han är ofta, tillsammans med Firmino, pressen personifierad.

Betyg: 4

* * *

James Milner
Premier League: 1763 minuter / 0 mål / 3 assist
UEFA Champions League: 875 minuter / 0 mål / 8 assist
UEFA Champions League Qualification: 47 minuter / 0 mål / 1 assist
FA Cup: 102 minuter / 1 mål / 0 assist
EFL Cup: Spelade ej

Coffes kommentar: Det här var säsongen då det inte skulle bli något mer ytterbacksspel, Klopp gick tidigt ut och sa att Milner var som ett nyförvärv till mittfältet, inledningsvis betydde det här dock mestadels att Milner inte fick spela någonting alls. Hans roll skulle förändras, och är utan tvekan en av de spelarna som varit mest betydelseful att ha i truppen. Gör alltid ett enormt dagsverke i det tysta. Slår alla tiders rekord i assistligan i Champions League. Hans fysik den här säsongen har varit outstanding, och en spelare man verkligen alltid kan lita på. Klopp menar att den extra vila, efter han tackat nej till landslagsspel betytt mycket. Vi får givetvis inte glömma att det här även var säsongen då han inte bara skaffade ett twitterkonto utan även ett av de charmigaste.

Betyg: 4

* * *

Marko Grujic
Premier League: 13 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League: 5 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League Qualification: 1 minut / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist
Cardiff: FA Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist
Cardiff: Championship: 984 minuter / 1 mål / 0 assist

Pelles kommentar: Fick knappt någon speltid innan han lånades ut till Cardiff i januari. Blev snabbt en kultspelare i den walesiska klubben, då han kombinerade gediget passningsspel med att vara stenhård i närkamperna. Cardiff hade ett starkt lag som kanske hade kommit till PL även utan Grujic, men serben var onekligen med och drog sitt strå till stacken.

Betyg: 2

* * *

Adam Lallana
Premier League: 236 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League: 150 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League Qualification: Spelade ej.
FA Cup: 70 minuter / 0 mål / 1 assist
EFL Cup: Spelade ej.

Johannes kommentar: En jobbig säsong för engelsmannen. Var skadad stora delar av säsongen och gjorde sin första start på nyårsdagen. Det blev också hans enda start i ligaspelet och säsongen kan inte summeras som annat än underkänd. Orättvist kan tyckas med tanke på hans skador, men samtidigt har prestationerna när han väl spelat inte varit i den klass som krävs. Skapade inte speciellt mycket i offensiven och såg ringrostig ut mest hela tiden, vilket ju inte är så konstigt.

Det blev tydlig att han inte var i form när han hoppade in i CL-finalen. Och det blir kanske ännu tydligare när vi tittar på statistiken; Inga gjorda mål, inga assist, inga skapade chanser och 0/11 skott träffade mål. Missar också VM vilket måste svida för den nu 30-årige Lallana. Bara att hoppas att han får vara skadefri och kan göra ett grundligt jobb under försäsongen. Det behöver Lallana, och det behöver Liverpool.

Betyg: 1

* * *

Philippe Coutinho
Premier League: 1117 minuter / 7 mål / 6 assist
UEFA Champions League: 347 minuter / 5 mål / 2 assist
UEFA Champions League Qualification: Spelade ej
FA Cup: Spelade ej
EFL Cup: 45 minuter / 0 mål / 0 assist

Tomas kommentar: Brassen gjorde en bra säsong för oss innan han lämnade för Barcelona i vintras, men producerade både mål och assist i en rask takt. Jag kan dock inte sätta det högsta betyget på honom, även om han kanske förtjänar det sett till sina insatser på planen. Det finns dock fler saker som jag tycker krävs av en spelare än att denne gör sitt yttersta på planen, i en lagsport handlar det väldigt mycket om att göra det som är bäst för laget och där tycker jag att det brast hos Coutinho i år. Hans lägliga skador i samband med att transferfönstren var öppna gjorde Klopps jobb svårare och skapade den turbulens i klubben som vi såklart mått bättre utan. Vi vet alla varför han orsakade turbulensen och med facit i hand fick han precis det han ville, men han agerade med sitt egen karriär i första hand och Liverpools säsong i andra(eller kanske ingen) hand. Vi har inte saknat honom i samma utsträckning som många på förhand fruktade, personligen tycker jag att balansen i laget är bättre nu, då den nya roll han skulle få på mitten aldrig riktigt fungerade. Givetvis är det så att en spelare som Philippe Coutinho alltid saknas, hans fasta situationer, distansskott och matchvinnarmentalitet är inget man vill släppa ifrån sig frivilligt, men vi har visat att vi inte står och faller med enstaka spelare. Spelmässigt kanske Coutinho förtjänar en femma, men försätter man sitt lag i en sådan sits som han gjorde två gånger under säsongen är ett toppbetyg uteslutet, i alla fall i min bok.

Betyg: 4

* * *

Ben Woodburn
Premier League: 6 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League: Spelade ej.
UEFA Champions League Qualification: Spelade ej.
FA Cup: Spelade ej.
EFL Cup: 44 minuter / 0 mål / 0 assist

Jespers kommentar: Efter en magisk höst som inleddes med att Woodburn fick debutera och dessutom göra ett drömmål för Wales landslag, var det många som trodde detta skulle bli ynglingens stora genombrott även i LFC. Tyvärr har skador och sjukdomar gäckat hans utveckling och speltiden har därför varit väldigt sparsam i både reservlag och a-lag. Det råder inga tvivel kring att han är en lovande spelare med framtiden för sig. Men han kommer få kämpa för att hitta sin plats i elvan nästa säsong.

Betyg: 2

* * *

Sadio Mané
Premier League: 2208 minuter / 10 mål / 7 assist
UEFA Champions League: 940 minuter / 10 mål / 1 assist
UEFA Champions League Qualification: 177 minuter / 0 mål / 1 assist
FA Cup: 155 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: Spelade ej

Johannes kommentar: En femma kanske kan tyckas generöst. Men jag tycker att Saido Manés prestationer inte bara hållit hög PL-klass, hans prestationer har varit bättre än så. Han har lite i skuggan av Salah stått för en enormt fin säsong, trots att han fick byta kant när egyptern anslöt. Kritiserades stundtals under hösten, där han svajade lite, och det kan argumenteras för att det bör ta ned betyget. Men när det väl har behövts, då har Mané levererat som bäst, och det är exakt vad som kännetecknar de bästa spelarna inom sporten. Var under vårsäsongen fantastisk.

Det finns faktiskt inte många spelare i världen jag skulle vilja byta mot Sadio Mané. Och det är väl en anledning om någon att ge honom ett högt betyg. I min mening är alla tre i anfallslinan värda högsta betyg, för hur mycket bättre än så här kan det egentligen bli?

Mané gjorde tio mål och en assist på elva matcher i Champions League – dessutom målskytt i finalen. 17 poäng på 29 framträdanden i Premier League är också riktigt bra.

Var väldigt bra under förra säsongen, och har visat under denna säsong att han kan hålla hög klass över tid. Fina kroppsfinter, vass i djupled, har bra tajming i presspelet och avslutar bra med båda fötterna. Har dessutom utvecklat sitt inläggsspel. En riktigt bra säsong av Sadio Mané!

Betyg: 5

* * *

Mohamed Salah
Premier League: 2920 minuter / 32 mål / 11 assist
UEFA Champions League: 929 minuter / 10 mål / 5 assist
UEFA Champions League Qualification: 180 minuter / 1 mål / 0 assist
FA Cup: 90 minuter / 1 mål / 0 assist
EFL Cup: Spelade ej.

Robins kommentar: Kan man med ord ens beskriva det Mohammed Salah presterat på planen i år? Vår egyptiske kung har slagit det ena rekordet efter det andra och fyllt sitt trofé-skåp till bredden.

Ingen annan spelare har gjort fler mål i EPL där en säsong bestått av 38 matcher. Att han har hittat rätt i Liverpools sett att spela fotboll kanske är årets understatement, men till skillnad från det råämne han fortfarande var i Roma så sent som förra säsongen så gör han nu allt med en sådan otrolig självklarhet.

Han gör saker i och runt offensivt straffområde som jag trodde var exklusivt för en spelare som Messi. Hans balans, snabbhet och nu mera sylvassa vänsterfot har sårat varenda försvar han ställts mot. Det blev extra tydligt i Champions League-finalen mot Real hur vi blev ett annat lag efter hans skada.

Salah hade i min bok chans på Ballon D’or fram till att Real Madrid snöpligt kammade hem tredje raka vinsten. Det säger väl allt om hans säsong, han var nära på att bryta en 10-årig dominans i fotbollstoppen.

Tyvärr för hans del så ser denna makalösa säsong ut att sluta med väldigt bitter eftersmak i form av en förlorad final och ett missat VM. Vi hoppa såklart att skadan är mindre allvarlig än det såg ut, för VM förtjänar en spelare som Salah och Salah förtjänar att spela VM.

Betyg: 5

* * *

Anfallare

Roberto Firmino
Premier League: 2778 minuter / 15 mål / 7 assist
UEFA Champions League: 1056 minuter / 10 mål / 8 assist
UEFA Champions League Qualification: 174 minuter / 1 mål / 1 assist
FA Cup: 180 minuter / 1 mål / 1 assist
EFL Cup: Spelade ej.

Coffes kommentar: Vilken spelare. Den här säsongen bör de flesta, även icke Liverpool frälsta fått upp ögonen för hur bra Firmino faktiskt är. Otroligt allround, och hans sätt att starta defensiven med att vinna tillbaka bollar högt upp i planen är något som ofta lägger grunden för enkla målchanser. Hans målproduktion har varit ifrågasatt för en 9a, men det har förbättrats i år. Speciellt i Champions League har han briljerat. Ganska osjälvisk spelare, sköt lite drygt hälften så många skott som vår målkung Salah i Premier League den här säsongen, och stod också för ungefär hälften så många mål (15). Men för att han ska upp på den högsta nivån krävs det att han gör ännu fler mål och assist. Vi kan oavsett vara otroligt nöjda över att han signerat ett nytt avtal, för det är en spelare vi kan bygga vårt lag runt. Förmodligen den förste spelaren Klopp kritar ner på sin lagupställning inför en viktig match.

Betyg: 4

* * *

Danny Ings
Premier League: 265 minuter / 1 mål / 0 assist
UEFA Champions League: 54 minuter / 0 mål / 1 assist
UEFA Champions League Qualification: Spelade ej.
FA Cup: 25 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 17 minuter / 0 mål / 0 assist

Tomas kommentar: Egentligen förtjänar Danny Ings högsta betyget bara för att han fortfarande spelar fotboll, efter alla tuffa skador och motgångar han haft de senaste åren. Hans prestationer på planen under säsongen har visat prov på vilken nyttig spelare han kan vara när han är i fullt slag, men frågan är om han har nivån i sig för att komma tillbaka till den formen hos oss? Hans plats i rangordningen är inte speciellt hög och jag tror vi kommer få se nya spelare komma in i sommar som petar ner honom ännu längre. Kanske är det bästa för Ings att leta sig vidare till ett lag där han kan spela mer kontinuerligt nästa säsong? Hur som helst, den här säsongen har han gjort det klart godkänt när han fått chansen och hans mål är ett av de finaste tillfällena från Premier League 2017/2018. Man vet vad man får av Ings, hårt jobb och en bra näsa för målchanser.

Betyg: 2

* * *

Dominic Solanke
Premier League: 581 minuter / 1 mål / 1 assist
UEFA Champions League: 36 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League Qualification: 6 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cup: 13 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist

Pelles kommentar: Ung men långsam anfallare som få hade koll på inför säsongen. Kan lukta till sig farligheter, men hade dessvärre en frustrerande förmåga att bränna precis allt innan sista matchen mot Brighton. Självklart fortfarande under utveckling, men lyckades inte backa upp Firmino på ett vettigt sätt och klarade inte av att ersätta Sturridge, som ju lånades ut i januari. Tillförde för lite i spelet och missade för många chanser 17/18, får han chansen igen nästa säsong eller väntar utlåning? Sammantaget en underkänd säsong, produktionen var helt enkelt för dålig av en anfallare.

Betyg: 1

* * *

Daniel Sturridge
Premier League: 547 minuter / 2 mål / 1 assist
UEFA Champions League: 83 minuter / 1 mål / 2 assist
UEFA Champions League Qualification: 0 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cup: 0 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 0 minuter / 0 mål / 0 assist

Jespers kommentar: Såg ut att vara i riktigt bra form i augusti och stod för ett riktigt vackert mål när Bayern besegrades med 3-0 i Audi Cup. Men som så många gånger tidigare så dröjde det inte lång tid innan skadan var framme, närmare bestämt baksida lår. Ett tungt besked som gjorde att han bland annat missade båda avgörande CL-kvalmatcherna mot Hoffenheim. Någon dryg månad senare var han tillbaka i laget. Däremot var det något som inte riktigt kändes rätt. Klippet i steget var borta och han hängde inte med i Liverpools nyformerade Formel 1-anfall. Hösten spenderades mycket på bänken och trots några sporadiska mål i både Champions League och Premier League så kom hans definitiva slut i klubben allt närmre. Därför kom låneflytten till West Brom i januari knappast som en överraskning. Men efter att ha gått sönder även där kan den här säsongen inte klassas som något annat än en besvikelse. Frågan är vem som vågar satsa på Sturridge i sommar?

Betyg: 1

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Kommentarer

  1. Kingpin

   Fast det står att spelarna bedöms efter deras insatser. Då kan man inte ta med vad som händer utanför planen. Därför ska Coutinho ha en femma.

  2. Tomas

   Jag tycker att man absolut bör räkna in det som händer utanför planen, om det påverkar det som händer på planen. Tror dock att det framgick i min motivering hur jag resonerade. Man kan såklart se olika på det här, men så resonerar jag.

  3. Kingpin

   ”Vi bedömer insatserna i Premier League, UEFA Champions League (+kval), FA-cupen samt EFL Cup (ligacupen). Eventuella insatser i reserv- eller U21-lag inkluderas inte i bedömningarna.”
   Tolkar det som att det är endast insatserna på planen som bedöms. Inte utanför. Men jag kanske tolkar fel. 😜

  4. Tomas Nygren

   Insatsen i Premier League innebär för mig också att man tar i beaktande hur ens agerande påverkar lagets spel i Premier League, men jag förstår hur du tänker. Att han spelmässigt höll mycket hög klass när han var på planen håller jag absolut med om.

Laddar...