Precis som föregående säsong så ska vi utvärdera spelarnas insatser under säsongen som varit med spelarbetyg. Nedan kan ni läsa vilka betygskriterier vi gått efter, följt av en motivering av betyget från alla TL-skribenter. Notera att detta är våra högst personliga åsikter och att vissa betyg säkert kommer att höja ögonbryn, provocera och i vissa fall även att reta upp några av er. Trevlig läsning!

5 – Världsklass.

4 – Hög PL-klass.

3 – Väl godkänd säsong.

2 – Godkänd säsong.

1 – Underkänd säsong.

* * *

MÅLVAKTER

Simon Mignolet
Robins kommentar: Mignolet fortsatte visa sig vara en stark skottstoppare med flertalet misstag i sig. Om ingen hann om honom så var han den spelare i EPL som föranledde flest baklängesmål på grund av misstag. Hade hoppats på en utveckling mot föregående säsong, den uteblev tyvärr.
Betyg – 1

Adam Bogdan
Pelles kommentar: Den rödhåriga ungraren lyckades tyvärr inte motsvara de lågt ställda förväntningarna. En säkerhetsrisk mellan stolparna, det gick tyvärr inte att förlita sig ett dugg på honom när Mignolets dalar var som djupast.
Betyg – 1

Danny Ward
Pelles kommentar: Stod för Aberdeen under säsongens första halva och hyllades för sina insatser där. Fick chansen i ett par PL-matcher för Liverpool i slutskedet av säsongen; han gjorde absolut inte bort sig utan stod för flertalet bra räddningar. Sammantaget en väl godkänt säsong och ett tydligt steg uppåt i utvecklingskurvan.
Betyg – 3

* * *

BACKAR

Jon Flanagan
Robins kommentar: Gjorde en efterlängtad comeback efter en gedigen skadeperiod. Det syntes att han inte spelat på länge och även om han glimtade till ibland fick han sparsamt med speltid trots att vänsterbacksplatsen stundtals var ett stort frågetecken.
Betyg – 2

Nathaniel Clyne
Jespers kommentar: Liverpools mest stabila spelare som man alltid visste skulle göra sitt allt. Fann aldrig dom riktiga topparna i offensiven där han var så lyckosam i Southampton, men gjorde en desto mer stabil säsong defensivt. Försvaret stod för många tabbar säsongen 15/16 men Nathaniel var inblandad i ytterst få av dem, om ens några.
Betyg – 4

Mamadou Sakho
Tomas kommentar: En, minst sagt, svängig säsong ligger bakom Sakho. Han har gjort matcher då han sett ut som ligans bästa mittback, han har gjort matcher då han sett helt vilsen ut och han avslutade säsongen med att vara avstängd när det väl gällde. Svår att betygsätta, men man vet aldrig riktigt var man har vår franske bjässe och det gör att betyget stannar vid godkänt.
Betyg – 2

Dejan Lovren
Tomas kommentar: Vår bäste försvarsspelare sett över hela säsongen. Han inledde som han avslutade förra säsongen, bedrövligt, men Klopps intåg har varit väldigt lyckosamt för Lovren och han ser mer och mer ut som en mittback vi kan lita på i framtiden.
Betyg – 3

Kolo Touré
Robins kommentar: Den karismatiske Ivorianen gör troligen sin sista säsong för oss då hans kontrakt löper ut i sommar. Under avslutningen av säsongen har han vikarierat för Sakho på ett förtjänstfullt sätt och i mitt tycke vore det inte en dum idé att ge honom en säsong till.
Betyg – 3

Martin Skrtel
Pelles kommentar: Gjorde sin klart sämsta säsong i den röda tröjan. Inhoppet i halvtid mot Southampton i en match som Liverpool tappade i den andra halvleken gjorde att han fick minimal speltid under säsongsavslutningen; Klopp valde Kolo framför honom. Kommer knappast bli kvar i sommar.
Betyg – 1

Tiago Ilori
Pelles kommentar: Utlånad till Aston Villa under första halvan av säsongen. Återvände därefter till Liverpool. Det som hände var att han bytte bänken i botten till läktaren i mitten av tabellen. Spelade några FA-cupmatcher men sammantaget alldeles för lite för att kunna bedömas.
Betyg

Alberto Moreno
Jespers kommentar: Ojämn, ojämnare, Alberto Moreno. Det är svårt att kunna sammanfatta spanjorens säsong utan att nämna en bergodalbana. Formen flög upp och ned, hans försvarsspel imponerar inte men han kan ju åtminstone dansa på vänsterkanten i en match av sju.
Betyg – 2

Brad Smith
Pelles kommentar: 22-åringen hade sitt livs chans att spela till sig en plats i Liverpool. Den enda konkurrerande vänsterbacken var en ojämn Moreno. Smith såg pigg ut i de första matcherna, men blev bara sämre och sämre. Agerade extremt korkad när han blev utvisad mot Watford. Liverpool hade nog inte jagat en ny vänsterback om Smith hade varit bättre.
Betyg – 1

Connor Randall
Pelles kommentar: 20-årig högerback som fanns på planen i sju A-lagsmatcher. Jag har tyvärr otroligt svårt att se några kvalitéer i honom och att han har fått chansen är ärligt talat helt obegripligt.. Eller så säger det mycket om ungdomsverksamheten. Har ingenting i Liverpools A-lag att göra.
Betyg – 1

Joe Gomez
Pelles kommentar: Startade de inledande ligamatcherna men gick sönder per omgående. Spelade sammantaget alldeles för lite för att kunna bedömas. En outsider till nästa säsong.
Betyg

* * *

MITTFÄLTARE

James Milner
Tomas kommentar: Jag har alltid varit svag för James Milner, så mina förväntningar på honom var stora inför säsongen. Han inledde knackigt, men han gjort en bra avslutning och legat bakom en hel del mål framåt, samtidigt som han tagit ett viktigt jobb i defensiven. Vi kommer ha stor nytta av Milner även i framtiden.
Betyg – 3

Philippe Coutinho
Jespers kommentar: Den lille trollkarlen. Hela det offensiva uppvaknandet under Klopp har egentligen handlat om Coutinhos förmåga att bryta igenom försvar. Det har bjudits på både magiska mål och magiska passningar från brassens fötter och det saknas inte intressenter i sommar – med all rätt.
Betyg – 4

Jordan Henderson
Pelles kommentar: Tillförde egentligen inte tillräckligt mycket för att få godkänt, men eftersom hans säsong var så förbannat skadedrabbad är jag schysst och ger honom en 2:a. Ju längre säsongen pågick, ju tydligare blev det att Emre och Milner är bättre innermittfältare än Hendo, tycker jag. Riskerar till och med att säljas när Klopp renoverar spelartruppen.
Betyg – 2

Adam Lallana
Robins kommentar: Inledde likt resten av laget svagt och jag var oerhört säker på att han var påväg bort, en spelare på hans position utan poäng är inget att bygga på. Sedan kom Klopp in och fick fart på Adam. Har tillsammans med Lovren stått för den enskilt största utvecklingen och jag har nu svängt i min åsikt om honom, ser absolut honom som en viktig spelare att ha i truppen i framtiden.
Betyg – 3

Lucas Leiva
Pelles kommentar: En riktig överlevare som man gång på gång räknar bort, men som på något sätt alltid lyckades komma tillbaka. 15/16 gjorde han ingen bra säsong på mittfältet där han tenderade att dra på sig väldigt många frisparkar i känsliga lägen, men å andra sidan gjorde han några riktigt bra insatser som mittback när laget verkligen behövde det. Överlever han den här sommaren också?
Betyg – 2

Emre Can
Robins kommentar: Har allt för att lyckas bli något riktigt stort. Jag har stundtals irriterat mig på hans enkla bolltapp och slarviga passningar, men faktum är att han är ung och sånt slipas bort. Han besitter kvaliteter som däremot är oerhört svåra att lära sig och jag kan se Emre bli vår kapten i framtiden.
Betyg – 3

Joe Allen
Tomas kommentar: Den lille walesaren har blivit något av en kultspelare den här säsongen, trots att han aldrig varit riktigt ordinarie har han gjort många fina insatser och bidragit med lugn och trygghet på mittfältet. Allen är en spelartyp som behövs i ett lag, men kanske är han lite för trubbig framåt för att ses som en viktig kugge i Klopps lagbygge. Blir han kvar?
Betyg – 3

Jordon Ibe
Pelles kommentar: Jag och många andra hoppades att Ibe skulle kunna bygga vidare på 14/15 och ta ytterligare ett kliv under säsongen, men så blev det tyvärr inte. Borrade alltsomoftast ner huvudet och sprang med bollen till synes utan någon tanke. Var så pass dålig att han riskerar att säljas i sommar, trots att klubbarna ju i grund och botten vill hålla hårt i duktiga unga engelska spelare.
Betyg – 1

Joao Carlos Teixeira
Pelles kommentar: Skicklig spelare som fanns på planen i sju A-lagsmatcher 15/16. Vid 23 års ålder är det dock dags att börja spela och tillföra mer när han väl är på planen. Hans kontrakt går ut i sommar och det mesta tyder på att han lämnar.
Betyg – 1

Kevin Stewart
Pelles kommentar: 22-åringen fick chansen under säsongens sista månader och gjorde på intet sätt bort sig. Spelade effektivt och visade att han håller, även om han kanske inte sätter något större avtryck i matcherna. Med tanke på hans ålder måste han nog tillföra mer för att bli kvar i längden, men den här säsongen gav honom åtminstone någonting att bygga vidare på inför nästa säsong. Sammantaget godkänd.
Betyg – 2

Cameron Brannagan
Pelles kommentar: Visade prov på fina fötter när han väl fick chansen och ser ut att gå en ljus framtid tillmötes. Det känns viktigt, inte minst med tanke på att flera andra mittfältstalanger lämnar.
Betyg – 3

Jordan Rossiter
Pelles kommentar: En sedan flera år uppskriven talang som många hoppades skulle ta ytterligare ett kliv i sin utveckling den här säsongen. Dessvärre avlöste skadorna varandra och Klopp föredrog spelare som Stewart och Brannagan före honom. Nästa säsong återfinns Rossiter i Glasgow Rangers. Minimal speltid gör att hans insats inte kan kommenteras.
Betyg

Pedro Chirivella
Pelles kommentar: Spelade många U21-matcher under säsongen men stod även för fem A-lagsframträdanden. Ynglingen var misslyckad i PL-matchen mot Swansea, men visade intressanta tendenser i andra matcher. Jag gillar hans ”pass & move”-fotboll. Slog inte igenom på något sätt, men förtjänar att stanna kvar och käka upp sig mer på Merseyside.
Betyg – 2

Sheyi Ojo
Pelles kommentar: Var utlånad stora delar av säsongen, men avslutade i Liverpool. Det var kul att se fina takter från den snabba och skickliga Ojo – och dessutom resulterade hans aktioner i poäng. Helt klart en säsongsavslutning att bygga vidare på, men så satt man och tänkte om Ibe för ett år sedan också.
Betyg – 3

* * *

ANFALLARE

Daniel Sturridge
Jespers kommentar: Det är svårt att bortse från skador när man tänker på Daniel Sturridge. När ”The Studge” väl spelar är han en stor tillgång för vilket lag som helst, vilket han inte minst visade i slutet av säsongen. Men spelar man 19 matcher från start på en hel säsong är det svårt att ge annat än godkänt. Trots alla skador blev han ändå bäste målgörare med 13 mål, helt absurt egentligen. Målskörden är däremot för låg för en spelare av Sturridge kaliber och därför blir det endast godkänt som slutbetyg.
Betyg – 2

Roberto Firmino
Jespers kommentar: Hopplös och snudd på värdelös under hösten. Sedan kom Klopp in och förvandlade denna hopplösa brasse till en av Liverpools bästa spelare. Firmino är fortfarande något ojämn men stod för en fullt godkänd första säsong som lovar mer till nästa.
Betyg – 3

Christian Benteke
Robins kommentar: Svårt att ge Benteke annat än godkänt, han stod förvisso för en hel del missar, men likväl är han en av våra bättra målskyttar säsongen 15/16. Var aldrig en ’perfect fit’ för oss och det är mer andras fel än hans eget. Jag har svårt att se att han blir kvar, han passar helt enkelt inte in.
Betyg – 2

Divock Origi
Robins kommentar: Inledde valpigt och exploderade sedan mot Southampton. Skadade sig och kom tillbaka och såg ut som en ny spelare. Valpigheten var som bortblåst och han etablerade sig som lagets förstaval i anfallet. Tyvärr rycktes även vårsäsongen sönder av skador och den fina utvecklingen stördes. Ska bli väldigt spännande att se honom nästa säsong – en stor talang, utan tvekan.
Betyg – 3

Danny Ings
Pelles kommentar: Var godkänd innan han gick sönder. Sliter hårt och tar en del smarta löpningar, men skulle behöva tillföra mer och bli mindre osynlig under matcherna. Känslan är att Klopps fotboll borde passa honom utmärkt.
Betyg – 2

2 kommentarer
  1. Jag säger inte emot om något betyg och det är ganska talande för Liverpools säsong att ingen (ännu, inte alla satta när jag skriver detta) fått ens en 4.

    Jag kanske kan tycka att Firminho & Coutinho kan förtjäna en 4a, men det är ändå tveksamt då jag tycker dem är så ojämna för stunden.

    Sturridge förtjänar väl egentligen en 4:a när han väl spelar men är väl egentligen borta för mycket för att få det kan jag tänka mig.

  2. Varför kan man inte se betyg på alla spelarna?

Kommentarer är stängda.