Det är lite stiltje på transfermarknader för vår del just nu, den som får mest rubriker är en spelare som ryktas vara på väg bort, vår lille brasse Philippe Coutinho. Än så länge är det svårt att veta hur mycket substans som ligger i de här skriverierna, men efter att ha tappat spelare som Alonso, Mascherano, Torres, Suarez och Sterling till rikare klubbar de senaste tio åren är det inte utan att man börjar ana oråd när ryktena kommer. Personligen är jag lite överraskad att lag som PSG och Barcelona ska vara intresserade av Coutinho efter den här säsongen, inte för att han gjort en dålig insats, men han har inte riktigt tagit det där steget som jag hoppades på. I många matcher har han varit helt osynlig, för att i andra matcher vara avgörande. Det går att argumentera för att han varit vår bäste spelare, men det går också att argumentera för att han inte klarat av att ta över efter Gerrard och Suarez som vår store matchvinnare. Åtta mål blev säsongens facit, absolut en godkänd siffra, men jag tror vi var många som hoppades på lite mer.
Precis som vårt lag har Coutinho varit för ojämn under den senaste säsongen och jag trodde därför inte att han skulle vara ett hett byte på transfermarknaden under sommaren, om man ska tro det som skrivs nu hade jag fel. Med ett relativt nyskrivet kontrakt kommer det såklart att kosta en hel del om man ska få oss att sälja brassen, jag tror dessutom att det kommer att krävas att han själv lämnar in en transferansökan och vi få hoppas att så inte blir fallet. Fotbollsmässigt vore Coutinho en stor förlust för oss, oavsett vilken summa vi får betalt, vi har svårt att värva etablerade namn nu när vi står utanför CL och det skulle knappast bli lättare om vårt största namn lämnar. Det är främst den biten som oroar mig, vi måste kunna börja bygga upp profiler i laget, spelare som lockar, spelare som säljer tröjor, spelare som kan vara ansiktet utåt.
Demand-Liverpool-Campaign
När vi släppte våra tröjor inför säsongen 2014/2015 kunde man se Gerrard på i stort sett alla bilder, ofta flankerad av Luis Suarez och någon av Sterling, Sturridge eller Coutinho. Att tre av dem redan är borta är såklart alla medvetna om, Sturridge alla skador har gjort att hans status dalat något. När Liverpool idag släppte siffrorna över de mest populära namnen på vårt nya matchställ var det, som väntat, Coutinho som låg i toppen, utan att ha några siffror skulle jag gissa att det är ganska god marginal ner till andraplatsen. Om det skulle vara så att Coutinho försvinner blir vi således än en gång av med vår största profil och måste fortsätta att leta efter nya affischnamn. Ett problem med dagens trupp, som jag tog upp i texten om våra EM-spelare, är att vi har många bra spelare, men inga som sticker ut. Oavsett hur ojämn Coutinho varit i år så är han den spelare i vårt lag som sticker ut mest och han har nu varit i klubben så pass länge att han känns som en naturlig del av laget.
liverpool-home-kit-2016-17
Vi kom på åttonde plats i ligan i år, vi föll i en europafinal där Coutinho var oerhört blek, det här vore såklart inte som att tappa Suarez. Fotbollsmässigt skulle vi kunna hämta oss, jag tror vi skulle göra en bättre säsong nästa säsong även om Coutinho försvann, men om vi vill fortsätta vara en stor klubb globalt måste vi hålla hårt i våra profiler. Vi får inga pengar direkt av att turister köper piratkopierade matchtröjor på semester i Asien eller nere vid Medelhavet, men det är viktigt att synas även där, det är viktigt att vinna över nya supportrar. Vi behöver namn som förknippas med klubben. Bland alla Messi- och Ronaldo-tröjor har man tidigare kunnat se en Gerrard-tröja eller en Suarez-tröja. Coutinho är på väg att bli en sådan profil och det är inte bra om vi blir av med det. Ingen, förutom kanske en frisk Sturridge, har samma marknadsvärde som vår nummer tio och i dagens fotbollsvärld är det något man måste ta med i beräkningarna. Även om jag älskar att se spelare som James Milner och Jordan Henderson slita vet jag också att det är få ungdomar som lockas att följa klubbar tack vare sådana spelare. Jag började följa Liverpool när de hade namn som John Barnes och Ian Rush, en artist och en målskytt av högsta klass, profiler. Sedan kom spelare som McManaman, Fowler, Owen osv, profiler. När sedan Gerrard slog sig in i laget blev han vår stora galjonsfigur, en stor profil. Om vi skulle tappa Coutinho nu, försvinner det närmaste vi har en stor profil idag. En stor anledning till att jag hoppades på en värvning av Götze var att vi behöver få in fler stora namn, om det i stället skulle bli så att vi blir av med vår största är det ett stort steg bakåt.
Det här blev kanske någon lång utläggning bara på grund av ett rykte, vars substans än så länge är väldigt oklar, men visst känner ni också igen tecknen? Några klubbar nämns, någon spelare med koppling till lagen uttalar sig om att spelaren borde flytta, citat kommer ut om en vilja att vinna titlar. Jag hoppas det är falskt alarm, men jag har en känsla av att så inte är fallet och att vi står inför ytterligare en jobbig sommar.

3 kommentarer
 1. Vi är duktiga på att i efterhand skriva upp våra stjärnor också. Gerrard vann oss en hel del men han har nog likväl kostat oss en del också, så är det bara och så blir det när ett lag blir alldeles för beroende av en spelare. Tar man då Barcelona som exempel så tror jag att Coutinho kommer att vara fullständigt briljant där, folk säger ”vad ska de med honom till” men han skulle enligt mig ohotat ta en plats i en offensiv mittfältsroll bakom Neymar, Suarez o Messi. Han kommer att vara briljant över en säsong där, han kommer att få det lättare att hålla motivation etc uppe när det finns spelare som kan förvalta hans talang.

  Att vi klarar oss fotbollsmässigt utan våra stjärnor är en försvarsmekanism alternativt ett önsketänkande. Sterling var aldrig en ledande stjärna i LFC, han om någon missade att avgöra viktiga matcher. Hans namn blev större än det var pga att han är engelsk landslagsspelare och såldes svindyrt. Gerrard ersattes helt okej av Milner, inte i form av vad de bidrar med som fotbollsspelare utan karaktären… det Gerrard hade som var oersättligt fotbollsmässigt hade han själv faktiskt redan tappat. Vi trodde att Alonso skulle gå att ersätta, vi har ännu aldrig sett i närheten av den dynamik på mittfältet vi hade 08-09.. visst kom vi tvåa här om året men skillnad då mot 08-09 var att då var vi ett lag som potentiellt kunde vinna CL. 09-10 med Mascherano och Lucas var katastrof, när sedan Mascherano försvann så tappade vi ytterligare en egenskap som vi heller ännu inte lyckats ersätta. Torres tappa vi och fick turligt nog in Suarez som tog vid där Torres låg något år tidigare.

  I dagsläget är vi dock ett hopplock utifrån någon absurd idé om att vi skulle kunna få kvalitetsspelare som kunde hantera flera positioner men inte betala för det. Vi har ett odefinierat mittfält där det framstår allt mer tydligt att Henderson inte vare sig har fotbollsmässig kvalité eller ledaregenskaper nog för att ta tag i en match, därför kan han omöjligen någonsin bli ett affischnamn, han kan aldrig bli en lysande hjälte… tacka fan att Milner kom och iaf ryggade ansvaret. Emre Can är vilsen, stundtals briljant dock. Lik förbannat hamnar vi i situationer där Lucas går in och mittfältet kan då helt plötsligen lysa på ett självklart vis.

  Många var övertygade om att vi skulle göra en ganska bra säsong förra säsongen, vi hade tappat Suarez men överallt i övrigt var vi starkare.. det var katastrof att se vad som hänt när säsongen var spelad. Säljer vi Coutinho så kommer vi troligen försöka hitta en billigare spelare än det Coutinho genererar i intäkter och sedan hoppas att vi fyndat, det slutar garanterat med baksmälla a la Benteke. Att Coutinho säljs skickar inga bra signaler heller till potentiella nyförvärv som helst vill komma till en trupp där de kan vara med och lyfta, inte ta över efter en spelare som de skulle velat se vara bärande.

  Affischnamn i all ära – men fotbollsmässigt skulle en försäljning av Coutinho skicka oss 2-3 år bakåt i utvecklingen, när han är blek är han fortfarande ofta helt okej på plan men när han är bra vet jag inte om det finns ett alternativ ens i världen.

  • Tänkte bara säga att Barcelona spelar inte med en offensiv mittfältare och det finns inte en chans i helvete att han skulle peta Iniesta eller Rakitic på mittfältet.

 2. Ja har sagt de innan säger de igen ja tycker de vore en enorm förlust. Vem får vi som leverar samma spel som cottens toppar? Övriga lag är oroliga för hans inbrott o skott från kanten. Ja han har varit sämre detta året men kolla statestiken när han spelar på rätt position o inte till höger.

Kommentarer är stängda.